Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Błagam o pomoc! wał korbowy polegl! :(

Featured Replies

Napisano

Witam.Jakis czas temu pisalem o problemie ze sprzeglem. Wlasnie fachowcy wymieniaja i wykryli luzy na wale korbowym..chyba sie nie pomililem. Nie jestem fachowcem. Po zdjeciu okazalo sie ze wal jest do szlifu albo do wymiany. Porazka!!!! frown.gif:(:(....O ile szlif nie bedzie az taki drogi to jesli bede musial wymieniac wal to problem juz jest bo kurde nie moge na necie nigdzie znalesc ogloszenia w pomorskim aby ktos sprzedawal. POmozcie!!!....moze macie jakies namiary na ludzi z pomorskiego wojewodztwa co by takowy walek mieli. Moj silniczek to Z16XE Opel Astra II 2002 1.6. Z gory dzieki za pomoc.

ps..czy szukajac wałków to do kazdego typu silnika sa inne?..czy ogolnie do tej asterki z tego rocznika i pojemnosci sa te same..bo w ogloszeniach podaja np. tylko astra G 1.6

Napisano

Musi być od 16 16V. Niby pasuje też od X16XEL, ale lepiej znaleźć od danego silnika. Na początek jednak trzeba zdjąć stary wał i go pomierzyć. To samo wszystkie panewki. Może to nie wał do szlifu tylko panewki do wymiany.

Napisano

> Witam.Jakis czas temu pisalem o problemie ze sprzeglem. Wlasnie

> fachowcy wymieniaja i wykryli luzy na wale korbowym..chyba sie

> nie pomililem. Nie jestem fachowcem. Po zdjeciu okazalo sie ze

> wal jest do szlifu albo do wymiany. Porazka!!!! frown.gif:(....O ile

> szlif nie bedzie az taki drogi to jesli bede musial wymieniac

> wal to problem juz jest bo kurde nie moge na necie nigdzie

> znalesc ogloszenia w pomorskim aby ktos sprzedawal.

> POmozcie!!!....moze macie jakies namiary na ludzi z pomorskiego

> wojewodztwa co by takowy walek mieli. Moj silniczek to Z16XE

> Opel Astra II 2002 1.6. Z gory dzieki za pomoc.

> ps..czy szukajac wałków to do kazdego typu silnika sa inne?..czy

> ogolnie do tej asterki z tego rocznika i pojemnosci sa te

> same..bo w ogloszeniach podaja np. tylko astra G 1.6

Nie ma co płakać szlif wału to nic strasznego

Ja też się przymierzam do wymainy panewek ale i od razu szlifu wału, bo uważam, że bez szlifu to wymiana niema sensu.

Dowiedziałęm się, że za szlif krzyczą 140zł a panewki na pierwszy szlif znalazłem za 160 zł + przesyłka i chyba w przyszłym tygodniu się połaszę o taką włąśnie robotę

Pozdrawiam

PS. Po szlifie i nowych panewkach to chyba można taki wał uznać jako nowy smile.gif a kupując używkę niewiadomno na co się trafi, a używki zaczynają się od 300zł

Napisano

> PS. Po szlifie i nowych panewkach to chyba można taki wał uznać jako

> nowy a kupując używkę niewiadomno na co się trafi, a używki

> zaczynają się od 300zł

hmm.gif Czy po szlifie wał jest utwardzany ????

Napisano

Bardzo dziwne - szlif wału przy tak nowym silniku?

Szlif to niestety nic dobrego - mechaniory opowiadają, że często po szlifie dochodzi do pęknięć i deformacji.

Napisano

> Czy po szlifie wał jest utwardzany ????

Szlifowanie nie zmienia twardości wału. Jeśli przed szlifowaniem był twardy, to taki pozostanie. O ile wiem, to wałów korbowych się nie utwardza.

Napisano

Oczywiście, że się utwardza. Hartuje się indukcyjnie (czasami węgolazotuje się przed hartowaniem). W ten sposób zahartowaniu ulega tylko powierzchnia i tylko tam gdzie potrzeba (czopy). Po tym się szlifuje. Czasami jak się ostro zeszlifuje bądź zrobi to kilka razy to można zebrać całą zahartowaną warstwę i wał znowu trzeba hartować. Po szlifowaniu dogładzanie oscylacyjne (superfinish) i już wał jak nowy waytogo.gif

Napisano

> Oczywiście, że się utwardza.

Zaintrygowałeś mnie. Poszukałem w internecie opisów procesów techologicznych wałów korbowych. Znalazłem kilka, jednak nikt nie wspominał o hartowaniu. Może jednak GM rzeczywiście nawęgla i hartuje wały. Wówczas kolejne szlifowanie zniszczyłoby warstwę utwardzoną, a więc przed szlifowaniem należałoby powtórzyć nawęglanie. Azotowanie utwardza powierzchnię na głębokość 0,05 mm, a więc po tej obróbce nie można już szlifować. Pozdrawiam.

Napisano

Pisałem ogólnie. Węgloazotowanie jest procesem dużo wydajniejszym niż osobno nawęglanie i azotowanie. Węgloazotowało się wał w Syrenie zlosnik.gif Nazywało się to cyjanowanie bo polegało na nasycaniu warstwy wierzchniej min. cyjankiem sodowym (dużo węgla i azotu) w temp. rzędu 900*C. Warstwę węgloazotowaną o grubości 0,3mm można było uzyskać już po pół godzinie.

Teraz niechętnie się to stosuje. Kolega Lelek może powiedzieć co nie co o wpływie takich związków na organizm 270751858-jezyk.gif

Hartowaniem indukcyjnym można utwardzić wał na głębokość ok 3mm (i to tylko to co się chce, czyli same czopy), więc nie trzeba się bardzo przejmować, że się ją całą zeszlifuje.

Napisano

> Teraz niechętnie się to stosuje. Kolega Lelek może powiedzieć co nie

> co o wpływie takich związków na organizm

Raczej Agatha Christie... 270751858-jezyk.gif

Pozdroofka

Napisano

> Raczej Agatha Christie...

> Pozdroofka

A ona to przypadkiem nie arszenikiem truła ?

Kurde nie mam pod ręką książki....

smile.gif

Pozdrawiam

Paweł

Napisano

> A ona to przypadkiem nie arszenikiem truła ?

> Kurde nie mam pod ręką książki....

Arszenikiem w "Arszenik i stare koronki" 270751858-jezyk.gifgrinser006.gif

Pozdroofka

Napisano

> Pisałem ogólnie.

> Hartowaniem indukcyjnym można utwardzić wał na głębokość ok 3mm (i to

> tylko to co się chce, czyli same czopy), więc nie trzeba się

> bardzo przejmować, że się ją całą zeszlifuje.

A ja jeszcze ogólniej smile.gif, w dodatku moje wiadomości są tylko teoretyczne. Hartowąć, czy to indukcyjnie czy w piecu, można tylko na tę głębokość na którą stal została nawęglona, tzn. musi zawierać powyżej 0,2% węgla. Mnie uczono że nawęgać można na głębokość od 0,5 do1,5 mm, a cyjanować jeszcze mniej. Stąd moje wątpliwości. Ale ja pobierałem nauki 30 lat temu hehe.gif, więc się nie upieram. Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.