Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Słabe hamulce Astra 2.0 DTL - czemu tak jest?

Featured Replies

Napisano

wg mechanika nie jest to serwo . jak dusze to hamulce sa twarde i aby zahamowac to trzeba tak dusic, ze lepiej nie mowic. Czy ktos wiec o co tu chodzi? Co moze byc przyczyna?

Napisano

Rozbierz dociski, wymień uszczelnienia w dociskach, poskładaj, wymień płyn.

Kiedy zmieniałeś klocki? Może czas na nie, może je spaliłeś?

Napisano

TEN TYP TAK MA

Ja już sie przyzwyczaiłem, ale zawsze jak go wystartuje to pompuje trochę pedałem a potem czeka aż lekko spadnie, Potem chyba działa lepiej.

Jestem po wymianie tarcz i klocków i dziła też lepiej, ale jak przesiadam się do teścia 406 to staje dęba.

Napisano

> TEN TYP TAK MA

> Ja już sie przyzwyczaiłem, ale zawsze jak go wystartuje to pompuje

> trochę pedałem a potem czeka aż lekko spadnie, Potem chyba

> działa lepiej.

> Jestem po wymianie tarcz i klocków i dziła też lepiej, ale jak

> przesiadam się do teścia 406 to staje dęba.

Typ to znaczy? Bo w mojej nie ma takiego zjawiska hamulce sa naprawde super.

Napisano

Moze byc tak ze vacupompa daje zbyt male podcisnienie. Za male podcisnienie oznacza kiepska skutecznosc serwa i twardy hamulec. Radze zmierzyc podscisnienie, czy vakupompa dobrze pracuje i czy nie ma nieszczelnosci w ukladzie podcisnieniowym.

Napisano

> Moze byc tak ze vacupompa daje zbyt male podcisnienie. Za male

> podcisnienie oznacza kiepska skutecznosc serwa. Zanim zaczniesz

> kombinowac z serwem radze zmierzyc podcisnienie

Witam.

Zgadzam się z przedmówcą. Umnie hamulce działają dobrze tzn. hamowanie nie wymaga użycia dużej siły, a pedał nie jest twardy, można go łatwo kontrolować.

Pozdr

Napisano
  • Autor

pompa vacum wymieniona wczesniej tzn kilka dni temu gdyz nie uruchamiala sie turbosprezarka. Skoro po wymianie vacum turbo dziala to logiczne chyba jest to ze pompa vacum jest sprawna . mechanik wymienil serwo i bez zmian. klocki hamulcowe - faktycznie juz dawno nie wymienialem ale czy takie sa objawy zjechanych klockow? plyn hamulcowy wymienialem ok 1,5 roku temu. A typ ten tak nie ma bo kiedys mialem dobre hamulce:)

Napisano

Nie wiem czy TTTM - wolałbym NIE, ale niestety ja też mam twarde hamulce. Czasami jak się przesiadam do innego auta to przy hamowaniu zatrzymuję się zębami na kierownicy. grinser006.gif

A co do vacupompy to jak ją sprawdzić domowymi sposobami?

U mnie auto jest jakby za bardzo mulaste - słabo działa turbo i podobno może to mieć również związek z vacupompą.

Napisano

Mialem tak samo, co prawda Astra F, ale mechanik wymienil przewody elastyczne hamulcow i jak reka odjal

Napisano
  • Autor

zaraz zadzwonie do mechanika - zobaczymy co zdiagnozowal:) mozecie obstawiac zaklady

Napisano

w mojej F-ce od nowości siła hamowania przodu wynosi około 2 kN . Żeby zablokować koła trzeba dobrze przycisnąć hamulec jednak "narastanie" hamowania odbywa się płynnie w miarę wciskania pedału hamulca .

Natomiast w Focusie w/w wartość wynosi około 3 kN a hamowanie sposobem z astry kończy się natychmiastowym włączaniem ABS-u .

Wniosek jest taki , że F-ka ma zbyt słabe hamulce w odniesieniu do swojej masy . Oczywiście nie zakłądam , że tyczy się to też modelu G.

Napisano

> zaraz zadzwonie do mechanika - zobaczymy co zdiagnozowal:) mozecie

> obstawiac zaklady

no i co zdiagnozowal, bo mam ten sam problem?

Napisano

> jednak to serwo:)

całe servo wymieniałeś, czy tam wymienia sie jakieś zużywające się elementy ???

Napisano
  • Autor

cale ale uzywane . koszt 200-300 pln

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.