Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zostałem spieszony

Featured Replies

Napisano

dzisiaj rano wybierając sie jak zwykle do roboty, wsiadłem do stilaka, włączyłem silnik skręciłem kierownica i wtedy ...

usłyszałem jak coś zachrobotało w okolicach przednich kół a za chwilę wydobył się z stamtąd dźwięk jakby wypadł jakiś klucz. Nerw mnie złapał bo dzień wcześniej zmieniałem opony u gumiarzy i zacząłem ich podejrzewać że zostawili jakieś narzędzie. Wylazłem z samochodu patrzę pod spód a tam nic nie leży więc jeszcze raz do środka i delikatnie ruszyłem. W tym momencie znowu huk i coś wypadło na ziemię. Wylazłem i patrzę a na ziemi leży kawałek sprężyny no i zaczęło się bieganie. Tutaj nie maja sprężyn trzeba zamawiać i czekać. Tam zrobią ale drogo. W końcu pojechałem do ASO /była mała przerwa w wizytach u nich związana z pewnymi nieporozumieniami/ wyłuszczyłem im o co chodzi. Pan podał cenę za robotę, a na pytanie czy ruszyła akcja nawrotowa na sprężyny otrzymałem odpowiedź że tak ale w Polsce nie obowiązuje. Po drugim pytaniu jaką technologie stosują przy naprawie /sławetne blaszki/ nastąpiła krótka konsultacja na zapleczu i otrzymałem taka odpowiedź. Będziemy się starać załatwić w FAP wymianę sprężyn w ramach akcji nawrotowej.

Jednak dobrze jest poczytać o doświadczeniach użytkowników stilaczy. smile.gif Zobaczymy co będzie dalej.

Napisano

Będziemy się starać

> załatwić w FAP wymianę sprężyn w ramach akcji nawrotowej.

Czy Stilaka masz na gwarancji?

Napisano

> Będziemy się starać

> Czy Stilaka masz na gwarancji?

Gwarancja tu nie ma nic do rzeczy icon_eek.gifTo jest akcja nawrotowa biglaugh.gif

Napisano

> już rok po gwarancji

w takim razie chyba trzeba bedzie zadzwonć o UOKIK w tej sprawie bo robi się nie ciekawie. Ma ktos tel. do nich to zadzwonie i pogadam co robić.

Napisano

> w takim razie chyba trzeba bedzie zadzwonć o UOKIK w tej sprawie bo

> robi się nie ciekawie. Ma ktos tel. do nich to zadzwonie i

> pogadam co robić.

Skontaktuj sie z Kasia ona powinna miec ok.gif

Napisano

> Italmot

Musisz mieć nerwy ze stali ...

Napisano
  • Autor

> Musisz mieć nerwy ze stali ...

zgadza sie. zaczynają sie schody bo sugerują że tylko jedna wymienią jak wymienią angryfire.gif

Napisano

> zgadza sie. zaczynają sie schody bo sugerują że tylko jedna wymienią

> jak wymienią

stary numer, raz w życiu FAP wymienił mi amortyzator

/ bo ciekł /, oczywiście sztuk 1 /słownie - jeden /

a powinno być to tak: owszem drugi sprawny też powinni wymienić, a tobie powinni doliczyć dopłatę za:

cena nowego - amortyzacja (jak w ubezpieczeniach) za używaną część = dopłata do drugiego.

A jak cię potraktują cennikowo, to wyjdzie na to że za ten jeden zapłacisz tyle co w normalnym zakładzie (od zawieszeń) na mieście za parę.

I po co sobie w ASO nerwy szargać.

Na twoim miejscu, spróbowałbym na trasie toruńskiej, nowy, może jeszcze nie zepsuty dealer.

Choć kto wie, może oni tę logikę przyjmują wraz z koncesją na dealerkę ...

Napisano

W Polsce akcja nawrotowa nie ruszyła, bo te pojedyncze przypadki złamania spręzyn zawieszenia stilo użytkowanych w Polsce to przypadek, którego nie warto odnotowywać. yikes.gif

Pisałem już wcześniej, że trzeba zawiadomić prokuraturę, bo to co robi FAP stanowi zagrożenie zdrowia i życia użytkowników stilo w Polsce.

Użytkownicy stilo, których dopadło złamanie sprężyny zawieszenia powinni poinformować o tyn UOKiK. Na stronie internetowej UOKiK jest specjalna zakładka do zawiadamiania o produktach niebezpiecznych.

A tak na marginesie wydaje mi się, że FAP czeka na pierwszą ofiarę śmiertelną i dopiero wtedy sławetna akcja nawrotowa ruszy całą parą

Napisano

> w takim razie chyba trzeba bedzie zadzwonć o UOKIK w tej sprawie bo

> robi się nie ciekawie. Ma ktos tel. do nich to zadzwonie i

> pogadam co robić.

zgadza się mogę Ci podać zlosnik.gif

Napisano

Popatrzcie jak koledzy z UK bardzo sprytnie zrobili ankiete, ktora pozwala na uzyskanie jakiegos obrazu :

278551693-untitled.JPG

byc moze bedzie to tez jakis argument, ze nie sa to przypadki odosobnione, w walce z FAP o swoje racje.

post-16327-14352480009577_thumb.jpg

Napisano

> Italmot biglaugh.gif

Musisz mieć nerwy ze stali ...

taa ja u nich wydębiłem zwrot kosztów za wymianę obu, więc nie można odpuszcac. ale potem przestali mnie już lubic i jak byłem żeby zajrzeli pod samochód, skąd mi olej kapnął, to termin był za 3 dni yikes.gif uff, co prawda mam tam blisko ale więcej wizyt już tam nie złożę, nie zmartwią się chyba...

Napisano
  • Autor

mnie tez sobie zapamiętali po małych bojach. Jest cicha nadzieja że FAP pokryje 100%kosztów ale pożyjemy zobaczymy

Napisano

> mnie tez sobie zapamiętali po małych bojach. Jest cicha nadzieja że

> FAP pokryje 100%kosztów ale pożyjemy zobaczymy

Panowie, a może tak coś dla dobra ogółu użytkowników stilo?

Zachęcam do zgłoszenia sprawy w UOKiK. http://www.uokik.gov.pl/pl/ogolne_bezpie...iecznego_produ/

Zgłoszenie jest proste - trzeba wypełnić kilka rubryk w gotowym formularzu

Napisano
  • Autor

dzisiaj stilak odebrany z ASO. Sprężyny wymienione, założone są też wynalazki na podstawy amorków. Koszt pokrył FAP w 100% w ramach akcji nawrotowej 5044 i A01 5155. To tyle smile.gif

Napisano

> dzisiaj stilak odebrany z ASO. Sprężyny wymienione, założone są też

> wynalazki na podstawy amorków. Koszt pokrył FAP w 100% w ramach

> akcji nawrotowej 5044 i A01 5155. To tyle

Akcja 5044 dotyczy tych kołnieży na amorki. A co oznacza A01 5155? W zeszły piątek zadzwoniłęm na infolinię Fiata spytałem się o akcję 5044. Powiedzieli, że oddzwonią. I dzisiaj miałęm telefon, że ta akcja nie obejmuje jeszcze Polski. Ztem powiedziałem im, że dochodzą mnie dziwne dzwięki z przedniego zawieszenia. Reakcja Fiata była taka, abym podał do którego ASO mam najbliżej, co by założyć te kołnierze...

Napisano
  • Autor

> Akcja 5044 dotyczy tych kołnieży na amorki. A co oznacza A01 5155?

>

w ramach 5155 wymieniali sprężyny.

Napisano

> w ramach 5155 wymieniali sprężyny.

A możesz coś więcej napisać o tej akcji? Kogo dotyczy, itp.?

Napisano
  • Autor

niestety nie. Po wymianie nie dopytywałem się o zasięg akcji. Te cyferki spisane sa ze zlecenia. Spróbuj z telefonem do Bielska

Napisano

Własnie wyslalem zgloszenie do UOKiK: nastepujacejtresci.

Z tym samochodem dzieje się coś dziwnego, wcałej Europie ruszyła akcja nawrotowa o numerze 5044. Akcjadotyczy pękania sprężyn w przednim zawieszeniu. W Europie zabezpieczne są wszystkie fiaty stilo, w Polsce żadne. Widocznie za mało sprzedano. ich w Polsce i FIAT czeka na ofiarę śmiertelną. Koledze sprężyna pękła na postoju, wówczas FIAT wymienił sprężyny w ramach akcji nawrotowej mimo, że wcześniej twierdzili, że jego akcja nie dotyczy. Od innych użhtkowników stilo wiem, że gdy zadzwoni sie do Fiat Auto Poland, to po kilku minutach pada opowiedź, że moje auto nie podlega wymianie, dopiero po naciskach i postraszeniu UOKiK-iem sprężyny są zabezpieczane. Inna osoba zadzwonila do FAP i poinformowala, ze w przednim zawieszeniu cos strasznie skrzypi, wowczas rowniez objela go akcja nawrotowa. Czy Polska dla FIATA jest krajem 3 kategorii?? Pomijam fakt, ze zamiast wymiany sprezyn zaklada sie na nie prowizoryczne obejmy, ze jesli sprezyna peknie, to poprostu nie przebije opony.

Niestety mozna napisac tylko 1000 znakow i nie moglem sie do konca wypowiedziec. Pozdrowionka.

Napisano

..............fajnie, że napisałeś claps.gif ..................i oczywiście ciekawe czy będzie jakaś reakcja..................

.........może jednak ktoś ma szanse dowiedzieć sie coś więcej o A01 5155 hmm.gif

Napisano

> ..............fajnie, że napisałeś ..................i oczywiście

ciekawe czy będzie jakaś reakcja..................

Napisalem jeszcze jednoego maila, to znaczy zgloszenie, duzobardziej dobitne.

Napisano
  • Autor

> .........może jednak ktoś ma szanse dowiedzieć sie coś więcej o A01

> 5155

tak się zastanawiam czy kolega Zwolak nie jest w posiadaniu jakichś informacji na ten temat hmm.gif

Napisano

wlasnie wysmazylem takze laurke do UOKiKu smile.gif moze zrobmy to wszyscy

Napisano

Właśnie zadzwoniłem do FAP,

Miła Pani poinformowała mnie że akcja 5044 jeszcze nie ruszyła, ale przekazuje sprawę do dyrekcji (!!!??? oc co chodzi) i jeszcze dzisiaj najpóźniej jutro poinformują mnie o sprawie.

Napisano

mojemu koledze z pracy ktory tez ma MW JTD wlasnie pekla sprezyna i ma identyczna sytuacje - znaczy czeka na decyzje dyrekcji FAP co z tym zrobic

Napisano

> mojemu koledze z pracy ktory tez ma MW JTD wlasnie pekla sprezyna i

> ma identyczna sytuacje - znaczy czeka na decyzje dyrekcji FAP co

> z tym zrobic

Sytuacja robi się poważna, strach jeżdzić naszymi stilakami a mam zamiar w tym roku pojechać na wakacje do Chorwacji.

Jak tak dalej pójdzie to trzeba będzie jeździć z zapasową spreżyną w bagażniku screwy.gif

Mam nadzieje że FAP w końcu się ocknie.

Napisano

> Sytuacja robi się poważna, strach jeżdzić naszymi stilakami a mam

> zamiar w tym roku pojechać na wakacje do Chorwacji.

> Jak tak dalej pójdzie to trzeba będzie jeździć z zapasową spreżyną w

> bagażniku

> Mam nadzieje że FAP w końcu się ocknie.

A ja po raz kolejny zachęcam do zgłoszenia sprawy w UOKiK (produkt niebezpieczny) - powinna to zrobić osoba, którą dotknął ten przypadek (najlepiej jak zgloszeń od osób, które miały pzygodę ze sprężyną, będzie przynajmniej kilka).

Ta bezczynność FAP, to również chyba zaczyna się kwalifikować pod zgłoszenie do prokuratury.

A może mały szntażyk wobec FAP - wysyłamy maile do Bielska o zgłoszeniu sprawy do prokuratury i o tym, że obawiamy się o swoje zdrowie i życie użytkując stilo, w których pękają sprężyny zawieszenia. Powinniśmy domagać się nie tylko założenia tych śmiesznych podpórek, ale wymiany sprężyn na wolne od wad.

Wyobraźmy sobie pęknięcie sprężyny przy jeździe z prędkością np. 90 km/h - mnie ciarki chodzą po plecach.

Napisano

zastanawiam się, czy tego typu akcja dotyczy jedynie fur objetych gwarancją, czy równiez po

na logikę - w ramach gwarancji i tak itak spręzyna byłaby wymieniona ...ptyanie zatem, czy jak mi piardnie, a akcja ( daj boże ) ruszy, to mógłbym liczyć

Napisano

> na logikę - w ramach gwarancji i tak itak spręzyna byłaby wymieniona

z_lol1.gif

W życiu...

Napisano

> zastanawiam się, czy tego typu akcja dotyczy jedynie fur objetych

> gwarancją, czy równiez po

> na logikę - w ramach gwarancji i tak itak spręzyna byłaby wymieniona

> ...ptyanie zatem, czy jak mi piardnie, a akcja ( daj boże )

> ruszy, to mógłbym liczyć

Producenci podejmują akcje serwisowe nie dlatego, że auto jest objęte gwarancją, ale dlatego, że określona usterka powtarza się wielokrotnie i potencjalnie może zagrażać bezpieczeństwu użytkownika samochodu. W krajach, w których ochrona konsumenta jest na wyższym poziomie niż u nas oraz sądownictwo sprawniejsze i nie oglądające się na interes ekonomiczny producenta - takie zagrożenia są likwidowane w zarodku - przede wszystkim ze względu na gigantyczne odszkodowania, które trzeba wypłacić ewentualnym poszkodowanym. U nas pojawiają się już orzeczenia sądów zasądzające wysokie odszkodowania, ale trzeba tutaj również określonej świadomości konsumentów ( w tym przypadku użytkowników stilo w Polsce) i zdecydowanego dochodzenia roszczeń.

Napisano

Witam

Rozmawiałem z FAP Bielsko Biała ul. Katowicka, należy podać nr nadwozia i odrazu sprawdzili czy podlegam pod akcje wymiany

Napisano

> Witam

> Rozmawiałem z FAP Bielsko Biała ul. Katowicka, należy podać nr

> nadwozia i odrazu sprawdzili czy podlegam pod akcje wymiany

tak, tylko że po tym sprawdzeniu okazuje się ze żaden nie podlega tej akcji, więc całe to sprawdzanie nie ma sensu. chyba że twój podlega i coś się zmieniło? mój podlegał bo sobie to wywalczyłem devil.gif

Napisano

mój podlegał bo sobie to wywalczyłem

ale co wywalczyłeś?? Wymianę sprężyn, czy montaż takich osłon na kielich kolumny McPhersona??

Napisano

> Witam

> Rozmawiałem z FAP Bielsko Biała ul. Katowicka, należy podać nr

> nadwozia i odrazu sprawdzili czy podlegam pod akcje wymiany

Podaj nr tel. to sie zadzwoni icon_eek.gifok.gif20.GIF

Napisano

Powinniśmy domagać się nie tylko założenia tych

> śmiesznych podpórek, ale wymiany sprężyn na wolne od wad.

Zaraz zaraz jakich podpórek. tak na prawde o co chodzi w całej tej akcji? Czy dotyczy:

1. rozpadania sie dolnego mocowania sprężyny i z tego powodu zakładane jest wzmocnienie? Jezeli tak to Fiat powinien wymienic kolumne na nowa wolna od wad.

2. pekania spręzyny i mocowania tej podpórki, która ma uchronic przed jej spadnieciem? Jeżeli tak to Fiat powinien wymienic spręzyny na nowe wolne od tej przypadłości.

3. rozpadania sie dolnego mocowania i równiez pekania spręzyny? Czyli fiat powinien wymienic spęzyny i kolumnę na wolne od wad.

Jezeli to wina spręzyny to mocowanie tego wzmocnienia to prowizorka i wielka sciema, która ma uchronić spręzyne przed spadnieciem w razie pekniecia. czyli Fiat zakłada, że sprezyna i tak peknie, ale po co wymieniac spręzynę - tak bedzie taniej? Co da wymiana spręzyny jezeli zakładaja taka samą? a moze Fiat sam sobie nie wierzy i wymieniajac sprężynę mocuje tak na wyrost te wzmocnienia? A co gdy zmienie amorki na inne? tez musze załozyć wsmocnienie?

Cała spraw na logike nie ma sensu i jest dla mnie bardzo niezrozumiała.

Jezeli w stilo zaczna wypadać przednie szyby to Fiat bedzie je przyklejał np. tasma klejacą i bedzie po sprawie?

Panowie apel do osób, którym pękły sprężyny i Fiat zamontował im te wzmocnienia, oraz do osób, którym spręzyny nie pekły ale zamontowano wzmocnienia.

Sprawe trzeba zgłosić do UOKiK, bo nas chyba ktos chce wydymac. Moze sprawę zlecić rzeczoznawcy PZMOT ?

Napisano

> mój podlegał bo sobie to wywalczyłem

> ale co wywalczyłeś?? Wymianę sprężyn, czy montaż takich osłon na

> kielich kolumny McPhersona??

wymianę sprężyn, która wiązała się z późniejszym założeniem owych wynalazków crazy.gif tym samym chyba zakładają, że za trzy lata znów coś pęknie i chodzi o to żebym się nie zabił sciana.gif

Napisano

> Sprawe trzeba zgłosić do UOKiK, bo nas chyba ktos chce wydymac. Moze

> sprawę zlecić rzeczoznawcy PZMOT ?

To może załózmy stowarzyszenie "dymanych przez FAP" i zafundujmy sobie papugę aby prowadził sprawy naszych wozów? 893goodvibes.gif

Napisano

Właśnie dzwonili do mnie FAP i umówiłem się na założenie czegoś dziwnego pod spręzynę - oczywiście po interwencji telefonicznej.

icon_eek.gif

Napisano

jest dokladnie jak mowisz; ta akcja sie ogolnie nie rozpoczela w polsce...

Napisano

w przypadku mojego kolegi, pewnieta sprezyna zdemolowala amortyzator... ciekawe jak sie fap do tych wymian ustosunkuje

Napisano

> Podaj nr tel. to sie zadzwoni

ja napisałem na formularzu ze strony i dostałem odpowiedź:

Szanowny Panie,

dziękujemy za kontakt z Fiatem.

Pana pytania zostały przekazane do Działu Kontaktów z Klientami (tel.033

8135607) skąd otrzyma Pan odpowiedź.

Z poważaniem

Sławomir Pyza

---------------

Infolinia Fiat

0801 19 19 19

Napisano

zadzownil pan z serwisu fiata zeby podac adres gdzie auto stoi to je zholuja i naprawia za free... naprawde to dziala smile.gif

Napisano

> zadzownil pan z serwisu fiata zeby podac adres gdzie auto stoi to je

> zholuja i naprawia za free... naprawde to dziala

może wreszcie akcja ruszy, ciekawe czy wymienią obie sprężyny czy tylko jedną a kielich amortyzatowa wyklepią młotkiem hmm.gif

Napisano

> Infolinia Fiat

> 0801 19 19 19

No i jak zwykle no.gifhehe.gifJakas bardzo krzykliwa pani z infolini Anita N************* prawie mnie zakrzyczala ,ze na mojego to sie nie nalezy i oni to lepiej wiedza i tyle dyskusji icon_eek.gifW******* rzucilem sluchawka wpysk.gificon_eek.gif

Napisano

Ja wolę zapobiegać niż leczyć, dlatego przypadki usunięcia zaistniałej szkody nie bardzo mnie pocieszają. Kto ma pomysł na skuteczne rozruszanie akcji związanej z zamontowaniem dodatkowych osłon i wymianą sprężyn na wolne od wad?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.