Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Oleje stosowane w ASO

Featured Replies

Napisano

Instrukcja stwierdza że należy stosować olej syntetyczny o jakiejśtam

nietypowej gęstości i zaleca olej Selenia 20K ,a właśnie tylko Selenia robi pełny syntetyk o takiej gęstości ale w serwisie nalali mi Mobila 1 (rok temu) o właściwej gęstości ale był to półsyntetyk. Dwiedziałem się także że to jest nagminne, natomiast Fiat długo nie odpowiadał i w końcu pszyszedł list z nieznanego maila z jakiegoś działu kontroli czy ochrony klientów i stwierdzono tam że jeśli serwis nie zastosował oleju syntetycznego o takiej a takiej gęstości Selenia to zrobił to na swoją odpowiedzialność i centrala nie będzie mu refundować napraw z auta któe obsłużył w ten sposób. Martwią mnie te praktyki zwłaszcza że na rynku poza licznymi podróbkami Mobila jest także legalny Mobil 1 z polskich wytwórni i niektórzy twierdzą że już lepiej lać dobrego Lotosa od takiego Mobila ,a o Lotosie słyszałęm wile bardzo niepochlebnych opinii. Zwłaszcza o starym Lotosie Mineral i City.

Napisano

> Instrukcja stwierdza że należy stosować olej syntetyczny o jakiejśtam

> nietypowej gęstości i zaleca olej Selenia 20K ,a właśnie tylko

> Selenia robi pełny syntetyk o takiej gęstości ale w serwisie

> nalali mi Mobila 1 (rok temu) o właściwej gęstości ale był to

> półsyntetyk. Dwiedziałem się także że to jest nagminne,

> natomiast Fiat długo nie odpowiadał i w końcu pszyszedł list z

> nieznanego maila z jakiegoś działu kontroli czy ochrony klientów

> i stwierdzono tam że jeśli serwis nie zastosował oleju

> syntetycznego o takiej a takiej gęstości Selenia to zrobił to na

> swoją odpowiedzialność i centrala nie będzie mu refundować

> napraw z auta któe obsłużył w ten sposób. Martwią mnie te

> praktyki zwłaszcza że na rynku poza licznymi podróbkami Mobila

> jest także legalny Mobil 1 z polskich wytwórni i niektórzy

> twierdzą że już lepiej lać dobrego Lotosa od takiego Mobila ,a o

> Lotosie słyszałęm wile bardzo niepochlebnych opinii. Zwłaszcza o

> starym Lotosie Mineral i City.

Olej ma być klasy ( dobry wyraz?) SL. Lotos spełnia ten wymóg i mogą mnie cmoknać w pompę hamulcową. Co do Lotosów które wymieniłes to myśle że Lotos Syntetic to inny świat i tamte oleje nie świadcza o tym ok.gif

Napisano

> Olej ma być klasy ( dobry wyraz?) SL. Lotos spełnia ten wymóg i mogą

> mnie cmoknać w pompę hamulcową. Co do Lotosów które wymieniłes

> to myśle że Lotos Syntetic to inny świat i tamte oleje nie

> świadcza o tym

Dokładnie.

Fiat nie ma prawa narzucić ci danej marki oleju. Może tak jak w instrukcji narzucić olej o odpowiedniej klasie jakościowej i lepkościowej. W naszym przypadku to oleje klasy SL. Tą klasę spełniają prawiw jak nie wszystkie oleje syntetyczne, w tym Lotos. Niepochlebne opinie na temat Lotosa rozpuszczają ludzie któzy twierdzą że co Polskie to do d..y. A tak naprawdę oleje syntetyczne nie różnią się między sobą prawie wcale, ponieważ robione są z tej samej bazy olejowej. Piszę prawie dlatego że różni producenci dodają dodatki różniące sie trochę od siebie, ale dla zwykłego śmiertelnika jeżdżącego normalnym autem w normalnych warunkach jest to niezauważalna róźnica palacz.gif

Napisano

> Instrukcja stwierdza że należy stosować olej syntetyczny o jakiejśtam

> nietypowej gęstości i zaleca olej Selenia 20K ,a właśnie tylko

> Selenia robi pełny syntetyk o takiej gęstości

selenia 20K to półsyntetyk a nie syntetyk

> ale w serwisie

> nalali mi Mobila 1 (rok temu) o właściwej gęstości ale był to

> półsyntetyk. Dwiedziałem się także że to jest nagminne,

> natomiast Fiat długo nie odpowiadał i w końcu pszyszedł list z

> nieznanego maila z jakiegoś działu kontroli czy ochrony klientów

> i stwierdzono tam że jeśli serwis nie zastosował oleju

> syntetycznego o takiej a takiej gęstości Selenia to zrobił to na

> swoją odpowiedzialność i centrala nie będzie mu refundować

> napraw z auta któe obsłużył w ten sposób.

jak zaglądniesz do instrukcji jest napisane że Fiat ZALECA olej selenia 20K - nie każe zalewać a zaleca. Jeżeli zalany olej będzie tej samej klasy co zalecany przez producenta nie mają sie czego czepiać - powinien być także tej samej lepkości.... ale powiedzmy, że ma to drugorzędne znaczenie choć nie do końca.

Napisano

> Niepochlebne opinie na temat Lotosa rozpuszczają ludzie

> któzy twierdzą że co Polskie to do d..y.

to samo twierdzą na temat selenii a to jest dobry olej ... tyle, że mimo wszystko drogi

Napisano

> to samo twierdzą na temat selenii a to jest dobry olej ... tyle, że

> mimo wszystko drogi

Wierz mi nie jest palacz.gif. Jest przeciętny.

W półsyntetykach naprawdę już widać różnicę w klasie olejów skromny.gif

Napisano

> Wierz mi nie jest . Jest przeciętny.

> W półsyntetykach naprawdę już widać różnicę w klasie olejów

Czyli jaki wlac półsyntetyk? I jaki syntetyk?

Napisano

> Czyli jaki wlac półsyntetyk? I jaki syntetyk?

W obu przypadkach brałbym pod uwagę trzy marki Lotos, Mobil i Texaco skromny.gif

Co do reszty olejów, to albo poprostu sa gorsze jakościowo, albo jak juz porówywalne, to ceny sa kosmiczne, więc jeśli nie widać różnicy to po co przepłacać zlosnik.gif

Napisano

> po czym wnosisz??

Po wynikach badań lab. na oleju po 15 kkm.

Selenia ma niezłe parametry wyjściowe jako nowy olej, ale pod wpływem eksploatacji bardzo szybko traci większośc dodatków które sa niezbędne w trakcie pracy oleju a przez to szybko sie olej tzw. starzeje. Między innymi bardzo szybko spada liczba TBN która jest dośc wysoka w nowym oleju. Selenia prezentuje przeciętny poziom. Lepsze wyniki uzyskuje Lotos, Mobil i pare innych. Nie wiem jak nowe oleje z Orlena z serii Platinum, lae te poprzednie Orlenowski miały podobne wyniki do Seleni a jak wiadomo Orlen nie cieszył sie dobra opinią skromny.gif

Napisano

Ja przy przegladzie w ASO pozwoliłem sobie zalac silnik Shellem 10W 40- to jest półsynetetyk. To byl 2 przeglad, przy pierwszym zalali mi ten sam. Negatywnych reakcji Miśka raczej nie ma, oleju praktycznie nie ubywa miedzy wymianami (co 15kkm). Jedyna co to potrafi przyklekotac jak jest mrozik, ale podobno TTTM wiec sie nie przejmuje cool.gif

Napisano

> selenia 20K to półsyntetyk a nie syntetyk

Dokładnie tym bardziej że jego oznaczenia to 10W-40, a z tego co się orientuje to oleje syntetyczne mają dla niskich temperatur oznaczenia 5W, 0W

> jak zaglądniesz do instrukcji jest napisane że Fiat ZALECA olej

> selenia 20K - nie każe zalewać a zaleca.

Zgadza się, ale faktycznie jest tak że niektóre ASO kręcą nosem na inne oleje i gdy ja przyjechałem na przegląd z własnym olejem, od razu usłyszałem że w razie jakichś problemów z silnikiem, Fiat może mi sprawiać problemy. Taką mają przyjazną politykę :-)

Jeżeli zalany olej

> będzie tej samej klasy co zalecany przez producenta nie mają sie

> czego czepiać - powinien być także tej samej lepkości.... ale

> powiedzmy, że ma to drugorzędne znaczenie choć nie do końca.

A co jeżeli olej będzie wyższej klasy?

Do mojego pandziora wlewam 5W40, czyli syntetyk. Sam nie jestem mechanikiem i wcześniej radziłem się różnych fachowców. Wszyscy doradzali, że do nowego silnika to olej syntetyczny jak najbardziej.

Napisano

> Zgadza się, ale faktycznie jest tak że niektóre ASO kręcą nosem na

> inne oleje i gdy ja przyjechałem na przegląd z własnym olejem,

> od razu usłyszałem że w razie jakichś problemów z silnikiem,

> Fiat może mi sprawiać problemy. Taką mają przyjazną politykę :-)

> Jeżeli zalany olej

Prosta rada zmień serwis, poprostu chcą zarobić na oleju, ja zmieniałem już w dwuch różnych ASO i zawsze miałem swój olej i nigdy nic nie mówili

> A co jeżeli olej będzie wyższej klasy?

> Do mojego pandziora wlewam 5W40, czyli syntetyk. Sam nie jestem

> mechanikiem i wcześniej radziłem się różnych fachowców. Wszyscy

> doradzali, że do nowego silnika to olej syntetyczny jak

> najbardziej.

Też mam syntetyk Mobil1, panda stoi na dworze biedna często jeździ krótkie trasy, nie ma co oszczędzać.

Napisano

> Po wynikach badań lab. na oleju po 15 kkm.

> [...]

oki, wystarczy mi za odpowiedź. Ale skoro Mobil i inne mają niewiele lepsze co w sumie co za różnica zlosnik.gif

Napisano

> oki, wystarczy mi za odpowiedź. Ale skoro Mobil i inne mają niewiele

> lepsze co w sumie co za różnica

Powiem tak. Różnica jest i ja widać. Jeśli chcesz mieć Selenie która spełnia swoje zadania w silniku to musiałbyś ją wymieniać po ok 10 kkm, ponieważ ten olej zaczyna tracic swoje właściwości na poziomie 8 - 10 kkm, natomiast Mobil czy Lotos czy Shell zaczyna tracić podobnie swoje właściwości po ok 15 kkm. Jak do tego dołożysz że Fiat na Seleni zaleca wymiane oleju po 20 kkm, to jak taki silnik będzie wyglądał po np 200 kkm w porównaniu do silnika zalanego lepszym olejem. palacz.gif

A ta róznica wynika głównie w bazie olejowej zastosowanej do prod. Seleni i innych olejów tego typu. Najlepsze bazy olejowe są z ropy z Zatoki Perskiej, morza północnego i z Ameryki a najgorsze z ropy z Rosji, między innymi poprzez duże zasiarczenie tejże ropy naftowej

Napisano

> Powiem tak. Różnica jest i ja widać. Jeśli chcesz mieć Selenie która

> spełnia swoje zadania w silniku to musiałbyś ją wymieniać po ok

> 10 kkm, ponieważ ten olej zaczyna tracic swoje właściwości na

> poziomie 8 - 10 kkm, natomiast Mobil czy Lotos czy Shell zaczyna

> tracić podobnie swoje właściwości po ok 15 kkm. Jak do tego

> dołożysz że Fiat na Seleni zaleca wymiane oleju po 20 kkm, to

> jak taki silnik będzie wyglądał po np 200 kkm w porównaniu do

> silnika zalanego lepszym olejem.

no 20 tys km to ja bym żadnym olejem silnika nie katował. zawsze po ok 15 wymieniam... w tej chwili mam valvoline vr racing 5w50 ale na pewno z niego zrezygnuje przy nast wymianie icon_rolleyes.gif

w sumie myślałem o powrocie do selenii 20k.... nie wiem, mam jeszcze troche km na zastanowienie sie biglaugh.gif

Napisano

> no 20 tys km to ja bym żadnym olejem silnika nie katował. zawsze po

> ok 15 wymieniam... w tej chwili mam valvoline vr racing 5w50 ale

> na pewno z niego zrezygnuje przy nast wymianie

> w sumie myślałem o powrocie do selenii 20k.... nie wiem, mam jeszcze

> troche km na zastanowienie sie

No widzisz, wymieniasz po 15 kkm bo jesteś świadomym użytkownikiem, ale masz gro kierowców których to nie interesuje i wymienia jak zaleca producent, jeżdżąc na oleju wlewanym przez ASO. A i tak Fiat zaleca po 20 kkm wymianę, ale masz kilka firm ghdzie zalecaja po 30 kkm wymiany, a to juz jest moim zdaniem przesada. screwy.gif

Wracając do tematu oleju stosowanego przez ASO. Włosi to cwaniaki, zalecając Selenię wspierają swój przemysł,a to że Selenia jest jaka jest to juz mniej ważne. Ale tak samo jest z Francuzami grinser006.gif

Czemu ASO wpycha ci olej danej marki na przeglądzie a nie inny. Dlatego że w 90% przypadków to koncerny olejowe sponsorują wyposażenie warsztatów ASO w cały sprzęt, ale za to wymagają na serwisach sprzedawania odpowiedniej ilości danego oleju. Masz ASO Fiata gdzie wpycha sie klientowi inne oleje zamiast Seleni i to nie jest związane z tym że dany olej jest taki super tylko dlatego że pewnie dany koncern coś zasponsorował warsztatowi a teraz dane ASO spłaca to sprzedawanym olejem, do tego za odpowienią kasę oslabiony.gif

Dlatego najlepiej trzymać sie jednej marki oleju wybranej przez sienbie z takich czy innych powodów i przynosić go zawsze ze sobą grinser006.gif Wyjdzie to i bezpieczniej i taniej skromny.gif

Ps. Valvoline jest niezłym olejem i na Selenie bym nie przechodził palacz.gif

Napisano

> Dlatego najlepiej trzymać sie jednej marki oleju wybranej przez

> sienbie z takich czy innych powodów i przynosić go zawsze ze

> sobą Wyjdzie to i bezpieczniej i taniej

właśnie nie mam sie na co zdecydować, miałem selenie, miałem Mobila 1 5w50 - ale ten jest ponoć strasznie podrabiany i teraz valvo icon_rolleyes.gif

> Ps. Valvoline jest niezłym olejem i na Selenie bym nie przechodził

też bym nie przechodził, tylko, że odkąd go zalałem to bez względu na to czy silnik jest zimny czy ma temp roboczą silnik chodzi jak diesel... To samo mieli chłopaki ale w autach z hydraulicznymi kasatorami luzów... a u mnie ich nie ma a klepie .... za jakieś 3 tys km bede sprawdzał luzy zaworowe świeczki też pójdą do wymiany, ale wątpię żeby to coś zmieniło, bo klekotanie mam właśnie od momentu wymiany oleju.

Napisano

a ja uzywam Mobila 5w50 ktory kupuje w ASO... zmieniam co 10kkm, Pandzioch jezdzi piknie, klekocze jak na diesla przystalo i pali bardzo malo... wiecej grzechow nie pamietam...

Napisano

> właśnie nie mam sie na co zdecydować, miałem selenie, miałem Mobila

> 1 5w50 - ale ten jest ponoć strasznie podrabiany i teraz valvo

Mobil jest podrabiany bo jest popularny a z drugiej strony jest droższy od podobnych klasą olejów i stąd podróbki. Najbardziej Mobil jest podrabiany w beczkach w warsztatch wymiany olejów, oraz w sklepach sprzedających oleje luzem czyli z beczek. Małe opakowania jeśli są podrabiane to zreguły sprzedaje sie je albo na aledrogo, lub po giełdach. Jeśli kupisz w normalnym sklepei Mobila w butelce to masz małe szanse na trafienie na podróbę.

> też bym nie przechodził, tylko, że odkąd go zalałem to bez względu

> na to czy silnik jest zimny czy ma temp roboczą silnik chodzi

> jak diesel... To samo mieli chłopaki ale w autach z

> hydraulicznymi kasatorami luzów... a u mnie ich nie ma a klepie

> .... za jakieś 3 tys km bede sprawdzał luzy zaworowe świeczki

> też pójdą do wymiany, ale wątpię żeby to coś zmieniło, bo

> klekotanie mam właśnie od momentu wymiany oleju.

Nie znam aż tak dobrze tych olejów ale podejrzana mi jest już sama nazwa oleju tzn, rancing. To może sugerować że to olej przeznaczony do bardziej wysilonych silników i pracujących w wyższych temp. niż normalnie. Jeśli tak jest to może mieć pakiet dodatków który nie koniecznie jest dobry dla takiego silnika jak 1.2 8V. U nas koleżanka Wiśnia też miała zalaną Pandę olejem przeznaczonym do bardziej wysilonych silników no i miała zong jak zobaczyła swój silnik przy wymianie oleju. Zaraz po tym przeszła na normalny olej no i chyba już jest w porządku. Ale Wiśnia niech sama się wypowie palacz.gif

Napisano

Ile kosztuje filtr oleju?

Napisano

co do seleni 20K nie mam zastrzeżeń ale wg mne wymiana maks co 15 tyś trzeba dolać ok litra na 10 tysiecy

teraz mam mobil 1 na pewno orginalny nie trzeba tyle dolewać co seleni po 10 tyś dolałem szklankę oleju

ogólne spostrzeżenie dopuki filtr jest sie nie zabrudzi maksymalnie to olej jest czysty natomiast póżniej szybko sie brudzi. Mysle że niedługo wymianię olej choć dopiero 10 tyś na nim przejechałem.

Nie oszczędzać na filtrach oleju

Napisano

> właśnie nie mam sie na co zdecydować, miałem selenie, miałem Mobila

> 1 5w50 - ale ten jest ponoć strasznie podrabiany i teraz valvo

> też bym nie przechodził, tylko, że odkąd go zalałem to bez względu

> na to czy silnik jest zimny czy ma temp roboczą silnik chodzi

> jak diesel... To samo mieli chłopaki ale w autach z

> hydraulicznymi kasatorami luzów... a u mnie ich nie ma a klepie

> .... za jakieś 3 tys km bede sprawdzał luzy zaworowe świeczki

> też pójdą do wymiany, ale wątpię żeby to coś zmieniło, bo

> klekotanie mam właśnie od momentu wymiany oleju.

To moze zalej Valvoline max live 10W-40, bo zdaje sie ze chyba kiedys u Was ktos opisywal ze niby bardzo wycisza prace silnika wink.gif

Napisano

> To moze zalej Valvoline max live 10W-40, bo zdaje sie ze chyba

> kiedys u Was ktos opisywal ze niby bardzo wycisza prace silnika

to olej przeznaczony do starszych silników w sensie z większym przebiegiem a u mnie 1 młodość nawet 40 tys km jeszcze nie ma zlosnik.gif

Napisano

> to olej przeznaczony do starszych silników w sensie z większym

> przebiegiem a u mnie 1 młodość nawet 40 tys km jeszcze nie ma

No niby do silnikow powyzej 100kkm ale ciekaw jestem jakie kozysci w sensie wyciszenia silnika dal by ten olej w naszych silnikach. Powiem Ci szczeze ze jeszcze caly czas sie zastanawiam czy go nie zalac na probe w celu zmniejszenia porannego diesel sound a przebieg mam podobny 39600kkm zlosnik.gif

Napisano

> No niby do silnikow powyzej 100kkm ale ciekaw jestem jakie kozysci w

> sensie wyciszenia silnika dal by ten olej w naszych silnikach.

> Powiem Ci szczeze ze jeszcze caly czas sie zastanawiam czy go

> nie zalac na probe w celu zmniejszenia porannego diesel sound a

> przebieg mam podobny 39600kkm

z olejami nie powinno sie eksperymentować a Max-Life to chyba półsyntetyk jest . Poza tym na wszystkim z tego co wiem sprawdzone, że poranne klekoty te silniki tak mają zlosnik.gif

Napisano

> to olej przeznaczony do starszych silników w sensie z większym

> przebiegiem a u mnie 1 młodość nawet 40 tys km jeszcze nie ma

lejesz K i będzie dobrze palacz.gifzlosnik.gif

Napisano

> lejesz K i będzie dobrze

pozyjemy zobaczymy, na razie mam na oleum niecałe 3 tys zrobione zlosnik.gif

Napisano

ja sie skusze na VALVOLINE! OLEJ SynPower 5W-40

Bardzo chwale produkty VALVOLINE ... max live polecam ale jak przekroczysz te 100.000 km.

Napisano

> pozyjemy zobaczymy, na razie mam na oleum niecałe 3 tys zrobione

ja juz chyba z 3 banke mam tego Valvoline 5w50 w zime mi mniej klekotal niz mobil 5w50 a i najwazniejsze po jazdach na autostradzie mniej go sie zuzywa niz tego mobila a u mnie juz 170kkm (ale nie wiem czy sie liczy bo glowica nowa do dlubania byla). Fakt ze roznica jest kiedy auto sie rozgdrzeje jakos tak lepiej sie jedzie.

Napisano

> A nikt nie bierze pod uwagę oleju Castrol przecież to dobry olej i ja

> na takim jeżdze.Pozdro

Jakość podobna do Mobila, Lotosa, Shella a cena powalająca oslabiony.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.