Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Aterka staje i niechce dalej jechać :(

Featured Replies

Napisano

Witam panowie jak w temacie, zdarzyło mi sie to w ciągu ostatnich 2 dni jadę i w momencie jak odejmuje nogę z gazu zapala się check control i autko gaśnie i nie można go odpalić, po jakimś czasie odpala i znów można jeździć aż mu się zachce postoju frown.gif świece, przewody i kopułka są nowe i mają kilka dni a pierwszy raz zdarzyło mi się to przed ich wymianą. acha i jeszcze jedno dzisiaj rano jak mnie kolega holował z\na plac do firmy to zapalił na ciąg. Proszę pomocy

Napisano

wszystkie znaki na niebie mowia na modul zaplonowy

Napisano

kolego ale najpierw to wymigaj blad. skoro zapala sie check to skad mamy wiedziec co jest? drucik i naprzod.

Napisano
  • Autor

> kolego ale najpierw to wymigaj blad. skoro zapala sie check to skad

> mamy wiedziec co jest? drucik i naprzod.

check niestety pokazuje tylko 12!!

a czy ewentualnie winowajcą nie może być filtr paliwa?

Napisano

Mam to samo frown.gif i nie mam pojęcia co to może być, autko było podpinane pod komputer i żadnego błędu nie wykryło, a powymieniana połowa rzeczy w aucie (m. in. świece, sonda lambda). W trakcie jazdy zapala sie check i autko gaśnie a potem nie można go odpalić, jak zgaśnie check to chodzi normalnie tak jak należy. Co to może być ??

Napisano

Ale wymieniałeś całkiem moduł ?? Czy jakoś "samemu" go naprawiłeś ?? Bo w tej kwestii to nie mam zielonego pojęcia co i jak smile.gif Dodam, że jazda na gazie jest możliwa, ale silnik pracuje w trybie awaryjnym i ma zwiększone obroty a na benzynie nic, nawet się nie odpali

Napisano

> U mnie tak było jak moduł był walnięty.

Straszne rzeczy piszesz bo mi też się ze dwa razy zdarzyło że jak zgasła to ją chechłałem a ona nic maska do góry tu zaglądam tam szarpie po paru minutkach próbuję jeszcze raz a ona jakby nigdy nic się nie stało. Ale to było dawno i nieprawda ale tak z ciekawości ile dałeś za moduł zapłonowy??

Napisano

U mnie tak się dzieje od dłuższego czasu, tzn. kontrolka się zapala i auto gaśnie i nikt nie wie co może być przyczyną, jeśli padał by moduł to komputer powinien wykryć usterkę ?? Bo u mnie to nic wykazało i na darmo (chyba) wymieniałem sondę lambda i silnik krokowy (tak mi powiedzieli nasi dobrzy mechanicy w Oplu)

Napisano

Jeśli byłby to moduł, czy na gazie mógłbym jechać ?? Czy też by nie chciał odpalić ?? Mi już ręce opadają bo nie wiem co dzieje z moją asterka frown.gif

Napisano

Padnięty moduł zapłonowy zwykle nie wywala błędów i nie pozwala na odpalenie silnika bez względu na użyte paliwo.

Napisano

Jestem świeżo po wymianie modułu 110-130zł, objawy które miałem były takie że z rana nie mogłem odpalić 10-15min kręcenia rozrusznikiem dopiero odpalał.

Dziwne rzeczy z odpalaniem to zazwyczaj moduł nie ma sensu szukać innej przyczyny - w pierwszej kolejności wymienić moduł.

Napisano

gdzies byl kiedys rysunek z oznaczeniami wtyczek do niego!? widzial ktos????

Napisano

> Jestem świeżo po wymianie modułu 110-130zł, objawy które miałem były

> takie że z rana nie mogłem odpalić 10-15min kręcenia

> rozrusznikiem dopiero odpalał.

> Dziwne rzeczy z odpalaniem to zazwyczaj moduł nie ma sensu szukać

> innej przyczyny - w pierwszej kolejności wymienić moduł.

Gdzie ten moduł się znajduje w Astra G i czy jest rozbieralny ?

Napisano

> Padnięty moduł zapłonowy zwykle nie wywala błędów i nie pozwala na

> odpalenie silnika bez względu na użyte paliwo.

Czyli na gazie też nie mógłbym odpalić auta ?? Czyli u mnie to, że na benzynie nie mogę odpalić albo w trakcie jazdy gaśnie to nie jest przyczyna modułu ?? W takim razie gdzie mogę szukać usterki? Pompa paliwa raczej jest dobra bo pracuje i ma odpowiednie ciśnienie (1,5 bara)

Napisano
  • Autor

> check niestety pokazuje tylko 12!!

Panowie drugi rozdział borykania się z gasnącym silnikiem, okazało się kilka rzeczy silnik gaśnie w trakcie jak dochodzi do temperatury ok 90 stopni, jak się odblokuje to można już śmigać sporo (po 20 km. kręcenia się po mieście mi się znudziło), druga sprawa silnik gdy nie chce odpalić ma iskrę na świecach, trzecia sprawa, wczoraj jak zagasł odpiąłem wtyczkę od silniczka krokowego i odpalił, założyłem na miejsce i silnik już normalnie odpalał. ?? cóż to może być ?? czekam na porady i szukam dalej. Pozdrawiam Marcin

Napisano
  • Autor

> a zainteresowales sie modułem wogole???

Interesować się interesowałem ale nie chcę dochodzić do sedna sprawy wymieniając pół elektroniki samochodu w szczególności że raz już to przerabiałem jak padł mi komputer, i chcę wyeliminować wszystkie inne czynniki zanim wydam 130 zł na moduł.

Napisano

ja rok temu wymienialem modul i nagle zaczela ostatnio mi nie odpalac asterka rano i wogole jak zimna byla. Wtedy mialem inne objawy padnietego modulu i dlatego tez dlugo sie wachalem z wymiana wlasnie jego.Wczoraj wymienilem ,auto odpalilo,rano tez odpalilo(pierwszy raz od 2 tyg ) . odpalalem na pych

95 pln dalem jakby co

Napisano

> Interesować się interesowałem ale nie chcę dochodzić do sedna sprawy

> wymieniając pół elektroniki samochodu w szczególności że raz już

> to przerabiałem jak padł mi komputer, i chcę wyeliminować

> wszystkie inne czynniki zanim wydam 130 zł na moduł.

Ja tak eliminowałem wszystko - akumulator, przewody, świece, kopułka, palec na końcu podjechałem do sklepu kupiłem moduł wymieniłem na miejscu i brykam do dziś 893goodvibes.gif

Napisano

Witam

bede kontynuowal

Mam podobny problem (astra 93 1,8 bez gazu) jade sobie nic szczegulnego nie dzie sie a tu nagle asterka zaczyna sie dusic

zdarzylo sie to juz kilka razy, jakiejs reguly trudno sie w tym doszukac bylem u 3 doktorow wyciagneli ze mnie muczos dineros a asterka jak chora byla tak pozostala tongue.gif

wymienili kupe czesci (kopulka , kable , swiece i confused.giftlumiki!!??)to ostatnie to byla teoria ze sie dusi poniewaz wypalil sie kat i resztki jego trzewi zblokowaly srodkowy tlumik hehe.gif mniejsza o zasadnosc te tezy bo juz mam nowy uklad wydechowy za kolejne dineros angryfire.gif a problem pozostal.

Jak pomoc mojej astrze?? co sie dzieje??

gdzie jeszcze szukac przyczyn...

ktos ze znajomych stwierdzil ze moze to byc brud lub woda w baku...

jak sprawdzic to samemu bo dineros niedlugo przekrocza wartosc rynkowa....

Help niewiem.gif

pozdro 4 all drive.gif

Napisano

> jade sobie nic

> szczegulnego nie dzie sie a tu nagle asterka zaczyna sie dusic

Czy to się dzieje przy stałej prędkości?

Napisano

Podpinam sie pod temat.Z tym ze u mnie modol, potencjometr przepustnicy i sonda lambda byla wymienone na nowe egzemplarze a objawy mam podobne zarowno na gazie jak i benzynie :/ .U siebie podejrzewam ze mogl sie wysypac map sensor badz silnik krokowy ktory ma jakies 8 miechow (naszej produkcji ) .Pozdrawiam .Adrian

Napisano

> Czy to się dzieje przy stałej prędkości?

tak, po awari czasami bywa tak ze musze odczekac ok 10 min i jade jak krol drive.gif

2a mozliwosc to odpali dopiero po bardzo dlugim czasie

3a mozliwosc odpala po krotkim czasie ale co jakies 3-5 km powtarza sie dramat niewiem.gif

wymienilem termostat bo silnik byl stale niedogrzany a w korkach barzdo szybko sie grzal minely 3 m-ce i sytuacja sie powtarza z tym termostatem hmm.gif

czy istnieje jakis wspolny mianownik dla tych wszystkich zeczy?

powoli doprowadza mnie do szalu ta swoja nieprzewidywalnoscia slinka.gif

dzieki za zainteresowanie

pozdro!!

Napisano

> Witam panowie jak w temacie, zdarzyło mi sie to w ciągu ostatnich 2

> dni jadę i w momencie jak odejmuje nogę z gazu zapala się check

> control i autko gaśnie i nie można go odpalić, po jakimś czasie

> odpala i znów można jeździć aż mu się zachce postoju

Witam,

Podpinam się do tematu.

Miałam podobny problem. W czasie jazdy zapalała się owa kontrolka i asterka gasła. Ale to było w zimę. Ktoś mi poradził żeby ją OSTRO przegonić i na bardzo wysokich obrotach. Więc ją zmusiłam do jazdy..... i od tamtej pory problem znikł, jak ręką odjął (odpukać!!!! ).

Ale chciałabym wiedzieć o co w tym chodzi.... tak na wszelki wypadek smile.gif

Pzdr.

Napisano
  • Autor

Witam ponownie przepraszam że nie wierzyłem kącikowej braci pożyczyłem 2 dni temu moduł od znajomego i asterka śmiga jak nowa, tylko bardzo mnie zdziwiło że moduł odpowiada za sterowanie wtryskiwacza bo to właśnie jego blokował. smile.gif pozdrowienia dla wszystkich

Napisano

Nie wspominał kolega, że gaśnie.

W takim razie moduł.

Napisano

Podpinam się do tematu bo mam podobny problem, tzn. asterka gaśnie na benzynie jak kontrolka checka się zapala i nie daje się jej ponownie odpalić, na gazie odpala. Pytanie moje brzmi czy gdyby to był moduł to na gazie mógłbym odpalić ?? Już tworzyłem temat na forum o moim problemie ale niestety odpowiedzi jakie otrzymałem nie pomogły frown.gif problem nadal występuje, myślałem, że coś instalacja gazowa miesza, ale dzisiaj byłem u gazowników, odłączyli gaz i niestety nawet nie odpaliła (sonda lambda, silnik krokowy wymieniony, pompa paliwa pracuje) co to może być ?? Pomóżcie bo już nie mam pojęcia co to frown.gif

Napisano
  • Autor

> Podpinam się do tematu bo mam podobny problem, tzn. asterka gaśnie na

> benzynie jak kontrolka checka się zapala i nie daje się jej

> ponownie odpalić, na gazie odpala. Pytanie moje brzmi czy gdyby

> to był moduł to na gazie mógłbym odpalić ?? Już tworzyłem temat

> na forum o moim problemie ale niestety odpowiedzi jakie

> otrzymałem nie pomogły problem nadal występuje, myślałem, że

> coś instalacja gazowa miesza, ale dzisiaj byłem u gazowników,

> odłączyli gaz i niestety nawet nie odpaliła (sonda lambda,

> silnik krokowy wymieniony, pompa paliwa pracuje) co to może być

> ?? Pomóżcie bo już nie mam pojęcia co to

cześć z moich bolączek wcześniejszych jak przeczytasz trochę wyżej twierdzę że to może być moduł.U mnie po nagrzaniu silnika moduł blokował wtryskiwacz i dlatego asterka nie chciała jechać więc jeśli dobrze orientuje się gaz ma osobny wtrysk a nie ten sam co benzyna, więc może być to dokładnie to samo. Spróbuj w domu jak ci silnik zgaśnie niech jedna osoba kręci rozrusznikiem a druga patrzy czy wtryskiwacz działa, jeśli nie będzie puszczał paliwa to sprawdź czy dochodzi paliwo, jeśli pompka pompuje to zaryzykuj zmianę modułu.

Napisano

> cześć z moich bolączek wcześniejszych jak przeczytasz trochę wyżej

> twierdzę że to może być moduł.U mnie po nagrzaniu silnika moduł

> blokował wtryskiwacz i dlatego asterka nie chciała jechać więc

> jeśli dobrze orientuje się gaz ma osobny wtrysk a nie ten sam co

> benzyna, więc może być to dokładnie to samo. Spróbuj w domu jak

> ci silnik zgaśnie niech jedna osoba kręci rozrusznikiem a druga

> patrzy czy wtryskiwacz działa, jeśli nie będzie puszczał paliwa

> to sprawdź czy dochodzi paliwo, jeśli pompka pompuje to

> zaryzykuj zmianę modułu.

Spróbuje na pewno bo już mam tego dosyć frown.gif czyli moduł przy gazie nie pracuje ?? Ale jeśli byłby niesprawny moduł, to czy komputer nie powinien wykryć usterki ??

Napisano
  • Autor

> Spróbuje na pewno bo już mam tego dosyć czyli moduł przy gazie nie

> pracuje ?? Ale jeśli byłby niesprawny moduł, to czy komputer nie

> powinien wykryć usterki ??

moduł wg mnie pracuje tylko może być walnięta część układu odpowiadająca za informacje podawane do komputera sterującego wtryskiwaczem u mnie po wstrzyknięciu małej ilości paliwa w gardziel mimo usterki modułu asterka na chwilę odpalała. życzę powodzenia w szukaniu

smile.gif

Napisano

> moduł wg mnie pracuje tylko może być walnięta część układu

> odpowiadająca za informacje podawane do komputera sterującego

> wtryskiwaczem u mnie po wstrzyknięciu małej ilości paliwa w

> gardziel mimo usterki modułu asterka na chwilę odpalała. życzę

> powodzenia w szukaniu

Też będę musiał swojej asterce "wstrzelić" paliwko w gardziel i zobaczyć czy będzie chodzić bo jeszcze nie próbowałem smile.gif

Napisano

> Nie wspominał kolega, że gaśnie.

> W takim razie moduł.

wczoraj asterka wyladowala u kolejnego doktora sick.gif

zasugerowalem doktorowi diagnoze /modul/ na co podrapal sie w glowe i zgodzil sie sprubowac tej terapi, lecz jest dziwna zecz, mianowicie chodzi o cene podzespolu koledzy tu wymieniali ceny zedu 130zl moj doktor /tzn asterki biglaugh.gif/ wycenil czesc na 100kr tj okolo 40zl hmm.gif

no iteraz niewiem czy mowimy o tej samej czesci czy dobrze mu wytlumaczylem /nie jestem za dobry w tech. w jezyku szwedzkim/ czy ow modul znajduje sie po prawej stronie na nadkolu???

niestety jestem lamerem samochodowym

moglo by szanowne grono kolegow pomodz w zlokalizowaniu tego

elementu?

dziekuje i pozdrawiam 893goodvibes.gif

Napisano

Moduł zapłonowy jest pod cewką WN. Dochodzą do niego 4 kabelki

Wygląda mniej więcej tak:

278653962-9.4036.jpg

Jest przymocowany do aluminiowego uchwytu, a ten z kolei do karoserii.

post-53490-14352480929199_thumb.jpg

Napisano

> Moduł zapłonowy jest pod cewką WN. Dochodzą do niego 4 kabelki

> Wygląda mniej więcej tak:

> Jest przymocowany do aluminiowego uchwytu, a ten z kolei do

> karoserii.

dziekuje bardzo dzis po pracy jade do pana doktora wiec poprosze aby mi pokazal co wymienil

milego dnia 20.GIF

Napisano

> dziekuje bardzo dzis po pracy jade do pana doktora wiec poprosze aby

> mi pokazal co wymienil

> milego dnia

odpowiadam na wlasny post zakrecony.gif

a wiec nici doktor sie spuznia wiec musze czekac do jutra ze zdaniem relacji....

pozdrawiam wszystkich kacikowiczow i zycze udanego weekendu bananaevil.gif

Napisano

> Nie wspominał kolega, że gaśnie.

> W takim razie moduł.

Dziekuje bardzo jak zwykle na kaciku diagnoza w 100% prawidlowa ok.gif

modul wymienony no i smiga jak zloto brawo.gif

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.