Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

co mowicie o tych nadkolach??

Featured Replies

Napisano

> witam znalazlem takie cos

> http://www.allegro.pl/item178518188_nadkole_nadkola_opel_astra_tyl_przod_producent_.html

> cena dobra co mowicie warto kupic??

witam

założyłem nadkola u siebie... plus nie słychac jak się jakieś żwirki i kamyki obijają no i podobno zabezpiecza to nadkola przed rudą smile.gif

minus to to że jak jest komplet na pokładzie to na dołkach potrafi ciut przytrzec . ale ogółem spoks .

pozdro

Napisano

Chcesz zakladac z tylu? A miales do tej pory? Imo, lepiej zrobic porzadna konserwacje i tak zostawic. Tutaj syf i sol splywa na bierzaco, a jak zalozysz nadkole, bedzei sie zatrzymwyac miedzy nim a blacha i zrec asterke. Na wlasne oko widzialem i rozmawialem z brejdakiem - nexia jezdzila od nowosci bez nadkoli z tylu - bez rdzy, zalozyl nadkola i koles przyprowadzil za jakies 2 lata na robienie blacharki, bo pod nadkolami mocno zjadlo blache. Sam przemysl, ja sobie nie zakladam, o nie.

Napisano
  • Autor

> Chcesz zakladac z tylu? A miales do tej pory? Imo, lepiej zrobic

> porzadna konserwacje i tak zostawic. Tutaj syf i sol splywa na

> bierzaco, a jak zalozysz nadkole, bedzei sie zatrzymwyac miedzy

> nim a blacha i zrec asterke. Na wlasne oko widzialem i

> rozmawialem z brejdakiem - nexia jezdzila od nowosci bez nadkoli

> z tylu - bez rdzy, zalozyl nadkola i koles przyprowadzil za

> jakies 2 lata na robienie blacharki, bo pod nadkolami mocno

> zjadlo blache. Sam przemysl, ja sobie nie zakladam, o nie.

dzieki za rade myslalem wlasnie o tym ze z myciem bedzie klopot , to lepiej ta kase na bolla przeznaczyc i wypsikac porzadnie

dzieki

Napisano

Nie ma sprawy. Wiesz, zaden ze mnie autorytet, mowie co widzialem i powtarzam to co zaslyszalem od brejdaka i wujasa mechanika. Jakby to bylo rzeczywiscie potrzebne, to by montowal to opel od razu w fabryce. A taka wydmuszka za 20zl to raczej nie bedzie "to". Powodzenia przy konserwowaniu - mnie tez to czeka lada dzien 20.GIF

Napisano

Dziwne... bo jak ja kupowałem w sklepie nadkola to pytali jaka buda... więc nie wiem czy te uniwersałki się zawsze sprawdzą...

Tak na marginesie moje w kombiaku pasowały na tyle dobrze że 1,5 roku jeździłem z nimi BEZ żadnego wkręta - trzymały się same po założeniu. Dopiero niedawno po założeniu większych felg i szerszych kapci na zakrętach zaczęło troszkę przycierać więc dałem kilka wkrętów i lekko je popodcinałem.

Napisano

ja nie mialem wczesniej i zalozylem bo to co zobaczylem co sie gromadzi w tych zaułkach w nadkolu obok wlewu paliwa to postanowilem zalozyc. bloto tam bylo takie nagromadzone ze ciezo bylo to srubokretem wyskrobac o myciu cisnieniowym nie wspomne... ja nadkola kupilem za 17 zl w sklepie motoryzacyjnym...

Napisano

Poprzedni wlasciciel czyscil na bierzaco i ja czyszcze na bierzaco przy myciu auta i mam czysto (w granicach rozsadku, przeca nikt po 1 kursie nie bedzei pucowal nadkoli hehe.gif ). A dawno temu zakladales? Wierciles? Dobrze pasuja? Nie tluka sie? Nie obcieraja konserwacji i lakieru?

Napisano

u mnie poprzednik chyba nie zagladal do nadkoli wogole bo tyle tam bylo syfu tak jakby od nowosci tam sie gromadzil, a ja zalozylem nadkola po zrobieniu konserwacji podwozia i profili zamknietych. nadkola sa na 2 albo 3 wkretach, dobrze pasuja nie obcieraja lakieu bo nie maja jak...zabezpieczone mam tez ta czesc blotnika ktora jest podgieta do srodka wiec wszystko jest ok.

Napisano

No oby Ci sie sprawowaly jak najlepiej 893goodvibes.gif Ja jednak jestem zwolennikiem konserwacji na bierzaco niz zakladania nadkoli skromny.gif

Napisano

Od nowości nie mam z tyłu nadkoli . Fabrycznie wnęki kół tylnych zabezpieczone są grubą warstwą chyba PCV . I jak na razie po 6-ciu latach to wystarcza ok.gif

Napisano

> Warstwa pcv? Moze to jednak nadkole?

producent nie przewiduje z tyłu nadkoli , tylko z przodu . Dlatego tylne wnęki są tak zabezpieczone . To wygląda jak bardzo twardy wosk lub dość miękkie tworzywo albo lepik grubości z 0,5 cm przyklejone do blachy

Napisano

To i ja mialem takiego "gluta" ale sporo cienszego, juz sie konczy, stad przymiarka do konserwowania. Wiem, ze fabrycznie nei ma, ale moze Twoj poprzednik sobie zrobil wink.gif Widac masz porzadnie zakonserwowany sprzet wink.gif

Napisano

> Chcesz zakladac z tylu? A miales do tej pory? Imo, lepiej zrobic

> porzadna konserwacje i tak zostawic. Tutaj syf i sol splywa na

> bierzaco, a jak zalozysz nadkole, bedzei sie zatrzymwyac miedzy

> nim a blacha i zrec asterke. Na wlasne oko widzialem i

> rozmawialem z brejdakiem - nexia jezdzila od nowosci bez nadkoli

> z tylu - bez rdzy, zalozyl nadkola i koles przyprowadzil za

> jakies 2 lata na robienie blacharki, bo pod nadkolami mocno

> zjadlo blache. Sam przemysl, ja sobie nie zakladam, o nie.

Ja założyłem nadkola po 4latach eksploatacji auta. Oczywiście najpierw mycie suszenie konserwacja i potem nadkola . To było w 2004/05 i do dziś zero rdzy.

Napisano

> To i ja mialem takiego "gluta" ale sporo cienszego, juz sie konczy,

> stad przymiarka do konserwowania. Wiem, ze fabrycznie nei ma,

> ale moze Twoj poprzednik sobie zrobil Widac masz porzadnie

> zakonserwowany sprzet

poprzednika nie było bo auto mam od nowości zlosnik.gif . Skoro dali 12 lat gwarancji na blachę to musieli się przyłożyć do dobrej konserwacji zlosnik.gif

Napisano

> witam znalazlem takie cos

> http://www.allegro.pl/item178518188_nadkole_nadkola_opel_astra_tyl_przod_producent_.html

> cena dobra co mowicie warto kupic??

Mam kuzyna lakiernika. Odradzał mi montowanie nadkoli. W zamian za to dokładnie je umyłem i potraktowałem specjalnym środkiem (po otwarciu puszki wygląda jak farba, śmierdzi rozpuszczalnikiem nitro, po pomalowaniu np. pędzlem zasychało tworząc grubą warstwę - coś jak guma). Kuzyn stosuje to od lat i nie ma stresu. Po zimie mogę powiedzieć, że u mnie zero rdzy. Oczywiście zimą raz na ok. 2 tygodnie dokładne mycie nadkoli.

Moim zdaniem to skuteczniejsze niż nadkola, bo można dokładnie je wypłukać.

Co do tego środka, to jutro zamieszczę fotkę puszki (ta "guma" występuje w czarnym i szarym kolorze).

Napisano

Ja mam założone i żadnych złych efektów tego nie widzę i pewnie nigdy nie zobaczę. Nie wnikam dlaczego OPEL nie zakłada fabrycznie tych nadkoli, ale fabryczne zabezpieczenie jest gó....o warte - wiem co mówie bo mam już rude tam gdzie zwykle u opla ona występuje.

Jak dobrze oczyścisz, potem baranek, potem warstwa na pędzel i w końcu na to nadkole to za Chiny Ludowe nie widze możliwości żeby coś CI się tam zalęgło. Kilka AII widziałem bez plastików i sporo z nich miało identyczne bąble jak ja.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.