Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zawór odcinający dopływ gazu

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj wymieniałem filt gazu. Gazownik nie zamykał zaworu na butli bo był przekonany że zawór automatycznie odetnie dopływ.. ale nie odciął. W związku z tym pytanie: czy jest możliwe zainstalowanie takiego zaworu i jaki mniej więcej byłby tego koszt ? - bo co w przypadku uszkodzenia instalacji?!!

(Instalacja zakładana w 2000r, parownik landi renzo, butla w bagażniku)

Napisano

Na butli jest elektrozawór, może jest niesprawny. Oprócz elektrozaworu na butli powinna być śrubka ręcznego zamknięcia wypływu LPG, jak ją masz, to odpuść sobie montaż dodatkowego elektrozaworu (nawet nie znajdziesz w pobliżu butli miejsca na jego zamontowanie, a pod podłogą strach, w komorze silnika już masz inny).

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Pytanie laika: no ale co w przypadku wypadku i uszkodzenia instalacji? czy to ten elektozawór przy butli wyłącza gaz???

Napisano

> Pytanie laika: no ale co w przypadku wypadku i uszkodzenia

> instalacji? czy to ten elektozawór przy butli wyłącza gaz???

Ten zawór jest normalnie zamkniety. Otwiera się dopiero po podaniu napięcia (przy przełaczeniu na LPG). Po przejściu na benzynę lub wyłaczeniu silnika zamyka się.

W razie wypadku i urwania przewodów, LPG będzie się lał dopóki silnik nie zgaśnie (a zgaśnie na pewno), wtedy centralka odłaczy napięcie sterujące zawory i LPG przestanie wypływać. Tak to powinno działać, jeśli wszystko jest sprawne.

Pozdr.

Napisano

> Dzisiaj wymieniałem filt gazu. Gazownik nie zamykał zaworu na butli

> bo był przekonany że zawór automatycznie odetnie dopływ.. ale

> nie odciął. W związku z tym pytanie: czy jest możliwe

> zainstalowanie takiego zaworu i jaki mniej więcej byłby tego

> koszt ? - bo co w przypadku uszkodzenia instalacji?!!

> (Instalacja zakładana w 2000r, parownik landi renzo, butla w

> bagażniku)

jest jeszcze coś takiego , jak zawór bezpieczeństwa , który w momencie np. urwania rurki kiedy następuje nagły wypływ gazu powinien się zamknąć i nie dopuścić do opróżnienia zbiornika , ale to tylko w nowszych wielozaworach . częstą praktyką przy wymianie filtra gazu jest liczenie na to że w/w zawór odetnie gaz przy odkręceniu filterka , a ,nie zakręcanie zaworu na butli. można liczyć na szczęście , ale po co?? pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Dzięki za wyjaśnienia

Napisano
  • Autor

przy wymianie tego filtra silnik był wyłączony więc zgodnie z tym co pisze master22221 elektozawór powinien być zamknięty a mimo to gaz ulatniał się confused.gif ? No chyba że nie działa jak trzeba lub wypływ gazu nie był taki wielki?

Z drugiej strony w manualach piszą żeby przed wymianą zamykać zawór ręcznie na butli Sam nie wiem co o tym myśleć

Napisano

> przy wymianie tego filtra silnik był wyłączony więc zgodnie z tym co

> pisze master22221 elektozawór powinien być zamknięty a mimo to

> gaz ulatniał się ? No chyba że nie działa jak trzeba lub

> wypływ gazu nie był taki wielki?

caly czas si ulatnial? jak mechanior wymienial filterek w mojej instalce, to takze na wylaczonym silniku bez zakrecania zaworu w butli, i wylecialo tylko tyle gazu ile bylo w przewodach... moze u ciebie bylo podobnie? smile.gif

Napisano
  • Autor

Chyba wiecej niż w przewodach bo sam stwierdził że myślał iż się wyłączy i stwierdził że to jest stara instalacja.. (ma 7 lat)

Napisano

> Chyba wiecej niż w przewodach bo sam stwierdził że myślał iż się

> wyłączy i stwierdził że to jest stara instalacja.. (ma 7 lat)

W moim autku instalacja ma też 7 czy 8 lat. Wielozawór ma tylko ręcznie zamykane zaworki na wejściu i wyjściu gazu. Oprócz tego jest jeszcze zabezpieczenie przed zatankowaniem ponad 80% pojemności i zaworek kulkowy na wypadek urwania przewodu z gazem lub podobnej sytuacji. Przy gwałtownym wypływie gazu ma zamknąć wypływ.

Pewnie też masz podobny wielozawór.

Napisano
  • Autor

> to mnie uspokoiłeś .. spineyes.gif, postaram się poprosić gazownika żeby mi go sprawdził pozdrawiam i dzięki wszystkim za komentarze

Ps: czy mógłbyś napisać mi czy podczas wymiany filtra zamykasz zawór na butli czy też może ten zawór kulkowy sam odcina dopływ

Napisano

> Ps: czy mógłbyś napisać mi czy podczas wymiany filtra zamykasz zawór

> na butli czy też może ten zawór kulkowy sam odcina dopływ

Zakręcam zawór na butli, zapalam silnik żeby wypalił się gaz z przewodów i jak silnik zgaśnie dopiero dobieram się do filtra. Gdyby czekać na zadziałanie tego kulkowego zaworka można by sobie coś niechcący zamrozić gazem. Poza tym gdy filtr jest wyjęty to odkręcam na chwilę zawór na butli dla przedmuchania przewodu i gaz leci mocno. Może ten zaworek jest tak policzony, że zamknie się dopiero przy bardzo silnym wypływie, gdy np przewód zostanie wyrwany z wielozaworu?

Napisano
  • Autor

No to jak u mnie

jeszcze raz dzięki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.