Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Witam i o rozrząd pytam!!!

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie wszystkich Bravolociarzy, jestem posiadaczem już drugiego bravo - pierwszy był 1,6 sx teraz ujeżdzam 1,8 gt (po moich głównie wyglądowych przeróbkach:). No ale szczęście z tym aktualnym potrwało niestety tylko rok - urwał się paseczek rozrządu (kaszana:( ), w związku z tym ze stało sie to na biegu jałowym tuż po zapaleniu silnika jest duża szansa że nic się nie "ostukało/pogieło" za bardzo lub wcale (z tego co słyszałem) no i oby tak było bo inaczej będą niezłe 4 cyfrowe koszty. W czym rzecz? po co się tak rozpisałem? Mam ogromną prośbę o instrukcję/opis/manual zmiany Paska rozrządu/ustawienia rozrządu w moim silniczku w języku polskim(1,8 16v 97r.) . Znalazłem coś tam w języku czeskim ale do końca nie jest on dla mnie zrozumiały:) Z góry dziękuję za wszytkie pomocne informacje. Proszę nie pisać abym sobie poszukał na forum albo w necie bo to już robiłem i naprawdę niewiele znalazłem (te informacje są raczej że tak powiem tajne przez poufne - wkońcu mechanicy na tym zarabiają i nie chcą dzielić się za bardzo swoją wiedzą:) Pozdarwiam i z góry dzięki za wszelaką pomoc!!!

Napisano

> Witam serdecznie wszystkich Bravolociarzy, jestem posiadaczem już

> drugiego bravo - pierwszy był 1,6 sx teraz ujeżdzam 1,8 gt (po

> moich głównie wyglądowych przeróbkach:). No ale szczęście z tym

> aktualnym potrwało niestety tylko rok - urwał się paseczek

> rozrządu (kaszana:( ), w związku z tym ze stało sie to na biegu

> jałowym tuż po zapaleniu silnika jest duża szansa że nic się nie

> "ostukało/pogieło" za bardzo lub wcale (z tego co słyszałem) no

> i oby tak było bo inaczej będą niezłe 4 cyfrowe koszty. W czym

> rzecz? po co się tak rozpisałem? Mam ogromną prośbę o

> instrukcję/opis/manual zmiany Paska rozrządu/ustawienia rozrządu

> w moim silniczku w języku polskim(1,8 16v 97r.) . Znalazłem coś

> tam w języku czeskim ale do końca nie jest on dla mnie

> zrozumiały:) Z góry dziękuję za wszytkie pomocne informacje.

> Proszę nie pisać abym sobie poszukał na forum albo w necie bo to

> już robiłem i naprawdę niewiele znalazłem (te informacje są

> raczej że tak powiem tajne przez poufne - wkońcu mechanicy na

> tym zarabiają i nie chcą dzielić się za bardzo swoją wiedzą:)

> Pozdarwiam i z góry dzięki za wszelaką pomoc!!!

a nie lepiej zlecić to komuś kto się na tym zna?? Jak sam wspomniałeś koszty naprawy po nieudanej zabawie są dość wysokie, a za wymianę biora max 200zł.

Napisano
  • Autor

> a nie lepiej zlecić to komuś kto się na tym zna?? Jak sam wspomniałeś

> koszty naprawy po nieudanej zabawie są dość wysokie, a za

> wymianę biora max 200zł.

Mam kogoś kto mi to zrobi ale potrzebny jest mu jakiś porządny "pomocnik (opis) na papierze" (1,6 mamy już obcykany) teraz walka z 1,8:)

Napisano

> Mam kogoś kto mi to zrobi ale potrzebny jest mu jakiś porządny

> "pomocnik (opis) na papierze" (1,6 mamy już obcykany) teraz

> walka z 1,8:)

W takim razie radzę kupić jeden a drugi dorobić na allegro są dostępne, 1,6 jest dość prosty do dorobienia

Napisano
  • Autor

> A masz przyrząd do ustawiania rozrządu?

nie wiem co mam bo jestem raczej urzytkownikiem a nie głównym naprawiającym mojego wozu (dopiero wchłaniam wiedzę) ale obawiam się że do jego ustawienia potrzebne są takie dwa badziewia zakładane na krzywki którymi ustawia się odpowiednie położenie (i może się po prostu bez tego fizycznie nie dać tego ustawić) ale może jest inna droga i ponawiam pytanie (najlepiej proszę o same konkrety) jak się uda (czyli jeśli jakiś manual coś da) to super - zawsze 200 w kieszeni, a jak nie to warto sprubować i przy okazji zyskać trochę wiedzy w temacie sojego autka

Napisano

Nie ustawisz bez przyrządu na 100% jeżeli urwał ci się pasek, można wymienić pasek rozrządu, rolki, uszczelniacze na wałkach bez przyrządu, jest to możliwe ale tylko w jednym przypadku jeżeli nie urwał się pasek i przed wymianą znaczysz koła wałków rozrządu i wału korbowego oraz znaki na pasku. Potem trzeba przenieść znaki ze starego paska na nowy, na wale korbowym znaczyłem w dwóch miejscach no i jeszcze na obudowie dla skorygowania będów. A tłoki były w jednym poziomie dlatego ze w razie przeskoku któregoś z wałka rozrządu miałem jakieś zabezpieczenie przed stuknięciem zaworu o tłok. A tak to polecam książkę Fiat Bravo i Brava Zembowicza też dostępna na allegro, ja tak zrobiłem. Pozdrawiam drive.gif

Napisano

Ostatnio wymieniałem i 150zł wział mechanik, z centralnej Polski, gdzie ceny sa najwyzsze

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.