Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o zoltego "koguta"

Featured Replies

Napisano

> A jak nie ma się trójkąta

To się na ulicę nie wyjedża bo samochód nie jest do tego przystosowany.

Pomijam dyskusje na temat teoretyki i retoryki tego pytania.

Napisano

> Zatem ciekawe jak przeszył homologację auta kiedy to przy ostrym

> hamowaniu włączają się awaryjne .

Te awaryjne maja ostrzegać o niebezpieczeństwie. Jest nawet taki dobry zwyczaj, że włącza sie awaryjne dojeżdżając do korka na drogach szybkiego ruchu.

> No myśle i myśle i nic nie wymylsiłem - poprosze o paragraf

Napisałem, że paragrafy na to nie sa potrzebne.

Napisano

A czy pojazd holowany nie stanowi zagrożenia np. przy wyprzedzaniu biglaugh.gif

Quote:

a pomyslales o tym ze awaryjne sluza do sygnalizowania postoju uszkodzonego pojazdu>?

zatem ja pomyslałem i włączyłem awaryjne ok.gif , jak dojeżdzam do korka też ok.gif

Napisano

> A czy pojazd holowany nie stanowi zagrożenia np. przy wyprzedzaniu

Jest takim samym uzytkownikiem dróg jak inny, a trójkąt ma słuzyć temu, aby zasygnalizować żej est holowany. Awaryjnych uzywa sie raczej w przypadku postoju,tak więc bedąc holowanym wprowadzasz innych w błąd.

> Quote:

> a pomyslales o tym ze awaryjne sluza do sygnalizowania postoju

> uszkodzonego pojazdu

> zatem ja pomyslałem i włączyłem awaryjne , jak dojeżdzam do korka

> też

Nie bardzo kumam kogo cytujesz, bo chyba nie mnie smile.gif Skoro awaryjne służą do sygnalizowania postoju uszkodzonego pojazdu to nijak logicznie nie wynika z tego sygnalizowanie holowanego pojazdu smile.gif

Napisano

> to chodzi o swiatla awaryjne a nie o koguta

a czego uzywasz wtedy jak pojazd holowany skreca. machasz łapami? sciana.gifsciana.gifsciana.gif

pełne buractwo jak sie tacy mądzy inaczej holują.

Napisano

To wreście jak jest z tym niebieskim kogutem confused.gif dlaczego nie można przewozić ( jakaś podstawa prawna), nie mówiąc już o używania czy o podpięciu do zapalniczki i ustawieniu na podszybiu grinser006.gif

Napisano

> To wreście jak jest z tym niebieskim kogutem dlaczego nie można

> przewozić ( jakaś podstawa prawna), nie mówiąc już o używania

> czy o podpięciu do zapalniczki i ustawieniu na podszybiu

Quote:

Art. 66. Warunki techniczne pojazdów

/.../

4. Zabrania się:

/.../

3. Umieszczania w pojeździe lub na nim urządzeń stanowiących obowiązkowe wyposażenie pojazdu uprzywilejowanego, wysyłających sygnały świetlne w postaci niebieskich lub czerwonych świateł błyskowych albo sygnał dźwiękowy o zmiennym tonie;

Napisano
  • Autor

> Quote:

> Art. 66. Warunki techniczne pojazdów

> /.../

> 4. Zabrania się:

> /.../

> 3. Umieszczania w pojeździe lub na nim urządzeń stanowiących

> obowiązkowe wyposażenie pojazdu uprzywilejowanego, wysyłających

> sygnały świetlne w postaci niebieskich lub czerwonych świateł

> błyskowych albo sygnał dźwiękowy o zmiennym tonie;

A o żóltym nic nie pisza, to znaczy ,że mozna ???

Napisano

> Trzeba umijętnie je mieć wlaczone , ja tak byłem holowany cały czas

> miałem awaryjne

> Ale zawsze sygnalizowałem zamiar zmiany pasa lub skręt - wyłączając

> awaryjne w wrzucając kierunek i potem znowu awaryjne

no to pol biedy, ale wiekszosc nie mysli sciana.gif

Napisano

> A o żóltym nic nie pisza, to znaczy ,że mozna ???

zolty mozesz miec bo np

Quote:

Art. 54. 1. Pojazd wykonujący na drodze prace porządkowe, remontowe lub modernizacyjne powinien wysyłać żółte sygnały błyskowe.

2. Kierujący pojazdem, o którym mowa w ust. 1, może, pod warunkiem zachowania szczególnej ostrożności, nie stosować się do przepisów o obowiązku jazdy na jezdni lub przy jej prawej krawędzi oraz o zatrzymaniu i postoju, z tym że:

1. na jezdni jednokierunkowej oraz poza obszarem zabudowanym, podczas oczyszczania drogi ze śniegu, dopuszcza się również jazdę przy lewej krawędzi jezdni;

2. jazdę po chodniku dopuszcza się tylko przy zachowaniu bezpieczeństwa pieszych.

2a. Kierujący pojazdem, o którym mowa w ust. 1, może korzystać z autostrady lub drogi ekspresowej nawet wtedy, gdy pojazd ten nie jest pojazdem samochodowym lub jego konstrukcja uniemożliwia rozwinięcie prędkości co najmniej 40 km/h.

3. Pojazd, który ze względu na konstrukcję, ładunek lub nietypowe zachowanie na drodze może zagrażać bezpieczeństwu w ruchu drogowym, powinien wysyłać żółte sygnały błyskowe.

4. Zabrania się, z zastrzeżeniem art. 31 ust. 1 pkt 5, używania żółtych sygnałów błyskowych do innych celów niż określone w ust. 1 i 3.

albo

Quote:

pojazd holowany, z wyjątkiem motocykla, jest oznaczony z tyłu po lewej stronie ostrzegawczym trójkątem odblaskowym, a w okresie niedostatecznej widoczności ma ponadto włączone światła pozycyjne; zamiast oznaczenia trójkątem odblaskowym pojazd holowany może wysyłać żółte sygnały błyskowe w sposób widoczny dla innych uczestników ruchu;

tak wiec z zoltym jestes "bezpieczny", ale dla niebieskiego poblazliwosci nie ma, tak samo jak dla wszelkeigo rodzaju mrugajacych spryskiwaczy w kolorze "blue" czy niebieskich postojowek.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.