Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dwa problemy. Dziwne piski i nieosiąganie temperatury....

Featured Replies

Napisano

Witam mam dwa problemy.

Po pierwsze słyszę jakieś dziwne piski pod maską. Dzieje się to najczęściej gdy jeżdżę po Warszawie. Gdy jeżdżę u siebie po Wyszkowie praktycznie nie ma tego choć czasem sie zdarza. Pokazało się to mi w zeszłe lato. Przez zimę nie było pisków wogóle. A teraz na wiosnę gdy zrobiło się cieplej znowu się pojawiły. Piski pojawiają się przy ruszaniu z jedynki a także przy zmianie biegu z jedynki na dwójkę. Czasem ale sporadycznie także przy zmianie na trójkę. Pisk nie jest metaliczny. Przypomina jakby tarcie paska o metal. Powiem, że pasek klinowy jest niedawno wymieniony, bo na początku myslałem, że to właśnie ten pasek ale nic nie pomogło. Nadal są piski i nie wiem co to może być. Może ktoś was spotkał się już z czymś podobnym? Co może powodować że to tak się dzieje?

Drugie pytanie i problem to to że nie dochodzi mi temperatura na wskażniku do 90 stopni. Mysłałem, że to przez zimę ale teraz zrobiło sie ciepło i nie ma szans by jadąc w trasie silnik nagrzał się do 90 stopni. Jadąc troszke w korku nie ma problemu i sie nagrzewa do ponad 90 stopni i wiecej. Co może być przyczyną?

Przy okazji zapytam o jeszcze jedną rzecz. Moja asterka pochodzi z Niemiec. Kupiłem ją półtora roku temu i zrobiłem ponad 20 tys. km i nie wiem czy wymieniać świece czy też nie? Nie wiem ile w Niemczech było przejechane na tych świecach ale wyglądaja ładnie są czyste ładnie sie wypalają. Co radzicie wymieniac czy nie? Niektórzy mi mówią, że mam teraz świece niemieckie i na pewno lepsze niż te co kupie teraz w sklepie. Co ile wy wymieniacie świece? Jeśli wymieniać to na jakie? Jakiej firmy i jaki model.

Pozdro

Napisano

1. Piszczy podczas jazdy czy na wolnych na postoju czy niezaleznie? pasek dobrze naciagniety? moze jak sie silnik zagrzeje albo jak jest ciepło na zwenatrz to pasek sie wydłuża i piszczy. (ale dlaczego w wawie?????) smile.gif

2. Do wymiany termostat

3. Jak sie nic złego nie dzieje (zapala, nie przerywa) to mozesz zaryzykować i jezdzic dalej. Był dzisiaj/wczoraj temat o swiecach

Napisano

1. tak jak kolega pisał pewnie pasek

2.z tymi temperaturami tak jest w astrach nie sugeruj sie wskazaniami co z tego ze wskazówka nie dochodzi przy normalnej jeździe tez sie tym martwiłem ale mnie lelek uspokoił, zajrzyj w moje posty tam coś jest na temat wskazań temperatury

3. jeśli o świece chodzi to ja radze zmienić na NGK najlepiej, jeśli już je wykręciłeś zęby je zobaczyć to już są do du... bo ta uszczelka przy świecy jest jednorazowa, a wogole to świece najlepiej zmieniać co 30 tys a na gazie co 10 tys jeśli nie wiesz ile maja przejechane to wymieniaj od razu koszt około 50-60 złotych, to nie jest przecież duzo

pozdro 30.GIF

Napisano

> Drugie pytanie i problem to to że nie dochodzi mi temperatura na

> wskażniku do 90 stopni. Mysłałem, że to przez zimę ale teraz

> zrobiło sie ciepło i nie ma szans by jadąc w trasie silnik

> nagrzał się do 90 stopni. Jadąc troszke w korku nie ma problemu

> i sie nagrzewa do ponad 90 stopni i wiecej. Co może być

> przyczyną?

Termostat do wymiany-bo skoro w trasie się nie nagrzewa a w korku niema problemu-to termostat wyglada na otwarty non stop i nie trzyma temperatury roboczej

> Nie wiem czy wymieniać świece czy też nie? Nie wiem ile w

> Niemczech było przejechane na tych świecach ale wyglądaja ładnie

> są czyste ładnie sie wypalają. Co radzicie wymieniac czy nie?

> Niektórzy mi mówią, że mam teraz świece niemieckie i na pewno

Mozesz wymienić dla pewności, koszt niewielki.

Teraz niema juz tego porównania, że świece założone w niemczech "muszą być lepsze". Jest i u nas na rynku bardzo dużo dobrych produktów. wybieraj świece NGK, BOSCH, GM

tu możesz zobaczyć jaki świece pasuja do ciebie: NGK

Pozdrawiam

Napisano

termostat na bank tez wymienialem ostatnio jakis tydzien temu kosztowalo mnie to 100zl bo termostat 30zl a robota 70 bo byl pod rozrzadem i bylo z tym troche roboty

Napisano
  • Autor

> 1. Piszczy podczas jazdy czy na wolnych na postoju czy niezaleznie?

> pasek dobrze naciagniety? moze jak sie silnik zagrzeje albo jak

> jest ciepło na zwenatrz to pasek sie wydłuża i piszczy. (ale

> dlaczego w wawie?????)

Piszczy tylko podczas jazdy, tzn tylko podczas ruszania i zmiany z jedynki na dwojke. Pasek chyba dobrze naciągnięty. Napinacz nie był wymieniany. A moze piszczeć np. pasek od pompy wspomagania lub alternatora ?

No własnie moze dlatego ze jest cieplej sie tak dzieje ale dlaczego. Napisałem ze w wawie bo po warszawie troszke inaczej jeżdże tzn trochę szybiej ruszam i szybciej i agresywniej zmieniam biegi, wiecie jak sie jezdzi po wawie. w wyszkowie jezdze wolniej i wolniej przyspieszam i spokojniej.

Napisano
  • Autor

> 2.z tymi temperaturami tak jest w astrach nie sugeruj sie

> wskazaniami co z tego ze wskazówka nie dochodzi przy normalnej

> jeździe tez sie tym martwiłem ale mnie lelek uspokoił, zajrzyj w

> moje posty tam coś jest na temat wskazań temperatury

Ale wcześniej temperatra była dobrze czyli 90 stopni dopiero w zime sie tak zrobiło. A czy zła temperatura pracy silnika tj. za niska nie powowduje wiekszego spalania??

> 3. jeśli o świece chodzi to ja radze zmienić na NGK najlepiej, jeśli

> już je wykręciłeś zęby je zobaczyć to już są do du... bo ta

> uszczelka przy świecy jest jednorazowa, a wogole to świece

> najlepiej zmieniać co 30 tys a na gazie co 10 tys jeśli nie

> wiesz ile maja przejechane to wymieniaj od razu koszt około

> 50-60 złotych, to nie jest przecież duzo

> pozdro

Dlaczego ta uszczelka jest jednorazowa?? A jeśli świece są juz słabe tzn mają przejechane powiedzmy te 30 tys to powodują ze jest wieksze spalanie paliwa ??

Napisano

> Piszczy tylko podczas jazdy, tzn tylko podczas ruszania i zmiany z

> jedynki na dwojke. Pasek chyba dobrze naciągnięty. Napinacz nie

> był wymieniany.

to pasek rozrzadu - raczej nie piszczy

A moze piszczeć np. pasek od pompy wspomagania

> lub alternatora ?

o ten właśnie mi chodziło - czesto piszczy jak jest luzny albo wilgotny albo wyjechany albo kolka zuzyte

tak przypuszczam że pasek klinowy napedu alternatora hmm.gif zalezy też jaki to pisk, gdyby słychac było na wolnych obrotach to podnosisz maske do gory i nasłuchujesz...

Edit: niedogrzany silnik moze powodowac zwiekszone spalanie, na dłuższą mete szybciej moze sie zuzywać cały silnik

a swiece to nieduzy wydatek, moze byc problem jak ze zuzytej odłamie sie kawałek np porcelanki i narobi syfu w cylindrze wtedy bedziesz sobie pluc w gebe ze nie wymieniłes wczesniej

Napisano

> Piszczy tylko podczas jazdy, tzn tylko podczas ruszania i zmiany z

> jedynki na dwojke. Pasek chyba dobrze naciągnięty. Napinacz nie

> był wymieniany. A moze piszczeć np. pasek od pompy wspomagania

> lub alternatora ?

> No własnie moze dlatego ze jest cieplej sie tak dzieje ale dlaczego.

> Napisałem ze w wawie bo po warszawie troszke inaczej jeżdże tzn

> trochę szybiej ruszam i szybciej i agresywniej zmieniam biegi,

> wiecie jak sie jezdzi po wawie. w wyszkowie jezdze wolniej i

> wolniej przyspieszam i spokojniej.

Może być jeszcze zużyte koło pasowe altka

Napisano

> już je wykręciłeś zęby je zobaczyć to już są do du... bo ta

> uszczelka przy świecy jest jednorazowa,

jak to jednorazowa icon_eek.gif skąd kolega ma taką informacje - w niejednym samochodzie wykręcałem świece po pare razy i wszystko było ok - to nie jest miedź która jest tylko na jeden raz co nie znaczy że autor posta nie powinien wymienić świec - jeżeli nie zna przebiegu to jak najbardziej wymiana byłaby wskazana

pzdr

a wogole to świece

> najlepiej zmieniać co 30 tys a na gazie co 10 tys jeśli nie

> wiesz ile maja przejechane to wymieniaj od razu koszt około

> 50-60 złotych, to nie jest przecież duzo

> pozdro

Napisano
  • Autor

> Może być jeszcze zużyte koło pasowe altka

A jak mam rozpoznać że koło pasowe jest zużyte ??

Napisano
  • Autor

> A moze piszczeć np. pasek od pompy wspomagania

> o ten właśnie mi chodziło - czesto piszczy jak jest luzny albo

> wilgotny albo wyjechany albo kolka zuzyte

O jakich kółkach mówisz ?? hmm.gif

> tak przypuszczam że pasek klinowy napedu alternatora zalezy też jaki

> to pisk, gdyby słychac było na wolnych obrotach to podnosisz

> maske do gory i nasłuchujesz...

No własnie w tym problem, że tego nie słychać na wolnych obrotach tylko podczas ruszania i cięzko zczaić skad to dokładnie dobiega. Pisk jest taki krótki i własnie jakby sie guma obcierała o metal.

Napisano

Najpierw piszesz:

Quote:

pasek klinowy jest niedawno wymieniony

A potem:

Quote:

A moze piszczeć np. pasek od pompy wspomagania lub alternatora ?

To ja się pytam: jaki pasek wymieniałeś?

Czy wogóle wiesz o czym piszesz?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.