Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwny stuk

Featured Replies

Napisano

Witam

Zauwazyłem w swojej Astrze F dziwny objaw zdażyło to sie parę razy

Gdy rozpędzę sie gdzieś do 100 i jak puszczę gaz tak że samochód sam zwalnia i mam niedużą szybkośc to słyszę jakiś głośnawy stuk i nieduże szarpnięcie samochodem

Co zauwazyłem że zdaża sie to tylko gdy samochód zwalnia sam bo gdy uzywam hamulców to to się nie pojawiło

Czy może ktoś miał coś podobnego albo może wie co to może być

Napisano

> Gdy rozpędzę sie gdzieś do 100 i jak puszczę gaz tak że samochód sam

> zwalnia i mam niedużą szybkośc to słyszę jakiś głośnawy stuk i

> nieduże szarpnięcie samochodem

I po tym stuku czuć, że przestał zwalniać i zaczął ciągnąć?

Napisano
  • Autor

Tak samochód dalej jedzie jak by się nic nie działo

Napisano

> Tak samochód dalej jedzie jak by się nic nie działo

Nie wiem czy się dobrze zrozumieliśmy wink.gif

Kiedy jedziesz sobie i zdejmiesz nogę z pedału gazu zaczyna działać cut off czyli komp odcina paliwo (mówiąc w uproszczeniu wink.gif ) Samochód robi buuuuuuuuuu i zwalnia. Kiedy obroty spadną do ok. 1300 - 1100 (w zależności od temeratury silnika), komp znów zapodaje paliwo i buuuuuu się kończy natoniast czuć dość wyraźnie jak samochód zaczyna ciągnąć do przodu. Właśnie pytam czy ten "dziwny stuk" towarzyszy momentowi zapodania paliwa przez komp.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Moze nie tak ten stuk i szarpnięcie pojawiało się przy nieduzej prędkości tak że po tym zaraz jak dodałem gazu to wszystko było normalnie samochód przyspiesza

Napisano
  • Autor

Ale ja czuje szarpnięcie samochodem jakby go coś przyblokowało i jest trzask to jest typowo mwtaliszcny trzask

Napisano
  • Autor

Może tak odnosi sie takie wrażenie jakby zaskoczył w trybach ząb na ząb i jest przez to nagłe przyblokowanie i ten trzask

Napisano

W dalszym ciągu nie wiem, w którym momencie pojawai się ten stuk wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

gdy szybkośc spadnie gdzieś w granicach 40 km wtedy pojawia sie na moment to przyblokowanie

i jak pisałem tylko wtedy gdy samochód zwalnia siłą swojej bezwładności bo jak uzywam hamulców to tego objawu nie ma

Napisano

> gdy szybkośc spadnie gdzieś w granicach 40 km wtedy pojawia sie na

> moment to przyblokowanie

No już trochę bliżej wink.gif Na jakim biegu jest to 40km/h? albo inaczej: co pokazuje wtedy obrotomierz.

Mam dwie koncepcje i trza coś wybrać wink.gif

Pozdroofka

Napisano

Nie piszesz, więc przedstawie Ci obie koncepcje a Ty sam sobie coś dopasujesz. wink.gif

Najpierw pytanie pomocnicze:

Czy ten stuk pojawa sie TYLKO w opisanej przez Ciebie sytuacji? A może jest tak: jedziesz 100, zdejmujesz nogę z gazu, zwalniasz i dodasz gazu ZANIM prędkośc spadnie do owych 40 i momencie dodania gazu pojawia się stuk?

Jeżeli odpowiedź na powyższe pynanie brzmi "NIE" to:

1.

Coś się dzieje z klockami hamulcowymi a raczej z ich mocowaniem. Może żle założona lub brak spręzynki? Może brudne/zatarte prowadnice?

Jeżeli odpowiedź brzmi "TAK" to:

2.

a) Gdzieś pojawił się luz: w skrzyni, przegub półosi a może coś ze sprzegłem. W momencie kiedy silnik zaczyną ciągnąć czy to z powodu naciśnięcia przez ciebie pedału lub wyłączenia cut-offa przez komputer luz/sprzegło daje znać o sobie

b) opcja z hamulcem opisana powyżej też jest aktualna w koncepcji nr. 2

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Może jak się to pojawi to postaram sie napisać dokładniej przypilnuje tego bo to było może 5-6 razy to nie jest zawsze

I jak pisałem wcześniej to nie wygląda na szarpnięcie samochodem tylko przyblokowanie go na moment ten trzask i dalej się toczy to wszystko siędziało gdy samochód sam się toczy bo gazu dodawałem zawsze po tym przyblokowaniu i samochód normalnie jedzie

a jeszcze jedno zauważyłem na postoju trochę szumi jak wcisnę sprzęgło to robi się cicho czy to by miało z tym coś wspólnego

Napisano

> a jeszcze jedno zauważyłem na postoju trochę szumi jak wcisnę

> sprzęgło to robi się cicho czy to by miało z tym coś wspólnego

Szumi? to się ciesz wink.gif U połowy kącikowiczów już nie szumi tylko jazgocze zlosnik.gif Na 90% to łożysko na wałku głównym skrzyni. Nie ma co się przejmować, prócz dyskomfortu laryngologicznego wink.gif Trochę, ale tylko trochę pomaga wymiana oleju z w skrzyni. Jeżeli u Ciebie dopiero szumi, to może wymiana to wyciszy?

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.