Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stukanie zawieszenia tył.

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam kolejny problem, podczas przejeżdżania przez nierówności słychać dość silne uderzenie. Problem ten dotyczy tylko tyłu i to tylko lewej strony. Czy problemem jest wahacz?? Byłem dzisiaj na stacji diagnostycznej i nie stwierdził mechanik co się dzieje. Powiedział że to tłumik się obija jednak pojechałem do gościa od tłumików a on mi na to że tłumik jest ok i napewno to jest coś z zawieszeniem. I teraz się zastanawiam co jeszcze może być nie tak.Praktycznie na każdej większej nierówności słychać takie metaliczne uderzenie.

Napisano

> Witam,

> mam kolejny problem, podczas przejeżdżania przez nierówności słychać

> dość silne uderzenie. Problem ten dotyczy tylko tyłu i to tylko

> lewej strony. Czy problemem jest wahacz?? Byłem dzisiaj na

> stacji diagnostycznej i nie stwierdził mechanik co się dzieje.

> Powiedział że to tłumik się obija jednak pojechałem do gościa od

> tłumików a on mi na to że tłumik jest ok i napewno to jest coś z

> zawieszeniem. I teraz się zastanawiam co jeszcze może być nie

> tak.Praktycznie na każdej większej nierówności słychać takie

> metaliczne uderzenie.

Wjedź gdzieś na kanał i pobujaj całym wydechem. U mnie w poprzedniku rura obijała sie o mocowanie korektora siły hamowania i też tak stukało. U mnie raczej wieszaki były już wyrobione, ale zanim sie z tym uporałem sprzedałem padake zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> Wjedź gdzieś na kanał i pobujaj całym wydechem. U mnie w poprzedniku

> rura obijała sie o mocowanie korektora siły hamowania i też tak

> stukało. U mnie raczej wieszaki były już wyrobione, ale zanim

> sie z tym uporałem sprzedałem padake

W piątek jest umówiony na wymianę wydechu. Jednak obawiam się że to nie pomoże. Dźwięk dochodzi tak jak by z bagażnika.

Napisano

u mnie przy identycznych objawach , tj: glosne stuki przy wybojach i nawet goreczkach trzeba bylo zrobic tylne wahacze

zakup zestaw naprawczy tylnego wahacza i problem masz z glowy

Napisano

> W piątek jest umówiony na wymianę wydechu. Jednak obawiam się że to

> nie pomoże. Dźwięk dochodzi tak jak by z bagażnika.

Mam to samo frown.gif

2 miesiące temu wymieniłem łożyska w tylnym prawym wahaczu (w lewym nic się nie tłucze), wymieniłem też obie sprężyny.

Amortyzatory są OK.

Podejrzewałem tłumik, ale wszyskie gumy są w porządku, a szarpanie za wydech nie powoduje żadnego tłuczenia.

Przy przejeżdżaniu przez większe nierówności słychać głośne stuki - jakby z prawej strony bagażnika.

Ki diabeł?

Napisano

> Mam to samo

> 2 miesiące temu wymieniłem łożyska w tylnym prawym wahaczu (w lewym

> nic się nie tłucze), wymieniłem też obie sprężyny.

> Amortyzatory są OK.

> Podejrzewałem tłumik, ale wszyskie gumy są w porządku, a szarpanie za

> wydech nie powoduje żadnego tłuczenia.

> Przy przejeżdżaniu przez większe nierówności słychać głośne stuki -

> jakby z prawej strony bagażnika.

> Ki diabeł?

jesteś w 100% pewny ze w drugim sie nie tlucze?

ja na początku też dalbym sobie łape uciąć ze trzaska z tej strony co slysze - okazalo sie ze zdrugiej strony wlasnie te trzaski byly ... wymienilem lozyska wahaczy z obu stron i ok juz jest

ps. na poczatku tez (lekko) trzaskala mi sie oslona termiczna (taki kawal blachy) przy koncowym tlumiku (chroni ona bak przed nagrzaniem sie) - kawalek oslony wraz z sruba zostal namiejscu a reszta latala i walila po wydechu, zalozenie duzej podkladnki i przykrecenie na nowo rozwiazalo problem

Napisano

Sprawdź poduszki belki, jeśli wybite będzie stukać jakby były zużyte amortyzatory.

Napisano

> jesteś w 100% pewny ze w drugim sie nie tlucze?

> ja na początku też dalbym sobie łape uciąć ze trzaska z tej strony co

> slysze - okazalo sie ze zdrugiej strony wlasnie te trzaski byly

Mechanik, który sprawdzał zwrócił mi uwagę, że w prawym wahaczu łożyska są wytłuczone, wiec wymieniłem.

O lewym wahaczu nic nie wspominał, więc uznałem, że jest w porządku, ale może to rzeczywiście lewy wahacz jest przyczyną tego stukania?

Jest jakiś prosty sposób na sprawdzenie?

Napisano

miałem dokładnie to samo co ty niby wszystko OK a tłucze i pomogła wymiana tylnych amortyzatorów, jak ręką odjoł i teraz na dołkach cisza.

Napisano

> W piątek jest umówiony na wymianę wydechu. Jednak obawiam się że to

> nie pomoże. Dźwięk dochodzi tak jak by z bagażnika.

Wydech Ci zgnił już, że go wymieniasz ?? Dziwne w końcu fura nie taka stara ( 2001 rok z tego co zauważyłem ).

Mogą hałasować łożyska wahaczy. Aby to sprawdzić wystarczy postawić fure na lewarku, zdjąć koło i poruszać wahaczem na boki. Jeżeli wyczujesz luzy to łożysko do wymiany.

U mnie tłukł wydech o blachę do mocowania korektora siły hamowania. Jeżeli masz ABS to korektora nie ma ale na belce blacha do jego montażu jest. Może w takim wypadku wystarczy wymienić wieszaki wydechu? Wjedź gdzieś na kanał i pobujaj wydechem. Zobaczysz wtedy czy to on gdzieś nie obija sie o jakieś elementy podwozia.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Wracając do sprawy.

Problem dalej występuje ale zuważyłem że wszystko zależy od temperatury na zewnątrz. tzn. jak jest w granicach 0-5 st. C bardzo stuka a naprzykład dzisiaj jak jest ciepło to prawie wogóle nawet na bardzo dużych dziurach.

Napisano

> Wracając do sprawy.

> Problem dalej występuje ale zuważyłem że wszystko zależy od

> temperatury na zewnątrz. tzn. jak jest w granicach 0-5 st. C

> bardzo stuka a naprzykład dzisiaj jak jest ciepło to prawie

> wogóle nawet na bardzo dużych dziurach.

więc trzeba oblookać jakies elementy których charakterystyka zmienai się pod wpływem ciepła/zimna. Np elementy gumowe lub amortyzatory.

278646931-schemat.JPG

Np numery 4,7,8 ze schematu. To elem gumowe i w niskich temp moga stukać.

post-32378-14352480857046_thumb.jpg

Napisano

Trzecia opcja to gumowe wieszaki wydechu

Czwarta gumowe poduszki tylnej belki. O tym jest aktualnie inny wątek na forum.

Napisano

Witam

Sie troche podczepie.

U mnie w padace od kiedy zrobiło się cieplen zaczeły popiskiwać jakieś elementy, też mi coś stuka z tyłu w aucie. Wygląda to za tłumol bo wszystko inne sprawdzone.

Tu pytanie. Co dokładnie może mi popiskiwać??

Jakieś mocowania tłumika czy od tylnej zawiechy jakieś elementy??

Napisano

> Tu pytanie. Co dokładnie może mi popiskiwać??

> Jakieś mocowania tłumika czy od tylnej zawiechy jakieś elementy??

Możliwości co piszczy jest tyle że chyba nie masz wyjścia tylko któregoś dnia poolokać furacza. Może weź kogoś za kierownice a sam przejedź się z tyłu i osłuchaj skąd ten dźwięk dochodzi. Myślę że tłumiki raczej by stukały lub dzwoniły niż piszczały. Równie dobrze może któraś śruba mocująca amortyzatory popiskiwać. Pobujaj troche nadwoziem i obsłuchuj. Chyba nie masz innego wyjścia jek chcesz ustalić co to.

Napisano

Pobujaj troche nadwoziem i obsłuchuj. Chyba nie masz

> innego wyjścia jek chcesz ustalić co to.

mam, w zeszłym roku też tak czasem piszczało i jak widzisz dalej jeździ zeby.GIF

I tak za niedługo musze jechać wymienić ukł. wydechowy, wtedy może posprawdzamy wszystko.

Napisano

> Witam,

> mam kolejny problem, podczas przejeżdżania przez nierówności słychać

> dość silne uderzenie.

Witam - mam własnie to samo tylko uderzenie jest dośc głuche - z prawej strony. Zauważyłem po podlewarowaniu auta że kiedy podciągnę koło do góry i puszczę je gwałtownie np dokręcając koło, słychać uderzenie tak jakby koło zbyt gwałtownie osiagało swoje skrajne dolne położenie. Z lewej nie ma tego- koło opada zdecydowanie wolnieji bez uderzenia. Nawet po wymianie amortyzatorów, przełożenie z jednej strony na drugą to się nie zmieniło- więc to na mur nie amortyzator (tym bardziej że mają ok 4 tyś przebiegu). Co o tym sądzicie - coś z wahaczem? Sugestie mile widziane

Napisano

> ok 4 tyś przebiegu). Co o tym sądzicie - coś z wahaczem?

> Sugestie mile widziane

A patrząc z tyłu koła masz ustawione tak I I

czy tak / \ ?

Napisano

> A patrząc z tyłu koła masz ustawione tak I I

> czy tak / \ ?

Są bardzo lekko pochylone ale mniej więcej równo i z lewej i prawej strony - może się sugeruję ale może ciut prawe koło bardziej - ale to minimalnie

Napisano

może się sugeruję ale może ciut prawe koło bardziej -

> ale to minimalnie

Takie ustawienie kół / \ to ostatnie stadium zużycia łożysk wachacza a właściwie ich zanik.

Jeżeli twierdzisz że jedno kółko jest bardziej to może być wachacz.

Podnieś auto i spróbuj przesuwać koło do środka i na zewnątrz

najlepiej to widać na zdjętym kole szarpiąc piastą.

Jeżeli masz luż to bank łożyska wachacza.

Pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.