Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

rorząd+pompa wodna???

Featured Replies

Napisano

wiatm,

czy szanowni użytkownicy mają jakiekolwiek info dot. potrzeby wymiany pompy wodnej podczas wymiany rorządu? Wczorajsza moja wizyta u obdarzonego zaufaniem mechanika, skutkowała potrzebą wymiany paska i napinacza rozrzadu w P II 8V, stwierdził, że jesli juz wymianmy rorząd, wymieńmy także pompę wodną to wydatek raptem ok 68-71 PLN (SKF chyba)- nie bedzie potrzeby za 5-6 mies tam grzebać.

Wymiana paska nie tyle ze wzgledu na przebieg (67 tys) co wiek( 4 lata już po tym swiecie juz jezdzi), akurat równolegle stał Punto z tylko o 25 tys km wiekszym przebiegiem, niemeniej z paska można było paznkociem odrywać ząbki, pasek jakby sparciały, suchy odpadały ząbki. Na ten widok, także wymieniam by nie było potrzeby w terenie . Moze mi ktoś skomentowąć potrzebe wymiany pompy wody jesli nie narzekam na nią, czy wiek, przebieg jest wystarczającym podowem tu. auto raczy się gazem od ponad roku, zadowolony jestem z tego, a mzoe takze przy tej okazji coś zrobić, wymienić??

pozdrawiam forumowiczów

PS. pasek Gates, napinacz SKF chyba, koszt częsci pasek ok 53, napinacz ok 75 PLN

Napisano

Są i zwolennicy jak i przeciwnicy wymiany pompy jak nie cieknie, wybór należy do ciebie.

Napisano

Siemka.

67 kkm to moim zdaniem jeszcze masz sporo czasu do wymiany rozrządu. Wg. instrukcji wymienić trzeba po 120 kkm,

ale przeważnie zostawia się margines błędu i zmienia się przy ok. 100kkm i wtedy już razem z pompą.

To najbardziej optymalne rozwiązanie.

Twój silnik jest bezkolizyjny więc ew. zerwanie paska nie niszczy silnika.

Zresztą...

ja Ci radzę rób jak chcesz cfaniak.gif

Pozdrawiam

Napisano

wg.mnie to za wcześnie, chyba ,że pasek mocno spękany lub zalany olejem.

co do pompy, to ja bym profilaktycznie wymienił w ramach robocizny za rozrząd, koszt dodatkowy niewielki, a cholera wie, kiedy szlag trafi stara pompę i po co póżniej mieć problem i extra koszty ?! pozdrawiam alien.gif

Napisano

Pasek CT 927 za 33

Rolka napinająca VKM 12200 za 54

Pompa 330 890 za 66

Napisano

wiatm, ,ja byłem w aso z paskiem do kontroli przy 6otyś magik twierdził, że po 5 latach taki pasek kwalifikuje sie do wymiany niezależnie od przebiegu .Po 5latach został wymieniony i pasek i rolka, pompa została .Proponuje przy jednej robocie wymienić zimering na wałku zaworów .

Napisano

imho ja bym wymieniał , bo i tak prędzej czy później będzie cieknąć , nie dawno męczyłem się z nią oslabiony.gif...

Napisano

> Siemka.

> 67 kkm to moim zdaniem jeszcze masz sporo czasu do wymiany rozrządu.

> Wg. instrukcji wymienić trzeba po 120 kkm,

> ale przeważnie zostawia się margines błędu i zmienia się przy ok.

> 100kkm i wtedy już razem z pompą.

> To najbardziej optymalne rozwiązanie.

Ja mam w instrukcji 105 kkm. i po takim przebiegu wymieniłem, z pompą. Stan paska i rolki nie był zły (brak peknięć na pasku, nitek, itp. Rolka obracała się gładko, nie miała luzów). Pompa miała juz mały wyciek. Na nowym komplecie mam juz 60 kkm i bede jezdził do 210 kkm (105kkm+105kkm). Zestaw to gates i SKF. Pozdrawiam.

Napisano

> stwierdził, że jesli juz

> wymianmy rorząd, wymieńmy także pompę wodną

można drogą dedukcji wymienić także następne elementy silnika

> to wydatek raptem ok

> 68-71 PLN (SKF chyba)

wymieniałem pompę na SKF - 115 PLN

>- nie bedzie potrzeby za 5-6 mies tam

> grzebać.

mechanik - wizjoner; wie ile jeszcze pompa wytrzyma smirk.gif

> Moze mi ktoś skomentowąć

> potrzebe wymiany pompy wody jesli nie narzekam na nią, czy wiek,

> przebieg jest wystarczającym podowem tu.

pompa cieknie - wymieniasz; pompa nie cieknie - nie wymieniasz; po drugie za mały przebieg na wymianę pompy

> pozdrawiam forumowiczów

20.GIF

> PS. pasek Gates, napinacz SKF chyba, koszt częsci pasek ok 53,

> napinacz ok 75 PLN

ok.gif

Napisano

> wiatm,

> czy szanowni użytkownicy mają jakiekolwiek info dot. potrzeby wymiany

> pompy wodnej podczas wymiany rorządu? Wczorajsza moja wizyta u

> obdarzonego zaufaniem mechanika, skutkowała potrzebą wymiany

> paska i napinacza rozrzadu w P II 8V, stwierdził, że jesli juz

> wymianmy rorząd, wymieńmy także pompę wodną to wydatek raptem ok

> 68-71 PLN (SKF chyba)- nie bedzie potrzeby za 5-6 mies tam

> grzebać.

> Wymiana paska nie tyle ze wzgledu na przebieg (67 tys) co wiek( 4

> lata już po tym swiecie juz jezdzi), akurat równolegle stał

> Punto z tylko o 25 tys km wiekszym przebiegiem, niemeniej z

> paska można było paznkociem odrywać ząbki, pasek jakby

> sparciały, suchy odpadały ząbki. Na ten widok, także wymieniam

> by nie było potrzeby w terenie . Moze mi ktoś skomentowąć

> potrzebe wymiany pompy wody jesli nie narzekam na nią, czy wiek,

> przebieg jest wystarczającym podowem tu. auto raczy się gazem od

> ponad roku, zadowolony jestem z tego, a mzoe takze przy tej

> okazji coś zrobić, wymienić??

> pozdrawiam forumowiczów

> PS. pasek Gates, napinacz SKF chyba, koszt częsci pasek ok 53,

> napinacz ok 75 PLN

mówią też tacy, żeby wymieniac rozrząd przy 80 kkm, w serwisie Ganinex w Gliwicach mają jakąś dziwną liste czynności serwisowych i tam mają chyba zle wpisane zamiast sprawdzenie stanu paska rozrządu to wymiana. Też przy każdym przegladzie mają zapisane podłączenie do examinera co podnosi koszt przegladu.

Tak czy inaczej u mnie przy 80 kkm sprawdzili stan paska rozrządu i był jeszcze bardzo dobrym stanie. Jeśli u Ciebie ząbki prawie same odchodzą to bym sie już nie zastanawiał

Napisano

Fakt jest taki:

rozrząd 120 tys km lub co 5 lat (ew. co 3 lata jezdzi w uciązliwych warunkach lub w większosci po miescie)

Troche dziwi mnie postawa niektorych forumowiczów, którzy odradzają wymiane rozrządu. Co prawda 67tys i 4 lata to jeszcze nie czas, ale w piątym roku uzytkowania wypadałoby juz zmienic rozrząd.

Po drugie:

1, Ja bym się nie śpieszył z wymianą paska bo 8V jest bezkolizyjny i ewentualnie tylko się zatrzymasz w drodze

2. Twój silnik jest bezkolizyjny więc ew. zerwanie paska nie niszczy silnika.

Piękny słoneczny dzień, przygotowujez sie do wyprzedzania pojazdu, jestes juz na przeciwnym pasie, z naprzeciwka jedzie Tir ale nie panikujesz bo spokojnie sie zmiescisz, redukujesz bieg

iii.... sypie sie rozrząd.

Czy warto wymienic rozrząd to juz decyzja kazdego z nas. Ja trzymam sie zaleceń i mimo ze moj samochod mial 80 tys wymienilem rozrząd bo Punciak mial juz 5 lat.

Napisano

Tutaj to nie ma znaczenia, nawet nowy pasek potrafi się zerwać

Napisano

> Fakt jest taki:

> rozrząd 120 tys km lub co 5 lat (ew. co 3 lata jezdzi w uciązliwych

> warunkach lub w większosci po miescie)

> Troche dziwi mnie postawa niektorych forumowiczów, którzy odradzają

> wymiane rozrządu. Co prawda 67tys i 4 lata to jeszcze nie czas,

> ale w piątym roku uzytkowania wypadałoby juz zmienic rozrząd.

> Po drugie:

> 1, Ja bym się nie śpieszył z wymianą paska bo 8V jest bezkolizyjny i

> ewentualnie tylko się zatrzymasz w drodze

> 2. Twój silnik jest bezkolizyjny więc ew. zerwanie paska nie niszczy

> silnika.

> Piękny słoneczny dzień, przygotowujez sie do wyprzedzania pojazdu,

> jestes juz na przeciwnym pasie, z naprzeciwka jedzie Tir ale nie

> panikujesz bo spokojnie sie zmiescisz, redukujesz bieg

> iii.... sypie sie rozrząd.

> Czy warto wymienic rozrząd to juz decyzja kazdego z nas. Ja trzymam

> sie zaleceń i mimo ze moj samochod mial 80 tys wymienilem

> rozrząd bo Punciak mial juz 5 lat.

masz racje jakoś nie zajarzyłem, że to już 5 lat na tym samym pasku

Napisano

> Fakt jest taki:

> rozrząd 120 tys km lub co 5 lat (ew. co 3 lata jezdzi w uciązliwych

> warunkach lub w większosci po miescie)

> Troche dziwi mnie postawa niektorych forumowiczów, którzy odradzają

> wymiane rozrządu. Co prawda 67tys i 4 lata to jeszcze nie czas,

> ale w piątym roku uzytkowania wypadałoby juz zmienic rozrząd.

> Po drugie:

> 1, Ja bym się nie śpieszył z wymianą paska bo 8V jest bezkolizyjny i

> ewentualnie tylko się zatrzymasz w drodze

> 2. Twój silnik jest bezkolizyjny więc ew. zerwanie paska nie niszczy

> silnika.

> Piękny słoneczny dzień, przygotowujez sie do wyprzedzania pojazdu,

> jestes juz na przeciwnym pasie, z naprzeciwka jedzie Tir ale nie

> panikujesz bo spokojnie sie zmiescisz, redukujesz bieg

> iii.... sypie sie rozrząd.

wychodząc z takiego założenia nie wychodziłbym na Twoim miejscu z domu bo albo cegła spadnie Ci na głowe i zabije albo potrąci autobus.

> Czy warto wymienic rozrząd to juz decyzja kazdego z nas. Ja trzymam

> sie zaleceń i mimo ze moj samochod mial 80 tys wymienilem

> rozrząd bo Punciak mial juz 5 lat.

nie zwróciłem uwagi, ze mineło pięc lat, u mnie było 3 lata i 80 kkm i chcieli zmieniać rozrząd bez sprawdzenia jego stanu

Napisano

Panowie spokojnie. Jest przecież świetny manual jak ktoś chce to może sam to zrobić. Wtedy może wymieniać nawet co 20 tyś. smile.gif Ja już dawno przestałem szukać dziury w całym bo bym chyba wymienił każda część w samochodzie. Proponuje zastosować się do książki serwisowej i nie wymieniać szybciej czy później. 8V jest bezkolizyjny więc nie ma obawy o kosztowną naprawę jak puści. No chyba, że planuje się jakiś dalszy wyjazd to można się zabezpieczyć. Ja robię 100 km dziennie więc nie mam zamiaru wydawać majątek na serwis. Co innego jak miał bym 16V, wtedy wymieniał bym odpowiednio wcześniej.

Co do pompy to jak potrafisz zastosować się do w/w przezemnie manuala to czekaj aż Ci padnie, bo jak padnie to sam sobie wymienisz. Ale jak rozrząd będzie Ci robił mechanik w warsztacie gdzie płacisz za robociznę to przydało by się wymienić od razu pompę. Tylko w Twoim wypadku taki przebieg to nie jest żaden przebieg. Dla mnie to nowy samochód smile.gif

Napisano

> Panowie spokojnie. Jest przecież świetny manual jak ktoś chce to może

> sam to zrobić. Wtedy może wymieniać nawet co 20 tyś. Ja już

> dawno przestałem szukać dziury w całym bo bym chyba wymienił

> każda część w samochodzie. Proponuje zastosować się do książki

> serwisowej i nie wymieniać szybciej czy później. 8V jest

> bezkolizyjny więc nie ma obawy o kosztowną naprawę jak puści. No

> chyba, że planuje się jakiś dalszy wyjazd to można się

> zabezpieczyć. Ja robię 100 km dziennie więc nie mam zamiaru

> wydawać majątek na serwis. Co innego jak miał bym 16V, wtedy

> wymieniał bym odpowiednio wcześniej.

> Co do pompy to jak potrafisz zastosować się do w/w przezemnie manuala

> to czekaj aż Ci padnie, bo jak padnie to sam sobie wymienisz.

> Ale jak rozrząd będzie Ci robił mechanik w warsztacie gdzie

> płacisz za robociznę to przydało by się wymienić od razu pompę.

> Tylko w Twoim wypadku taki przebieg to nie jest żaden przebieg.

> Dla mnie to nowy samochód

mi mechanik w kropku już nic nie bedzie robił.

Kolego naucz sie prawidłowo adresować posty, odpowiada się na konkretną wypowiedz a nie na ostatni post na liscie angryfire.gif

Napisano

pasek i rolke mozesz wymienic ale nie musisz, zalezy jak pasek wyglada po tym przebiegu-twoja decyzja, ja wymieniam wczesniej niz instrukcja obslugi mowi.

co do pompy to ja nie laczylem nigdy jej wymiany z wymiana paska wychodzac z zalozenia ze jak nie cieknie to nie ruszam. duzo zalezy od ceny twojego magika bo robisz to praktycznie w jednych pieniadzach. moje postepowanie wynika po czesci z faktu ze magika mam po taniosci. decyzja ozywiscie i ryzyko z nia zwiazane nalezy do ciebie.

pozdro

Napisano
  • Autor

> Wiatm

niestety z powodów niezalęznych ode mnie a od mojego e-admina, dopiero teraz pojawiam się. przeczytalem wszystkie posty w odpowiedzi na moje watpliwości, i.. muszę wyjaśnić coś. Chodzi o przebieg i stan paska. Niestety stanu swego paska nieznam, przygladalem się jedynie wymianie innego, który teoretycznie wyglądał przyzwoicie ale po wzięciu do reki, był tak suchy, i po porstu wyekspoloatopwany, ze można było paznokciem mocniej odrywać ząbki. Pomyślałem sobie jeśli mój wyglada podobnie - koniec, nie ma mowy na dniach wymiana. Rózniaca polegała na tym z e mój ma jak pisałem około 67 tys a tamten ponad 90, roczniki te same. Sugestia mojego mechanika jest taka by uwzgledniać nie tylko przebieg a także jakość użytych materiałów i upływajacy czas, który różnie obchodzi sie z rzeczami. Dla mnie nizwykle ważna jest bezawaryjność, około raz w miesiacu odbywam wyprawę zaa Wrocław, ponad 330 km w jedną stronę. niemogę sobie pozwlić na wyciagniecie trójkata ze auto mi klękło. Jesli coś niedokońca jeszcze kwalifikuje sie się do wymiany ja i tak wymieniam to, to jest poki co gwarancją tego ze w pełni spokojnie i pewnie jezdze, ze wróce, ze mi nie klęknie mimo wieku. I tak własnie wymieniłekm już kilka tyg temu fabryczny akku, na Centrę PLus. poprzedni na mrozie mimo ze tej zimy mocnej nie było dwa razy spowodował na tyly duży spadek prądu ze skasowało mi sie ustawienia zegara w desce rozdz. i stacje w radiu, wydatek raptem 120 zeta a poczucie pewności olbrzymie. podobnie podchodzę do paska jedynie ta pompa mnie zaskakiwała, ale jesli i takze tu spotkałems ie z sugestią..., że jesli juz bedzie rozgrzebany to ok 70 zeta mnie nie zbawi a moze możliwe ze lepiej chłodzić mi silnik, który przypominam na gaz jest. Uwzgledniam to, ze są wyższe temp pracy, ze tak czy siak na wszytkim odbija się to, także na żywotności materiałów eksploatacyjnych. Myśle ze tajemnica bezawaryjności na drodze jest szybkie dostrzeganie i wymiana częsci które zużywają sie, niektórych śmieszy,z e bez powodu rózne marki zalecają w trakcie wymianę tego czy innego podzespołu w trakcie przeglądu- i oto własnie tajemnica ich sukcesu sądze zapobiehgają klękaniu na drodze. Na pwno znajdzie sie stu, którzy ta teze obalą, nie bede sie koniem kopał, ale jesli koszt ewentulanej wymiany na nową częśc jest rzędu 200-250 zeta i może mieć to znaczący wpływ na bezawaryjność, nie bede oszczedzał, ewentualna naprawa w polsce, hotel itp sa nięwspołmiernie droższe niż jednorazowy a moze o połroku wczensiej wymiana.

Pozdro dla wszystkich forumowiczów

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.