Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Renault Megane II 1,5DCI.... prośba o opinie

Featured Replies

Napisano

Fajne autko??

Bonżur smile.gif

Mamie skasowali Puntka i teraz szukam czegoś fajnego dla rodziców, w gre wchodził na początku tylko Golf IV, ale jednak sie odwidział smile.gif

I nagle spodobała nam sie własnie taMeganka z tym silniczkiem smile.gif

Moze Ktos z Was ma takie autko i może sie troche wypowiedziec na jej temat smile.gif

Będziemy bardzo wdzięczni smile.gif

pozdrawiam smile.gif

Napisano

> Fajne autko??

> Bonżur

> Mamie skasowali Puntka i teraz szukam czegoś fajnego dla rodziców, w

> gre wchodził na początku tylko Golf IV, ale jednak sie odwidział

> I nagle spodobała nam sie własnie taMeganka z tym silniczkiem

> Moze Ktos z Was ma takie autko i może sie troche wypowiedziec na jej

> temat

> Będziemy bardzo wdzięczni

> pozdrawiam

Policz czy się diesel opłaca. Jest wyraxnie droższy w chwili zakupu. I niestety pozostaje problem wtryskiwaczy które na ON kiepskiej jakości (a taki podobno w Polsce bywa nawet na renomowanych stacjach) potrafią paść. Zamienników nie ma nowy kosztuje 1500zł jeden opczywiścia a samochód ma ich cztery. Może jestem przewrażliwiony ale podobało mi sie Clio z takim silnikiem. Po porozpytywaniu juz go nie kupię.

Delco

Napisano

Mam takie toto........

Mogę powiedzieć tyle:

1. Z wtryskami jak z Yeti - każdy ponoć wie że jest ale jakoś niewielu go widziało (a może ją....??:))

2. Samochód znakomity - bardzo wygodny, szybki, dynamiczny, cichy, komfortowy - wszytko co najlepsze.

3. Nie wiem czy się będzie psuł bo mój ma dopiero 60 tys. przebiegu - jak dotąd nic specjalnego się nie działo ale odpukać.

4. Mam samochód po wypożyczalni więc był nieco zap.............. ale oprócz sworznia wahacza z prawej strony (ewidentnie po zaliczeniu dziury) nic specjalnego wymieniać nie musiałem. Koszt sworznia wyniósł 32zł wymiana 50zł.

5. Ewidentnie nie jest to samochód dla dłubków podwórzowych/ogródkowych/garażowych - wszystko jest schowane/niedostępne/upierdliwie umieszczone. Nawet niby prosta wymiana filtra paliwa wymaga użycia Kolegi Bulittazlosnik.gif.

6. Części są relatywnie tanie - co nie znaczy że nie można na nie wydać dowolnej sumy pieniędzy. Jak to w dzisiejszych czasach bywa są to części mocno uniwersalne - vide : np. Nissan Almerazlosnik.gif.

7. Korozja go nie dotyczy z dwóch powodów - jest zabezpieczony antykorozyjnie a poza tym w większości jest plastikowyzlosnik.gif.

Napisano

NOWY diesel to nieporozumienie - za dużo się dopłaca a zbyt mała jest oszczędność.

Co innego używany - jeśli diesel jest nieznacznie droższy od benzyny to czemu nie??

W przypadku Meganki II jest jeszcze jeden problem - nie mamy zbyt dużego wyboru jeśli chodzi o silnik benzynowy - 1,4 jest za słaby a 1.6 ma ciągle problemy z wariatorem (dopiero niedawno nauczyli się to naprawiać trwale.

2.0 to u nas rzadkość.

Napisano

> Mam takie toto........

> Mogę powiedzieć tyle:

> 1. Z wtryskami jak z Yeti - każdy ponoć wie że jest ale jakoś

> niewielu go widziało (a może ją....??:))

Może i tak

ale w innym wątku opisałem perypetie kuzyna z wtryskami o tutaj

Oczywiście nie jestem do końca pewien czy do tych kangurów pracownicy nie leją mu jakiegoś świństwa. Nie jestem też do końca pewny czy jego zona czegoś nie pokręciła tankując w Clio

Ale, powiedz sam czym wytłumaczyć padniecie wtrysku w kilka km po zatankowaniu w Szwajcarii. Tutaj chyba (jak sądzę) cięzko zwalić na fatalna jakośc paliwa.

Delco

Napisano

Zrobiłem takim autem z końcówki 2006 roku 16 tys.km.

Dość fajnie się jeździło - cichy, w wersji 85KM zaskakująco dynamiczny (jednak troszkę obrotów potrzebuje w porównaniu np. do Bravy JTD).

Pali tyle co nic (mój rekord na trasie 3.9l - przy dynamicznej jeździe na trasie ok 5.8l).

Ogólnie fajne i wygodne auto wink.gif

Napisano

> Fajne autko??

> Bonżur

> Mamie skasowali Puntka i teraz szukam czegoś fajnego dla rodziców, w

> gre wchodził na początku tylko Golf IV, ale jednak sie odwidział

> I nagle spodobała nam sie własnie taMeganka z tym silniczkiem

> Moze Ktos z Was ma takie autko i może sie troche wypowiedziec na jej

> temat

> Będziemy bardzo wdzięczni

> pozdrawiam

Mam - samochód ojca, ale użytkowałem go przez dwa lata zanim dorobiłem się własnej Pandy zeby.GIF - MII 1.5 dCi 82 KM z listopada 2003. Serwisuję regularnie, dbam jak o każde auto które miałem - czyt. bardzo dbam - wymieniam dwa razy częsciej olej niż zaleca producent (zaleca co 30 kkm, a wymieniam co 15 kkm) i co najwazniejsze tankuję tylko BP Ultimate, ewentualnie - jak jestem w trasie a nie ma innej stacji - to każdy ON z półki premium renomowanego producenta (Statoil, Shell). I chwalę sobie ten samochód za świetną dynamikę i odejście samochodu z tym silniekiem (jak na 82 KM jest naprawde super), poza tym komfort jest nieporównywalnie wysoki z innymi autami, hamulce brzytwa (w żadnym aucie się nie spotkałem z takimi dobrymi hamulcami) no i nieprzeciętny, oryginalny wygląd smile.gif

Polecam to auto, pod warunkiem, że nie przyjdzie Ci do głowy oszczędzanie na jakości paliwa! Samochód na trasie przy delikatnym traktowaniu spalił 3,2 l/100 km (nie mogłem w to uwierzyć), zaś przy max prędkości i jazda 190 km/h średnie spalanie 6,6 l/100 km cool.gif Po prostu rewelacja!!!! Na pełnym baku, przy bardzi ciężkiej nodze nie uda się zrobić mniej niż 1000 km!!! Przy normalnej jeździe 1200 - 1300 km na baku to norma! smile.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano

No właśnie są dwie wersje silników 1,5 dCiRenault do megane II:

Pierwszy to 82KM a drugi ok.85/86KM. Pierwszy jest moim zdaniem dużo mniej dynamiczny ale pali rewelacyjnie mało! 82konny silnik kręci się do prawie 7000 obr. - dziwne jak na diesla (zakładając, że to co na skali było równoważne prawdziwym obrotom) a drugi (85KM) kręci się już jak standardowy diesel - do 4500 obr./min. i jest dużo bardziej dynamiczny z "dobrym dołem obrotów" i pali też troszeczkę więcej - tak od 0,5 do nawet litra przy takim samym traktowaniu. Wiem to bo miałem okazję jeździć obydwoma przez ostatni miesiąc. Nowszy model miał tej bardziej jadowity silnik oraz nie był tak "rozlatany" jak starsza wersja (przed face-liftingiem).

Tyle moich spostrzerzeń. Aha! - oba mają duże baki - wchodzi po 60 litrów! zaleta smile.gif

Facelifting to przede wszystkim (to co zauważłęm) lepsze spasowanie elementów wewnątrz dzięki czemu nic nie piszczy i nie lata oraz: lampy soczewkowe (dyskusyjna zmiana na + poza stylem...), nowe wycieraczki szyb przednich/tylnych ze zintegrowanym stelażem (+) inne podświetlenie tablicy zegarów - biało-lekko-fioletowe (stare było w kolorze czerownym i "świecił się" tekst. w nowym tekst jest czarny na tym jasno fiol. tle (+). Ładniejsze zegary no i !!! komunikaty (menu) w języku polskim! (+++) Poza tym kosmetyczne zmiany tylnych lamp oraz listew spoilerów przednich/tylnych. Ogólnie zmiany na +.

Pozdro

Calv

Napisano

> No właśnie są dwie wersje silników 1,5 dCiRenault do megane II:

> Pierwszy to 82KM a drugi ok.85/86KM. Pierwszy jest moim zdaniem dużo

> mniej dynamiczny ale pali rewelacyjnie mało! 82konny silnik

> kręci się do prawie 7000 obr. - dziwne jak na diesla

> (zakładając, że to co na skali było równoważne prawdziwym

> obrotom)

Takie obroty wskazywał czy do tylu wyskalowany był licznik? Ja też mam na liczniku 7000obr. ale to nie znaczy, że do tylu się kręci. Poprostu te same zegary montowane były w benzynach i dieslach.

Natomiast jeżeli tyle wskazywał to coś było nie tak.

Napisano

> No właśnie są dwie wersje silników 1,5 dCiRenault do megane II:

> Pierwszy to 82KM a drugi ok.85/86KM. Pierwszy jest moim zdaniem dużo

> mniej dynamiczny ale pali rewelacyjnie mało! 82konny silnik

> kręci się do prawie 7000 obr. - dziwne jak na diesla

Nie dziwne ale niemozliwe! mam ten motor w mojej Cliówce i kreci do ok. 4700obr/min, ten drugi jest tym samym silnikiem tylko ma jakąś modyfikację wtrysków i tyle...

Napisano

> Samochód na trasie przy

> delikatnym traktowaniu spalił 3,2 l/100 km (nie mogłem w to

> uwierzyć), zaś przy max prędkości i jazda 190 km/h średnie

> spalanie 6,6 l/100 km Po prostu rewelacja!!!! Na pełnym baku,

> przy bardzi ciężkiej nodze nie uda się zrobić mniej niż 1000

> km!!! Przy normalnej jeździe 1200 - 1300 km na baku to norma!

Jestem ciekaw jakim cudem uzyskałeś takie spalanie! przy aucie ok. 1200kg (może więcej) , kiedy ja (i kilku znajomych równiez) osiągnąłem najmniej 3,7l/100km Clio ważącym 970kg, chyba ,że opierasz się na wskazaniach komputera , bo ta czasami oszukują!

Co do prędkości to też wątpię żeby megana z tym silnikiem była w stanie uzyskać realne 190km/h, za słaby jest ten silnik i tyle...

aczkolwiek oszczędny jest, chć dynamika pod psem w MII

pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.