Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Samoczynne otwieranie szyb

Featured Replies

Napisano

Nieregularnie mam następujący problem: Podchodzę do Stilo, przekręcam kluczyk w drzwiach a autko wita mnie otwarciem szyb po obu stronach... Czym to może być spowodowane? Dodam, że to wersja 1.6 z 2001r. Z reguły dzieje się tak, gdy jest zimno. Zastanawiam sięczy to nie problem z akumulatorem (sporadyczne komunikaty na dzieńdobry o zasilaniu)???

Druga sprawa to rozrząd. Autko ma 60.000km. Producent zaleca wymianęchyba co 5 lat. Dostałem auto służbowe, więc Stilo będzie jeździło dużo mniej (ok 10-15tys km rocznie). Zastanawiam się, czy wymieniać już rozrząd, czy poczekać? Jakie macie doświadczenia z trwałością paska? Można to skontrolować??

pozdrawiam drive.gif

Napisano

Mam to samo, ale tylko gdy otwieram zamek od strony pasażera. W momencie gdy za długo przytrzymam kluczyk w pozycji otwierania i momentalnie obie przednie szyby samoczynnie się otwierają.

Elektryk mówił mi, że to może być jakieś zwarcie icon_rolleyes.gif

PS W lecie może i jest to taki swoisty bajer, ale w zimie już nie hmm.gif

Napisano

> Mam to samo, ale tylko gdy otwieram zamek od strony pasażera. W

> momencie gdy za długo przytrzymam kluczyk w pozycji otwierania i

> momentalnie obie przednie szyby samoczynnie się otwierają.

> Elektryk mówił mi, że to może być jakieś zwarcie

> PS W lecie może i jest to taki swoisty bajer, ale w zimie już nie

Stilo tak ma, że dłuższe przytrzymanie przycisku od otwierania powoduje samoczynne otwarcie szyb, natomiast dłuższe przytrzymanie zamykania - zamknięcie się szyb.

Napisano

> Mam to samo, ale tylko gdy otwieram zamek od strony pasażera. W

> momencie gdy za długo przytrzymam kluczyk w pozycji otwierania i

> momentalnie obie przednie szyby samoczynnie się otwierają.

To standardowe zachowanie - i tak to powinno działąć z obu stron. Jeśli przytrzymasz kluczyk dłużej jak do otwierania (albo przytrzymasz przycisk pilota na kluczyku otwierając zdalnie), to po odryglowaniu zamków szyby jadą w dół i otwiera się Sky Window.

Przy zamykaniu działa to w drugą stronę: przytrzymanie kluczyka jak do zamknięcia (albo przycisku przy zamykaniu zdalnym) spowoduje domknięcie szyb i dachu.

> PS W lecie może i jest to taki swoisty bajer, ale w zimie już nie

Szyby jak szyby, ale gdy otworzy się dach, a na aucie leży śnieg... rotfl.gif

Napisano

> Stilo tak ma, że dłuższe przytrzymanie przycisku od otwierania

> powoduje samoczynne otwarcie szyb, natomiast dłuższe

> przytrzymanie zamykania - zamknięcie się szyb.

No niby tak, ale u mnie od nowości jakoś to nie działa, alebo działa na chybił trafił

PS Witam Kolegę ze świętokrzyskiego. Mało nas na tym kąciku, więc każdy kolejny "scyzoryk" mile widziany zlosnik.gif

Napisano

> Szyby jak szyby, ale gdy otworzy się dach, a na aucie leży śnieg...

Dobrze że nie mam tej opcji...

Napisano

> Z reguły dzieje się tak, gdy jest zimno.

O otwierających się szybach pod wpływem długiego użycia kluczyka już powiedziano. wink.gif Co do zimna mogę się jedynie domyślać, że zamek nie wraca łatwo w pierwotne położenie. Polecałbym przesmarowanie zamka specjalnym preparatem do zamków - broń boże WD40. zlosnik.gif

> Jakie macie doświadczenia z trwałością paska? Można to skontrolować??

Nikomu z nas pasek jeszcze nie strzelił, więc doświadczenia mamy jedynie "z opowieści". wink.gif Pięcioletni pasek może być już lekko sparciały, więc dla świętego spokoju bym go wymienił. Tym bardziej, że przebieg 60kkm to już sporo. Nie musisz tego robić już dziś, ale w tym roku zabezpieczyłbym budżet domowy. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Dziś zrobiło się cieplej, więc poszedłem robić testy. Przekręcałem kluczyk w lewo, w prawo, długo oraz szybko... Ani razu jak na złość szyby nie poszły w dół. Stilo to jednak ruletka clown.gif

Napisano

> Dziś zrobiło się cieplej, więc poszedłem robić testy. Przekręcałem

> kluczyk w lewo, w prawo, długo oraz szybko... Ani razu jak na

> złość szyby nie poszły w dół. Stilo to jednak ruletka

Opisywana przez Ciebie przypadłość trapi mnie od początku posiadania Stilona i zachodzi tylko w określonych sytuacjach atmosferycznych (gdy jest chłodno i wilgotno) i tylko przy otwieraniu drzwi prawych.

Nie zależy od długości przytrzymania kluczyka (jak pisali koledzy na forum), potrafi otworzyć szyby ot tak sobie.

Owszem, istnieje funkcja otwierania szyb z kluczyka ale działać po zdecydowanie długim przytrzymaniu (co najmniej 3-4 sek) a nie po "pyknięciu" kluczykiem w prawo i otwarciu zamków.

Olałem, przyjąłem jako normalkę.

Napisano

> Opisywana przez Ciebie przypadłość trapi mnie od początku posiadania

> Stilona i zachodzi tylko w określonych sytuacjach

> atmosferycznych (gdy jest chłodno i wilgotno) i tylko przy

> otwieraniu drzwi prawych.

Ja obstawiam zawilgacenie złącza między słupkiem a drzwiami. Spryskaj wnętrze złącza jakimś środkiem wypierającym wodę i powinno być OK. Miałem podobnie i ASO mi w ten właśnie sposób naprawiło. Mam spokój od 2 lat. smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.