Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak sterowany jest attuator - silnik krokowy ?

Featured Replies

Napisano

Pytam bo mam potrzebę skonstruowania testera do tychze silników krokowych. Potrzebuję wykres przebiegów elektrycznych i ich napiecia, które należy podać na uzwojenia silnika, zeby zamykał się i otwierał.

Ktoś może ma taką dokumentację ?

Widziałem kiedyś taki tester do silniczka do wolnych obrotów ale bez dokumentacji.

Napisano

Silnik krokowy jest sterowany przebiegiem prostokątnym o napięciu 5 lub 12V w zależności od rodzaju wykonania, chociaż są też takie na 24V. W zależności od częstotliwości, długości trwania impulsu czy wypełnienia można na różne sposoby sterować choćby prędkością pracy takiego silnika. Jeżeli potrzebujesz konkretów proponuje poszukać na www.elektroda.pl

Napisano

Też się zastanawiałem nad testerem atuatora.

Atuator jest silniczkiem krokowym bipolarnym 2 fazowym (wskazują na to 2 styki, 2 uzwojenia). Taki silniczek jest bardzo trudny do sterowania (w przeciwieństwie do silniczka unipolarnego). Poniżej przykład sterownika na L293D:

278538209-sterowaniekrokowca.jpg

Na www.elektroda.pl jest trochę w tym... Dochodzi jeszcze kwestia podłączenia wejść tego sterownika do PC np. portu LPT i napisania odpowiedniego programu sterującego...

A to przykład sterowania silnika krokowego bipolarnego z portu COM komputera. Posiadam też oprogramowanie mikrokontrolera oraz programy do sterowania.

278538209-bipolarny-schemat-com.jpg

Pozdr.

post-65098-1435247991107_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Też się zastanawiałem nad testerem atuatora.

Znalazłem taką stronę ... link

Ja myślałem raczej o skonstruowaniu prostego samodzielnego testera, ze jak wcisnę jeden przycisk to otwiera sie, jak drugi to zamyka sie, w oparciu o kilka cyfrowych scalaków.

Napisano

Do tego wystarczy zwykły generator na ne555 z odpowiednim stopniem wyjściowym.

Napisano

Do tego wystarczy zwykły generator na ne555 z odpowiednim stopniem

> wyjściowym.

No tak prosto to chyba będzie trudno 893goodvibes.gif> Zwłaszcza że ma być ruch w obie strony. Wg mnie prosty mikrokontroler załatwi rzecz najsprytniej i najtaniej.

Oczywiście stopień wyj musi być tak czy siak. Jakiś Attiny i L293D i będzie git.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.