Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przedstawiam opis - jak poprawnie sprawdzić układ ładowania.

Featured Replies

Napisano

Witam,

Dzisiaj kontrolnie sprawdziłem stan układu ładowania akumulatora. Poniżej krótka fotorelacja jak to zrobić prawidłowo. Niezbędne przyrządy: voltomierz oraz amperomierz.

284578179-2.jpg

Stan po uruchomieniu silnika: obroty 1200, włączona tylko dmuchawa 1-bieg, pobór prądu przez całą instalację instalację - 15,57 A.

284578179-3.jpg

Stan po uruchomieniu silnika: obroty 1200, włączona tylko dmuchawa 1-bieg, prąd płynący z alternatora - 17,21 A, czyli akumulator jest ładowany prądem 1,64 A.

284578179-4.jpg

Stan po uruchomieniu silnika: obroty 1000, włączona dmuchawa 1-bieg + światła mijania, pobór prądu przez całą instalację instalację - 26,69 A.

284578179-6.jpg

Stan po uruchomieniu silnika: obroty 1000, włączona dmuchawa 1-bieg + światła mijania, prąd alternatora - 28,42 A. Prąd ładowania akumulatora - 1,73 A.

284578179-7.jpg

Amperomierz wpięty w przewód "masowy" akumulatora - prąd ładowania akumulatora 2,17 A - 0,31 A = 1,86 A , obroty ustabilizowane 800 - załączone światła mijania.

284578179-8.jpg

Obroty 800 - załączone światła mijania + dmuchawa 4 bieg. Ładowanie na poziomie 0,49 A - 0,31 A = 0,18 A czyli prawie wcale.

284578179-9.jpg

Obroty 800, załączone światła mijania + dmuchawa 4 bieg - pobór prądu przez instalację - 37,92 A. Czyli można powiedzieć, że alternator w Punto ma wydajność na biegu jałowym ok. 38 A.

284578179-10.jpg

Pomiar po ok. 20 min. układ osiągnął stabilizację temperaturową, obroty 800 - pobór prądu przez instalację bez załączonych odbiorników - 12,22 A. Dodam, że po nagrzaniu alternatora napięcie ustabilizowało się na poziomie 14,4 V.

Wnioski: układ pracuje wzorowo ok.gif

post-115567-1435251114498_thumb.jpg

Napisano

Fotorelacja dobra, ale dobrze by było napisać kilka słów na temat co, gdzie, kiedy.

Napisano
  • Autor

> Fotorelacja dobra, ale dobrze by było napisać kilka słów na temat co, gdzie, kiedy.

Opis dodany, na dodatkowe pytania będą odpowiedzi.

Napisano

Dlaczego napięcie ładowania przekracza ci 14.4V ?

Napisano
  • Autor

> Dlaczego napięcie ładowania przekracza ci 14.4V ?

Przekracza przy zimnym alternatorze, regulatorze. Po ok. 15 min ładnie stabilizuje się na poziomie 14,4 V. Temperatura pracy oraz otoczenia ma bardzo duży wpływ na parametry półprzewodników - których trochę jest w regulatorze. Dodam, że pomiary były robione przy temperaturze otoczenia + 5 stopni.

Jak widać cały układ rozruszałem prądem 38 A - a to podgrzewa alternator - moc 494 W.

Napisano

Teraz rozumiem. Dzięki.

Napisano

Fajny miernik prądu - dobrze widzę, ze nie trzeba go szeregowo podłączac tylko przełożyc przewód przez "oczko"?

Jakie zakresy prądu można tym mierzyć- np czy miernik jest w stanie zmierzyć ile auto pobiera pradu na postoju przy wyłączonym silniku?

Ile takie cudo kosztuje?

Napisano
  • Autor

> Fajny miernik prądu - dobrze widzę, ze nie trzeba go szeregowo podłączac tylko przełożyc przewód

> przez "oczko"?

Jest to miernik cęgowy, czyli naciskamy na dźwignię - cęgi się rozchodzą, zakładany na przewód, puszczamy i mierzymy.

> Jakie zakresy prądu można tym mierzyć- np czy miernik jest w stanie zmierzyć ile auto pobiera pradu

> na postoju przy wyłączonym silniku?

> Ile takie cudo kosztuje?

Zakres pomiaru prądu wynosi do 300 A. Ten miernik jest dedykowany do pomiarów dużych pradów.

Do pomiaru prądu "na postoju" wystarczy zwykły miernik uniwersalny za "5 zł" - niestety trzeba zdjąć klemę i wpiąć szeregowo.

Cena tego miernika cęgowego to 369 zł brutto. Jest taki drogi ze względu na możliwość pomiarów prądu stałego.

Napisano

> Zakres pomiaru prądu wynosi do 300 A. Ten miernik jest dedykowany do pomiarów dużych pradów.

A jaki minimalny jest w stanie zmierzyć?

> zdjąć klemę i wpiąć szeregowo.

No własnie - ta opcja mi sie niezbyt podoba- leniwy jestem wink.gif

> Cena tego miernika cęgowego to 369 zł brutto. Jest taki drogi ze względu na możliwość pomiarów

> prądu stałego.

Cena wysoka.

Napisano

> No własnie - ta opcja mi sie niezbyt podoba- leniwy jestem

to jedz do elektryka samochodowego.

latwy zarobek bedzie... z_lol1.gif

Napisano

> to jedz do elektryka samochodowego.

> latwy zarobek bedzie...

Do elektryka tez mi sie nie che jechac - nie dosyc ze zbyt leniwy jestem, to jeszcze skapy - na tyle skapy ze to skapstwo przezwycieza lenistwo i wole sam to zrobic tongue.gif

Napisano
  • Autor

> A jaki minimalny jest w stanie zmierzyć?

Teoretycznie od zera, ale nie polecam do pomiarów prądu rzędu kilkunastu (dziesięciu) miliamper, praktycznie tak małego prądu nie pomierzymy.

> Cena wysoka.

Cena rzeczywiście wysoka, taki przyrząd warto mieć gdy się elektrotechniką zajmujemy zawodowo - zacznie zarabiać na siebie po kilkudziesięciu dniach.

• 3 tygodnie później...
Napisano

A voltomierz przy pomiarze stale wskazuje te 14,5V czy ma mrugać, np w przedziale 14,5V - 8V - 1V - 14,5V?

Napisano

> A voltomierz przy pomiarze stale wskazuje te 14,5V czy ma mrugać, np w przedziale 14,5V - 8V - 1V -

> 14,5V?

U mnie co najwyżej zmieniają sie liczby po przecinku

Napisano

Dzisiaj sprawdziłem jak wyglądają napięcia u mnie w Punto 1.2. Wszystko rozgrzane po krótkiej jeździe.

włączane po kolei:

OFF................................................................................................ 13.12 V

jałowy 750 rpm .............................................................................. 14.42 V

jałowy 750 rpm + mijania ............................................................... 14.32 V

jałowy 750 rpm + mijania + dmuchawa na 4 ..................................... 14.17 V

jałowy 750 rpm + mijania + dmuchawa na 4 + tylna szyba ................. 13.8 V

jałowy 750 rpm + mijania + dmuchawa na 4 + tylna szyba + drogowe . 12.8 V

wyłączane:

jałowy 750 rpm + mijania + dmuchawa na 4 + tylna szyba ................. 13.3 V

jałowy 750 rpm + mijania + dmuchawa na 4 ...................................... 14.3 V

Trochę dziwne, że napięcia różnią się podczas kolejnego włączania i wyłączania. Wydaje mi się, że maczał w tym palce regulator napięcia.

Widać też różnicę między alternatem wzmocniony (wersja z klimą), a jak domniemuję standardowym.

wzmocniony:

jałowy 750 rpm + mijania + dmuchawa na 4 ..................................... 14.17 V

standardowy:

jałowy 800(?) rpm + mijania + dmuchawa na 4 ..................................... 13.2 V

Niewielka 20 amperowa różnica między alternatorami może o sobie dać znać w ciężkich warunkach zimowych.

• 2 tygodnie później...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.