Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

A ja tak pisze do FAP o sprężynach...

Featured Replies

Napisano

Przeglądając niemieckie czasopismo „Der Spiegel” znalazłem informację o akcji nawrotowej dotyczącej Fiata Stilo a związanej z przypadkami pękania sprężyn przedniego zawieszenia w w/w modelu samochodu.

Jednocześnie niemiecki Autobild podaje informację, że wszystkie Stilo od 2001-2006 maja wymieniane sprężyny przednie z powodu możliwego ich pękania. Pękanie spowodowane jest kontaktem z solą służącą do usuwania oblodzenia z dróg.

Z kolei na stronie fiatforum.com widnieje poniższa informacja:

Fiat have just released a recall to do with the front springs on all stilo's from start to chassis 00644197.

Jako że w moim samochodzie marki Fiat, model Stilo 1,9 JTD o nr. nadwozia 0008**** zauważyłem ogniska korozji na sprężynach zawieszenia zwracam się z pytaniem czy mogę bezpiecznie poruszać się samochodem po drogach czy powinienem niezwłocznie zgłosić się do odpowiedniego ASO.

Przeglądając różne strony internetowe znalazłem informację o akcji nawrotowej 5044 polegającej na założeniu jakichś osłon zabezpieczających przed uszkodzeniem opony w wyniku pęknięcia sprężyny zawieszenia przedniego. Przyznam, że ta informacja zaniepokoiła mnie jeszcze bardziej i wzbudziła podejrzenie, że koncern Fiat lekceważy niebezpieczeństwa związane z w/w sytuacją wprowadzając jakieś półśrodki zamiast poddać wymianie niesprawne, grożące życiu użytkowników samochodu i osób postronnych elementy. I czy przypadkiem przypadki opisywane w „Der Spiegel” nie powinny być sygnałem dla importera na Polskę ( którym zdaje się jest Fiat Auto Poland ) podjęciu działań celem wyeliminowania niebezpieczeństwa związanego z pękaniem ważnych elementów zawieszenia jakimi są sprężyny, a nie zrzucania tego obowiązku na użytkowników.

Zdaję sobie sprawę ze taka akcja jest kosztowna ale chyba za wyprodukowanie „bubla” ktoś jest odpowiedzialny i powinien ponieść koszty naprawy a nie udawać że nic się nie dzieje.

Przypominam sobie akcję reklamową Stilo w Polsce, miał być to samochód zrywający z niechlubną opinią o awaryjności produktów Fiata i „Wyprzedzać myślą”. Ze znalezionych informacji w Internecie przedstawia mi się zgoła inny widok.

Z poważaniem użytkownik Fiata Stilo.

Mirosław Dewódzki.

Napisano

> Z poważaniem użytkownik Fiata Stilo.

A ja się zapytam:

1. Po co to piszesz do FAP? niewiem.gif

2. Czemu po prostu nie zadzwonisz do ASO na zrealizowanie kampanii nawrotowej? niewiem.gif

3. Po co zakładasz nowy wątek? niewiem.gif Już są 2 o tym samym, w tym jeden podwieszony. mad.gif

Napisano

> 3. Po co zakładasz nowy wątek? Już są 2 o tym samym, w tym jeden

> podwieszony.

niby weteran a taki postmajtek oink.gifcfaniak.gif

Napisano

> A ja się zapytam:

> 1. Po co to piszesz do FAP?

> 2. Czemu po prostu nie zadzwonisz do ASO na zrealizowanie kampanii

> nawrotowej?

A ja się Ciebie zapytam: co mi daje kampania nawrotowa jak za ca. 10kkm będę zmieniał amortyzatory? zlosnik.gif

A Ty, zrobiłeś już 5044?

Napisano

> A ja się Ciebie zapytam: co mi daje kampania nawrotowa jak za ca.

> 10kkm będę zmieniał amortyzatory?

Możesz zawsze zdjąć te blaszki ze starego amorka i założyć do nowego. 270751858-jezyk.gif

> A Ty, zrobiłeś już 5044?

KLIK.

Napisano

> Możesz zawsze zdjąć te blaszki ze starego amorka i założyć do nowego.

Pod warunkiem, ze średnica amortyzatora będzie taka sama.

Napisano

> A ja się zapytam:

> nawrotowej?

Jakiej kampani? bo sprężyn które pękają FAP nie wymienia tylko nas 270747800-sex.gif

Napisano
  • Autor

> A ja się zapytam:

A ja Ci odpowiem po co.

pkt. 1. Bo ASiO w moim rejonie tz. Zamość i Tomaszów Lubelski "olewają" moje zgłoszenia i problemy zwiazane z autem, udając że sie czepiam, jeszcze w okresie gwarancji byłem traktowany jak wróg , a pytanie o 5044 zostało przez ASiO potraktowane jak opisuję serwis tzn." a poszedł sio !!!"

Dodam,że kupując auto kierowałem się odległościa serwisu i brakiem dotychczasowych z nimi problemów.

Mogłem z tą kasę kupić japońca czy germańca i dymać do Warszawy lub Poznania, tyle czasu to nie mam.

> nawrotowej?

pkt.2. patrz pkt. 1.

> 3. Po co zakładasz nowy wątek? Już są 2 o tym samym, w tym jeden

> podwieszony.

pkt.3

Może się mylę w czytaniu tematu wątka ale chyba tam wyrażnie pisze co napisałem a nie że akcja nawrotowa etc.

Nie pasi: zawieś, wytnij, daj mi bana lub co tam chcesz.

dodam tylko że pismo wysłane ok 10 rano, pół godziny temu dzwonił sympatyczny Pan z Bielska że sprawa jak najbardziej podlega kampanii, i że w Zamościu już wiedzą o mojej interwencji i czekają grzecznie na wizytę.

Czasem potrząśnięcie od góry działa. (nie będę powtórnie opisywał jak wyglądała moja rozmowa z Szefem tego bałaganu w obecności prawnika, w skrócie potraktowano nas jak naciągaczy mimo udokumentowanej listy usterek, napraw itp, itd.

Jako że miałem zmienić wkrótce samochód odpuściłem sobie dalsze kroki, jednak dzieje losu są niezbadane, gwarancja się skończyła, g..dalej jest w moim posiadaniu, nikt nie potrafi znaleźć usterki w sterowaniu doładowaniem, egzaminer podaje że wszystko jest o.k. a auto raz przyśpiesza jak rakieta a za chwilę lepiej go pchać bo będzie szybciej. (prof. ASiO)

Napisano

A ja mam takie pytanie czy masz sie zglosic na wymiane sprezyn czy montaz tego szajsu?

Napisano
  • Autor

> A ja mam takie pytanie czy masz sie zglosic na wymiane sprezyn czy

> montaz tego szajsu?

Szczerze powiem,że jeszcze nie wiem.

Nie miałem wczoraj kiedy się skontaktowac z ASiO, jednak już wcześniej pisałem że nie interesują mnie naprawy typu "ersatz". Będę walczył o sprężyny, nie tylko dlatego że pordzewiały ale i Stilon oklapł jak przejrzały pomidor i znowu zaczynam przycierać osłoną w sytuacjach wcale nie extremalnych nierówności, a mam ją odniesioną o cirka 5 cm.

Napisano

ok. bede wdzieczny za relacje z wizyty w aso smile.gif

Napisano

Witam. Robiłem tydzień temu przegląd samochodu i okazało się, że mam tylko część sprężyny po prawej stronie. Serwis zamówił sprężynę i poinformował, że będzie mnie to kosztowało 250 zł plus wymiana. Tydzień minął a sprężyn nie ma - brakuje ich w Bielsku. Mam jeszcze pytanie - czy nie powinni wymienić obu sprężyn równocześnie?

Napisano

> Mam jeszcze pytanie - czy nie powinni wymienić obu sprężyn

> równocześnie?

powinni...to tak jak z amorami...hamulcami czy innymi...powinno się zmieniać parami...

Napisano
  • Autor

> Witam. Robiłem tydzień temu przegląd samochodu i okazało się, że mam

> tylko część sprężyny po prawej stronie. Serwis zamówił sprężynę

> i poinformował, że będzie mnie to kosztowało 250 zł plus

> wymiana.

Wg.EPER'a sprężyna kosztuje 220 zł,skąd 250 ?

>Tydzień minął a sprężyn nie ma - brakuje ich w Bielsku.

Czyżby nawał wymaian wadliwych elementów ?

> Mam jeszcze pytanie - czy nie powinni wymienić obu sprężyn

> równocześnie?

Wg. zdrowego rozsądku i wiedzy motoryzacyjnej obie powinny być wymienione, jednak wiedza w wykonaniu ASiO i FAP zakłada wymiane jednej.

Napisano

> Szczerze powiem,że jeszcze nie wiem.

> Nie miałem wczoraj kiedy się skontaktowac z ASiO, jednak już

> wcześniej pisałem że nie interesują mnie naprawy typu "ersatz".

> Będę walczył o sprężyny, nie tylko dlatego że pordzewiały ale i

> Stilon oklapł jak przejrzały pomidor i znowu zaczynam przycierać

> osłoną w sytuacjach wcale nie extremalnych nierówności, a mam ją

> odniesioną o cirka 5 cm.

Wstrzymuje sie na razie z wizyta w ASO w sprawie 5044, bo to prowizorka, tez sie zastanawialem, czy nie powalczyc o wymiane sprezyn.

Daj znac, czy wymienili Ci sprezyny, czy tylko chcieli dodac te oslonki. Auto masz na gwarancji, czy juz po?

pzdr...

/kustosz

Napisano

> Przeglądając różne strony internetowe znalazłem informację o akcji

> nawrotowej 5044 polegającej na założeniu jakichś osłon

> zabezpieczających przed uszkodzeniem opony w wyniku pęknięcia

> sprężyny zawieszenia przedniego.

A wogóle jak to możliwe, że w innych krajach wymiania się sprężyny a u nas w Polsce tylko jakieś nakładki się zakłada. Rozumiem, że to tylko Polska ale czy sa jakieś uwarunkowania...niewiem... prawne, techniczne itp., żeby móc takie nakładki wogole montować???? czy to tylko Polska serwisowa oszczędność i kolejny nikomu niepotrzebny szajs. angryfire.gif

Wlaśnie przed chwilą zadzwoniłem do serwisu z pytaniem o walory techniczne montażu takich nakładek w porównaniu do wymiany sprężyn. Pan odpowiedział, że niestety na to pytanie może odpowiedzieć tylko Fiat bo oni tylko montują to co nakazuje im Fiat. mad.gif

Napisano

> A wogóle jak to możliwe, że w innych krajach wymiania się sprężyny a

> u nas w Polsce tylko jakieś nakładki się zakłada.

A skąd masz info, że w innych krajach wymienia się sprężyny? hmm.gif Ma stilo.org piszą tylko i wyłącznie o tych blaszkach. niewiem.gif

Napisano

Zdecydowanie popieram to co piszesz do FAP To co oni chcą nam zamontować to jakiś żart w kiepskim stylu-sprężyny pękają od korozji spowodowanej przez sól a te blaszki to niby z plastiku że ich korozja nie bierze. Są tak samo narażone na korozje jak sprężyny a nawet bardziej bo są cieńsz Pozatym w żadnym samochodzie Fiata i nie tylko nie widziałem takich patentów ,kupowałem Stilo bez tego badziewia i jak bym wiedział że tak ma wyglądać jakość w wykonaniu Fiata nigdy bym Go nie kupił .Dziwie się tylko niektórym końcikowiczom którym nie przeszkadza to że robią z nich durniów- ludzie to są wasze pieniądze i nie dawajcie sobie wciskać tego kitu! I jeszcze jedno ten badziew widać na zewnątrz jak reszta kierowców zobaczy jak są powiązane drutami i blaszkami nasze Stilaki nikt nigdy nawet nie spojrzy na ten samochód jak będziecie chcieli go kiedyś sprzedać Już słysze te śmiechy druciano-blaszane auto odplączesz drut odczepisz blaszke i sie rozpadnie .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.