Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rejestracja pojazdu SAM - przyczepa, jakie koszty?

Featured Replies

Napisano

Co i jak po kolei zrobic zeby zarejestrowac zbudowana przez siebie przyczepe jako SAM? Gdzie sie uda i gdzie ile gotowki miec ze soba?

Dzieki

Napisano

> Co i jak po kolei zrobic zeby zarejestrowac zbudowana przez siebie

> przyczepe jako SAM? Gdzie sie uda i gdzie ile gotowki miec ze

> soba?

> Dzieki

Nie wiem jakie papiery trzeba miec idąc do urzedu miasta , ale tam muszą wydać Ci decyzje o nadaniu kokretnego numeru nadwozia i z tą decyzją udajesz sie do OSKP gdzie przyczepka jest mierzona , ważona a późnej jest wystawiany stosowny kwit.

pozdr

Napisano

> czyli najpierw wycieczka nie na stacje, tylko do urzedu?

tak, najlepiej tam sie dowiedzieć czego wymagają do wydania decyzji o nadaniu numerów nadwozia/ramy.

pozdr

Napisano

> czyli najpierw wycieczka nie na stacje, tylko do urzedu?

tak , czeka cie sporo latania. wniosek w ktrym złozysz ośiadczenie że sam ją zbudowales z jakich materiałow wniosek o nabicie nr itd , tablice probne potem SKP potem znow WK... i dopiero rejestracja.....

Napisano

> soba?

przerabialem ten temat przy okazji budowy przyczepy pod lodz

trzeba miec projek wykonany przez uprawioną (PZM) osobe. Dokumentacje na materiał z jakiego bedzie wykonana.

ogolnie kilkunastostronicowa dokumentacje zawierajaca, srenice, opon, schemat elektryczny, mozliwy udzwig, przeznaczenie, burty....

potem stacja kontroli pojazdu

urzad

i rejstarcja pad.gif

taniej/szybciej/lepiej jest kupic zarejstrowana bezterminowo juz przyczepke typu SAM z obojetenie jakim stanie i odbudowac ja od podstaw w dowolny sposob zachowujac tylko nr wybite na dyszlu smile.gif

ja tak zrobilem ok.gif

> Dzieki

Napisano

> bez przesady... to jest przyczepa do 750 kg

bez znaczenia i kolega dobrze powiedzial ze jesli ma to byc zwykla przyczepka a nie specjalistyczna to sie nie oplaca robic samemu

Napisano

> soba?

> Dzieki

Kolego, procedura rejestracji takiej przyczepy jest prosta i raczej bezproblenowa. Przynajmniej na Śląsku tak jest.

Praktycznie nie potrzebujesz rachunków na podzespoły.

Jeśli masz już zrobioną przyczepą to:

1. Wydział komunikacji. Składasz wniosek własnoręcznie napisany albo wypełniasz druk który mają już urzędasy. We wniosku musi stać napisane ,że zbudowałeś przyczepe towarową albo bagażową własnej konstrukcji i prosisz o jej zarejestrowanie. Jednocześnie informujesz i oświadczasz, że wszystkie materiały i podzespoły użyte do jej wykonania są Twoją własnością ( jeśli tak napiszesz to nie będą się domagać faktur i rachunków ). Składasz wniosek i czekasz na decyzję.

Po kilku dniach otrzymasz decyzję wydziału komunikacji że nadają twojej przyczepie numer VIN i kierują Cię na Okręgową Stacje Kontroli Pojazdów na badanie techniczne i nabicie numeru VIN . Dostajesz tablicę próbną i mękki dowód. Kupujesz polise OC.

2. Stacja Kontroli.

Na stacji Kontroli wypełniasz formularz - opis pojazdu. Najlepiej poprośić diadnoste o pomoc. Bedą potrzebne zdjęcia przyczppy zrobione z każdej ze stron i schematyczny rysunek ramy wraz z wymiarami zaznaczonymi na rysunku. Jeżeli przyczepa jest zrobiona solidnie i ma sprawną instalację zrobioną zgodnie z normami to nie ma problemu z badaniem. Diagnosta nabija numer, nituje tabliczkę znamionową daje papieru do łapy , kasuje jakieś 180 zł i wysyła Cie do WK.

3. W WK już szybka piłka.

Tak to wygląda.

Koszty rejestracji to :

WK - tablica i dowód 90 zł

Diagnosta 180

OC - 25 zł - zależy jakie zniżki

Napisano

dwa lata temu robilismy z koega dubel lawete i wtedy kosztowala ta operacja okolo 1500zl i to jeszcze bylo sporo latania...

moze teraz faktycznie cos sie zmienilo i jest latwiej

Napisano
  • Autor

no z tego co mowil koles ktory robi dla mnie ta przyczepke:

1. jezeli rejestruje sie ja jako przyczepe lekka czyli do 750 kg to oplaty sa mniejsze i nie potrzeba zadnych dokumentacji specjalistycznych, tak samo z przegladami - jeden i koniec

2. bedzie to kosztowalo 250-300 zl max i jedyne co jest potrzebne takiego to homologowany zaczep do haka kupiony na swoje nazwisko

3. reszte papierkow wystawia stacja diagnostyczna i WK

4. troszke latania...

Napisano
  • Autor

> Kolego, procedura rejestracji takiej przyczepy jest prosta i raczej

> bezproblenowa. Przynajmniej na Śląsku tak jest.

> Praktycznie nie potrzebujesz rachunków na podzespoły.

> Jeśli masz już zrobioną przyczepą to:

> 1. Wydział komunikacji. Składasz wniosek własnoręcznie napisany albo

> wypełniasz druk który mają już urzędasy. We wniosku musi stać

> napisane ,że zbudowałeś przyczepe towarową albo bagażową własnej

> konstrukcji i prosisz o jej zarejestrowanie. Jednocześnie

> informujesz i oświadczasz, że wszystkie materiały i podzespoły

> użyte do jej wykonania są Twoją własnością ( jeśli tak napiszesz

> to nie będą się domagać faktur i rachunków ). Składasz wniosek i

> czekasz na decyzję.

> Po kilku dniach otrzymasz decyzję wydziału komunikacji że nadają

> twojej przyczepie numer VIN i kierują Cię na Okręgową Stacje

> Kontroli Pojazdów na badanie techniczne i nabicie numeru VIN .

> Dostajesz tablicę próbną i mękki dowód. Kupujesz polise OC.

> 2. Stacja Kontroli.

> Na stacji Kontroli wypełniasz formularz - opis pojazdu. Najlepiej

> poprośić diadnoste o pomoc. Bedą potrzebne zdjęcia przyczppy

> zrobione z każdej ze stron i schematyczny rysunek ramy wraz z

> wymiarami zaznaczonymi na rysunku. Jeżeli przyczepa jest

> zrobiona solidnie i ma sprawną instalację zrobioną zgodnie z

> normami to nie ma problemu z badaniem. Diagnosta nabija numer,

> nituje tabliczkę znamionową daje papieru do łapy , kasuje jakieś

> 180 zł i wysyła Cie do WK.

> 3. W WK już szybka piłka.

> Tak to wygląda.

> Koszty rejestracji to :

> WK - tablica i dowód 90 zł

> Diagnosta 180

> OC - 25 zł - zależy jakie zniżki

no wlasnie podobnie mowil koles, ktory mi robi ta przyczepke... kiedy rejestrowales swoja/czyjas? czyli z jakiego okresu masz takie dane?

Dzieki

Napisano
  • Autor

> dwa lata temu robilismy z koega dubel lawete i wtedy kosztowala ta

> operacja okolo 1500zl i to jeszcze bylo sporo latania...

> moze teraz faktycznie cos sie zmienilo i jest latwiej

bo wy robiliscie przyczepe ciezka czyli powyzej 750kg i tutaj rzeczywiscie jest sporo latania, potrzebna jest kontrukcja itp itd... w przypadku lekkiej mniej niz 750 kg nie ma az takich przepisow... przynajmniej tak sie dzisiaj dowiedzialem hmm.gif

Napisano

> bez przesady... to jest przyczepa do 750 kg

aaaaaaaaa to zmina postac rzeczy ok.gif

z "lekka" jest duuuuuuuuuzo mniej problemow cool.gif

Napisano
  • Autor

> aaaaaaaaa to zmina postac rzeczy

> z "lekka" jest duuuuuuuuuzo mniej problemow

uffff no to mnie uspokoiles smile.gif no to dzieki wielkie chlopaki za pomoc... teraz tylko pozostalo mi odebrac przyczepke i wystac sie w kolejkach waytogo.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

To i ja coś dorzycę od siebie. Też myślę nad budową własnej przyczepy. Trochę casu "jeszcze" mogę temu poświęcić, dwie ręce mam, zdolności jakieś też, potrzebne narzędzia również, więc można zrobić sobie przyczepę o wymiarach i budowie idealnie odpowiedniej.

Co do rejestracji to byłem w swoim Urzędzie (warszawa-białołęka) i oto czego się dowiedziałem...

1. najpierw idę do urzędu po próbne numery rejestracyjne (czerwone), dostaję czasowy dokument pozwalający na poruszanie się z tą przyczepą. Wcześniej w owym urzędzie wypełnić muszę trzy pisma: 1. wniosek o rejestrację czasową 2. oświadczenie, że w tym i tym roku złożyłem swoją przyczepę (i jest moja) wink.gif 3. wniosek o wydanie decyzji w sprawie nadania numeru nadwozia. Z tym ostatnim muszę się udać do jakiegoś urzędu na Miodową, skąd dostanę kwit z poleceniem nabicia "przydzielonego" przez nich numeru nadwozia. Koszty pierwszej wizyty w urzędzie dzielnicy - 39 pln

- 15 tablica

- 16,50 dowód czasowy

- 5,50 naklejka kontrolna

- 2 opłata ewidencyjna

2. drugim krokiem jest właśnie wizyta w owym urzędzie na Miodowej j.w. Nie wiem ile dutków trzeba tam zostawić, ale urzędnik na białołęce odpowiedział "ze pięć dych pewnie to będzie kosztować" wink.gif

3. Gdy już mam decyzję nadania numeru jadę do stacji diagnostycznej (jest ich tylko kilka w warszawie). Tam sporządzają rysunki, mierzą, ważą, sprawdzają, nabijają numer i przymocowują tabliczkę. Koszt? Jakieś 243 pln. A przynajmiej tyle się dowiedziałem ze strony www stacji diagnostycznej . Czyli:

- tabliczka 36

- ważenie 25

- badanie (czyli reszta) 183

4. Gdy już jestem po wizycie na stacji diagnostycznej, to jeszcze (chyba!) raz muszę udać się do urzędu gdzie nadawali numer po lub z jakimś kwitem i z całym kompletem z powrotem do Urzędu Dzielnicy do...

5. ...wydziału komunikacji. Ufff. A tutaj już z górki. Zostawiam to co mam do zostawienia, a "wykupuje" za całe 114 pln to:

- tablice 40

- dowód czasowy 12

- dowód stały 48

- znaczki legalizacyjne 11

- opłata ewidencyjna 3

Powyższe daje kwotę łączną 396 pln (plus "z pięć dych"), ale jeszcze gdzieś po drodze trzeba wykupić ubezpieczenie. Wypadałoby chyba zaraz po otrzymaniu numerów próbnych.

To tyle.

Teraz jedyny problem dla mnie to oś. Za nową typową do przyczep życzą sobie 400 pln. Zawieszenie jest dosyć dziwnie rozwiązane i to mnie jeszcze blokuje przed ostateczną decyzją budowy przyczepy...

zresztą sami popatrzcie na stronie producenta.

rozwiązane jest to tak jak w osiach al-ko:

anitwist.gif

a Poprzednik jak sobie poradził z osią i resorowaniem?

Napisano
  • Autor

Dzieki za wszystkie rady ok.gif ja sie dowiedzialem podobnie tak jak Ty, ale z wyjatkiej tej dodatkowej wycieczki za 50 dych... czyli odebranie czerwonych numerow, wycieczka na stacje diagnostyczna i nabicie numerow i powrot do urzedu z wnioskiem o stale zarejestrowanie... Oczywiscie wszystko bardziej szczegolowo, ale to juz napisales Ty wink.gif

W weekend odbieram przyczepke i od poniedzialku zaczynam zabawe w jeje rejestracje wiec jak to wygladalo opisze dokladnie wink.gif Aha trzeba pamietac, zeby miec zaczep zakupiony na swoje imie i nazwisko (faktura lub rachunek) - niezbedne do stacji diagnostycznej i przegladu!

A co do osi - ja zamowilem przyczepe u kolesia ktory sie tym zajmuje. Wiem ze zastosowal jakies zawieszenie, ale jakie dam znac jak odbiore wink.gif

Napisano

> To tyle.

> Teraz jedyny problem dla mnie to oś. Za nową typową do przyczep życzą

> sobie 400 pln. Zawieszenie jest dosyć dziwnie rozwiązane i to

> mnie jeszcze blokuje przed ostateczną decyzją budowy

> przyczepy...

> zresztą sami popatrzcie na stronie producenta.

> rozwiązane jest to tak jak w osiach al-ko:

> a Poprzednik jak sobie poradził z osią i resorowaniem?

jest to typowy sposob "resorowania" w przyczepach. zajmuje bardzo malo miejsca jest bardzo dlugowieczny i w miare bezpieczny - przy duzych predkosciach* przyczepa na takim zawieszeniu ma tenndencje do "myszkowania" w przeciwienstwie do tradycyjnego (resor/sprezyna amortyzator)

* - duzo ponad dopuszczalne w PL

Napisano

> jest bardzo dlugowieczny i w miare bezpieczny

Czyli może nie taki diabeł straszny hmm.gif

Znalazłem jeszcze pewne forum , na którym można poczytać jak do rejestracji/legalizacji podchodzą diagności.

Napisano
  • Autor

moja przyczepa okazala sie byc naprawde spora zlosnik.gif ale spokojnie, jako lekka pojdzie bez problemu wink.gif

Co do resorowania... mam "piasty" z gofa, resory piorowe z lublina i amorki z malucha zlosnik.gif

wszystko baaaardzo ladnie zrobione, nawet nie bylo sie do czego przyczepic smile.gif

W pon jade rejestrowac... zobaczymy jak bedzie smile.gif pozdrawiam!

Napisano

> W pon jade rejestrowac... zobaczymy jak bedzie pozdrawiam!

i jak było? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> i jak było?

poki co dzisiaj zrobilem rekonesans po urzedzie i stacji diagnostycznej... wszystko wyglada tak jak opisane wczesniej smile.gif Mysle ze nie bedzie problemu... prawdopodobnie jutro pojade wypelnic papierki i wszystko poskladac i bedziemy walczyc dalej wink.gif

Napisano

> (...) i bedziemy walczyc dalej

No to walcz, walcz i opowiedz koniecznie jak było. Ja mam już zespawaną ramę, zakupione wszystkie detale poza lampami tylnymi, w środę odbieram oś no i na jakieś koła muszę się jeszcze zdecydować. Ja swój "powóz" będę chciał zarejestrować na dmc 500 kg, żebym mógł moją staruszką ją ciągnąć legalnie. Przygotowana będzie oczywiście do wożenia cięższych rzeczy.

Napisano
  • Autor

> No to walcz, walcz i opowiedz koniecznie jak było. Ja mam już

> zespawaną ramę, zakupione wszystkie detale poza lampami tylnymi,

> w środę odbieram oś no i na jakieś koła muszę się jeszcze

> zdecydować. Ja swój "powóz" będę chciał zarejestrować na dmc 500

> kg, żebym mógł moją staruszką ją ciągnąć legalnie. Przygotowana

> będzie oczywiście do wożenia cięższych rzeczy.

no ja bede rejestrowal ja jako lekka, a taka prawda, ze mozna na nia zaladowac nawet 1,5 tony jest tak wykonana...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.