Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik krokowy do gazu - jak sprawdzić ?

Featured Replies

Napisano

Witam !

Coś mi się podziało z gazem. Tester sondy lambda wskazuje cały czas 0,8 - 0,9 V. Wygląda jakby było przerwane sprzężenie zwrotnie. Na NoPB jest ok, oscyluje. Podejrzewam silnik krokowy od gazu. Obwód pomiedzy zewnętrznymi stykami jest, pomiedzy wewnetrznymi też. Próbowałem dawać impulsy na obydwa te obwody ale tylko przy pierwszym impulsie odrobinę drgnęło. Przy kolejnych nic.

Jak sprawdzić taki silniczek ?

Napisano

Wymontować silniczek z grzybkiem i obserwować przy:

- włączaniu zapłonu - otwiera się do połowy ok. 100 kroków

- wyłaczaniu zapłonu - zamyka sie całkowicie - grzybek się wysuwa do napotkania oporu (uwaga! trzeba mocno trzymać palcami, aby grzybek nie wypadł, potrzebna pomoc innej osoby przy stacyjce!)

Mój się niekiedy (mróz) zacina w pozycji zamknietej i dławi silnik na ubogiej mieszance lub czasami rozgrzany na długiej trasie (>100 km) gubi kroki i nie chce się bardziej zamknąć - stale bogata mieszanka. Wystarczy w takich przypadkach (wiem kiedy: brak oscylacji wskaźnika - mam w kabinie) zatrzymać się, wyłaczyć zapłon i uruchomić pojazd od początku. Przełączanie na benzynę i potem na LPG nie pomaga. Czasem muszę wyjąć na chwilę bezpiecznik z zasilania centralki, bo wyłaczania zapłonu nie pomaga. Wtedy centralka resetuje pozycję silniczka.

Powyższe dla AL-700, inne mogą się zachowywać inaczej.

Inny sposób zaproponował kol. Wszim: zastąpić krokowy miękką rurką zaciśniętą wstępnie do połowy prześwitu (100 kroków) włączyć silnik, przełaczyć na LPG, obserwować silniczek i kopiować jego ruchy ściskając lub puszczając rurkę. Najlepiej robić to przy włączonym programie do regulacji instalki - można wtedy nawet zadawać określoną liczbę kroków (min=max wtedy silniczek stoi i nie oscyluje) i obserwować czy grzybek się porusza na zadaną pozycję.

W celu zapobieżenia zacinaniu się atuatora wlałem do niego trochę oleju - WD-40, ale czy pomogło... nie wiem, bo zacięcia miałem naprawdę sporadyczne, 2-3 razy w miesiącu, więc trudno wykryć poprawę.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Wymontować silniczek z grzybkiem i obserwować przy:

> - włączaniu zapłonu - otwiera się do połowy ok. 100 kroków

> - wyłaczaniu zapłonu - zamyka sie całkowicie - grzybek się wysuwa do

> napotkania oporu (uwaga! trzeba mocno trzymać palcami, aby

> grzybek nie wypadł, potrzebna pomoc innej osoby przy stacyjce!)

> Mój się niekiedy (mróz) zacina w pozycji zamknietej i dławi silnik

> na ubogiej mieszance lub czasami rozgrzany na długiej trasie

> (Powyższe dla AL-700, inne mogą się zachowywać inaczej.

> Inny sposób zaproponował kol. Wszim: zastąpić krokowy miękką rurką

> zaciśniętą wstępnie do połowy prześwitu (100 kroków) włączyć

> silnik, przełaczyć na LPG, obserwować silniczek i kopiować jego

> ruchy ściskając lub puszczając rurkę. Najlepiej robić to przy

> włączonym programie do regulacji instalki - można wtedy nawet

> zadawać określoną liczbę kroków (min=max wtedy silniczek stoi i

> nie oscyluje) i obserwować czy grzybek się porusza na zadaną

> pozycję.

> W celu zapobieżenia zacinaniu się atuatora wlałem do niego trochę

> oleju - WD-40, ale czy pomogło... nie wiem, bo zacięcia miałem

> naprawdę sporadyczne, 2-3 razy w miesiącu, więc trudno wykryć

> poprawę.

> Pozdr.

Dzieki za informacje. Z zacinaniem miałem dokładnie to samo. Trzeba było wyłaczyć i właczyć zapłon. Zdejme z niego dziś przewody gumowe i obejrze przez króćce co sie dzieje z grzybkiem.

Niepokoi mnie to, ze podczas jazdy mam bogatą mieszankę a jak go odkręciłem, to był całkowicie zamkniety. Oby to nie była padnięta centralka frown.gif. Sygnał sondy przechodzi przez centralkę bo na NoPB oscyluje jak trzeba.

A czy mozna podając impulsy na styki silnika sprawdzić go czy chodzi ? Jak jest sterowany taki silnik. Ma ktoś jakieś wykresy przebiegów strujących, jak maja wyglądać ?

Napisano

> Mój się niekiedy (mróz) zacina w pozycji zamknietej i dławi silnik na ubogiej mieszance

Odkręć o ok. 1/8 obrotu obie śrubki mocujące krokowiec do obudowy - grzybek będzie miał trochę luzu i nie powinien się już zacinać smile.gif

Jak to nie pomoże, to rozbierz, tak żeby wyskoczył grzybek i przesmaruj - złóż i przykręć tak jak napisałem wcześniej ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.