Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.6 8V - Przebieg 126 tyś ???

Featured Replies

Napisano

Pozdrowienia świąteczne dla wszystkich oraz dla wszystkich pytanie - co sądzicie o przebiegu 126 tyś w 5 letniej astrze II? Czego sie można spodziewać i jakie rokowania na bliższą i dalszą przyszłość. Posiadacze 1.6 8V - proszę o opinie smile.gif

Napisano

Ciezko cos konkretnie napisac to zalezy od wilu czynniko jak auto bylo serwisowane czy byl robione wszystko na czas ,czy jedzila osoba spokojna czy ktos o rajdowych zapalach

Generalnie jest to normalny przebieg i wiarygodny ,moja astra ma juz 8 lat jest z 99r ma 180tys i powiem ze samochod jak nowy znikome problemy ,koszty bardzo niskie a po9 zalozeniu gazu rewelacja

W dodatku silnik 8V jest o wiele bardziej wytrzymala konstrukcja niz 16V ,z 16 czasto sa problemu z gazem a na 8 zaworowym gaz dziala idelanie

Pozatym czasci sa tansze i to znacznie ,jednak sa to silniki slabsze bo maja 75koni a 16V maja po 90 czt 100 nawet

Napisano

> ,jednak sa to silniki slabsze

> bo maja 75koni

Była też wersja 84 KM na wielopunktowym wtrysku.

Napisano

Moja jest na wielopunkcie 84KM z 2001r; na 103tys km w tym 60tys na gazie i odpukac wszystko ok. To jest bardzo cichy i trwały silnik; i jeszcze jedno: bezkolizyjny rozrząd. Pozdrawiam ok.gif

Napisano

jakbym teraz jeszcze raz kupowal astre kupilbym ja wlasnie z 1.6 8v lub z jakims ON

Napisano

> Była też wersja 84 KM na wielopunktowym wtrysku.

slyszalem ze te silniki to najgorszy niewypal jak opel wypuscil

tak,1,6 8V jest bezkolizyjny

Napisano

> slyszalem ze te silniki to najgorszy niewypal jak opel wypuscil

A konkretnie?

Napisano

Nic mi o tym nie wiadomo niewiem.gif

Napisano

Witam. Z tego co wiem to w Astrze G silniki 1.6 8V były tylko na wielopunktowym wtrysku. Pozdrawiam

Napisano

> Z tego co wiem to w Astrze G silniki 1.6 8V były tylko na

> wielopunktowym wtrysku. Pozdrawiam

To mało wiesz Kolego bo w G montowano również silnik X16SZR 75KM na jednopunktowym wtrysku.

Napisano

126 tys w 5 lat - moim zdaniem tyle dobrze że raczej oryginalny... Ja salonowym uniakiem swego czasu przez 5 lat zrobiłem nieco ponad 60000km a uważam że było normalnie eksploatowane. Takie 126tys to niemało choc i tak raczej nie spodziewałbym się jakichś przykrych niespodzianek o ile auto było należycie eksploatowane.

1.6 8v jest ok... nie wiem jak ten konkretnie ale u mnie w X16SZR to co najbardziej dokucza to tu i ówdzie nieszczelności - miska olejowa, pokrywa zaworów itp...

Ogólnie silniczek wystarczający w zupełności do mojego stylu jazdy a przy tym nawet względnie ekonomiczny.

Napisano

> 1.6 8v jest ok... nie wiem jak ten konkretnie ale u mnie w X16SZR to

> co najbardziej dokucza to tu i ówdzie nieszczelności - miska

> olejowa, pokrywa zaworów itp...

No właśnie, miska olejowa... Mój też zaczyna sobie powoli znaczyć teren i to jest chyba jedyna przyczyna ubytku oleju.

Napisano

jump.gif Ponawiam pytanie. Co słyszałeś? Bardzo mnie to ciekawi. zlosnik.gif

Napisano

Masz silnik 8V wiec chyba wiesz jakie sa jego wady i usterki. A jezeli nie wiesz to znaczy ze trafiles na dobry model. Pozdrawiam

Napisano

> Masz silnik 8V wiec chyba wiesz jakie sa jego wady i usterki. A

> jezeli nie wiesz to znaczy ze trafiles na dobry model.

> Pozdrawiam

hmmm... ten silnik nie ma raczej jakichś newralgicznych punktów, a wypowiedzi na forum to potwierdzają...

Rozumując inaczej - wszystkie silniki są do d***, bo teoretycznie może w nich się zepsuć wszystko spineyes.gif

Napisano

Co Ty clown.gif nie mów że gorszy niż c14nz rotfl.gif

Napisano

> A konkretnie?

Witajcie,

konkretnie to co we wszystkich silnikach "Z"et, [Zxx] czyli cieńsze! pierścienie tłokowe w stosunku do Xów, w Z16SE w stosunku do X16SZR jest inna uszczelka głowicy, korbowody, i oczywiście padający katalizator zespolony z kolektorem wydechowym, wszystko to powoduje że jeżdżąc silnikami Z-et w stylu przedstawicieli handlowych trwałość osiągają nie większą niż 200kkm, i remont dołu, góry. Dokładnie zepsuli najlepszy silnik opla heh

pozdrawiam

Piotr

Napisano

> tak,1,6 8V jest bezkolizyjny

A ja wlasnie mam taki 1.6 8v 84KM wink.gif autko jest z 2002 mam teraz 10o tysi nabite, przy 90tys zalozylem LPG sekwencje ....

... i jak do tej pory zlego slowa nie moge powiedziec o silniku, jest bezawaryjny (poza EGR i apetytem na olej), cichy i wcale nie jest az tak slaby jakby sie moglo wydawac (przy 140 km/h da sie jeszcze przyspieszac a i do tych 100km/h nie czeka sie az tak dlugo) ... wiec nie wiem gdzie jest ten "niewypal" schowany;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.