Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przetawty wlew paliwa

Featured Replies

Napisano

Witam,

Prawdopodobnie mam przetartą rurę wlewową confused.gif Na razie objawia się to tylko zapachem benzyny wydobywającym się z okolic tylnego prawego koła. Wlew wymontowałem i co prawda nie widać na nim żadnej większej skazy, ale pewnie to on gdzieś cieknie bo z tego co znalazłem na forum we wczesnych rocznikach Punto I to typowa awaria.

Odnalazłem też informację, że nowsze roczniki jedynek mają ten element poprawiony, a ja właśnie mam okazję kupić używany wlew od Punta I '97. I tu właśnie moje pytania:

1. W którym roku Fiat wprowadził tą zmianę?

2. Czy ten poprawiony wlew różni się zewnętrznie od tego który się przeciera?

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam,

Andrzej

Napisano

idź poczytaj jeszcze raz bo widać kiepsko zrozumiałeś 270751858-jezyk.gif

wlew jest po zmianowy, ma inny korek etc ale nie jest powiedziane, że się nie przeciera.

i sprawdź filtr paliwa bo to on może ciec i stąd zapach paliwa

Napisano

> Witam,

> Prawdopodobnie mam przetartą rurę wlewową Na razie objawia się to

> tylko zapachem benzyny wydobywającym się z okolic tylnego

> prawego koła. Wlew wymontowałem i co prawda nie widać na nim

> żadnej większej skazy, ale pewnie to on gdzieś cieknie bo z

> tego co znalazłem na forum we wczesnych rocznikach Punto I to

> typowa awaria.

> Odnalazłem też informację, że nowsze roczniki jedynek mają ten

> element poprawiony, a ja właśnie mam okazję kupić używany wlew

> od Punta I '97. I tu właśnie moje pytania:

> 1. W którym roku Fiat wprowadził tą zmianę?

> 2. Czy ten poprawiony wlew różni się zewnętrznie od tego który się

> przeciera?

> Dziękuję za pomoc i pozdrawiam,

> Andrzej

lepiej szybko to rób bo padnie ci układ paliwowy i bedziesz miał same problemy sick.gif

Napisano

> 2. Czy ten poprawiony wlew różni się zewnętrznie od tego który się

> przeciera?

ma czarny korek wlewowy,a rura jest "opancerzona" grubym kawałkiem plastiku,zamocowanego do niej opaskami

Napisano

Kurcze mam pytanie o wlew wiec przyłacze sie do wątku. Mi smierdzi bęzyną jak zatankuje do pelna jak troche wyjerzdze paliwa to zapachu nie ma. Plam pod samochodem nie ma, dodam ze przewod umnie zalonietu jest plastikowym nadkolem wiec go nie ogladalem. Teraz sie zastanawiam czy zbiornik sie odpowietrza jak jest pełny czy cos mam przetarte?

Napisano

> Witam,

> Prawdopodobnie mam przetartą rurę wlewową Na razie objawia się to

> tylko zapachem benzyny wydobywającym się z okolic tylnego

> prawego koła.

Też mi tak smierdziało benzyną. Okazało sie ze to nie wlew ale podgnity filtr paliwa puszczał trochę benzyny.

Napisano

> Też mi tak smierdziało benzyną. Okazało sie ze to nie wlew ale

> podgnity filtr paliwa puszczał trochę benzyny.

a swoja drogą wlew masz opancerzony ?

Jak nie,to lepiej go zabezpiecz...

Napisano

> a swoja drogą wlew masz opancerzony ?

> Jak nie,to lepiej go zabezpiecz...

Dzięki, na szczęście mój model jest po zminie w 97r-wlew jest opancerzony. Całe szczęscie że jak to mówia-z dużej chmury mały deszcz..... Założyłem osobny temat z prośba o wyjaśnienie wpływu zużytego filtra paliwa na utrudnione zapalanie-i nie ździw się ale pisząc pytanie miałem ciebie na mysli.

Napisano

Jest uniwersalne rozwiązanie na przetarty wąż paliwa, kosztuje to jakieś 15 PLN i nazywa się nadkole. Polecam - sprawdzone. Wcześniej jednak zaklej dziurę w wężu za pomocą silikonu na ciepło (takie pistolety na klej silikonowy w pałeczkach)

Napisano

> Kurcze mam pytanie o wlew wiec przyłacze sie do wątku. Mi smierdzi

> bęzyną jak zatankuje do pelna jak troche wyjerzdze paliwa to

> zapachu nie ma.

W MkI przedzmianowym mogla sie przetrzec rura(-ka) odpowietrzajaca i wtedy czuc zazwyczaj jak jest full paliwka lub bardzo cieplo. Opis na przykladzie wlasnego doswiadczenia.

Napisano
  • Autor

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi piwo.gif

Okazuje się, że problem jest nieco bardziej zagadkowy.

Wszedłem do kanału, jeszcze raz wszystko obejrzałem i ani śladu wycieków w okolicy filtra i baku. Postanowiłem więc, że przed wymianą rury wlewowej jeszcze raz się jej przyjrzę. Wymontowałem ją z samochodu. Rozebrałem na części pierwsze, dokładnie umyłem i wysuszyłem od zewnątrz. Następnie zakręciłem korek wlewowy, zaślepiłem końcówki od wężów odpowietrzających i nalałem wody. Okazało się, że rura nigdzie nie przecieka. Odstawiłem ją na jakiś czas, próbowałem nadmuchać i nadal ani kropli. Po umyciu widać było, że miejscu gdzie uderza piasek z koła rura jest troszkę podtarta, ale jednak cała. W podobny sposób sprawdziłem wąż odpowietrzający i tą puszkę z tworzywa. Wszystko całe. Uszczelki też prawie jak nowe icon_rolleyes.gif Korzystając z okazji przypiąłem w miejscu narażonym na przetarcie kawałek gumy za pomocą opasek samozaciskających, następnie zamontowałem wszystko do samochodu.

Kolejnym dowodem na całość węża i baku jest brak jakichkolwiek dolegliwości ze strony silnika. Poza tym jak pojechałem na stację benzynową, to podczas odkręcania korka dość długo wyrównywało się ciśnienie, co raczej nie powinno mieć miejsca w przypadku nieszczelności hmm.gif

Od kilku dni regularnie obwąchuję Punto i zauważyłem, że czasami czuć benzynę też spod lewego koła. Odkręciłem klapkę pod siedzeniem i zauważyłem przeciek na szybkozłączu przewodu którym paliwo idzie od pompki do filtra. Być może to jest źródło zapachu benzyny. Sam już nie wiem niewiem.gif

pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi piwo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.