Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Teren prywatny

Featured Replies

Napisano

Taka oto sytuacja.

Dzis na parkingu platnym pod "Promenada" nie wypusicilem z parkingu Nawalonego kierowcy. Wezwalismy policje okazalo sie, ze gosc ma 3 promile we krwi. I okazalo sie, ze stroze prawa nie moga nic zrobic, bo gosc jezdzil po terenie prywatnym promenady. yikes.gifPolicaje wymyslili, zeby wypuscic go z parkingu a oni przyczaja sie na niego na publicvznej drodze. Typ wyjechal i co dalej nie wiem. Mam podejrzenia, ze sie poprostu dogadali.

Jak to jest z tym terenem prywatnym

Napisano

> Taka oto sytuacja.

> Dzis na parkingu platnym pod "Promenada" nie wypusicilem z parkingu

> Nawalonego kierowcy. Wezwalismy policje okazalo sie, ze gosc ma

> 3 promile we krwi. I okazalo sie, ze stroze prawa nie moga nic

> zrobic, bo gosc jezdzil po terenie prywatnym promenady. Policaje

> wymyslili, zeby wypuscic go z parkingu a oni przyczaja sie na

> niego na publicvznej drodze. Typ wyjechal i co dalej nie wiem.

> Mam podejrzenia, ze sie poprostu dogadali.

> Jak to jest z tym terenem prywatnym

Czyli jak kręce bączki pod np. tesco

Tesco wzywa policje i mogą mi coś zrobić czy nie

Napisano

> Czyli jak kręce bączki pod np. tesco

> Tesco wzywa policje i mogą mi coś zrobić czy nie

Tesco czyli własciciel terenu. Mogą bo właściciel potwierdzi że korzystasz z jego terenyu w sposób na jaki on się nie godzi... Jeżeli oczywiscie się nie godzi.

Delco

Napisano

> Czyli jak kręce bączki pod np. tesco

> Tesco wzywa policje i mogą mi coś zrobić czy nie

mogą, policja może interweniować na terenie prywatnym na wezwanie właściciela/osoby uprawnionej przez właściciela do interwencji, bez takiego wezwania policja nie ma prawa interweniować chyba ze zachodzi podejrzenie zajścia przestępstwa (nie wykroczenia)

pzdr

Napisano

> mogą, policja może interweniować na terenie prywatnym na wezwanie

> właściciela/osoby uprawnionej przez właściciela do interwencji,

> bez takiego wezwania policja nie ma prawa interweniować chyba ze

> zachodzi podejrzenie zajścia przestępstwa (nie wykroczenia)

No to tu i wezwanie przez osobę upoważnioną było i przestępstwo to o co chodzi? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> No to tu i wezwanie przez osobę upoważnioną było i przestępstwo to o

> co chodzi?

No wlasnie hmm.gifCiekawe czy jakos mozna sprawdzic czy pozniej go zawineli?

Napisano

> No to tu i wezwanie przez osobę upoważnioną było i przestępstwo to o

> co chodzi?

złożyć skargę na policję bo ewidentnie nieprawidłowo wykonali swoje obowiązki służbowe albo podejrzany był ich przełożonym/kamratem/rodziną

pzdr

Napisano

> Taka oto sytuacja.

AFAIR to w przypadku kierowania pojazdem pod wplywem alkoholu nie ma znaczenia gdzie owo kierowanie zachodzi 893goodvibes.gif

Napisano

Na terenie prywatnym mozesz jezdzic po pijaku

Napisano

> Na terenie prywatnym mozesz jezdzic po pijaku

chyba w USA zlosnik.gif

Napisano

> chyba w USA

Na terenie prywatnym można jeżdzić pod wpływem czego kolwiek zlosnik.gif i bez prawka i nic Ci nie zrobią o ile nie zawiadomi tego właściciel lub jego pełnomocnik tak jak napisał GN...

Napisano

> Na terenie prywatnym można jeżdzić pod wpływem czego kolwiek i bez

> prawka i nic Ci nie zrobią o ile nie zawiadomi tego właściciel

> lub jego pełnomocnik tak jak napisał GN...

PoRD Art 1 p.2 + PoRD ar 45 p.1 pdp.1 zlosnik.gif270751858-jezyk.gif

Napisano

A także mająć 8 lat i autem bez dowodu rej., prywatny teren to nie jest droga publiczna, kodeks drogowy tam nie obowiązuje.

Napisano

> A także mająć 8 lat i autem bez dowodu rej., prywatny teren to nie

> jest droga publiczna, kodeks drogowy tam nie obowiązuje.

jakiś tekst

Napisano

> PoRD Art 1 p.2

Przepisy ustawy stosuje się również do ruchu odbywającego się poza drogami publicznymi, jeżeli

jest to konieczne dla uniknięcia zagrożenia bezpieczeństwa uczestników tego ruchu.

Ten przepis jest za ogólny i nie jest sprecyzowany czyli, że jak będe jeżdził po swojej posesji to mam się trzymać prawej stony biglaugh.gifhehe.gif

+ PoRD ar 45 p.1 pdp.1

kierowania pojazdem, prowadzenia kolumny pieszych, jazdy wierzchem lub pędzenia zwierząt osobie

w stanie nietrzeźwości, w stanie po użyciu alkoholu lub środka działającego podobnie do alkoholu

Tu nie mam mowy o terenie prywatnym screwy.gif

Napisano

> jakiś tekst

Czyli dalej nie wiadomo, jak dla mnie nie jest to precyzyjnie określone i założe tu taki hipotetyczny przypadek, mam wille 500m od drogi, cały pas terenu od drogi publicznej od willi jest mój, a że mnie stać to sobie buduje na tym odcinku drogę asfaltową, i czy w takim przypadku może mi np. straż miejska ustawić na tej mojej drodze fotoradar, no bo przez 500m to się pow 50km/h rozpędze raczej.

Napisano

> Czyli dalej nie wiadomo, jak dla mnie nie jest to precyzyjnie

> określone i założe tu taki hipotetyczny przypadek, mam wille

> 500m od drogi, cały pas terenu od drogi publicznej od willi jest

> mój, a że mnie stać to sobie buduje na tym odcinku drogę

> asfaltową, i czy w takim przypadku może mi np. straż miejska

> ustawić na tej mojej drodze fotoradar, no bo przez 500m to się

> pow 50km/h rozpędze raczej.

W ten sposob policja by nie pozwolila na jakikolwiek wyscig na zamknietym torze - fotoradary i mandaciki.

Napisano
  • Autor

Wiesz ale taki teren to jest zamkniety itp. Parking pod C.H jest terenem prywatnym ale uzytecznosci publicznej . Ja to tak mysle

na ten temat

Napisano

nie, nie ma prawa zeby.GIF jak na twoiem podworku maja sie z radarem ustawiac zeby.GIF nie wyobrazam sobie tego u siebie hehe

Napisano

w PL pod warunkiem, ze nie ma tam osob postronnych i teren jest ogrodzony. (nie stwarzasz zagrozenia)

M.

Napisano

> Taka oto sytuacja.

Zródło kodeks Karny

Quote:

Art. 178a. § 1. Kto, znajdując się w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środka odurzającego, prowadzi pojazd mechaniczny w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

żródło Kodeks wykroczeń

Quote:

Art. 3. § 1. (2) Na zasadach określonych w niniejszej ustawie odpowiada ten, kto popełnił wykroczenie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, jak również na polskim statku wodnym lub powietrznym.

Quote:

Art. 87. (102) § 1. Kto, znajdując się w stanie po użyciu alkoholu lub podobnie działającego środka, prowadzi pojazd mechaniczny w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym,

podlega karze aresztu albo grzywny nie niższej niż 50 złotych.

§ 2. (103) Kto, znajdując się w stanie po użyciu alkoholu lub podobnie działającego środka, prowadzi na drodze publicznej lub w strefie zamieszkania inny pojazd niż określony w § 1,

podlega karze aresztu do 14 dni albo grzywny.

§ 3. (104) W razie popełnienia wykroczenia określonego w § 1 lub 2 orzeka się zakaz prowadzenia pojazdów.

Ustawodawca nie zwalnia z odpowiedzialności za popełnienie przestępstwa/wykroczenia popełnionego na terenie prywatym

Teren marketu na dodatek jest miejscem publicznym z uwagi na fakt iż jest to miejsce dostępne dla dowolnej , nieograniczonej w żaden szczególny sposób liczby osób

Choc istnieją wyłączenia odpowiedzialności z tego zakresu potwierdzone orzecznictwem SN (garaż,podwórko,warsztat itp)

jakiś tekst

Reasumując postąpili nieprawidłowo ( a może bezprawnie ?).

1. Policja nie jest od interpretacji prawa, lecz od jego wykonywania i dopiero Sąd mógłby znieśc odpowiedzialnośc kierującego za popełnione wykroczenie/przestępstwo

2. Policja miała obowiązek niedopuścic takiego kierujacego do jazdy z uwagi na zagrożenie bezpieczeństwa publicznego

Napisano

W podanym niżej linku znajduje się odpowiedź osób kompetentnych na to pytanie. Ja od siebie moge dodać jedynie, ze sami policjanci nie wiedzą do końca jak traktować jazdę po pijanemu po terenie prywatnym. Jedni stosują się do zasad wypisanych przez hango, a inni do tych podanych w linku. Jednak analizując podana sytuację - to nawet z poniższej wypowiedzi wynika, ze policjanci powinni interweniować - gościu zagrażał innym osobom - nie tylko tym w pojazdach, ale i tym idącym do i ze sklepu. I pal licho, że to był teren prywatny sklepu. Facet jeździł po pijanemu narażając innych. Policjanci dali d...py i tyle angryfire.gif

Policyjne Centrum Informacyjne

Napisano

> Wiesz ale taki teren to jest zamkniety itp. Parking pod C.H jest

> terenem prywatnym ale uzytecznosci publicznej . Ja to tak mysle

> na ten temat

I tu wystepuje problem, o którym już kiedyś pisał Lucyfer - przepisy stosuje się na drogach publicznych, a u nas publiczne oznacza drogi krajowe, wojewódzkie, powiatowe, gminne, miejskie... A wystarczyłoby jako drogę publiczna okreslić dorgę dostępną publicznie. I po sprawie.

Napisano

Ewidentnie szukali powodu zeby goscia nie zatrzymywac. Musialo im mocno na tym zalezec. Jesli sa swiadkowie ,ze pozwolili pijanemu kierowcy wyjechac na droge to po oficjalnym zgloszeniu do KG maja "bana" murowanego biglaugh.gif.

Pytanie tylko czy ktos to zglosi ???

Ja bym zglosil !

Napisano

> nie, nie ma prawa jak na twoiem podworku maja sie z radarem ustawiac

> nie wyobrazam sobie tego u siebie hehe

ja bym im pozwolil postawić ale z kazdym zdjeciem jakis % dla mnie za to ze go tam mają, ewentualnie dzierzawa terenu pod radar zeby.GIF

Napisano

> Wiesz ale taki teren to jest zamkniety itp. Parking pod C.H jest

> terenem prywatnym ale uzytecznosci publicznej . Ja to tak mysle

> na ten temat

No widzisz fakt, że właściciel parkingu pod C.H. sobie tego parkingu nie ogrodził i pozwala wszystkim na użytkowanie tego terenu, to jest tylko i wyłącznie jego sprawa, jak dla mnie nie czyni to z tego parkingu drogi publicznej.

Napisano

> No widzisz fakt, że właściciel parkingu pod C.H. sobie tego parkingu

> nie ogrodził i pozwala wszystkim na użytkowanie tego terenu, to

> jest tylko i wyłącznie jego sprawa, jak dla mnie nie czyni to z

> tego parkingu drogi publicznej.

A gdzie jest napisane w kw i kk że przepis obowiązuje jedynie na drodze publicznej ?

A dodatkowo teren galerii handlowej jest pewnie oznaczony znakiemD-46-Droga wewnętrzna. Stosuje się go w celu wskazania wjazdu na drogę ogólnodostępną niepubliczną, to znaczy drogę, której zarządcą nie jest jednostka administracji publicznej lecz inna jednostka będąca jej właścicielem lub administratorem. Organy porządku publicznego w tym i Policja są uprawnione do egzekwowania na takiej drodze przepisów ustawy Prawo o ruchu drogowym w pełnym zakresie.

Napisano

> A gdzie jest napisane w kw i kk że przepis obowiązuje jedynie na

> drodze publicznej ?

Cały kodeks odnosi się do dróg publicznych i nigdzie nie jest napisane, że dotyczy także dróg prywatnych, wiem to jest takie czepianie się, ale próbujemy tutaj dojść do jakiś rozstrzygnięć zeby.GIF

> A dodatkowo teren galerii handlowej jest pewnie oznaczony

> znakiemD-46-Droga wewnętrzna. Stosuje się go w celu wskazania

> wjazdu na drogę ogólnodostępną niepubliczną, to znaczy drogę,

> której zarządcą nie jest jednostka administracji publicznej

> lecz inna jednostka będąca jej właścicielem lub administratorem.

> Organy porządku publicznego w tym i Policja są uprawnione do

> egzekwowania na takiej drodze przepisów ustawy Prawo o ruchu

> drogowym w pełnym zakresie.

Masz rację, jeśli właściciel terenu uznaje, że na jego terenie obowiązują przepisy KD, to ustawia odpowiedni znak i wtedy te przepisy tam obowiązują, ale mnie chodzi, że to jest decyzja właściciela, jego i tylko i wyłącznie jego, a nie staje się to odgórnie, bo jest asfalt i każdy może tam sobie jechać, tak samo jest na drogach osiedlowych, będących własnością spółdzielni mieszkaniowej, stoją tam znaki D-46 i wtedy na takiej drodze obowiązuje KD.

Napisano

> Cały kodeks odnosi się do dróg publicznych i nigdzie nie jest

> napisane, że dotyczy także dróg prywatnych, wiem to jest takie

> czepianie się, ale próbujemy tutaj dojść do jakiś rozstrzygnięć

Sam początek kodeksu Prawo o ruchu drogowym

Quote:

Art. 1. 1. Ustawa reguluje zasady ruchu na drogach publicznych oraz w strefach zamieszkania, warunki dopuszczenia pojazdów do tego ruchu, wymagania w stosunku do osób kierujących pojazdami i innych uczestników ruchu oraz zasady kontroli ruchu drogowego.

2. Przepisy ustawy stosuje się również do ruchu odbywającego się poza drogami publicznymi, jeżeli jest to konieczne dla uniknięcia zagrożenia bezpieczeństwa uczestników tego ruchu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.