Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czeka mnie remont ...

Featured Replies

Napisano

Po kolei. Samochodem jezdze okolo 1 roku i nigdy nie bylo z nim problemow. zuzycie oleju w normie (1,5L na 10000km mineralny). Przed wczoraj wracam z pracy a tu nagle czuje ze astra dosc znacznie oslabla. Szybka diagnoza - nie pali jeden cylinder. Po kolei eliminuje świeca, przewód cewka. Do najbliższego mechanika na pomiar ciśnienia i w owym cylindrze brak kompresji. Wczoraj dwiedzialem sie nastepujacych rzeczy (od mechanika). Upalony zawor wydechowy na tym cylindrze, glowica poszla juz do planowania, wymienione zostaną wszystkie zawory wydechowe po stan ich tragiczny. A teraz powod takiego stanu rzeczy: W silniku są olbrzymie ilości szlamu które zatkały kanal odpowietrzania slnika (czy to jest odma) i spowdowało to wzrost temperatry i wypalenie zawru. Mechanik swierdził też że przy takich zanieczyszczeniach w silniku rzeba zdjąć miske obejrzeć panewki i pierścienie (sugerował wymiane pierścieni bo wszystko bedzie na wieszchu).

Powiedzcie czy to wszystko trzyma się kupy ?

Czy cos kreci, choc to co mowi wydaje sie logiczne ?

Ile moze kosztować szacunkowo taka operacja ?

1. Robota głowicy + cztery nowe zawory

2. Wymiana pierścieni

3. Panewki ? czy trzeba robić szlif wału ?

Powiedział że zaleje półsyntetykiem, rozrząd zostawi bo wyminiałem 5kkm temu (wymini termostat).

Napisano

Na jakim oleju jeździłeś i co ile go wymieniałeś? Do Twojego silnika nie powinno się wlewać oleju mineralnego.

Napisano

Wątpię, żeby zatkanie odmy spowodowało wzrost temperatury w komorze spalania. Gdyby w silniku było tyle szlamu to zanim zatkałby odmę najpierw poszedłby filtr oleju i panewki. Trzeba sprawdzić czy w oleju jest szlam.

Wypalenie zaworów to raczej skutek zbyt ubogiej mieszanki.

Nie zaszkodzi obejrzeć wałka rozrządu jeśli już jest na wierzchu.

Napisano
  • Autor

Po zdjęciu miski okazało się że jest ona "czysta" - brak szlamu. Jedynie nozmalny osad z oleju. Panewki wg mechanika moga zostac. Tłoki też nie są złe choś jak to mówi trochę luzu mają. Pierścienie olejowe były zapieczone. Jaka jest więc przyczyna obecności tak dyżych ilości szlamu pod pokrywą zaworów ? Ile wg Was moze kosztować Wymiana pierścieni, wymiana czterech zaworów wydechowych i uszczelniaczy (wraz z ceną części) ?

Napisano

> Na jakim oleju jeździłeś i co ile go wymieniałeś? Do Twojego silnika

> nie powinno się wlewać oleju mineralnego.

Mam taki sam silnik jak Ty:) Czeka mnie teraz wymiana oleju. Zdecydowalem sie na Valvoline 10W40. Poprzednio mialem mineralny Castrola. Jak sie jezdzi na tym oleju? Słyszalem od znajomych same dobre rzeczy na temat Valvoline...

Napisano

ja w Warszawie za wymianę 16-tu zaworów, szlifowanie gniazd, sprawdzanie głowicy, uszczelniacze, pierścienie dałem 2600 - ale wiem że mnie pojechali :-) podejrzewam że za połowę tej ceny możnaby gdzieś zrobić - z tym że zależało mi na sprawnym aucie - i tak też się stało - zrobili szybko i jak do tej pory wszystko ok - po roku nie bierze ani grama oleju (wcześniej 1l na 1000km).

A akcję miałem identyczną jak Ty - czyli przestał palić na jeden gar, okazało się że wypalony zawór - tyle że nie miałem szlamu..

Jak usłyszałem diagnoze to miałem do wyboru różne warianty naprawy - od wymiany jeddnego zaworu tak żeby tylko na giełde dojechać - do pełnej naprawy - wybrałem full opcje i dlatego tyle kosztowało

Napisano

> ja w Warszawie za wymianę 16-tu zaworów, szlifowanie gniazd,

> sprawdzanie głowicy, uszczelniacze, pierścienie dałem 2600 - ale

> wiem że mnie pojechali :-) podejrzewam że za połowę tej ceny

> możnaby gdzieś zrobić - z tym że zależało mi na sprawnym aucie -

> i tak też się stało - zrobili szybko i jak do tej pory wszystko

> ok - po roku nie bierze ani grama oleju (wcześniej 1l na

> 1000km).

> A akcję miałem identyczną jak Ty - czyli przestał palić na jeden gar,

> okazało się że wypalony zawór - tyle że nie miałem szlamu..

> Jak usłyszałem diagnoze to miałem do wyboru różne warianty naprawy -

> od wymiany jeddnego zaworu tak żeby tylko na giełde dojechać -

> do pełnej naprawy - wybrałem full opcje i dlatego tyle

> kosztowało

ja mam podobny kłopot z pomiaru ciśnienia wynika że jeden gar nie trzyma frown.gif.

Nie zdejmowana jeszcze głowica więc nie wiem co jeszcze ale tą ceną strasznie mnie wystraszyłeś też mam X1.4XE 16V.

i aż się boje go jutro zaprowadzić do warsztatu na zdjęcie głowicy i całkowite określenie kosztów naprawy confused.gif

a swoją drogą czy mógłbyś podać lokalizację gdzie robiłeś ten remont ??

Napisano

> ja mam podobny kłopot z pomiaru ciśnienia wynika że jeden gar nie

> trzyma .

> Nie zdejmowana jeszcze głowica więc nie wiem co jeszcze ale tą ceną

> strasznie mnie wystraszyłeś też mam X1.4XE 16V.

> i aż się boje go jutro zaprowadzić do warsztatu na zdjęcie głowicy i

> całkowite określenie kosztów naprawy

> a swoją drogą czy mógłbyś podać lokalizację gdzie robiłeś ten remont

> ??

ATS - ul. Wojciechowskiego 25 tel 022 6674152...

Ale nie wiem czy Ci ich polecić - chociaż w zasadzie zrobili to dobrze bo silnik pracuje ładnie i nie wciąga oleju - jedynie troche przecieka uszczelka pokrywy zaworów - wsadzili jakąś marną uszczelkę...

Ale jeśli chodzi o koszty to ustalają je z sufitu - a jak poprosiłem fakturę to pan mi chciał doliczyć 22% - no i ogólnie panuje tam bezwład organizacyjny który może troche odstraszać...

Dowiedz się w innym warsztacie ile to będzie kosztowało , z tym że u mnie dodatkowo sprawdzali szczelność głowicy i szlifowali gniazda zaworów, bo głowica wyglądała marnie...

I podobno po każdym zdjeciu głowicy robi się nacięcie ua uszczelce żeby było wiadomo ile razy była zdejmowana (tzn zakłądam że zawsze się wymienia tylko na nowej robi się +1 nacięcie) - i było 4 nacięcia :-( więc silnik z bogatą historią

Napisano

> Jaka jest więc przyczyna

> obecności tak dyżych ilości szlamu pod pokrywą zaworów ?

Chyba taka, że to miejsce nie jest tak intensywnie płukane olejem jak pozostałe. Dodatkowo olej kiepskiej jakości.

Przerabialem ostatnio to samo, po zdjeciu pokrywy moim oczom ukazał się czarny szlam w dużych ilościach, tylko, że mechanik który robił remont nawet nie raczył usunąć tych znieczyszczeń - założył brudną pokrywę.

Napisano

Auto-Ekspert ok.gifcool.gif

Napisano
  • Autor

Juz wiem. Bedzie mnie to kosztowac okolo 1100 zł (czesci + robocizna). Zrobione jest

1. Wymienione 4 zawory wydechowe

2. Uszczelniacze

3. Wymiana pierścieni

4. Wymiana termostatu i paska rozrzadu

5. Olej (półsyntetyk), filtry + plyn chłodniczy

Co wy na to ?

Jutro odbieram sprawdze.

Na moje pytanie o szlifowanie gniazd zaworowych mehanik odpowiedział że w tych silnikach się tego raczej unika bo zawory sa "płytkie" i przez to zwiekszy sie komora spalania, i cos tam jeszcze ... Co wy na to ?

Ogólnie to powiedział że samochód po tym pol-remoncie bedzie zupełnie inaczej pracował i bedzie mocniejszy. Czy to prawda ?

Napisano

> Juz wiem. Bedzie mnie to kosztowac okolo 1100 zł (czesci +

> robocizna). Zrobione jest

> 1. Wymienione 4 zawory wydechowe

> 2. Uszczelniacze

> 3. Wymiana pierścieni

> 4. Wymiana termostatu i paska rozrzadu

> 5. Olej (półsyntetyk), filtry + plyn chłodniczy

> Co wy na to ?

> Jutro odbieram sprawdze.

> Na moje pytanie o szlifowanie gniazd zaworowych mehanik odpowiedział

> że w tych silnikach się tego raczej unika bo zawory sa "płytkie"

> i przez to zwiekszy sie komora spalania, i cos tam jeszcze ...

> Co wy na to ?

> Ogólnie to powiedział że samochód po tym pol-remoncie bedzie zupełnie

> inaczej pracował i bedzie mocniejszy. Czy to prawda ?

Mój silnik po takim połowicznym remoncie to jakby drugie życie dostał - duże ®żwawszy się zrobił :-)

aaa - u mnie jeszcze wymieniali śruby trzymające głowice - książkowo powinno się je wymieniać po każdym zdjęciu głowicy - ale wiem że wielu kącikowiczów zakładało stare i było ok.

Napisano
  • Autor

A czy trzeba to jakos docierac ? Mam gaz czy mozna w tym czasie jezdzic na gazie czy lpiej na bezynie ?

Napisano

podobna akcja i w warsztacie w wawce na ulicy bialowieskiej zaplacilem 1600 (planowanie, wymiana zaworow etc)

• 2 tygodnie później...
Napisano

> podobna akcja i w warsztacie w wawce na ulicy bialowieskiej

> zaplacilem 1600 (planowanie, wymiana zaworow etc)

i Ja dzisiaj odebrałem swoje autko silnik jak w podpisie smile.gif

zapłaciłem 1200 ale robiłem w warsztacie niedaleko Wawy.Planowanie głowicy wymiana wszystkich zaworów, uszczelniaczy, płynu chłodniczego, dolewka ubytku oleju+ ogólny przegląd razem 1200 PLN.

czy to dużo nie wiem ale podobno jeszcze troche polatam autkiem, pierścionki podobno były OK.

Na gazie zrobiłem 80 kkm więc na remoncik zarobiłem a pewnie gdybym nie kupił kabelka do regulacji instalki LPG byłoby OK bo nie bawiłbym się regulacją i nie zmieniał mieszanki.

I pierwsze pytanie w warsztacie do sprzedania czy dla siebie wink.gif

bo od tego zależał front robót.Zrobiłem dla siebie i jestem zadowolony a może w przyszłości przesiąde sie od razu na nową Astrę 893goodvibes.gif

pomijając model G

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.