Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

memento mori

Featured Replies

Napisano

> polecam obejrzeć ten film

Wymowne. Obowiązkowo dla kazdego - raz obejrzec hmm.gif

Napisano

> na mnie jakoś nie zrobiło:/

Ciekawe czy też tak stwierdzisz, jak ubędzie Ci ktoś z rodziny. frown.gif

Napisano

> Ciekawe czy też tak stwierdzisz, jak ubędzie Ci ktoś z rodziny.

Mi w zeszly wtorek ubyla mama zginela w wypadku pod krakowem... poczesci z wlasnej glupoty... ale czasem tak juz bywa...

przynajmniej teraz oznaczyli to klnie.gif drzewo do wycinki i juz nikt wiecej nie bedzie przez nie cierpial... sciana.gif

Napisano

film rzeczywiście robi wrażenie... tylko jest jakby tendencyjny... wiem, że bardzo często winę ponoszą kierowcy (prędkość, alkohol, nienależyta ostrożność), ale nigdzie nie odnalazłem, że drogi są źle oznakowane, że nawierzchnie pozostawiają wiele do życzenia, że źle szkoli się młodych kierowców (tak aby zdali tylko egzamin a nie żeby jeździli bezpiecznie)...

jak dochodzi do wypadku to tylko kierowca jest winny... nawet jeżeli droga jest zła albo źle oznakowana... to zawsze kierowca ponosi winę... a przecież wszyscy wiemy, że nie zawsze tak jest...

pozdrawiam wszystkich, autorom gratuluję pomysłu a kierowcom życzę szerokości i przyczepności...

Napisano

Film jest tendencyjny, ale uswiadamia jak duzo osbo ginie na polskich drogach

Napisano

> film rzeczywiście robi wrażenie... tylko jest jakby tendencyjny...

> wiem, że bardzo często winę ponoszą kierowcy (prędkość, alkohol,

> nienależyta ostrożność), ale nigdzie nie odnalazłem, że drogi są

> źle oznakowane, że nawierzchnie pozostawiają wiele do życzenia,

> że źle szkoli się młodych kierowców (tak aby zdali tylko egzamin

> a nie żeby jeździli bezpiecznie)...

> jak dochodzi do wypadku to tylko kierowca jest winny... nawet jeżeli

> droga jest zła albo źle oznakowana... to zawsze kierowca ponosi

> winę... a przecież wszyscy wiemy, że nie zawsze tak jest...

> pozdrawiam wszystkich, autorom gratuluję pomysłu a kierowcom życzę

> szerokości i przyczepności...

Zgadzam się z tobą.

Pozdrawiam

Napisano

Film tendencyjny, bez kopa którego potrzeba w takich sprawach, kiedys widzialem bardziej przemawiajace filmiki, jak odszukam to wkleję linki.

Czytając temat jeden z kolegów słusznie zauważył że zawsze winny jest kierowca. Nie mówi sie o tym ze była dziura w drodze, niebezpiecznie stojące drzewo, czy nawet (!!) złe lub niewystarczające oznakowanie drogi.

Niejednokrotnie to osoby piesze są prowodyrami takich sytuacji.

Nie chce się zanadto rozwodzić w temacie bo każdy powinien zdawać sobie sprawę z ryzyka, a ten kto sobie nie zdaje nie powinien nigdy wsiadać do samochodu.

PS

Co myślicie o obowiązkowych badaniach psychologicznych na prawo jazdy ?? Tylko nie piszcie ze $$ to, $$ tamto.

PS 2

Linki

http://video.google.pl/url?docid=5538845...eYMvi9q1ldTG12g

http://video.google.pl/url?docid=3541399...ayPDzfJeTDXPyOQ

Napisano

> film rzeczywiście robi wrażenie... tylko jest jakby tendencyjny...

> wiem, że bardzo często winę ponoszą kierowcy (prędkość, alkohol,

> nienależyta ostrożność), ale nigdzie nie odnalazłem, że drogi są

> źle oznakowane, że nawierzchnie pozostawiają wiele do życzenia,

> że źle szkoli się młodych kierowców (tak aby zdali tylko egzamin

> a nie żeby jeździli bezpiecznie)...

> jak dochodzi do wypadku to tylko kierowca jest winny... nawet jeżeli

> droga jest zła albo źle oznakowana... to zawsze kierowca ponosi

> winę... a przecież wszyscy wiemy, że nie zawsze tak jest...

> pozdrawiam wszystkich, autorom gratuluję pomysłu a kierowcom życzę

> szerokości i przyczepności...

no i tu sam sobie zaprzeczasz. owszem drogi sa tragiczne ale to nie jest tlumaczenie. czlowiek jest to taka sprytna istota iz ma swoj rozum. problemem jest to ze niektorzy nie chca z niego korzystac. jednym slowem - brak wyobrazni.

Napisano

> Ciekawe czy też tak stwierdzisz, jak ubędzie Ci ktoś z rodziny.

ja nie mówie, ze film ma złe przesłanie, albo że nie żal mi tych ludzi co giną. po prostu forma do mnie nie przemawia, film jest nudny, nie daje takiego uderzenia.

Napisano

> ja nie mówie, ze film ma złe przesłanie, albo że nie żal mi tych

> ludzi co giną. po prostu forma do mnie nie przemawia, film jest

> nudny, nie daje takiego uderzenia.

"nie kopie po jajach"

(z jakiegos filmu tylko jeszcz nie wiem z jakiego grinser006.gif )

pozdro

Napisano

A tak na marginesie to przez ostatnie 3 dni pod rząd czyli środa, czwartek i dzisiaj na odcinku 3km widziałem jakiś samochód w rowie, na polu i ten najgorszy.... golf III opasający drzewo . Mimo że na tidie było 4 stopnie na plusie to na drodze była niezła politura.

Wedłóg mnie film trafia do człowieka tylko przez chwilę, potem zapominamy i dalej wciskamy gaz do podłogi. Najbardziej chyba trafia do nas widok zwłok po wypadku. Nawet nie tak bardzo na zdjęciu jak na własne oczy ... swieca.gif

Napisano

ten polskiej policji małodynamiczny troche jest i nudny...

na mnie osobiscie najwieksze wrazenie robi ten:

film

i ten:

a z first snow zawsze mi sie chce smiac jak ogladam:

film3

film4 270751858-jezyk.gif

Napisano

> ten polskiej policji małodynamiczny troche jest i nudny...

> na mnie osobiscie najwieksze wrazenie robi ten:

> film

> i ten:

> film2

> a z first snow zawsze mi sie chce smiac jak ogladam:

> film3

> film4

Ten pierwszy...więcej nie mogę,nie wiem po co tu wlazłem.Nie wiem jak inni ale ja nie potrzebuję takiego uświadamiania,szkło w oczach.Idę do dzieci,przepraszam za ten wpis.

Napisano

Nie zaprzeczam sobie Kolego, tylko piszę co myślę. I nie twierdzę, że kierowcy to aniołki, a tylko złe drogi i paskudne oznakowanie oraz tysiące innych czynników powodują wypadki. Ale nigdy nie zgodzę się z twierdzeniem, że TYLKO KIEROWCY SĄ WINNI!!! Dlaczego? Przykład - niemieckie drogi (autobahn'y) - dobre oznakowanie, super drogi i dobrze wyszkoleni kierowcy - i ile mamy mniej zabitych??? Kolejny przykład - Szwecja i Norwegia - choć większość czasu zwłaszcza na północy leży śnieg, to wypadków jest mniej. Pytanie dlaczego??? Lepsze drogi, dobre oznakowanie i lepiej szkoleni kierowcy. Takich przykładów można by mnożyć... Kierowca jest czynnikiem wysokiego ryzyka na drodze, ale bardzo często do wypadków przyczyniają się (jak ktoś wcześniej zauważył) piesi, rowerzyści (którzy jeżdżą zwłaszcza późną jesienią bez odblasków i bez świateł na wiejskich drogach - i nie myślcie, że kogoś obrażam), zły stan dróg, złe oznakowanie i fatalnie wyszkoleni młodzi kierowcy!!! Ja mam już prawko od 12 lat, zrobiłem parę kilometrów i wiem jak wyglądają drogi. Wiem też, jak jeździ się po Europie Zachodniej. Ale nie to jest najważniejsze. Jak zrobiłem prawko to przez pierwsze 3 miesiące jeździłem tylko z ojcem - możecie się śmiać, ale uważał, że powinienem nabrać większego doświadczenia. I udało się... co prawda miałem stłuczkę i wiem, że jednym z czynników byłem ja, ale gdyby drogowcy posypali i odśnieżyli drogę, miałbym większe szanse wyjść z poślizgu... z resztą nieważne. Uważam, że należy radykalnie zmienić wiele rzeczy - mentalność kierowców [niemożliwe], styl jazdy, drogi, oznakowanie, system szkolenia i wiele mniejszych i niezauważalnych czynników, które baaaardzo wpływają na bezpieczeństwo jazdy.

Pozdrawiam i naprawdę - nie zawsze jest winny kierowca. Często do wypadku przyczyniają się inne czynniki!!! I jeszcze jedno - nie staję po stronie piratów drogowych czy pijanych kierowców, ale biorę w obronę tych, którzy byli uczestnikami ( a nie sprawcami wypadku) tylko dlatego, że ktoś inny (lub coś innego) zawiniło... ale zawsze w statystykach czy doniesieniach prasowych pisze się, że "nie zachował należytej ostrożności" lub "nie dostosował prędkości do warunków drogowych"... Zgadza się... często tak jest... ale nigdy nie słyszałem z ust policyjnych rzeczników prasowych, ani w artykułach, ani w wiadomościach wzmianki, że do wypadku przyczynił się nie tylko kierowca...

3majcie się ciepło. Szerokość i przyczepności Koleżanki i Koledzy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.