Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

X17DTL - jakby bez TURBO ;(

Featured Replies

Napisano

Ostatnio zacząłem się zastanawiać nad swoim autem i..., ale może od początku.

Zaraz po kupnie (połowa 2006) pojawiłem się w AutoEkspercie i pierwsze co usłyszałem: "to auto nie ma kopa". I od razu podłączenie do kompa w celu sprawdzenia turbo podczas jazdy i się okazało, że ciśnienie jest nawet ciut większe niż powinno. Skoro to nie turbo to zgodziłem się profilaktycznie zmienić przepływkę. Po wymianie jazda próbna i niby lepiej było, ale teraz z perspektywy czasu wydaje mi się, że to była tylko autosugestia. Potem jakoś się przyzwyczaiłem do tego "mułka" - był to mój 1 diesel więc przyjąłem, że tak musi być i tyle. Ostatnio zacząłem jeździć innymi dieslami i niestety rozdrapałem stare rany. W porównaniu z tymi innymi moje auto to takie "toczydełko" crazy.gif - w ogóle nie czuje turbo. Czy to normalka w przypadku tego silnika? Dla przykładu ostatnio jechałem Combo 1.3 CDTI - koni tyle samo, ale w końcu poczułem co znaczy turbodiesel - nawet w tak małym silniku (wspaniałe uczucie). Wiem,że to dużo nowsza konstrukcja, ale u mnie chyba jest coś nie tak? Co o tym wszystkim myślicie? Już nachodzą mnie nawet myśli, żeby pozbyć się tego auta - nie jest on super oszczędny a przyjemności z jazdy nie ma żadnej. oslabiony.gif

Napisano

a pompe podcisnienia masz sprawna/? u mnie nie dzialalo turbo gdyz bylo zbyt niskie podcisnienie i nie uruchamiala sie turbo-sprezarka.

Napisano
  • Autor

A da się to sprawdzić jakoś domowymi sposobami czy konieczne jest raczej odstawienie auta do mechaniora?

Ale z drugiej strony, tak jak pisałem wcześniej - auto było monitorowane podczas jazdy próbnej, więc taka usterka została by raczej wykryta, no chyba, że się mylę?

Napisano

ja mialem podobnie. zero kopa. auto jak zolw. tak jak bez turbo. No i hamulce mialem slabsze. kupilem nowa pompe i zaczelo chodzic turbo, ktore do uruchomienia potrzebuje dobrego podcisnienia. sprawdzic domowym sposobem mozna. pod pompa masz taki maly otworek, z ktorego wychodzi kabelek wlasnie do turbosprezarki. wyjmij go na odpalonym silniku i podloz palce pod otwor. jak bedzie ci wciagal mocno palec to pompa jest OK .

Napisano
  • Autor

A może ktoś jest z wa-wy kto posiada X17DTL i mógłby ewentualnie coś doradzić, podpowiedzieć, porównać?

Napisano

Też jestem posiadaczem tego modelu. Właściwie moje obserwacje pokrywają się z opisanymi w pierwszym poście. Samochód jest mułowaty ale towarzyszy temu równocześne zapalenie się kontrolki pracy silnika. Odczyt błędów wskazał na EGR. Wyjąłem, wyczyściłem zawór (grzyba). Chodzi, ale czy nie za cięzko nie potrafię stwierdzić. Jednak jedno jest pewne. Ta kontrolka zawsze zapala się prz obrotach rzedu 2050-2150 jeżeli przez te obroty przejście jest stosunkowo wolne V bieg. Na biegach do 3-ki. nie zapala się nigdy. A to sugerowałoby kłopoty z turbo. Tylko jak się samemu upewnić?

Napisano

> Też jestem posiadaczem tego modelu. Właściwie moje obserwacje

> pokrywają się z opisanymi w pierwszym poście. Samochód jest

> mułowaty ale towarzyszy temu równocześne zapalenie się kontrolki

> pracy silnika. Odczyt błędów wskazał na EGR. Wyjąłem,

> wyczyściłem zawór (grzyba). Chodzi, ale czy nie za cięzko nie

> potrafię stwierdzić. Jednak jedno jest pewne. Ta kontrolka

> zawsze zapala się prz obrotach rzedu 2050-2150 jeżeli przez te

> obroty przejście jest stosunkowo wolne V bieg. Na biegach do

> 3-ki. nie zapala się nigdy. A to sugerowałoby kłopoty z turbo.

> Tylko jak się samemu upewnić?

Mam ten sam silnik i identyczne objawy dodatkowo silnik był bardzo zamulony - okazało się że przepływomierz do wymiany. Kontrolka zapalała się tylko na wyższych biegach i od ok 2 tys obr. Po wymianie jest o niebo lepiej ale nadal poniżej oczekiwań. Podobnie jak autor pierwszego postu

Napisano
  • Autor

> sprawdzic domowym sposobem mozna. pod pompa masz taki maly

> otworek, z ktorego wychodzi kabelek wlasnie do turbosprezarki.

> wyjmij go na odpalonym silniku i podloz palce pod otwor. jak

> bedzie ci wciagal mocno palec to pompa jest OK .

Zastosowałem metodę "na palec" i przyssało mi go, tak więc zakładam że VACU jest OK. Oczywiście najlepiej było by zastosować jakiś manometr, ale takowego nie posiadam.

Zakładając, że nie jest to przepływka (była wymieniana) i na pewno nie jest to VACU wychodzi na to, że takie zamulenie dla tego silnika to norma. angryfire.gif

Ponowie więc raz jeszcze swoją prośbę do ludzi dobrej woli:

Jeśli ktokolwiek z wa-wy posiada taki silnik i mógłby ocenić po przejażdżce czy to zachowanie mieści się w normie czy nie byłbym bardzo wdzięczny 20.GIF

post-77038-14352478988478_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Czy ktoś mógłby wyjaśnić mi kilka rzeczy:

1).

278398294-silnik.JPG

- jakie przeznaczenie ma to połączenie (czerwona strzałka)?

na niebiesko zaznaczyłem gdzie się to kończy.

Po zdjęciu przepływki ujrzałem coś takiego

278398294-turbo_wew.JPG

- widok na turbo od wewnątrz

????

2).

Do turbo dołączone jest przy pomocy gumowego wężyka również "coś" takiego:

278398294-trubo_cos.JPG

278398294-turbo_zew.JPG

- co to jest i do czego służy?

3). do kolegi termini

- jaki związek z turbo ma VACU ???

U mnie są tylko 2 przewody (zaznaczone na rysunku zielonym kolorem): 1 do EGR, 2 do wspomagania.

Napisano

> Czy ktoś mógłby wyjaśnić mi kilka rzeczy:

> 1).

To jest ODMA czyli odpowietrzenie silnika, może być lekko wilgotne od oleju, jeżeli mocno to może być zasyfiony filtr powietrza.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Filtr nie jest zasyfiony i co gorsza nie wydaje mi się żeby mógł być - przecież wszystkie te syfy wessie turbina. Czy to jej nie szkodzi?

Napisano

> Filtr nie jest zasyfiony i co gorsza nie wydaje mi się żeby mógł być

> - przecież wszystkie te syfy wessie turbina. Czy to jej nie

> szkodzi?

moim zdanie szkodzi, gadałem ze mechaniolem i tam powinno być sucho, co gorsza powiedział, że jak trubina pluje olejem to jej czas jest policzony beksa.gif

Napisano
  • Autor

> co gorsza powiedział, że jak trubina pluje olejem to jej czas

> jest policzony

Nie wiem, czy rzuciłeś okiem na zdjęcia, ale wynika z nich, że to nie turbina jest źródłem chlapania, ale ODMA.

Napisano

> Nie wiem, czy rzuciłeś okiem na zdjęcia, ale wynika z nich, że to nie

> turbina jest źródłem chlapania, ale ODMA.

Witam. Mam silnik podobny i wczoraj rozebrałem połączenie filtra powietrza z turbiną. W turbinie był olej. Po usunięciu oleju, zapaliłem silnik przy zdemontowanych wężach i okazało się że z odmy wylatuje ciepłe powietrze nasycone przepalonym olejem. Moim skromnym zdaniem to powietrze nie jest niezbędne dla turbiny i postanowiłem jtro kupić 1mb węża, przedłużyć odme i wypuścić gazy z olejem pod silnik. Pozdr.

Napisano

Hmmm ......

Zaszokowało mnie w waszych wypowiedziach jedno ....ASTRA II 1998 rok z silnikiem X1.7DTL !! ?? !!

Te silniki były wprowadzone przez Opla w Kadetach i Astrach I do 1995 roku .... potem już były wstawiane jednostki ISUZU. Ja mam Astrę I z 1995 roku z tym samym silnikiem.

Co do Turbo/bez Turbo. W tych silnikach zastosowano nie tyle Turbo ... bo tak nie wolno nazwać kompresorka o mocy raptem 30W gdy w obecnych nowych silnikach montowane są jednostki od 100W w górę. W silnikach X1.7DTL Turbo służy tylko do zmniejszenia ilości paliwa podawanego do cylindrów. Autka z tym silnikiem były są i będą mułami!! Wg. niektórych mechaniorów z tego silnika można "Turbo" całkiem wymontować i róznicę odczujemy tylko w portwelu .... będzie znacznie więcej palił. smile.gif

Powiem wam że bardzo lubię jeździć swoim mułkiem ..... aha ja mam Caravan ..... to dopiero MUŁ !! wink.gif

Napisano

> Hmmm ......

> Zaszokowało mnie w waszych wypowiedziach jedno ....ASTRA II 1998 rok

> z silnikiem X1.7DTL !! ?? !!

> Te silniki były wprowadzone przez Opla w Kadetach i Astrach I do 1995

> roku .... potem już były wstawiane jednostki ISUZU. Ja mam Astrę

> I z 1995 roku z tym samym silnikiem.

> Co do Turbo/bez Turbo. W tych silnikach zastosowano nie tyle Turbo

> ... bo tak nie wolno nazwać kompresorka o mocy raptem 30W gdy w

> obecnych nowych silnikach montowane są jednostki od 100W w górę.

> W silnikach X1.7DTL Turbo służy tylko do zmniejszenia ilości

> paliwa podawanego do cylindrów. Autka z tym silnikiem były są i

> będą mułami!! Wg. niektórych mechaniorów z tego silnika można

> "Turbo" całkiem wymontować i róznicę odczujemy tylko w portwelu

> .... będzie znacznie więcej palił.

> Powiem wam że bardzo lubię jeździć swoim mułkiem ..... aha ja mam

> Caravan ..... to dopiero MUŁ !!

Coś kolega niedoinformowany:

silnik X17DTL był montowany wg. Etzolda od IX '94 do VIII '98. Pierwsze astry II też miały ten silnik co efka. Ci mechanicy to chyba nie za bardzo się znają...

Co do muła to astra z tym silnikiem może rakietą nie jest ,ale kompletnym mułem też nie ,przynajmniej moja...

Napisano

> Ostatnio zacząłem się zastanawiać nad swoim autem i..., ale może od

> początku.

> Zaraz po kupnie (połowa 2006) pojawiłem się w AutoEkspercie i

> pierwsze co usłyszałem: "to auto nie ma kopa". I od razu

> podłączenie do kompa w celu sprawdzenia turbo podczas jazdy i

> się okazało, że ciśnienie jest nawet ciut większe niż powinno.

> Skoro to nie turbo to zgodziłem się profilaktycznie zmienić

> przepływkę. Po wymianie jazda próbna i niby lepiej było, ale

> teraz z perspektywy czasu wydaje mi się, że to była tylko

> autosugestia. Potem jakoś się przyzwyczaiłem do tego "mułka" -

> był to mój 1 diesel więc przyjąłem, że tak musi być i tyle.

> Ostatnio zacząłem jeździć innymi dieslami i niestety rozdrapałem

> stare rany. W porównaniu z tymi innymi moje auto to takie

> "toczydełko" - w ogóle nie czuje turbo. Czy to normalka w

> przypadku tego silnika? Dla przykładu ostatnio jechałem Combo

> 1.3 CDTI - koni tyle samo, ale w końcu poczułem co znaczy

> turbodiesel - nawet w tak małym silniku (wspaniałe uczucie).

> Wiem,że to dużo nowsza konstrukcja, ale u mnie chyba jest coś

> nie tak? Co o tym wszystkim myślicie? Już nachodzą mnie nawet

> myśli, żeby pozbyć się tego auta - nie jest on super oszczędny a

> przyjemności z jazdy nie ma żadnej.

wprawdzie mam inny silnik bo 1.7 ale u mnie jak mulił wymieniłem elektrozawór i szedł jak burza A oto zawór

post-66446-14352479161242_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Problem w tym, że ja takiego zaworu zlokalizować nie mogę.

Jedyny zawór jaki mam to ten do EGR'a, żadnego zaworu turbodoładowania znaleźć nie mogę - co on w ogóle robi?

Napisano

> A może ktoś jest z wa-wy kto posiada X17DTL i mógłby ewentualnie coś

> doradzić, podpowiedzieć, porównać?

Pozwolę się podpiąc pod pytanko - jak jest kotś z X1.7 DTL z okolic Kielc czy Buska to chetnie sie czegoś naucze 30.GIF

Napisano
  • Autor

Już po problemie zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Wystarczyło przeciągnąć auto kilka razy do 4500 obr/min.

Najprawdopodobniej przytkany był katalizator - wszystko przez moją "zachowawczą" jazdę. Dodatkowo żeby mieć 100% pewność, że wszystko jest OK wydelegowałem auto na hamownie.

- moment max: 156Nm przy 2586 obr/min

- moc max: 77 KM przy 4400 obr/min

Teraz auto jedzie jak należy. grinser006.gif

W sumie ten X17DTL nie jest taki zły ok.gifok.gifok.gif

Napisano

wydelegowałem auto na hamownie.

> - moment max: 156Nm przy 2586 obr/min

> - moc max: 77 KM przy 4400 obr/min

> Teraz auto jedzie jak należy.

> W sumie ten X17DTL nie jest taki zły

No to teraz masz DTL-a jak po tuningu. Pogratulować osiągów, jeśli to wszystko na seryjnych ustawieniach. Chyba nawet niewiele mu brakuje do silnika isuzu w Astrze II.

Napisano

jak sie nazywa ten zawór do którego dochodzi przewód od VACU ? Orientujecie sie w cenach? prawdopodobnie mi padl...

Napisano
  • Autor

> jak sie nazywa ten zawór do którego dochodzi przewód od VACU ?

> Orientujecie sie w cenach? prawdopodobnie mi padl...

Chodzi ci o zawór EGR'a?

Zobacz zdjęcie na 1 str. tego tematu czy jest to ten zawór do którego dochodzi weżyk nr.1.

W 2.0 podobo są takie 2 zawory: do EGR'a i do TURBO - ten akurat to nie wiem po co jest i jak on wpływa na prace turbiny.

Napisano

I tak tez myslalem, ale jak pojechalem do Intercars to pokazali mi zawor EGR i roznil sie od tego. Wie ktos moze jak to sie fachowo nazywa i ile orientacyjnie kosztuje ?

Napisano
  • Autor

Jeśli masz silnik taki jak ja, to zawór ten wygląda jak poniżej na rysunku:

278484791-zaw%F3rEGR.JPG

Jest to po prostu zawór podciśnienia w naszym przypadku do EGR'a.

Oznaczenie: GM 9 128 118

Potrafią kosztować tyle: [LINK] - na szczęście to nie do tego silnika, ale kto wie może by działało. grinser006.gif

Napisano

Wlasnie dzwonilem do serwisu OPLA i dowiedzialem sie w temacie ceny : : 1180 zł icon_eek.gif kosmos...

Napisano

> Wlasnie dzwonilem do serwisu OPLA i dowiedzialem sie w temacie ceny :

> : 1180 zł kosmos...

a daj sobie spokoj z tymi ich serwisami, mi pękła rurka do wody w kształcie litery U to sobie spiewali 60zł, a wzielem zalozylem zwykłą+sprężyna i niedosc ze to lepsze i trwalsze to wynioslo mnie niecale 10zł

Napisano
  • Autor

> : 1180 zł kosmos...

Upsss boje_sie.gif

Z ASO to generalnie tylko tuk.gif

Zakładając jednak, że ceny tutaj są aktualne [LINK] to wychodzi bardzo podobnie: 270 juro/ojro boje_sie.gifszzzzzokkkkkk

Lepiej żeby się to nie psuło bokser.gif

No chyba, że pasują też jakieś inne zawory

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.