Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy słuchał ktoś w radiu "dzwonię do pani pana .."-promile

Featured Replies

Napisano

Jakiś czas temu ponoć była audycja (ta z serii dzwonie do pani pana w bardzo nietypowej sprawie) dotycząca tego, że jak się za długo jeździe w samochodzie przy włączonym nawiewie i często używa płynu do spryskiwacza (poprzez częste mycie szyb) to przy kontroli policial.gif alkomat może wykazać jakieś promile we krwi (chyba więcej niż dozwolone). Ostatnio usłyszałem jak o tym w domu u mnie mówili. Słuchał ktoś tej audycji w całości icon_eek.gif.

Napisano

tak w piątek była pierwsza tura, dzis druga. Weiss nie ustalił nic, przeczytali mu regulamin badania alkomatem, ze powinno byc przeprowadzone w przewietrzonym pomieszczeniu, poruszył kwestie goscia który rzekomo popił tabletke łykiem piwa i pomimo ze po przewiezieniu na komende miał 0.0 stracił prawko na pół roku

Napisano
  • Autor

> goscia który rzekomo popił tabletke łykiem piwa i pomimo ze po

> przewiezieniu na komende miał 0.0 stracił prawko na pół roku

jakim prawem tuk.gif

Napisano

>popił tabletke łykiem piwa i pomimo ze po

Rzekomo nie rzekomo - kiedyś wyszła sprawa gościa, który zjadł sobie na stacji benzynowej batonika z nadzieniem z dodatkiem alkoholu. Zaraz po wyjeździe capnęli go na kontrole i alkomat wykazał "alkohol w wydychanym powietrzu". I na nic się zdało to, ze za parę minut facet miał 0,0 - policjanci byli wyjątkowo upierdliwi. Gostkowi zabrali prawko i dopiero po 3 miesiącach je odzyskał dzięki pomocy... sądu oslabiony.gif To już było przegięcie. Własnie dlatego pomiaru alkomatem dokonuje sie 2 razy - żeby wykluczyc potencjalne błędy pomiaru. Ale jak to mówią moi koledzy w mundurach - daj mi człowieka, a znajdę na niego paragraf...

Napisano

> Własnie

> dlatego pomiaru alkomatem dokonuje sie 2 razy - żeby wykluczyc

> potencjalne błędy pomiaru. Ale jak to mówią moi koledzy w

> mundurach - daj mi człowieka, a znajdę na niego paragraf...

Tylko w Polsce brakuje jednego paragrafu, jaki jest np. w Anglii. Z wyników dwóch pomiarow obowiązkowo uwzględnia się niższy.

W Polsce praktyka jest taka, że uwzględnia się wyższy.

Facet od tabletki i piwa zrobi jeden błąd - powinien był zażądać badaia krwi, bo on ma nadrzędną wartość dowodową w stosunku do badania alkomatem.

Napisano

> Tylko w Polsce brakuje jednego paragrafu, jaki jest np. w Anglii. Z

> wyników dwóch pomiarow obowiązkowo uwzględnia się niższy.

> W Polsce praktyka jest taka, że uwzględnia się wyższy.

> Facet od tabletki i piwa zrobi jeden błąd - powinien był zażądać

> badaia krwi, bo on ma nadrzędną wartość dowodową w stosunku do

> badania alkomatem.

Masz racje, przydalo by sie takie prawo u nas, jednak tak naprawde zeby przekroczyc wartosc 0,2 promila to trzeba chyba z 10 batonikow zjesc zeby.GIF

Napisano

> Masz racje, przydalo by sie takie prawo u nas, jednak tak naprawde

> zeby przekroczyc wartosc 0,2 promila to trzeba chyba z 10

> batonikow zjesc

Zjedz takiego batonika, albo jakąkolwiek nadziewaną alkoholem czekoladke i w przeciagu paru minut dmuchnij w alkomat... Wtedy się przekonasz ile potrzeba takich batoników... Gwarantuje, ze jeden starczy - tak samo jak starczy łyk piwa, zeby zaraz po tym fakcie alkomat wskazał Ci przekroczona wartość alkoholu w wydychanym powietrzu. Bo pamiętaj, ze alkomat nie sprawdza poziomu alkoholu we krwi, tylko tak jak napisałam wyżej - w wydychanym powietrzu.

Baaa - udowodniono nawet (naukowcy naprawde mają cała masę pomysłów na badania do przeprowadzania wink.gif ), ze jesli zjemy sobie jabłko - to proces fermentacji do jakiego dochodzi w żołądku może sprawić, że... alkomat również wskaże nam, że jesteśmy po "spozyciu"... Jabola w dodatku hehe.gif Tak więc - trzeba uważać co sie je i pije zanim się za kółkiem siądzie wink.gif

Napisano

Trochę nie tak .Mam wrażenie ,że nie widzialaś nigdy alkomatu w takiej akcji.

Przepis mówi o zakazie przeprowadzania badania na zawartośc alkoholu wczesniej niz 15 minut po spożyciu czegokolwiek ( alkoholu, batona czy też hot-doga grinser006.gif) i nie wcześniej niz 5 min po paleniu tytoniu.

Nawet jeśli dokonasz takiego pomiaru natychmiast po łyku czystego spirytusu to i tak lipa !!! Urządzenie albo nie zmierzy poziomu albo zmierzy i wyświetli komunikat o obecności tzw alkoholu resztkowego ( badanie nieważne - komunikat ten jest integralnie zwiazany z wynikiem)

Napisano

> Trochę nie tak .Mam wrażenie ,że nie widzialaś nigdy alkomatu w

> takiej akcji.

> Przepis mówi o zakazie przeprowadzania badania na zawartośc alkoholu

> wczesniej niz 15 minut po spożyciu czegokolwiek ( alkoholu,

> batona czy też hot-doga ) i nie wcześniej niz 5 min po paleniu

> tytoniu.

> Nawet jeśli dokonasz takiego pomiaru natychmiast po łyku czystego

> spirytusu to i tak lipa !!! Urządzenie albo nie zmierzy poziomu

> albo zmierzy i wyświetli komunikat o obecności tzw alkoholu

> resztkowego ( badanie nieważne - komunikat ten jest integralnie

> zwiazany z wynikiem)

a co w sytuacji kiedy zjesz ow batonika z nadzieniem rumowym albo wypijesz 2 łyzki syropu np. tusipet i po np. 5 min łapie cie policja, nie pytajac kiedy cos jadłes??

jestes z góry podejzany o spozycie alkoholu.

Napisano

> a co w sytuacji kiedy zjesz ow batonika z nadzieniem rumowym albo

> wypijesz 2 łyzki syropu np. tusipet i po np. 5 min łapie cie

> policja, nie pytajac kiedy cos jadłes??

> jestes z góry podejzany o spozycie alkoholu.

To pokaże komunikat alkohol resztkowy jeśli będziesz miał go w " paszczy " a nie w wydychanym powietrzu

Napisano

> To pokaże komunikat alkohol resztkowy jeśli będziesz miał go w "

> paszczy " a nie w wydychanym powietrzu

Postawiłbyś swoje prawo jazdy na to, że tak pokaże?? bo ja nie, urządzenia stosowane przez policję może i są dobre i nieomylne jak są nowe, a te co mają w radiowozach nie jedno już widziały. Tylko badanie krwii powinno być uznawane jako dowód, a badanie alkomatem jedynie jako narzędzie wyłapujące tych co na to badanie krwii będą musieli jechać, bo prawdopodobieństwo wyniku fałszywie ujemnego (pił a nie pokazało) jest dużo mniejsze niż pokazanie wyniku fałszywie dodatniego ( nie pił a pokazało ). Tak samo dla przykładu jest z testem ciążowym, przykład może nie związany, ale IMO daje dobre wyobrażenie, jak wyjdzie ujemny to babka nie jest w ciąży, a jak wyjdzie dodatni to najprawdopodobniej jest w ciązy i musi iść i to potwierdzić u ginekologa.

Ale reasumując, myślenie polskich ustawodawców raczej nie jest ich najmocniejszą stroną.

Napisano

dzis w Antyradiu kolo 8:00 cos tam Figurski gadal o gostku co mu niezle na alkomacie pokazalo po zjedzeniu cukierka/batona z alkoholem... nie sluchalem dokladnie, ale o ile pamietam to mimo badania krwi stracil prawko na bodajze 2 miesiace..:P. jak to mozliwe, nie wiem...

Napisano

> To pokaże komunikat alkohol resztkowy jeśli będziesz miał go w "

> paszczy " a nie w wydychanym powietrzu

wiesz ja znam osobiscie przypadek gdy kumpel po zjedzeniu kolacji i podczas drogi do pracy jabłka, trafił na rutynowa kontrole alkomatem u pracodawcy,(a najlepsze jest to ze pracował jako słuzba sprzatajaca w tesco pad.gif) gdzie wykryto u niego jakis tam poziom alkoholu w powietrzu wydychanym, nie pytajac go jednoczesnie co jadł, oraz nie informujac o mozliwosci wystapienia alkoholu w wydych powietrzu po spozyciu niektórych pokarmów.

tym sposobem dostał z miejsca urlop i dopiero na drugi dzien po rozmowach z szefem sytuacja została wyjasniona.

dlatego tez byłbym pełen obaw co do tego co twierdzisz, moze i tak jest natomiast sprawa drugorzedna jest czy kazden policjant bedzie to traktował w ten własnie sposob.

Napisano

> Postawiłbyś swoje prawo jazdy na to, że tak pokaże?? bo ja nie,

> urządzenia stosowane przez policję może i są dobre i nieomylne

> jak są nowe, a te co mają w radiowozach nie jedno już widziały.

> Tylko badanie krwii powinno być uznawane jako dowód, a badanie

> alkomatem jedynie jako narzędzie wyłapujące tych co na to

> badanie krwii będą musieli jechać, bo prawdopodobieństwo wyniku

> fałszywie ujemnego (pił a nie pokazało) jest dużo mniejsze niż

> pokazanie wyniku fałszywie dodatniego ( nie pił a pokazało ).

> Tak samo dla przykładu jest z testem ciążowym, przykład może nie

> związany, ale IMO daje dobre wyobrażenie, jak wyjdzie ujemny to

> babka nie jest w ciąży, a jak wyjdzie dodatni to

> najprawdopodobniej jest w ciązy i musi iść i to potwierdzić u

> ginekologa.

> Ale reasumując, myślenie polskich ustawodawców raczej nie jest ich

> najmocniejszą stroną.

Jasne że tak w sytuacji zjedzenia batonika, dwóch jabłek i popicia tego nie dwoma a nawet 5 łyżeczkami Tusipeksu. Nie widziałem policjanta podtykającego rury komuś własnie przeżuwającemu.

Ustawodawca którego tak krytykujesz pozostawił Ci dowolnośc metody pomiaru ( a nawet możesz skorzystac z dwóch) możesz dmuchac lub honorowo oddac krew ( nawet po dmuchnięciu) i TO WŁAŚNIE WYNIK Z KRWII jest uznawany za najdokładniejszy w mysl polskiego prawa. Jeśli masz pewnośc, że jesteś trzeżwy to krew, ale jeśli nie to szkoda pradu- przeciętnie poziom alkoholu we krwi spada około 0,12-0,15 promila na godzinę

Napisano

> Jasne że tak w sytuacji zjedzenia batonika, dwóch jabłek i popicia

> tego nie dwoma a nawet 5 łyżeczkami Tusipeksu. Nie widziałem

> policjanta podtykającego rury komuś własnie przeżuwającemu.

I całe szczęście, ze nie widziałeś takiej sutuacji, nie wyklucza to jednak, że taka sytuacja może zaistnieć, policjanci to tez ludzie, nie są nie omylni.

> Ustawodawca którego tak krytykujesz pozostawił Ci dowolnośc metody

> pomiaru ( a nawet możesz skorzystac z dwóch) możesz dmuchac lub

> honorowo oddac krew ( nawet po dmuchnięciu) i TO WŁAŚNIE WYNIK

> Z KRWII jest uznawany za najdokładniejszy w mysl polskiego

> prawa. Jeśli masz pewnośc, że jesteś trzeżwy to krew, ale jeśli

> nie to szkoda pradu- przeciętnie poziom alkoholu we krwi spada

> około 0,12-0,15 promila na godzinę

Toteż w sytuacji, gdzie wiem, że coś takiego przed chwilą jadłem piłem, co może zaburzyć wynik pomiaru, prawdopodobnie nie zgodziłbym się nawet na pierwszy pomiar alkomatem. A wyżej wymienione przykłady, podane przez innych wskazują, że można się pożegnać z prawkiem, albo co najmniej narobić sobie sporych kłopotów przez błędny pomiar maszyny.

Napisano

czyli robimy tak...kupujemy trzy batoniki z alko i zostawiamy papierki po nich w schowku...wtedy po jednym piwie możemy spokojnie jeździć,bo pokazujemy w razie kontroli te papierki po batonikach i prosimy żeby zabrali nas na badanie krwi bo to na 100% od batoników wykazało alkohol na alkomacie, i teraz policja wierzy nam i puszcza nas albo zabiera na badanie krwi które zostanie przeprowadzone za jakąś godzine kiedy w organiźmie nie będzie już tego jednego piwka... można tak gdybać w nieskończoność dopóki nie zmienią się przepisy...a wiem,że się nie zmienią grinser006.gif

Napisano

> I całe szczęście, ze nie widziałeś takiej sutuacji, nie wyklucza to

> jednak, że taka sytuacja może zaistnieć, policjanci to tez

> ludzie, nie są nie omylni.

> Toteż w sytuacji, gdzie wiem, że coś takiego przed chwilą jadłem

> piłem, co może zaburzyć wynik pomiaru, prawdopodobnie nie

> zgodziłbym się nawet na pierwszy pomiar alkomatem. A wyżej

> wymienione przykłady, podane przez innych wskazują, że można się

> pożegnać z prawkiem, albo co najmniej narobić sobie sporych

> kłopotów przez błędny pomiar maszyny.

To trochę nie tak. W starych urządzeniach np alkometr 2.0 mozna było uzyskac wynik np 5 promili w chwilę po wypiciu łyka piwa, ale w sytuacji pomiaru z wynkiem pozytywnym należy po piętnastu minutach przeprowadzic następny. Ten dałby wynik o.oo lub bliski tego. W sytuacji rozbieznści większych niż 10 % w skali 0-1 promil oraz 0,1 promila w skali > 1 promila

należy

dokonac pomiaru trzeciego

I tylko dwa pomiary z nieprzekroczona granicą 10% sa wiążące.

A bajki. legendy i gusła są w każdym narodzie hehe.gif

Napisano

> tak w piątek była pierwsza tura, dzis druga. Weiss nie ustalił nic,

> przeczytali mu regulamin badania alkomatem, ze powinno byc

> przeprowadzone w przewietrzonym pomieszczeniu, poruszył kwestie

> goscia który rzekomo popił tabletke łykiem piwa i pomimo ze po

Słuchałem dziś pad.gif normalnie paranoja screwy.gif

Pierwszy pomiar 0.16%%

Drugi pomiar 0.7%%

i trzeci na komendzie 0.00%%

Napisano

> czyli robimy tak...kupujemy trzy batoniki z alko i zostawiamy

> papierki po nich w schowku...wtedy po jednym piwie możemy

> spokojnie jeździć,bo pokazujemy w razie kontroli te papierki po

> batonikach i prosimy żeby zabrali nas na badanie krwi bo to na

> 100% od batoników wykazało alkohol na alkomacie, i teraz policja

> wierzy nam i puszcza nas

Niestety, o ile ma legalny alkomat, to nie może uwirzyć i puścić, bo on ma pamięć pomiarów i by się musieli potem tłumaczyć, skąd wynik niezerowy i brak ukarania.

Natomiast prawdą jest, że w pewnym okresie policjanci na krzywy ryj używali alkomatów nieatestowanych, takich jak można kupić w sklepach ze sprzętem medycznym czy innym.

Po trzecie, alkotest bez drukarki jest tylko wskaźnikiem, na jego podstawie nie można ukarać, natomiast należy przeprowadzić badanie alkomatem z drukarką, gdzie wydruk już jest dowodem procesowym, ale delikwent ma prawo żądać badania krwi i wtedy ono "przebija" wydruk z alkomatu.

I jeszcze jedno uściślenie, generalnie alkomaty nie mierzą zawartości alkoholu w powietrzu, tylko aldehydu octowego, który powstaje w wyniku rozkładania przez wątrobę alkoholu.

Napisano

> Zjedz takiego batonika, albo jakąkolwiek nadziewaną alkoholem

> czekoladke i w przeciagu paru minut dmuchnij w alkomat... Wtedy

> się przekonasz ile potrzeba takich batoników... Gwarantuje, ze

> jeden starczy - tak samo jak starczy łyk piwa, zeby zaraz po tym

> fakcie alkomat wskazał Ci przekroczona wartość alkoholu w

> wydychanym powietrzu. Bo pamiętaj, ze alkomat nie sprawdza

> poziomu alkoholu we krwi, tylko tak jak napisałam wyżej - w

> wydychanym powietrzu.

> Baaa - udowodniono nawet (naukowcy naprawde mają cała masę pomysłów

> na badania do przeprowadzania ), ze jesli zjemy sobie jabłko -

> to proces fermentacji do jakiego dochodzi w żołądku może

> sprawić, że... alkomat również wskaże nam, że jesteśmy po

> "spozyciu"... Jabola w dodatku Tak więc - trzeba uważać co sie

> je i pije zanim się za kółkiem siądzie

Moze przez kilka minut w ustach beda znajdowaly sie promile smile.gif jednak mysle ze po kilku minutach, nawet 5-7 juz zniknie... a wydaje mi sie ze taki kierowca zanim ruszyl podjechal, zatrzymal sie i byl badany alkomatem spokojnie z 15 minut minelo smile.gif kiedys robili doswiadczenia i odrazu po zjedzenia "pawelkow" mial gosc bardzo mala ilosc alkoh w wydychanym powietrzu, po kilku minutach zniklo smile.gif nie wiem jak to jest dokladnie, chetnie bym przeprowadzil takie doswiadczenie ale nie mam alkomatu zlosnik.gif

Pozdro 20.GIF

Napisano

> Jakiś czas temu ponoć była audycja (ta z serii dzwonie do pani pana w

> bardzo nietypowej sprawie) dotycząca tego, że jak się za długo

> jeździe w samochodzie przy włączonym nawiewie i często używa

> płynu do spryskiwacza (poprzez częste mycie szyb) to przy

> kontroli alkomat może wykazać jakieś promile we krwi (chyba

> więcej niż dozwolone). Ostatnio usłyszałem jak o tym w domu u

> mnie mówili. Słuchał ktoś tej audycji w całości .

taaa...

kiedys mnie zlapia za to ze odmrazam szyby odmrazaczem w srodku... tez capi alkocholem... biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.