Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Straż Miejska - fotoradar...

Featured Replies

Napisano

No to jak w końcu - wolno im czy nie wolno ?

Bo wczoraj w Radomiu strażacy łapali - co ciekawe jakieś 300m przed stacjonarnym fotoradarem...

Napisano

Podobno używać tych urządzeń już im wolno, nie wolno im tylko zatrzymywać pojazdów do kontroli drogowej na ulicy np.za przekroczenie prędkości.

Napisano

Sądy już wielokrotnie rozstrzygłay na korzyść kierowców, sprawy mandatów nałożonych przez Straż Wiejsko-miejską, za przekroczenie prędkosci zmierzone fotoradarem.

Napisano

> Sądy już wielokrotnie rozstrzygłay na korzyść kierowców, sprawy

> mandatów nałożonych przez Straż Wiejsko-miejską, za

> przekroczenie prędkosci zmierzone fotoradarem.

ostatnio przepisy się zmieniły. Straż miejska i leśna dostała większe uprawnienie i teraz mogą wystawiać mandaty za przekroczenia prędkości

Napisano

> ostatnio przepisy się zmieniły. Straż miejska i leśna dostała większe

> uprawnienie i teraz mogą wystawiać mandaty za przekroczenia

> prędkości

Proszę o ustawe która nadaje SM takie prawo.

Napisano

> No to jak w końcu - wolno im czy nie wolno ?

zgodnie z ustawą "prawo o ruchu drogowym" nie mają takich uprawnień . Jednocześnie używając fotoradarów powołują się na bubel legislacyjny (zaskarżony przez RPO)powstały za czasów min. Krzysztofa Janika pod postacią rozporządzenia z XII/2001 do w/w ustawy

> Bo wczoraj w Radomiu strażacy łapali - co ciekawe jakieś 300m przed

> stacjonarnym fotoradarem...

a w tym czasie pieski biegały po okolicy bez kagańców , pijaczkowie obalili kilka flaszek w parku itd zlosnik2.gif

Napisano

> prędkości

Z tego co wiem, to jeszcze się nie zmieniły. To nie jest takie hop siup - dzisiaj wymyślę zmiany w ustawie, a od jutra już obowiązują. Taki proces musi troche potrwać. Tak samo jest ze światłami - nowy przepis uchwalono, ale na jego wejście w życie trzeba jeszcze poczekac.

Napisano

> a w tym czasie pieski biegały po okolicy bez kagańców , pijaczkowie

> obalili kilka flaszek w parku itd

Za pieski i pijaczków nie ma tyle kasy co z mandacików za prędkość 275123014-zielony.gif

W dodatku piesek może ugryźć, pijaczek ob...ać blah.gif czyściutki mundurek - więc po co ryzykować, skoro można wygodnie, na spokojnie, bez użerania się i wysilania łapać kierowców smirk.gif

Napisano

I bardzo wiele rzeczy w tym kraju przechodzi, bo "podobno" .....

I nie piję tu tylko do Ciebie - bo taki pożal się Boze strażnik miejski WIE, że nie może, ale robi Ci zdjęcie, bo może klient zapłaci. I dlatego że "podobno" bardzo wiele osób płaci, chociaż nie powinno.

Ale jest niestety projekt by tym darmozjadom dano prawo zatrzymywania kierowców ... Wtedy to będzie jazda ... czacha.gif

Napisano

> No to jak w końcu - wolno im czy nie wolno ?

> Bo wczoraj w Radomiu strażacy łapali - co ciekawe jakieś 300m przed

> stacjonarnym fotoradarem...

Z tego co wiem strażnicy robią zdjęcie a mandat wystawia już policja. Taki sposób na obejście tego że im nie wolno. Mi zdjęcie zrobiła SM a jak poszedłem po odbiór fotki to mandat był już wypisany przez policję.

Napisano

> prędkości

w którym dzienniku ustaw to zostało opublikowane?

Napisano

> Z tego co wiem, to jeszcze się nie zmieniły. To nie jest takie hop

> siup - dzisiaj wymyślę zmiany w ustawie, a od jutra już

> obowiązują. Taki proces musi troche potrwać.

Jeśli chodzi o vacatio legis to zazwyczaj wynosi 14 dni od ogłoszenia aktu prawnego. To chyba nie jest bardzo długo...

Napisano

> Z tego co wiem strażnicy robią zdjęcie a mandat wystawia już policja.

> Taki sposób na obejście tego że im nie wolno. Mi zdjęcie zrobiła

> SM a jak poszedłem po odbiór fotki to mandat był już wypisany

> przez policję.

No nie pasujemi to jak diabli, wówczas Urząd Miasta nie ma z tego grosza i pieniążki idą na dokupienie sprzętu dla naszych biednych żołnieżyczków w Iraku i Afganistanie, więc po co mają się straznicy wysilać? Jeżeli ktoś sie nie zgadza z uprawnieniami SM zawsze może odmówic przyjęcia mandatu i skierować sprawe do Sądu Grodzkiego.

Napisano

> Ale jest niestety projekt by tym darmozjadom dano prawo zatrzymywania

> kierowców ... Wtedy to będzie jazda ...

O i tutaj sie zgodzę, będzie jazda i to nie byle jaka, w końcu Straż miejska zacznie sie utrzymywać z tego co zarobi na ulicy, a reszta (całkiem spora) trafi do budżetu konkretnego Urzędu Miasta. Może to i ma dobre strony, na drogach bedzie bezpieczniej i woooooolniej, a Miasta zaczną reperować w końcu jezdnie i chodniki. Ale optymista ze mnie.

Napisano

> Ale jest niestety projekt by tym darmozjadom dano prawo zatrzymywania

> kierowców ... Wtedy to będzie jazda ...

To nie są darmozjady.

Są potrzebni tak samo jak babcie klozetowe.

Mają utrzymywać porządek.

A jeśli dostaną dodatkowe uprawnienia, to może wreszcie policja będzie łapać przestępców, a porządku na drodze pilnować SM, czyli tak jak powinno być od dawna.

Napisano

> To nie są darmozjady.

> Są potrzebni tak samo jak babcie klozetowe.

> Mają utrzymywać porządek.

Oczywiście że są potrzebni. Niech zatrzymują pijaczków, pilnują żeby psy nie s....y na środku drogi, żeby młodzież nie demolowała przystanków autobusowych etc. Na drogach też mogliby się przydać - ale teraz SM często prawa o ruchu drogowym nie zna, a się biorą za wlepianie mandatów czy holowanie auta. Jak ludzie pownoszą sprawy do sądów o odszkodowania za np. bezprawne holowanie, to miasto wcale tak dobrze na tym nie wyjdzie... :/

Napisano

> Na drogach też mogliby się przydać

> - ale teraz SM często prawa o ruchu drogowym nie zna, a się

> biorą za wlepianie mandatów czy holowanie auta.

A Policja to zna prawo?

Wszyscy są tacy sami - skończyli uproszczone kursy, typu kurs na prawo jazdy, a ustawy pewnie w życiu nie czytali (a ty czytałeś?)

Napisano

> w którym dzienniku ustaw to zostało opublikowane?

nie zostało opublikowane , gotowy jest projekt nowelizacji ustawy o strażach . Ustawa musi być przegłosowana w parlamencie , podpisana przez prezydenta , w końcu muszą powstać przepisy wykonawcze do ustawy . W/w zajmuje nierzadko nawet rok lub więcej clown.gif.

Napisano

> Ale optymista ze mnie.

No właśnie .... zlosnik.gifhehe.gif

Napisano

> A jeśli dostaną dodatkowe uprawnienia, to może wreszcie policja

> będzie łapać przestępców, a porządku na drodze pilnować SM,

> czyli tak jak powinno być od dawna.

Dobre wytłumaczenie dlaczego Policja łapie mało bandytów.

Dwa razy próbowałem wezwać straż miejską do pijackiej awantury na podwórzu. Nie przyjechali. Z kolei Policja kierowała mnie do ...straży miejskiej.

Kilka tygodni temu na Placu Konstytucji w Warszawie zwróciłem uwagę strażnikowi miejskiemu blokującemu czyjeś auto na nieodśnieżony chodnik. Co mi powiedział ? - Niech Pan idzie drugą stroną ulicy .....

Komendant straży miejskiej Miasta Żyrardowa regularnie zawraca radiowozem na trawniku. Mi za to zadje się przysługuje mandat .... I tak dalej ....

A wiesz jaki porządek na drogach zapanowałby, gdyby kierowców mogli zatrzymywac pracownicy firm ochroniarskich ? W końcu mundury i pozwolenie na broń mają zlosnik.gif

Każdy z nas wie, że gdy straż miejska będzie miała prawo zatrzymywać auta - bedzie robic tylko to.

Napisano

> Z tego co wiem strażnicy robią zdjęcie a mandat wystawia już policja.

> Taki sposób na obejście tego że im nie wolno. Mi zdjęcie zrobiła

> SM a jak poszedłem po odbiór fotki to mandat był już wypisany

> przez policję.

Z tego wynika, że jak kupię fotoradar, to policja za zdjęcia które ja zrobię da ludziom mandaty. Dobrze myślę ?

Bo jak tak to może warto by zainwestować i cykać zdjęcia radiowozom jeżdżacym ponad przepisy nie używając jednocześnie wymaganych przepisami sygnałów ... zlosnik.gif

Napisano

> Z tego wynika, że jak kupię fotoradar, to policja za zdjęcia które

> ja zrobię da ludziom mandaty. Dobrze myślę ?

> Bo jak tak to może warto by zainwestować i cykać zdjęcia radiowozom

> jeżdżacym ponad przepisy nie używając jednocześnie wymaganych

> przepisami sygnałów ...

Oczywiście ok.gif

Napisano

> Z tego wynika, że jak kupię fotoradar, to policja za zdjęcia które

> ja zrobię da ludziom mandaty. Dobrze myślę ?

nie , organy uprawnione do kontroli ruchu drogowego wymienione są w ustawie "prawo o ruchu drogowym"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.