Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

szarpie i miga kontrolka

Featured Replies

Napisano

Rzadko tu zaglądałem, bo i samochód chodził jak należy. Jeszcze 2 tygodnie temu pochwalono go na przeglądzie, że dobrze utrzymany, nic nie sugeruje przyszłych kłopotów itp. itd. Wszyscy wiedzą, jak przyjemnie się tego słucha. Już wtedy powinno się było zapalić czerwone światło, zbyt dużo pochwał źle zwykle wróży.

Najpierw po paru dniach dostrzegłem na podłodze w garażu małą plamę oleistej cieczy pod silnikiem (od strony paska rozrządu). Mechanik zasugerował, że to simmering przy rozrządzie (wymiana była w sierpniu), choć wcale nie byłem tego taki pewny. Zanim jednak przyszło do sprawdzania (po kilku dniach) cieknąć przestało, wszędzie sucho. Jak tu sprawdzić, gdzie cieknie, jak nie cieknie. Sprawa na razie w zawieszeniu - ja zaś uważnie przypatruję się silnikowi.

Dziś natomiast jechałem sobie spokojnie, gdy samochód zaczął gwałtownie szarpać (jakbym miał za małe obroty i za wysoki bieg). Wcisnąłem sprzęgło - przestało, puściłem - i też było dobrze. Po czym powtórzyło się po kilkuset metrach. Scenariusz ten sam: szarpie - sprzęgło - spokojna jazda.

Przy kolejnym razie zauważyłem, że podczas szarpania zapala się kontrolka układu wtryskowego, potem gaśnie. Ostatnia obserwacja: stoję na biegu jałowym, obroty wzrosły do 1800 i świeci się lampka. Zgasiłem silnik, zapaliłem znowu - i wszystko w porządku.

Nie wiem, czy tego rodzaju objawy sygnalizują jedną usterkę, czy może więcej. Dla uspokojenia siebie pomyślałem o benzynie (akurat zapaliła się rezerwa) i filtrze paliwa. ale przecież ja się na tym nie znam. niewiem.gif

Uff, ale się rozpisałem, jakbym nadrabiał jakieś zaległości.

Czy ktoś wie, co się dzieje?

Napisano

Na komputer to się dowiesz co go boli.

Napisano

> Najpierw po paru dniach dostrzegłem na podłodze w garażu małą plamę

> oleistej cieczy pod silnikiem (od strony paska rozrządu).

> Mechanik zasugerował, że to simmering przy rozrządzie (wymiana

> była w sierpniu), choć wcale nie byłem tego taki pewny. Zanim

> jednak przyszło do sprawdzania (po kilku dniach) cieknąć

> przestało, wszędzie sucho. Jak tu sprawdzić, gdzie cieknie, jak

> nie cieknie. Sprawa na razie w zawieszeniu - ja zaś uważnie

> przypatruję się silnikowi.

Ja też zauważyłem u siebie wyciek od strony rozrządu, ale delikatny, na ziemię nie cieknie. Będę robił przegląd w kwietniu to zajrzę do rozrządu. Wymieniany 2 lata temu i od tej pory 30.000 km.

Jak dojdziesz co u Ciebie ciekło to daj znać.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Komputer powiedział, że to silnik krokowy.

Majster zapodał, że to 600 pln.

Bogu dzięki dodał, że to jego ryzyko i jak się okaże, że to nie silnik krokowy to on zostanie z krokowcem.

Czy to jednak nie za drogo?

Napisano

normalna cena krokowca to okolo 450zł wiem bo szukalem a na koncu kupilem wysyłkowo w auto sam w łodzi za 350zł,chociaż nie miał oryginalenego opakowania confused.gif, niby pomogło ale z tymi 1,2 to różnie bywa, po założeniu nowego musisz jechac na kompa

Napisano
  • Autor

A tak a propos, szukam tego nieszczęsnego silnika krokowego w wykazie Fiat Eper (czy jak to się tam zwie) na stronie www - i za diabła nie mogę tego znaleźć. Pod jaką to nazwą albo numerem katalogowym występuje?

Napisano
  • Autor

No więc po robocie...

Majster założył oryginalny regulator biegu jałowego marki Bosch (numer 0 132 008 650), który kosztuje 692 pln. Tę cenę znalazłem na stronach Boscha i jakiejś hurtowni z Wrocławia. Rozumiem, że silnik krokowy innego jeszcze producenta może być tańszy, ale jak się nie ma czym jeździć, a jeździć trzeba, to człowiek długo się nie zastanawia, tym bardziej, że majster zaśpiewał stówę mniej, choć marna to pociecha. Poregulował, dokonał autoadaptacji i od wczoraj samochód jeździ.

Podpięta do komputera Brava zakomunikowała dwa błędy krokowca, więc stawiam, że wymiana problem załatwiła.

Zresztą ten krokowiec już od dwóch latach szwankował (czasem dziwnie skakały obroty), do tej pory wystarczało czyszczenie przepustnicy, widocznie teraz skichał się na amen.

Pisałem jeszcze o tajemniczych wyciekach. stały się jeszcze bardziej tajemnicze, bo znikły. cool.gif

Napisano

>Rozumiem, że silnik krokowy innego jeszcze producenta może być tańszy

no pewnie może kosztować ze 100zł...jak nie mniej....;)

Napisano

> Pisałem jeszcze o tajemniczych wyciekach. stały się jeszcze bardziej

> tajemnicze, bo znikły.

Przyłączylem się do wątku o wycieku jakiś czas temu, z uwagi na to, że u mnie było podobnie. Dla pewności ściągałem wczoraj oslonę od rozrządu, aby sprawdzić uszczelniacz na wałku rozrządu. Jest w porządku. Wyciek gdzieś spod "półgłowiczki" - jak to okreslili spece, zostawić i się nie przejmować. Zrobić przy innej okazji.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Przyłączylem się do wątku o wycieku jakiś czas temu, z uwagi na to,

> że u mnie było podobnie. Dla pewności ściągałem wczoraj oslonę

> od rozrządu, aby sprawdzić uszczelniacz na wałku rozrządu. Jest

> w porządku. Wyciek gdzieś spod "półgłowiczki" - jak to okreslili

> spece, zostawić i się nie przejmować. Zrobić przy innej okazji.

> Pozdr.

Pomyślałem tak samo.

Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.