Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwny problem po zmianie kół

Featured Replies

Napisano

Witam, zmieniłem opony na letnie - po wymianie ciężko kręci się kierownicą. Opony zmieniłem z felgami, nie są to opony kierunkowe (Michelin MXT). Ciśnienie w oponach przednich było dobre a w tylnych wymagało dopompowania. Po przejechaniu kilku kilometrów kręci się troszkę lżej ale i tak za ciężko i dużo ciężej niż przed wymianą. Dziwne też że w czasie wymiany opon z tylnej osi wahacz opadł tak że musiałem podważyć go żeby założyć felgi i dokręcić. Co może być przyczyną oporów na kierownicy ? W czasie jazdy nie wyczuwa się drgań ani wibracji na kierownicy tylko znaczny opór w pewnym zakresie skrętu.

Napisano

W zeszłym tygodniu sam zmieniłem opony i mam ten sam problem. Myślałem, że może mi sie tylko wydaje, ale skoro Ty piszesz o czymś takim to pewnie nie jest to przypadek. Moje Punto I '99 nie ma wspomagania ale kręciło się lżej. Szczególnie przy skręcie w prawo czuć większy opór. Może ktoś miał ten sam problem i wie co jest przyczyną?

Napisano

nie wiem czy wam to wystarczy,ale opony zimowe najczesciej(nie zawsze)maja mniejszy rozmiar,co za tym idzie lzej sie kreci i auto lepiej przyspiesza.letnie sa wieksze,szersze i moze stad te odczucia

Napisano
  • Autor

Racja-zapomniałem napisał, nie mam wspomagania w Punciaku. Rozmiar opon taki sam-letnie 165/65/13 a zimowe 165/70/13. Jeżdżę tym samochodem 6 lat i widzę różnicę w tym że kręci się kierownicą dziwnie ciężko. Tato jak siadł wczoraj to po chwili zapytał dlaczego tak ciężko kierownica sie obraca. Byłem dzisiaj u mechanika ale mnie miał dla mnie czasu buu.gif. Może jutro się coś dowiem więcej.

Napisano

> Witam, zmieniłem opony na letnie - po wymianie ciężko kręci się

> kierownicą. Opony zmieniłem z felgami, nie są to opony

> kierunkowe (Michelin MXT). Ciśnienie w oponach przednich było

> dobre a w tylnych wymagało dopompowania. Po przejechaniu kilku

> kilometrów kręci się troszkę lżej ale i tak za ciężko i dużo

> ciężej niż przed wymianą. Dziwne też że w czasie wymiany opon z

> tylnej osi wahacz opadł tak że musiałem podważyć go żeby założyć

> felgi i dokręcić. Co może być przyczyną oporów na kierownicy ? W

> czasie jazdy nie wyczuwa się drgań ani wibracji na kierownicy

> tylko znaczny opór w pewnym zakresie skrętu.

mogę jedynie podpowiedzieć, że kumpel w Seacie Cordobie również zmienił ostatnio zimówki na letnie, rozmiary opon identyczne i po zmianie kręci się kierownicą o wiele ciężej crazy.gif

opona letnia jest twardsza, letnia łatwiej się "skręca", z tego mogą wynikać te prawidłowości. co więcej, zaprzyjaźniony mechanik, pracujący zresztą w serwisie VW, powiedział że jest to normalny objaw

edit:

swoją drogą, u mnie również o wiele ciężej chodzi kierownica po przekładce na letnie kapcie wink.gif

Napisano

Letnie mają większą powierzchnię styku z podłożem nawet przy tym samym rozmiarze.

No chyba że po zmianie są nienapompowane. To wogóle jest ciężko devil.gif

Napisano

> . Rozmiar

> opon taki sam-letnie 165/65/13 a zimowe 165/70/13.

no bardzo kurna taki sam pad.gif

zimówki na lamelach sie poddają, no i te 5% profilu też sporo daje wbrew pozorom

Napisano
  • Autor

Wiem że różnica w wysokości profilu jest niewielka ale jest,wydaje mi się że różnica nie powinna być aż tak duża pomiędzy zimową opona a letnią. Jeżdżę tym samochodem od 6 lat i wcześniej kierownica kręciła się znacznie lżej. Zobaczę co dzisiaj będzie i popatrzę na kanale czy coś widać dziwnego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.