Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Barum Brilantis

Featured Replies

Napisano

> Kto Ma i co o nich sadzi?

Miałem takie w kangoo. Przejeździłem 2 sezony i bardzo mi pasiły....ciche i dobrze się kleiły do drogi.....;)

Napisano

hmm.gif też się nad nimi zastanawiam

Napisano

> weź se opinie na opony com poczytaj co?

opinie są na opony.pl

btw ździwiłem się troche opiniami.....słabo wypadły i wielu pisze że głośne co IMO jest totalną bzdurą (wystarczy zobaczyć bierznik opony )

Co do zachowania na mokrym, nie jest rewelacja ale jeździłem przedtem na Dębica Furio i Pirelli P6000 i nie były lepsze.....zwłaszcza pirelki ti poracha.

Napisano

> opinie są na opony.pl

> btw ździwiłem się troche opiniami.....słabo wypadły i wielu pisze że

> głośne co IMO jest totalną bzdurą (wystarczy zobaczyć bierznik

> opony )

po bierzniku poznajesz hałas jaki opona generuje? icon_eek.gif

Napisano

> po bierzniku poznajesz hałas jaki opona generuje?

można w przybliżeniu określić zachowanie się opony min. głośność ...nie dokładnie ale można to zauważyć.....

Napisano

> można w przybliżeniu określić zachowanie się opony min. głośność

> ...nie dokładnie ale można to zauważyć.....

RESPECT

Napisano

> RESPECT

yikes.gif.... liczyłem raczej na odpowiedź w stylu "nieznasz się..."...... icon_eek.gif

btw.

Wiele zależy też od materiałów użytych do produkcji a te często producent zmienia i np. opona passio z przed 3lat to zupełnie inne passio niż obecne...ja jeździłem na tych barumkach około 3 lat temu i imo były ciche, a pare gumek już ujeżdżałem,.....

Te barumki które miałem były zrobnione z miękkiej gumy...może teraz w ramach oszczędności lub ekologi zmienili materiał (nawet słomę dodają do opon)

btw2. ojciec jest oponiarzem więc conieco czasem usłyszę i przeczytam.....

Napisano

mam w rodzinie goscia ktory daje producentom i bieznikowniom homologacje i po wygladzie opony nie da sie stwierdzic jaki generuja halas.......

wiadomo jedynie ze im wiecej naciec przy tym samym skladzie opony tym halas wiekszy, aleeeeee sklad mieszanki na opony jest totalnie rozny a dodatkowo , jest rozny nawet w partiach produkcji - np w bridstone.......

pozdr

Napisano

Niestety mam. Pochytrzyłem przy zakupie.

Mają większe opory toczenia od danlop winter sport przy tym samym ciśnieniu, czyli 2,3P/2,2T.

Jak się prowadzą ciężko powiedzieć, bo nie szaleję.

Napisano
  • Autor

> weź se opinie na opony com poczytaj co?

Jak by kazdy chcial czytac opinie na innych stronach i kacikach to po co bylby ten? co?

Napisano

Quote:

i po wygladzie opony nie da sie stwierdzic jaki generuja halas.......

wiadomo jedynie ze im wiecej naciec przy tym samym skladzie opony tym halas wiekszy,

i tu sobie sam zaprzeczasz....

pozatym ułożenie, kąt nacięć i kostki też wiele mówi o głośności.....to czy na siebie nachodzą czy nie, czy mają belkę prowadzącą, odstępy między kolejnymi nacieciami czy są nieregularne i wiele innych cech, to wszystko może nam dać przyblizony obraz jak może hałasować opona....

Napisano

> Jak by kazdy chcial czytac opinie na innych stronach i kacikach to po

> co bylby ten? co?

przeczytaj nagłówek do czego ten kącik

Napisano

Ja miałem. Wywaliłem badziewie. Na mokrym tragedia, ślizgają się jak na lodzie, szybko się ścierają i miałem problem z wyważeniem. Jak wulkanizator trzeci raz mi wyważał koła, to powiedział, "po co pan badziew kupił".

Nie polecam, jedyna zaleta to cena.

Napisano

mam, nowki kupione na dniach i daja rade... szalu nie ma ale spoko ok.gif

Napisano

... Barumki używam tylko w zimie (Polaris) i jestem bardzo zadowolony waytogo.gif

Napisano

Mam dwie na przodek ale nie jestem zadowolony. Faktycznie słabo się hamuje na mokrym - ABS bardzo szybko się załącza... Teraz jestem jeszcze na zimówkach Dębica i jeździ się o niebo lepiej - nawet hałas nie jest szczególnie większy. Właśnie kupuję dwie nowe i to już nie będą BARUMy. Te polecą na tył a na przodek planuje Klebera Dynaxer HP2. Podobno całkiem dobre a różnica w cenie 20 zeta. Barumy mają jeszcze jedną wadę dla mnie - zachowują się conajmniej dziwnie przy jeździe w koleinach, trzeba uważać. Na Dębicy nie ma tego efektu a przy zmianie na jesieni nic nie robiłem z geometrią więc to z pewnością oponki...

Co do trwałości - jest ok, przejechałem na nich 20000 km i nie widać zużycia.

Ogólnie powiem tak - dla mnie ze względu na to że codziennie przejeżdzam 150 km po drogach różnej jakości (koleiny itp) i w różnych warunkach, nie sprawdzają się. Nie szaleje na drogach ale kilka razy musiałem już niespodziewanie ostro hamować i bywało różnie. Ale wszystko zależy od stylu jazdy i indywidualnych odczuć kierującego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.