Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana linki otwierania fotela - Mk2FL - 3D - manual

Featured Replies

Napisano

Witam,

tak jak w temacie, borykałem się ostatnio z zerwaną linką pionąwą w oparciu fotela. Linka ta łaczy uchwyt otwierania fotela w górnej częsci oparcia z zamkiem odpowiadającym za blokowanie oparcia, który znajduje się na wysokości plastikowej maskownicy, a konkretnie za nią.

Nie wiem dokładnie, bo w serwisie nie dopytywałem ale w Eperze dostępnym na necie ciężko mi było znaleźć ten element, a wręcz go nie znalazłem. Miałem natomiast możliwość dorobienia takiej linki i oto zamiennik, a w zasadzie aż 3 zamienniki zlosnik.gif

11.jpg

Oto blokada blokująca oparcie w pozycji "pamięci", na fotce oparcie w pozycji pionowej ustalonej przez kierowcę

12.jpg

Tutaj, blokada zwolniona, oparcie luźne, złożone na kierownicy (podczas prac dobrze jest przyjrzeć się blokadzie z bliska, podczyścić ja papierem ściernym i przesmarować lekko, żeby nie miała dodatkowych oporów)

13.jpg

Rączka otwierania oparcia po demontażu plastikowej obudowy, w głębi w tej blaszce, "profilu" znajduje się otwór, w który trzeba włożyć zarobioną końcówkę linki

14.jpg

Ostatnia fotka, ponieważ dorobienie idealnej długości linki graniczy z cudem, dlatego pozwoliłem sobie na małą rzeźbę, dorobiłem dłuższą linkę, zarobiony koniec umocowałem w górnej częsci oparcia przy uchwycie, natomiast dolny tak jak na zdjęciu przeciągnąłem przez otwór i zacisnąłem elementem zaciskającym z kostki elektrycznej.

Nie mam pojęcia jak długo ten patent wytrzyma, dlatego też profilaktycznie nie składałem tapicerki na listwie łączącej oparcie i siedzisko, zdaję sobie sprawę, że linka może sie przetrzeć, pytanie tylko brzmi jak długo wytrzyma.

Co do demontażu tapicerki, to nie ma w tym nic skomplikowanego, musimy zanurkować na tylną kanapę i zwinnymi palcamiod spodu i wewnętrzej częsci fotela poszukać zameczków, potem nawlec na nie spinacze i rozsunąć najpierw w dół aby wyjechać nimi na zewnątrz poszycia i do góry, by rozpiąć poszycie do końca. Ostatnią niespodziewanką będzie listwa naciągająca materiał siedziska i oparcia, tutaj wskazane jest lekkie poluzowanie poprzez pochylenie oparcia do tyłu i użycie małego śrubokręta celem podważenia listwy z boku, dalej pójdzie już bez oporu. Jak dobierzemy się do wnętrza wystarczy odchylić trochę gąbkę boczną i oczom powinna ukazać się pionowa linka w pancerzu.

Mam nadzieje, że choć trochę pomogę tym manualem w wkestii wymiany linki, niestety nie mam kompletnych fotek z demontażu linki i tapicerki, bo całą operację robiłem na dwa razy w związku z problemami z linką.

P.S. Gdyby ktoś chciał konkretnych fotel z rozbiórki tapicerki to na ORGu, w dziale Zrób to sam, Kolega PMan robił taką FRkę przy okazji demontażu zagłówków ok.gif

Napisano
  • Autor

> Misiaq Wy dzisiaj widzę dzień czynu partyjnego mieliście

> przydatna rzecz, sporo tego w mk2a/b leci

wczoraj niedomagania techniczne AK mnie hamowały, a natchnienie miałem niezłe też biglaugh.gif. Fotki trochę na odwal zrobione, bo już nie miałem cierpliwosci do tej linki, z miech półtora temu fotel prułem co by się do niej dostać, potem czekałem, zakładałem jedną - zła, drugą - za długa, aż w końcu zrobiłem rzeźbę wczoraj niesiony natchnieniem z przeglądu w gani i lampką biglaugh.gif.

Jakby coś to można wstawić na orga o ile się nadaje, a fotkami z montażu lampki można uzupełnić Yabollowy manual ok.gif

Napisano
  • Autor

> Najs dżob

no będziesz wiedział jak się wziąć do tego w razie jak Ci się zerwie, mam jeszcze dwie linki na stanie to Ci użyczę za talara zlosnik.gif

Napisano

> no będziesz wiedział jak się wziąć do tego w razie jak Ci się zerwie,

> mam jeszcze dwie linki na stanie to Ci użyczę za talara

He he niech Ci będzie, choć wiesz, że gdzie ja się pcham do roboty, tam popłoch sie dzieje hehe.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> He he niech Ci będzie, choć wiesz, że gdzie ja się pcham do roboty,

> tam popłoch sie dzieje

dlatego nie prosiłem Cię o pomoc 270751858-jezyk.gif, a sam sobie zrobiłem powoli. W swoim Kutaku Kitajcowatym se możesz grzebać do woli, mnie nic do tego zlosnik.gif

Napisano

To Pan oprócz degustacji trunków wysokoskokowych potrafił coś zrobić hmm.gif

Gratulacje dobrze wykonanej roboty przyda się użytkownikom wycescy rotfl.gif

Jak to dobrze, że nie mam 3D zlosnik2.gif

Napisano
dobra robota,obywatelu ok.gifzlosnik.gif
Napisano

Dobra robota i z pewnością przyda się wielu kącikowiczom ok.gif

Napisano
  • Autor

> To Pan oprócz degustacji trunków wysokoskokowych potrafił coś zrobić

food.gifswiety.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

> Gratulacje dobrze wykonanej roboty przyda się użytkownikom wycescy

> Jak to dobrze, że nie mam 3D

Czasem mnie natchnie hehe.gif

• 3 tygodnie później...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.