Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Masakra na rajdzie....

Featured Replies

Napisano

wie ktos coś więcej o tym zdarzeniu link stało się komuś coś? i czy driver poniosl jakies konsekwencje?

Napisano

> wie ktos coś więcej o tym zdarzeniu link stało się komuś coś? i

> czy driver poniosl jakies konsekwencje?

Ale ten link nie dziala boje_sie.gif W rajdzie Meksyku coś sie stalo hmm.gif

Napisano

Ewidentna wina safety... po takiej prostej by do nawrotu ludzie prawie stali prawie na asfalcie na zewnetrznej... bez sensu:|

Napisano

> Ewidentna wina safety... po takiej prostej by do nawrotu ludzie

> prawie stali prawie na asfalcie na zewnetrznej... bez sensu:|

Ale co sie stalo ludzie. Ktos mi cos powie hmm.gif

Napisano

> Ale co sie stalo ludzie. Ktos mi cos powie

A dalej Ci niedziała, bo u mnie bez problemu. Jakis rajd w rumunii, kilkaset metrow prostej i nawrot prawy. No i pelno ludzi na zewnetrznej. Material w miare swiezy bo rajdzik 2-3 marca;/

Napisano

Rany... Już dawno nie widziałem gorzej zabezpieczonego zakrętu. Na zewnętrznej powinna być koperta regularna i to całkiem duża. Dohamowanie po długiej prostej i to na spadaniu. To, że było mokro, to oczywiście kolejny argument. A tutaj mamy kupę ludzi i dostawczaka.

Zauważcie jedną rzecz - spora grupa widzów stała PRZED dostawczakiem. Gdyby hamujący samochód zniosło odrobinę w lewo, rozsmarowałby parę osób na stojącym pojeździe. Nie zdążyliby się ruszyć. Szczególnie, że po prostu nie mieliby gdzie uciekać.

Mam nadzieję, że nikt tam nie zginął... Nie wiem, jak w Rumunii, ale w cywilizowanym kraju czif zabezpieczenia jeszcze dłuuugo plułby sobie w brodę, że nie pomyślał przy tym zakręcie.

Co do konsekwencji wobec kierowcy - nie powinno moim zdaniem być żadnych. To jest w końcu rajd. Nie wiem tylko, co z odjechaniem z miejsca wypadku i nie udzieleniem pomocy. Wydaje mi się, że kierowca rajdowy nie ma takiego obowiązku, ale mogę tutaj się mylić. Szczególnie, że w innym kraju może to inaczej wyglądać, niż u nas, czy w RSMŚ (pamiętacie klip, w którym Colin zdejmuje fotoreportera z wewnętrznej zakrętu?)...

Napisano

> mylić. Szczególnie, że w innym kraju może to inaczej wyglądać,

Z tego co wiem to w miedzynarodowym reg FIA jest zapis, ktory mowi, ze po wypadku gdzie sa ofiary (czyli np tak jak tu, nie mowie o dachowaniu czy cos), musisz jak najszybciej dojechac do puntku SOS. Zreszta sam im nie pomozesz, a ta minuta do nastepnej zalogi moze uratowac komus zycie.

Napisano
  • Autor

> Z tego co wiem to w miedzynarodowym reg FIA jest zapis, ktory mowi,

> ze po wypadku gdzie sa ofiary (czyli np tak jak tu, nie mowie o

> dachowaniu czy cos), musisz jak najszybciej dojechac do puntku

> SOS. Zreszta sam im nie pomozesz, a ta minuta do nastepnej

> zalogi moze uratowac komus zycie.

aaa tego nie wiedzialem i tak sie zastanawialem czemu sie nie zatrzymal tylko pojechal dalej. hehe znowu jestem madrzejszy smile.gif

Napisano

> Z tego co wiem to w miedzynarodowym reg FIA jest zapis, ktory mowi,

> ze po wypadku gdzie sa ofiary (czyli np tak jak tu, nie mowie o

> dachowaniu czy cos), musisz jak najszybciej dojechac do puntku

> SOS. Zreszta sam im nie pomozesz, a ta minuta do nastepnej

> zalogi moze uratowac komus zycie.

niestety ale nie

wedlug nowych przepisow przynajmniej w RSMP jesli jest wypadek i zaloga ma obowiazek wystawic tabliczke SOS nastepny nadjezdzajacy udziela pomocy a kolejny dopiero udaje sie na pkt SOS jakos 3 lata temu to weszlo i przy pierwszym dzwonku juz bylo wielkie halo chcieli kogos dyskwalifikowac za nie udzielenie pomocy bo polecial na SOS

Napisano

No wlasnie to nie tak bylo;) Wszystko chodzilo chyba o dzwon Lubiaka? Czy to lubiak sie zatrzymal pozniej...niewazne. Skonczylo sie tak, ze zaloga, ktora przyjechala pierwsza po dzwonie zamiast skoczyc do SOS, zaczeli ratowac kolege, dopiero 2ga zaloga poleciala na sos. I dlatego bylo wielkie halo, bo Wislawski zamiast poleciec na sos z lubiakiem stali i wyciagali koelge z wraku.

Napisano

> No wlasnie to nie tak bylo;) Wszystko chodzilo chyba o dzwon Lubiaka?

> Czy to lubiak sie zatrzymal pozniej...niewazne. Skonczylo sie

> tak, ze zaloga, ktora przyjechala pierwsza po dzwonie zamiast

> skoczyc do SOS, zaczeli ratowac kolege, dopiero 2ga zaloga

> poleciala na sos. I dlatego bylo wielkie halo, bo Wislawski

> zamiast poleciec na sos z lubiakiem stali i wyciagali koelge z

> wraku.

na 100% nie bo przepis jest taki jak mowie pierwsza pomaga druga leci na sos

BTW dla mnie to punkty SOS lekkim przerzytkiem sa w dobie telefoni komorkowej jakim problemem jest kupic karte za gora 9 zeta (albo cos takiego jak ma plus w gorach i nad morzem) podac jako numer alarmowy jeden wielkim cyferkami gdzies napisany i wszyscy moga dzwonic i podawac znaczy najlepiej zeby to robili zawodnicy/safeciarze bo oni najlepiej sie orientuja w ktorym miejscu na trasie sa choc ma to tylko znaczenie od ktorej strony ma karetka wjechac bo wlasnie dlatego ten przepis obowiazuje zeby karetka mogla wjechac rowniez od strony mety

Napisano

> na 100% nie bo przepis jest taki jak mowie pierwsza pomaga druga leci

> na sos

> BTW dla mnie to punkty SOS lekkim przerzytkiem sa w dobie telefoni

> komorkowej jakim problemem jest kupic karte za gora 9 zeta (albo

> cos takiego jak ma plus w gorach i nad morzem) podac jako numer

> alarmowy jeden wielkim cyferkami gdzies napisany i wszyscy moga

> dzwonic i podawac znaczy najlepiej zeby to robili

> zawodnicy/safeciarze bo oni najlepiej sie orientuja w ktorym

> miejscu na trasie sa choc ma to tylko znaczenie od ktorej strony

> ma karetka wjechac bo wlasnie dlatego ten przepis obowiazuje

> zeby karetka mogla wjechac rowniez od strony mety

Oj tu się nie zgodzę. Punkty sos pełnią kilka funkcji, m.in. w tych miejscach zwykle są wozy straży/ratowników/karetki i gdy zapadnie taka decyzja mogą one pod prąd odcinka dojechać do miejsca wypadku. Dodatkowo bardzo łatwo i szybko dzięki nim da się ustalić czy aby napewno coś się nie stało. Pomyśl, że nie zawsze pomiędzy jednym a drugim sos-em kibice czy załoga zauważą, że jakaś inna załoga wpadła w las, do rzeki, do jeziora. Jeżeli auto nie pojawi się pomiędzy sos-ami masz od razu znak, że coś jest nie tak.

Napisano

Ja tylko dodam, ze taka sytuacja byla na rajdzie polskim gdzie splona 206. Straz byla kilka km pod prad od 206 a kilkanascie km z oesem... no i nie bylo jak zatrzymac zalog by straz wbila sie pod prad odcinka, bo nie bylo zadnego pkt lacznosci, daltego pug splona caly.

Napisano

> Oj tu się nie zgodzę.

ale nie musicie sie ze mna koledzy zgadzac tak mowi przepis a ze jest dziwny to inksza inkszosc juz jest

> Punkty sos pełnią kilka funkcji, m.in. w tych

> miejscach zwykle są wozy straży/ratowników/karetki

tylko w teori no chyba ze sie cos zmienilo przez ostatnie 2 lata bo mniej wnikliwie obserwuje rajdy od strony organizacyjnej gdy przestalem sie tym zajmowac

> i gdy

> zapadnie taka decyzja mogą one pod prąd odcinka dojechać do

> miejsca wypadku. Dodatkowo bardzo łatwo i szybko dzięki nim da

> się ustalić czy aby napewno coś się nie stało. Pomyśl, że nie

> zawsze pomiędzy jednym a drugim sos-em kibice czy załoga

> zauważą, że jakaś inna załoga wpadła w las, do rzeki, do

> jeziora. Jeżeli auto nie pojawi się pomiędzy sos-ami masz od

> razu znak, że coś jest nie tak.

pkt sa wlasnie po to zeby spisywac zalogi przejezdzajace dodatkowo sa one tak zlokalizowane zeby byl alacznosc pomiedzy nimi a startem i meta

przepis mowi ze zaloga ktora zauwazy wypadek/rozbita rajdowke/kogos z tabliczka SOS zatrzymuje sie w tym miejscu i udziela niezbednej pomocy nawet jesli ta pomoc ma sie ograniczyc tylko do zatrzymania nastepnej zalogi celem przekazania jej polecenia ze ma gnac na PKC z informacja o dzwonie oraz zatrzymuje nastepne zalogi zeby wlasnie mozna bylo dojechac bezpiecznie rowniez od strony mety

na 100% przepis ten mial zastosowanie w zeszlym roku np podczas dzwona Nowakowskiego na Rajdzie Wisly bo akurat stalem 200 metrow od tego

Napisano

> tylko w teori no chyba ze sie cos zmienilo przez ostatnie 2 lata bo

> mniej wnikliwie obserwuje rajdy od strony organizacyjnej gdy

> przestalem sie tym zajmowac

i lepiej niech zostaną teoretyczne, jeżeli mają również zastosowanie proaktyczne to zwykle oznacza czyjąś krzywdę

Napisano

Quote:

Rumuni mają Włocha

53 załogi stanęły na starcie asfaltowego Raliul Brasovului, pierwszej rundy mistrzostw Rumunii - w stawce znalazły się cztery Lancery Evo IX (Marisca, Aur, Pitigoi, Baldescu), dwa MR-y (Morar, Leu), Impreza N12 (Girtofan). Zespół MotorHome Racing nawiązał współpracę z Aimontem i podstawił N11-kę 43-letniemu Marco Tempestiniemu z Treviso, szutrowemu mistrzowi Włoch z 1999 roku, ostatnio aktywnemu w offroadzie.

Na trasie rozegrał się pojedynek aktualnego mistrza Bogdana Mariscy, reprezentującego OMV Petrom Rally Team kooperujący ze Stohl Racing, oraz Dana Girtofana z BKP Racing. Girtofan wygrał OS 1, utrzymał 0,1-sekundową przewagę nad Mariscą mimo porażki na OS 2. Po etapie Tempestini mieścił się w trójce (+18,3). Utytułowany Constantin Aur, kolega Mariscy w zespole OMV Petrol, poniósł straty z powodu awarii turbosprężarki na OS 1.

Następnego dnia Marisca przejął prowadzenie po OS 3. Marco Tempestini opuścił drogę i uszkodził koło, tracąc 64 sekundy. Dwa odcinki zostały odwołane. Po OS 8 przewaga lidera zmalała do 0,3 sekundy, ale Girtofan źle dobrał opony na końcową pętlę i przegrał rajd. Tempestini był najszybszy na dwóch z ostatnich trzech oesów.

Końcowy OS 10 przerwano po wypadku Catalina Berari, który wpadł Lancerem Evo VI w grupę kibiców, stojących pod hotelem Cerbul w Sinai. Trzy osoby doznały obrażeń i zostały przewiezione do szpitala w Brasov.

http://www.autoklub.pl/news-11184.html

ujęcia z wiadomości (druga kamera) : http://www.youtube.com/watch?v=TZpx92ss_Jc

Napisano

z "gory" wygladalo to gorzej frown.gif dorbze ze poza obrazeniami, nic nikomu sie nie stalo. i tu odwieczne pytanie --> wina zabezpieczenia?czy ludzi tam stojacych....

ja dopiero dolaczylem do tego forum wiec sie tak po cichu przywitam(WITAM smile.gif ) ...i...

RYSIO86 ---> NAJLEPSZEGO 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.