Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra G 1.6 16v - jak Wam kręci powyżej 4000 obr/s. ?

Featured Replies

Napisano

Witam!

Wydaje mnie się, że coś mi nie hulo. Powyżej 4000 obr/s. auto prawie nie ciągnie.

Szczególnie można to odczuć na I,II i IV biegu. Nieważne, czy to benzyna, czy gaz.

Kicha...

Kable, świece powymieniane.

Radźcie coś Koledzy, bo szału dostane... swieca.gif

Napisano

> Witam!

> Wydaje mnie się, że coś mi nie hulo. Powyżej 4000 obr/s. auto prawie

> nie ciągnie.

> Szczególnie można to odczuć na I,II i IV biegu. Nieważne, czy to

> benzyna, czy gaz.

> Kicha...

> Kable, świece powymieniane.

> Radźcie coś Koledzy, bo szału dostane...

i po co za raz ta świeczka wink.gif tu juz nie jednego tfuu nie jedną uzdowiono biglaugh.gif

co z wydechem - może przytkany?

ile nalotu na sprzęgle? zrób test, zaciągnij ręczny i spróbuj ruszyć z dwójki.

Napisano
  • Autor

> i po co za raz ta świeczka tu juz nie jednego tfuu nie jedną

> uzdowiono

> co z wydechem - może przytkany?

> ile nalotu na sprzęgle? zrób test, zaciągnij ręczny i spróbuj ruszyć

> z dwójki.

Co do wydechu, to ciężko powiedzieć. Na niskich obrotach nie muli.

Co do nalotu to nie bardzo wiem o co chodzi?

Zaciągam ręczny, wbijam 2 bieg i próbuje ruszać. Samochód dusi sie przy końcowej puszczania pedału sprzęgła.

passed_out.gif

Napisano

> Co do wydechu, to ciężko powiedzieć. Na niskich obrotach nie muli.

mialem podobnie w G, padl srodkowy tlumik....

podjedz do magikow na toszecka odepna Ci tlumik i zobaczysz

> Co do nalotu to nie bardzo wiem o co chodzi?

> Zaciągam ręczny, wbijam 2 bieg i próbuje ruszać. Samochód dusi sie

> przy końcowej puszczania pedału sprzęgła.

Napisano
  • Autor

> mialem podobnie w G, padl srodkowy tlumik....

> podjedz do magikow na toszecka odepna Ci tlumik i zobaczysz

> > przy końcowej puszczania pedału sprzęgła.

Cześć..

Znaczy jak, bez tłumika sie przejadę czy jak?

Napisano

> Witam!

> Wydaje mnie się, że coś mi nie hulo. Powyżej 4000 obr/s. auto prawie

> nie ciągnie.

> Szczególnie można to odczuć na I,II i IV biegu. Nieważne, czy to

> benzyna, czy gaz.

> Kicha...

> Kable, świece powymieniane.

> Radźcie coś Koledzy, bo szału dostane...

Wg mnie taka już charakterystyka tego silnika. Jeszcze do 4500 można go ciągnąć, ale później to niema sensu bo szybciej pójdzie jak zmieni się bieg na wyższy niż dalej kręci. Zobacz na wykresy mocy i momentu-tam widać co i jak. POwyżej 4000 wykres momentu spada w dół więc...

Pozdrawiam

post-73692-14352480844636_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Wg mnie taka już charakterystyka tego silnika. Jeszcze do 4500 można

> go ciągnąć, ale później to niema sensu bo szybciej pójdzie jak

> zmieni się bieg na wyższy niż dalej kręci. Zobacz na wykresy

> mocy i momentu-tam widać co i jak. POwyżej 4000 wykres momentu

> spada w dół więc...

> Pozdrawiam

No niby wykres momentu spada, ale max moc wyciąga dopiero przy 6000.

Więc jak to jest?

Coś w tym chyba jest. Porównując wykres 1,6 Ecotec do 2.0 wyraźnie widać różnicę.

Wygląda na to, że masz rację ale chętnie przejechałbym się podobnym 1,6 i zbadał odczucie.

Pozdrawiam,

Napisano

> No niby wykres momentu spada, ale max moc wyciąga dopiero przy 6000.

> Więc jak to jest?

> Coś w tym chyba jest. Porównując wykres 1,6 Ecotec do 2.0 wyraźnie

> widać różnicę.

> Wygląda na to, że masz rację ale chętnie przejechałbym się podobnym

> 1,6 i zbadał odczucie.

> Pozdrawiam,

Powiem ci że jedynym mankamentem tych silników jest własnie elastyczność-bo co nam z tej mocy jak ona jest niemal na odcięciu-nikt nie korzysta w normalnym użytkowaniu z takich obrotów-jeździłem kolegi A II z takim samym silnikiem jak mój i niestety odczycia podobne do moich jak i tych które opisujesz. Z kolei miałem okazję przejechania się astrą z silnikiem 1.8 16v ze 125 konnym silnikiem i tam jest ooo nieebo lepiej dopracowana korelacja mocy do momentu. Wg mnie w naszych 1.6 16v ten brak korelacji jest mankamentem.

Pozdrawiam

PS. włąściciele opli corsa gsi i tigra próbują poprawiać te niedoskonałości poprzez zmianę dolotu jakiś tekst i zamontowaniu kolektorów 4-2-1 cool.gif

Napisano
  • Autor

> Powiem ci że jedynym mankamentem tych silników jest własnie

> elastyczność-bo co nam z tej mocy jak ona jest niemal na

> odcięciu-nikt nie korzysta w normalnym użytkowaniu z takich

> obrotów-jeździłem kolegi A II z takim samym silnikiem jak mój i

> niestety odczycia podobne do moich jak i tych które opisujesz. Z

> kolei miałem okazję przejechania się astrą z silnikiem 1.8 16v

> ze 125 konnym silnikiem i tam jest ooo nieebo lepiej dopracowana

> korelacja mocy do momentu. Wg mnie w naszych 1.6 16v ten brak

> korelacji jest mankamentem.

> Pozdrawiam

> PS. włąściciele opli corsa gsi i tigra próbują poprawiać te

> niedoskonałości poprzez zmianę dolotu jakiś tekst i

> zamontowaniu kolektorów 4-2-1

No cóż... nie pozostaje nic innego jak się nie przejmować i się przyzwyczaić.

Ciekawe też, czy sam ChipTuning jest w stanie poprawić omawiane parametry?

Być może, ze względu na pewne normy dotyczące spalin ten silnik ma taką charakterystykę fabrycznie...

Pozdrawiam,

Napisano

> Wg mnie taka już charakterystyka tego silnika. Jeszcze do 4500 można

> go ciągnąć, ale później to niema sensu bo szybciej pójdzie jak

> zmieni się bieg na wyższy niż dalej kręci. Zobacz na wykresy

> mocy i momentu-tam widać co i jak. POwyżej 4000 wykres momentu

> spada w dół więc...

> Pozdrawiam

Jeśli masz takie auto jak w podpisie, to chyba jest zepsute.

Od 4500rpm ten silnik dopiero na dobre się rozkręca i zaczyna równiej pracować grinser006.gif

A w temacie: bardzo prawdopodobne, że to właśnie zapchany tłumik. Przysłuchaj się dobrze, czy przy przegazowaniu na postoju spaliny próbują "wyjść" gdzieś na łączeniach lub przy kolektorze. Można także zobaczyć jak szybko wychodzą spaliny z końcówki ostatniego tłumika, np. zbliżając rękę. Przy dużych obrotach powinno aż świszczeć smile.gif Ale świszczenie pojęciem względnym jest.

Sprawdź jeszcze wszystkie połączenia przy kolektorze ssącym, szczególnie gumą łączącą kolektor ssący z (chyba) przepustnicą!

Pzdr!

Napisano

> Powiem ci że jedynym mankamentem tych silników jest własnie

> elastyczność-bo co nam z tej mocy jak ona jest niemal na

> odcięciu-nikt nie korzysta w normalnym użytkowaniu z takich

> obrotów-jeździłem kolegi A II z takim samym silnikiem jak mój i

> niestety odczycia podobne do moich jak i tych które opisujesz. Z

> Pozdrawiam

> PS. włąściciele opli corsa gsi i tigra próbują poprawiać te

> niedoskonałości poprzez zmianę dolotu jakiś tekst i

> zamontowaniu kolektorów 4-2-1

Sorry, ale jeśli Wam nie ciągnie powyżej 4000 czy 4500rpm to macie coś nie halo! 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Od 4500rpm ten silnik dopiero na dobre się rozkręca i zaczyna równiej

> pracować

Dobrze gada, dać mu flaszkę 20.GIF

Napisano

Więc czemu na wykresie kreska momentu opada tak znacznie w dół?? hmm.gif

> Sorry, ale jeśli Wam nie ciągnie powyżej 4000 czy 4500rpm to macie

> coś nie halo!

Ciągnac ciągnie-lecz wg moich odczuć najlepiej ciągnie do 4500 no może do około 5000 później już nie czuć wgniatania takiego jak przed tymi obrotami gadałem z kilkoma użytkownikami takich silników i wg nich te silniki mają zbyt wąski zakres "obrotów roboczych" że tak to nazwę cool.gif

Napisano

> Więc czemu na wykresie kreska momentu opada tak znacznie w dół??

> Ciągnac ciągnie-lecz wg moich odczuć najlepiej ciągnie do 4500 no

> może do około 5000 później już nie czuć wgniatania takiego jak

> przed tymi obrotami gadałem z kilkoma użytkownikami takich

> silników i wg nich te silniki mają zbyt wąski zakres "obrotów

> roboczych" że tak to nazwę

Po części się zgodzę, ale pociągnij go do ponad 6000 i zobaczysz, że po ok 5200-5300 włącza się druga turbina zlosnik.gif

A może dlatego, że oleju Ci nie bierze, bo większość x16xel to na "dwóch gazach" jeździ smile.gif

Napisano

> Po części się zgodzę, ale pociągnij go do ponad 6000 i zobaczysz, że

> po ok 5200-5300 włącza się druga turbina

> A może dlatego, że oleju Ci nie bierze, bo większość x16xel to na

> "dwóch gazach" jeździ

Kolega pisze o jezdzie na LPG czy na benzynie ?

Napisano
hmm.gif to dziwne bo mam w swoim HTB x16xel gaz II generacji BRC JUST i od 4 tys spadek mocy jest wyczuwalny ale pewnie dlatego ze mam ustawiony bardziej na ekonomiczność jak na osiagi ok.gif spalanie na trasie przy 100-110 kmh 7.5 - 8 l LPG smile.gif
Napisano

> Bez różnicy!

U mnie na benzynie jest wyraznie zwinnejszy zlosnik.gif

Napisano

> Bez różnicy!

A właśnie że nie bez różnicy!

Może bez różnicy w przypadku instalacji gazowych IV generacji, ale przy II (a taką pewnie masz) po prostu wchodzi czynnik braku wystarczającej ilości powietrza z uwagi na zwężenie kolektora dolotowego mikserem. Jak się dobrze przysłuchasz, to właśnie od jakiś +4 tys zaczyna być wyraźnie słyszalny gwizd powietrza na mikserze. Ot i cała tajemnica. Jeśli chcesz sprawdzić, to po prostu zdemontuj mikser gazowy (zawęża on również dolot przy pracy na benzynie!) i wypróbuj jak zachowuje się silnik. Poczujesz różnicę właśnie w górnym zaresie obrotów silnika.

Napisano

Zgadzam sie z kolegą z 100% ok.gif do 4 tys jest ok smile.gif ale powyżej juz wyraznie słabnie buu.gif wogole silnik jest głoszniejszy i mniej elastyczny na LPG II generacji

Napisano

Co do głośności to nie wiem wink.gif nie przysłuchiwałem się, ale jeśli chodzi o elastyczność, to wg mnie wręcz przeciwnie. Przynajmniej jeśli chodzi o auto z zainstalowaną instalacją, to widzę różnicę gaz-benzyna. Na gazie lepiej w dolnych zakresach obrotów, benzyna - w górnych. smile.gif

Napisano
hmm.gif Ostanio jezdziłem troche na benzynie i według mnie jest elastyczniejszy np lepiej przypsiesza jadąć 50 km/h na 4 biegu czy 70-80 na 5 biegu zlosnik.gif ale ja mam raczej podkręcone LPG smile.gif spalanie trasa 7.5 - 8 LPG przy normalnych prędkosciach 100-110
Napisano

To raczej przykręcony kurek smile.gif. 7 l to mi benzyny w trasie żarł bez instalki zamontowanej.

Ja tam gazu nie żałuję, żre ok. 10 l (trasa mieszana), łagodnie w trasie to zejdzie do 9.

Swoją drogą regulujesz sam, czy dajesz grzebać fuchowcom?

U mnie drugi rok eksploatacji Justa się zbliża i przydałoby się zrobić porządną regulację. Fuchowcom nie daję, bo w okolicy same papudraki są - niestety. W poprzednim miałem Elpigaz i regulację sam robiłem, do Justa nie mogę znaleźć dobrego (z wtyczką) interfejsu...

Napisano

Niestety sam nie reguluje gazu poniewaz nie potrafie zlosnik.gif Tez mamj BRC JUST podobno mało ktory fachowiec potrafi dobrze wyregulować wasnie justa hehe.gif

Napisano

Czy do BRC JUST można podłączyć lamptopa z programem do tej instalki ? Bo mi fachowcy jak regulacje robili podpinali do kompa Gazu taki przedmiot z światełkami czy to jest jedyny sposób na regulacje justa ?

Napisano

Z

Od 2 tygodni mam asterkę z silnikiem 1.8 który tu przytaczasz do rozmowy. Czy możesz mi powiedzieć jaki ma przebieg mocy ten silnik? Ogólnie czuć w nim drzemiącą moc i astra nieźle lata, ja jednak nie dziczę bo auto zbyt krótko posiadam, chciałbym jednak wiedzieć troche teorii.

Napisano

> Czy do BRC JUST można podłączyć lamptopa z programem do tej instalki

Tak, można, jednak kontakt jest przez port szeregowy RS232, mój laptop niestety tego już nie ma a z interfejsem usb/rs który mam nie bardzo chce pracować...

> Bo mi fachowcy jak regulacje robili podpinali do kompa Gazu

> taki przedmiot z światełkami czy to jest jedyny sposób na

> regulacje justa ?

Toto jest wskaźnikiem sondy lambda - czyli wskazuje stechiometryczny poziom mieszanki gazowo-powietrznej. Tak można wyregulować zgrubnie Justa (i tylko tak wcześniejsze modele tego producenta), jednak i Just i IV gen dokładnie reguluje się już za pomocą oprogramowania na PC. Teoretycznie bez tego można tylko przełącznikiem ustawić sobie różne parametry typu kalibracja zbiornika itp. ale jest pełne wyregulowanie parametrów jest możliwe tylko za pomocą programu komputerowego.

Jeśli widzę, że ktoś "reguluje" instalację gazową ze sterownikiem mikroprocesorowym tylko za pomocą wskaźnika sondy lambda i kręcenia śrubkami na mikserze, to odpuszczam i nazywam go fuchowcem - od dużej dawki szczęścia będzie zależeć, jak instalka po takiej regulacji bedzie się sprawować w użytecznym zakresie obrotów silnika.

Napisano

To wszystko jasne mój fachowiec tylko regulował za pomocą tego przedmiotu angryfire.gif Dziekuje za informacje 20.GIF

Napisano

> Wykres momentu obr Tutaj niech kolega kliknie

Tak, dokładnie u mnie jest to str. 3

Jak widać z wykresu na benzynie "użyteczny" zakres obrotów silnika (czyli wtedy gdy silnik osiąga największą sprawność) mieści się w zakresie od 2,5 do prawie 4,5 tys obr. (max 3,6 tys. obr/min).

Z samego wykresu widać, że po przekroczeniu 4 tys. obr/min moment obr. zaczyna dość mocno spadać, czyli pomimo wzrostu mocy (i zużycia paliwa) zmniejsza się wydajność silnika. Przy gazie dochodzi jeszcze lekka zmiana charakterystyki silnika (zmniejszenie osiągów, przesunięcie wykresów momentu ciut w lewo) oraz problem braku powietrza powyżej określonej ilości obrotów (u mnie ok. 4,5 tys wyraźnie czuć niedostatek tlenu).

Napisano

No tak, dawno nie sprawdzałem co tam na alledrogo słychać w temacie międzymordzi sterownik gazowy <-> PC. Widać sporo się pozmieniało, bo oferują już interfejsy na usb. I co ciekawe nawet z wtyczką do justa się znajdzie. Czas nabyć sztukę i wyregulować ustrojstwo.

Napisano

> A właśnie że nie bez różnicy!

> Może bez różnicy w przypadku instalacji gazowych IV generacji, ale

> przy II (a taką pewnie masz) po prostu wchodzi czynnik braku

> wystarczającej ilości powietrza z uwagi na zwężenie kolektora

> dolotowego mikserem. Jak się dobrze przysłuchasz, to właśnie od

> jakiś +4 tys zaczyna być wyraźnie słyszalny gwizd powietrza na

> mikserze. Ot i cała tajemnica. Jeśli chcesz sprawdzić, to po

> prostu zdemontuj mikser gazowy (zawęża on również dolot przy

> pracy na benzynie!) i wypróbuj jak zachowuje się silnik.

> Poczujesz różnicę właśnie w górnym zaresie obrotów silnika.

Pisząc "bez różnicy" odpowiadałem na zadane pytanie do konkretnego wątka, a nie czy na gazie "ogónie" jest słabszy czy nie, bo to oczywiste.

W kolejnych swoich postach piszesz, że od 2 lat nie robiłeś "większego przeglądu". Zrób najpierw ten przegląd, a później podyskutujemy. U mnie po przejechaniu ok. 15 kkm czuć wyraźną różnicę w pogorszeniu mocy, momentu i w ogóle pracy silnika. Jadę wtedy na regulację i auto dostaje na nowo wigoru.

Pzdr!

Napisano

>Wykres momentu obr Tutaj niech kolega kliknie

bow.gif

ochh dziekuje.

ps. korci mnie żeby się pochwalić samochodzikiem ale mam słabe zdjęcia wykonane telefonem komórkowym frown.gif a avatar to nic nie pokazuje

Napisano

> Pisząc "bez różnicy" odpowiadałem na zadane pytanie do konkretnego

> wątka, a nie czy na gazie "ogónie" jest słabszy czy nie, bo to

> oczywiste.

Za to ja odpowiadałem ogólnie jak sprawuje się mój silnik. Powyżej 4 - 4,5 tys obr dostaje zdecydowanie za mało powietrza i tyle.

Można to porównać do wykresu momentu obrotowego 2 litrowego silnika z turbiną, gdzie moment obrotowy jest praktycznie stały w bardzo dużym zakresie obrotów (ok. 1,8 - 5,5 tys. obr.). Również na wykresach innych silników turbodoładowanych jest to ładnie widoczne. Niestety silniki wolnossące w porównaniu do turbodoładowanych zdecydowanie gorzej wychodzą pod względem liniowości wykresu momentu siły frown.gif.

A o ile pamiętam, twórca wątku stwierdził, że jego auto zasilane lpg wyraźnie przestaje "ciągnąć" powyżej 4 tysięcy obrotów. Padały podpowiedzi o zapchaniu tłumika środkowego (w dużej mierze trafne - warto sprawdzić tłumik przy dużym przebiegu auta), inni stwierdzili, że ten typ tak ma wink.gif - czyli powyżej 4,5 tys moment obr jest na tyle niski, że wyraźnie to można odczuć (tak jak jazda z 2,5 tys obr, a przy 5 tys - jak jazda z 2 tys obr a przy 6 tys obr wartość momentu obr spada do wartości takiej jak przy 1,2 obr - spróbujcie jeździć przy takich obrotach...)

A dla tych, co nie rozróżniają mocy silnika (użytecznej, nominalnej, trwałej, krótkotrwałej, od momentu siły (obrotowego) polecam przegląd podręczników do fizyki.

> W kolejnych swoich postach piszesz, że od 2 lat nie robiłeś

> "większego przeglądu". Zrób najpierw ten przegląd, a później

> podyskutujemy. U mnie po przejechaniu ok. 15 kkm czuć wyraźną

> różnicę w pogorszeniu mocy, momentu i w ogóle pracy silnika.

> Jadę wtedy na regulację i auto dostaje na nowo wigoru.

> Pzdr!

Jasne, licznik pokazał 15 tys i nagle się pogorszyło. Pojechałeś na przegląd, wymienili filterek (a to się praktycznie robi po 15 tys km!) i od razu rakieta. Pierdu, pierdu... No chyba, że faktycznie masz bardzo prymitywną instalację gazową, w której sterownik nie jest w stanie skompensować zmiany warunków (np. zwiększone opory na skutek zabrudzenia filtrów). Żeby było jasne - wymiana filtra tak powietrza jak i gazu, regulacja testerem sondy lambda, sprawdzanie i wymiana świec jest u mnie robiona systematycznie. Pisząc o "większej regulacji" miałem na myśli sprawdzenie autoadaptacji sterownika, ewentualnej korekcie parametrów za pomocą programu komputerowego.

Reasumując: nie narzekam na brak "wigoru" a jedynie stwierdziłem, że mikser gazowy zawęża tak znacznie dolot, że po przekroczeniu 4 tys obr (z hakiem) po prostu zaczyna brakować silnikowi powietrza. U mnie dodatkowo jest słyszalny wyraźny gwizd na mikserze.

A takie argumenty jak "Zrób najpierw ten przegląd, a później podyskutujemy." to żadne argumenty. Tak jakbym zażądał od Ciebie pokazania dyplomu mgr inż. żeby dyskutować o problemach technicznych. Do dobrego tonu należy tutaj (i nie tylko) pozytywne nastawienie do wszystkich kolegów z autokącika, wymiana doświadczeń i zdania, a nie tylko postawienie na swoim. Za wszelką cenę.

Napisano

Do dobrego tonu należy tutaj (i nie tylko)

> pozytywne nastawienie do wszystkich kolegów z autokącika,

> wymiana doświadczeń i zdania, a nie tylko postawienie na swoim.

> Za wszelką cenę.

Staram się jak mogę ale cały czas odnoszę wrażenie, że do mnie "krzyczysz" i z lekka drwisz, a tego nie lubię. cfaniaczek.gif

Podsumuję krótko, bo widzę, że jakiś chyba drażliwy dla Ciebie ten temat: U mnie nie czuć zauważalnego obniżenia dynamiki powyżej 4000rpm. Dziękuję za dyskusję! Zapraszam oczywiście na jazdę próbną lub porównawczą zlosnik.gif

-----

Moja instalacja jest Elpigazu II gen. (Nicolaus) montowana w bardzo dobrym warsztacie.

Pzdr!

Napisano

> Do dobrego tonu należy tutaj (i nie tylko)

> Staram się jak mogę ale cały czas odnoszę wrażenie, że do mnie

> "krzyczysz" i z lekka drwisz, a tego nie lubię.

Ja? A kiedy? Nie zauważyłem wycieczek osobistych z mojej strony w pierwszych postach.

> Podsumuję krótko, bo widzę, że jakiś chyba drażliwy dla Ciebie ten

> temat: U mnie nie czuć zauważalnego obniżenia dynamiki powyżej

> 4000rpm. Dziękuję za dyskusję! Zapraszam oczywiście na jazdę

> próbną lub porównawczą

> -----

> Moja instalacja jest Elpigazu II gen. (Nicolaus) montowana w bardzo

> dobrym warsztacie.

> Pzdr!

No i tu tkwi ważna informacja - DOBRY WARSZTAT! To chyba najważniejszy czynnik... Jeśli chodzi o sterownik, to o ile pamiętam Nicolaus miał taką sobie opinię i Elpigaz dość szybko, bo w 2004 roku wprowadziło zbudowany na jego bazie sterownik HEVELIUS. Jednak co jak co, ale moja prywatna opinia o produktach Elpigazu jest dobra. Począwszy od VOILI+ (której Nicolaus jest następcą) aż po zaawansowane instalacje wtrysku sekwencyjnego. Oczywiście fuchmen może zepsuć nawet najlepszą instalację, choć oczywiście weźmie TANIO. A to niestety jest często głównym czynnikiem motywującym przy wyposażeniu samochodu w instalację gazową. Tak więc brawo.gif za rozsądny wybór i nie skąpienie złotówek!

Bardziej mnie interesuje, jaki masz mikser, a głównie jego średnica. Te dane powinieneś mieć na fakturze/karcie gwarancyjnej. Może tu tkwi haczyk w różnicy?

Napisano

> Bardziej mnie interesuje, jaki masz mikser, a głównie jego średnica.

> Te dane powinieneś mieć na fakturze/karcie gwarancyjnej. Może tu

> tkwi haczyk w różnicy?

Reduktor VEGA, oznaczenie: 100HP.

Więcej danych w weekend grinser006.gif

Napisano

To 100HP to maksymalna wydajność reduktora (do 100 koników wink.gif )

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> To 100HP to maksymalna wydajność reduktora (do 100 koników )

gdzie dokładnie można odczytać takie parametry? z samego reduktora?

Napisano
  • Autor

Witam wszystkich ponownie i dziękuję za chęci pomocy.

Problem już rozwiązany: link na gazowe forum

Pozdrawiam,

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.