Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

tylna piasta

Featured Replies

Napisano

Witam

Kto wymieniał tylną piastę niech podpowie czy dużo z tym kłopotu? Poradzę sobie sam? Jaką część na wymianę polecacie? Ja myślałem o zamienniku firmy CX.

Napisano

> Witam

> Kto wymieniał tylną piastę niech podpowie czy dużo z tym kłopotu?

Wymieniałem ale w warsztacie.

Trzeba zdjąć bęben (zacisków już nie trzeba ), zdejmujesz osłonę łożyska ( taki metalowy łepek ), odkręcasz nakrętkę, trochę mocowania się i piasta już jest Twoja.

Niestety nie powiem Ci z jaką siłą dokręcić bo nie pamiętam.

Fotka poglądowa z mojego wątku, z przed kilku dni

278377327-szpillkiznakr.JPG

Napisano

> Witam

> Kto wymieniał tylną piastę niech podpowie czy dużo z tym kłopotu?

> Poradzę sobie sam? Jaką część na wymianę polecacie? Ja myślałem

> o zamienniku firmy CX.

piaste zdjac jest roznie czasem odrazu zejdzie czasem trzeba sie nameczyc. co do przykrecania to ile dasz rade i cofnac o ćwierć obrotu. Pozdrawiam smile.gif

• 4 miesiące później...
Napisano

> co do przykrecania to ile dasz rade i cofnac o ćwierć

> obrotu. Pozdrawiam

ponieważ łożysko z tyłu wyło jak stado wilkówspędziłem sobotę na wymianie piast; żeby odkręcić nakrętkę trzeba było przedłużyć ramię klucza kawałkiem rurki; jako że na forum nie znalazłem - poza powyższymi - wskazówek z jaką siłą dokręcać po wymianie, zastosowałem tę samą technikę czyli klucz+rurka. Jazda próbna wykazała, że ok 40 km/h znów tył "gra" z tym że wycie zamieniło się w terkotanie. Auto wróciło na lewarek, zdjąłem koło i wraz z sąsiadem-kibicem obracaliśmy wolno piastę - w pewnym momencie dało się wyczuć taki "skok" - kręciłęm tą piastą jak zamkiem od sejfu. Diagnoza sąsiadów-kibiców - za mocno dokręcona nakrętka okazała się trafna. Po poluzowaniu nakrętki do momentu, w którym efekt zamka od sejfu zniknął terkotanie zniknęło. Jazda testowa odbyła się na osiedlu, więc nie wiem, co będzie podczas jazy zwiększą prędkością ale zaraz wskakuję w marychę i lecę na trasę.

PS. Czy ktoś wie, z jaką siłą dokręcać nakrętki? Bo teraz mam stresa, że mi koła odpadną frown.gif

Napisano

dzięki

pytanie kolejne: 28 daNm = ??

bo klucze dynamometryczne, które oglądałem kończyły się na 200, ew. 210 Nm

terkocze cholera frown.gif najgłośniej przy 50-60 km/h)

Napisano

> wciąż terkocze

No dobra a czyjej produkcji jest ta piasta?

Tam jest dwurzędowe łożysko kulkowe zawsze się dokręca na maxa nie tak jak w dwóch łożyskach stożkowych gdzie reguluje się luz . Byc może trafiłeś na bubla ,też sobie raz z przodu wymieniłem i nie szło skasować luzu który był dość znaczny zareklamowałem łozysko i z nowym nie było problemu.

Napisano

piasta to coram, made in italy

przeczytaj co pisałem wyżej - po dokręceniu na maxa efekt był jak zamek w sejfie - tzn. przy wolnym obracaniu piastą coś przekakiwało, przy jeżdzie terkotało jak karabin maszynowy, po poluzowaniu terkoce ciszej ale wciąż to słychać - jeździłem z odchyloną kanapą i bez tylnej pólki bo zakładłem przy okazji głośniki

Napisano

> pytanie kolejne: 28 daNm = ??

> bo klucze dynamometryczne, które oglądałem kończyły się na 200, ew.

> 210 Nm

Z tego co wiem to 1daNm = 10Nm więć klucz braknie z drugiej strony strasznie mocno trzeba tą stube dokręcić sam sie zastanawiam hmm.gif

Napisano

skąd ten dziwny efekt przeskakiwania piasty przy mocnym dokręceniu?

gdy kręcę kołem kiedy auto jest na lewarku to słychać tarcie nie ciągłe tylko co jakiś czas, coś musi ocierać, dodam że bębny i szczęki są też nowe

Napisano

kruca bomba, nie chodzi mi o tę ośkę!! ja mam zgryz z nakrętką mocującą piastę!!

Napisano

> Ale chodzi ci o nakretke 12 a ona jest na tej ośce

dokładnie,

myślę że z dwojga złego lepiej mocniej dociągnąć - lepiej jak padnie łożysko niż miałoby spaść koło...

Napisano

> dokładnie,

> myślę że z dwojga złego lepiej mocniej dociągnąć - lepiej jak padnie

> łożysko niż miałoby spaść koło...

ale bez przesady - nakredke zapunkowujesz i sie nie odkreci....

Napisano

Wyszło mi bokiem majsterkowanie.

Dzisiaj rano zrobiłem 60 km, od 40 km/h terkotało jak wściekłe, nawet radio nie było w stanie tego zagłuszyć. Albo te piasty były od początku lewe, albo - co trzeba sobie uczciwie powiedzieć - uszkodziłem je przy pierwszym montażu, dokręcając nakrętkę na max. Dzisiaj po pracy zakładam stare piasty - wolę swojskie łuu łuu łuu od wściekłego brrrrrrrrrrrrrrrrr.

Jestem w plecy parę złotych frown.gif

Napisano

Dokręcasz na wiszącym kole tak zeby nie bylo luzu, jak luz zniknie i kolo sie kreci bez oporu to zakładasz pokrywkę i robisz parę kilometrów. Po przejazdżce znów podnosisz koło i badasz luz, jeżeli występuje to znów dociągasz w ten sam sposób, składasz i cieszysz się z braku dźwięków smile.gif .

Pozdrawiam

Napisano

Dzięki

ale teraz kiedy zrobiłem 60 km na terkocącym łożysku, to już chyba nie ma czego dokręcać....

nie wiem co zrobiłem źle, znalazłem w sieci manual:

http://rapidshare.com/files/3203333/fmwm.part1.rar

http://rapidshare.com/files/3208171/fmwm.part2.rar

http://rapidshare.com/files/3212986/fmwm.part3.rar

http://rapidshare.com/files/3217025/fmwm.part4.rar

part 1 - zawieszenie i hamulce - piastę się nabija (u mnie weszła bez problemu) i dokręca z siłą 28 daNm

pzdr

Napisano

Walczyłem z tym przy wymianie łożysk wahacza ( nie chciałem rozpinać hamulców ) . Już ze cztery miechy dobrze działa, więc znaczy że się udało smile.gif .

Pozdrawiam

Napisano

ja nie jestem zadowolony, bo nowe piasty nie wyją jak stare tylko terkoczą, w dodatku dużo głośniej niż stare angryfire.gif

jak dokręcałeś nakrętkę mocującą piastę? na maxa?

Napisano

Piasta SKF, wyczucie przy dociąganiu i śpisz/jeździsz spokojnie...

Napisano

Szczegóły będe znał po południu. Na razie dowiedziałem się, że pod zamienniki czasem trzeba podłożyć podkładkę dystansową (powinny być dostępne u sprzedawcy) bo jest minimalna rozbieżność z oryginałem (info z serwisu FIAT).

Napisano

> Szczegóły będe znał po południu. Na razie dowiedziałem się, że pod

> zamienniki czasem trzeba podłożyć podkładkę dystansową (powinny

> być dostępne u sprzedawcy) bo jest minimalna rozbieżność z

> oryginałem (info z serwisu FIAT).

być może to jest przyczyną - szkoda że nie mam aparatu, oryginał trochę się różni od zamiennika - w oryginale wieniec od ABS zaczyna się od krawędzi piasty, w zamienniku jest 3-4 mm odstępu, co sprawia że rowkowanie ABSu jest przesunięte w kierunku zewnętrznym, podkładka ten dystans jeszcze by zwiększyła frown.gif

jeszcze jedno - piasta coram - "udało" mi się uszkodzić gwint !!

włożyłem stare piasty - słychać łożysko ale w porównaniu z nowymi piastami różnica jest jak pomiędzy Rubinsteinem i Rubikiem - na korzyść starej piasty, jeśli to jest oryginalna piasta, to przez 10 lat i 250 tys. km gwinty są jak nowe....

post-84901-1435248502418_thumb.jpg

Napisano

Moje są bez ABS, kupiłem firmy MARGO. Pomiary nie wykazały różnic więc nie stosowałem jakiś dodatkowych podkładek (oryginalnie miałem dwie pod piastą i pod nakrętką, dość grube). Lożyska da się rozebrać wyjmując bieżnię wewnętrzną i kulki z koszyczkiem. Bieżnie zewnętrzne są wykonane w piaście i być może one mają jakąś wadę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.