Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brzękot zaworów....

Featured Replies

Napisano

Witam

Problem wygląda następująco: zawory brzęcza tak jkby sie wysypywało małe kamyczki na stalową blachę.Słychać je tylko przy rozpędzaniu auta, przy równej jeździe jest cisza. Nie ma tego na zimnym silniku, problem występuje tylko kiedy motor jest rozgrzany. Zapłon ustawiony na 10*. Już mi ręce opadają, bo jedni mówią ze to popychacze inni ze wina paliwa niewiem.gif

Napisano

> Zapłon ustawiony na 10*.

Kąt statyczny to nie wszystko.

Jak w tym silniku ustawiany jest kąt dynamiczny wyprzedzania? Odśrodkowo, podciśnienie, czy elektronika?

Skoro problemy występują przy rozpędzaniu to bym stawiał na źle regulowany kąt dynamiczny. Nie wiem jak jest w tym przypadku ale w poprzednich moich autach z regóły należało zmienić lub skrócić sprężynki w aparacie zapłonowym.

Co do popychaczy to poszukaj w moich wątkach, jeżeli masz silnik 8v to można je bez problemu, zmienić.

Napisano

Mi to wygląda na spalanie stukowe.

Najprawdopodobniej wina paliwa.

Napisano
  • Autor

> Jak w tym silniku ustawiany jest kąt dynamiczny wyprzedzania?

> Odśrodkowo, podciśnienie, czy elektronika?

Kąt dynamiczny reguluje elektronika.

> Co do popychaczy to poszukaj w moich wątkach, jeżeli masz silnik 8v

> to można je bez problemu, zmienić.

Z tym ściągaczem z allegro można wymienić popychacze samemu??

Napisano

> Kąt dynamiczny reguluje elektronika.

> Z tym ściągaczem z allegro można wymienić popychacze samemu??

Chyba niepotrzebnie planujesz skomplikowaną robote kiedy przyczyna może być prozaiczna: tak jak mówi Orochimaru - paliwo. Zalej może 98 albo innej wysokooktanowej i wtedy posłuchaj. Objawy jakie opisujesz (kamyczki na blache) oznaczały zawory ale w maluchu czy kredensie 125p. W autach z popychaczami hydraulicznymi taki dźwięk oznacza spalanie stukowe. Jeżeli zalanie niechrzczonym lub "lepszym" paliwem nie pomoże zawsze możesz trochę opóźnić zapłon i posłuchać co siędzieje.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Jeżeli

> zalanie niechrzczonym lub "lepszym" paliwem nie pomoże zawsze

> możesz trochę opóźnić zapłon i posłuchać co siędzieje.

> Pozdroofka

Opóźnienie zapłonu zmniejszy dynamikę silnika??? niewiem.gif

Napisano

> Opóźnienie zapłonu zmniejszy dynamikę silnika???

To zależy ile opóźnisz wink.gif Spróbuj ruszyć aparatem dosłownie o milimetr w kierunku chłodnicy.

A to brzęczenie pojawiło się samo? Kiedy? Pojawiło się po jakimś dłubanie przy silniku? Tankowaniu?

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> A to brzęczenie pojawiło się samo? Kiedy? Pojawiło się po jakimś

> dłubanie przy silniku? Tankowaniu?

> Pozdroofka

Pojawiło się po wymianie termostatu confused.gif Już nie wiem sam, raz brzęczy głośniej, raz prawie wcale na tym samym paliwie.

Napisano

> Pojawiło się po wymianie termostatu

A u Ciebie termostat pod rozrządem wink.gif No i wszystko jasne. Nie da się dwa razy tak samo zmontować rozrządu. Zawsze bedzie jakaś róźnica tym bardziej kiedy zakłada się stary pasek. W związku z tym przestawił Ci się zapłon.

Co tu pisać, u mnie było to samo. Pisałem kilka tygodni temu jak jeździłem z rozrządem przestawionym o 1 ząbek nawet o tym nie wiedząc. Kiedy wymieniłem pompę i ustawiłem poprawnie rozrząd musiałem sporo (ponad 1 cm na znaku na aparacie) opóźnić zapłon bo nie dało się jechać.

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.