Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tarcze hamulcowe, które wybrać?

Featured Replies

Napisano

Witam i proszę o porady, w ASO zaproponowano mi wymianę tarcz hamulcowych z przodu oraz klocków przód i tył - za sam materiały 840 zł, czyli rozbój w biały dzień. Moje Stilo to rocznik 2002, silnik 1.6. Znalazłem nastepujące i warte uwagi (moim zdaniem):

ATE ( ate ) a parametry wg INTERCARS Intercars

A może jakieś inne? Znalazłem inne na Allegro, niby wymiary sięzgadzają, ale u producenta brak odniesienia do Stilo oraz takie , również teoretycznie do innych samochodów. Pordźcie coś, jutro muszę na trzy dni wyjechać do Niemiec, a chciałem je zamówić przed wyjazdem...

Napisano

> Pordźcie coś, jutro muszę na trzy dni wyjechać do Niemiec, a chciałem je

> zamówić przed wyjazdem...

Najszybciej będzie jak wpiszesz w wyszukiwarce na dole strony hasło "tarcze" i sam poczytasz. 270751858-jezyk.gif

Napisano

Odradzam ATE - o moich przygodach złych przygodach poczyta kolega w archiwum

Napisano

> Witam i proszę o porady, w ASO zaproponowano mi wymianę tarcz

> hamulcowych z przodu oraz klocków przód i tył - za sam materiały

> 840 zł, czyli rozbój w biały dzień. Moje Stilo to rocznik 2002,

> silnik 1.6. Znalazłem nastepujące i warte uwagi (moim zdaniem):

> ATE ( ate ) a parametry wg INTERCARS Intercars

> A może jakieś inne? Znalazłem inne na Allegro, niby wymiary

> sięzgadzają, ale u producenta brak odniesienia do Stilo oraz

> takie , również teoretycznie do innych samochodów. Pordźcie coś,

> jutro muszę na trzy dni wyjechać do Niemiec, a chciałem je

Witam,

Wyobraźcie sobie, że miałem podobny dylemat, ale szybko się go pozbyłem - nabyłem tarcze i klocki przód i tył - wymieniłem kilka dni temu. Kilka uwag: Tarcze - wszystkie cztery Jurid - nie są najdroższe, ale i nie najtańsze. W każdym razie mogę polecić, mam takie też w Vectrze - od wymiany zrobione 60 tys. km., mam też w Punkto - od wymiany już ok. 40 tys. km. Klocki - wszystkie MAFF - celowo wybrałem raczej miękkie, żeby nie niszczyły tarcz - poprzednio miałem strasznie twarde i tarcze były w opłakanym stanie. Aha! Na pierwszych tarczach które wyrzuciłem zrobiłem dokładnie 140 tys. km. Jak na przednie to stanowczo za dużo. Przy hamowaniu z dużej prędkości - 160 - 170 km/h już słyszalne było buczenie i hamulec był coraz mniej efektywny. Przegrzewały się. Czas wymiany z wyczyszczeniem jarzm hamulcowych, z wyczyszczeniem gwintu na śrubach mocujących jarzma, z wyczyszczeniem czujników ABS to ok. 4 godzin. Pozdrawiam! 30.GIF

Napisano

> Witam i proszę o porady, w ASO zaproponowano mi wymianę tarcz

> hamulcowych z przodu oraz klocków przód i tył - za sam materiały

> 840 zł, czyli rozbój w biały dzień. Moje Stilo to rocznik 2002,

> silnik 1.6. Znalazłem nastepujące i warte uwagi (moim zdaniem):

> ATE ( ate ) a parametry wg INTERCARS Intercars

> A może jakieś inne? Znalazłem inne na Allegro, niby wymiary

> sięzgadzają, ale u producenta brak odniesienia do Stilo oraz

> takie , również teoretycznie do innych samochodów. Pordźcie coś,

> jutro muszę na trzy dni wyjechać do Niemiec, a chciałem je

Ceny trochę dziwne. We Wrocku za wymianę tarcz z materiałem ASO woła 250zł w ramach usługi cen gwarantowanych. Nawet gdyby licząc, że za klocki wołają po 100zł z komplet i drugie tyle za montaż to tak maks wychodzi 650zł z robocizną. Oczywiście to nadal bardzo drogo ale i tak taniej niż oferta Twojego ASO.

Napisano

Klocki Ferodo (nie będą piszczeć), tarcze Brembo (drogie), ATE (dobre i tanie).

Napisano

> Klocki Ferodo (nie będą piszczeć), tarcze Brembo (drogie), ATE (dobre i tanie).

Jakiś miesiąc temu wymieniłem z przodu na zestaw Brembo + Ferodo (materiały ok. 500 zł., robocizna własna), i niestety piszczą.

Napisano

> Jakiś miesiąc temu wymieniłem z przodu na zestaw Brembo + Ferodo

> (materiały ok. 500 zł., robocizna własna), i niestety piszczą.

może byc tak, że zaciski, prowadnice i tłoczki wymagają czyszczenia/przesmarowania, może byc tak, ze przegrzałeś klocki od razu po wymianie. ja mam brembo+ferodo, piszczały że aż w uszach świdrowało, dałem dobremu fachowcowi do czyszczenia i cisza jak makiem zasiał cool.gif

Napisano

>tarcze Brembo (drogie)

obecnie pracuje z ludzmi, ktorzy pracowali wczesniej w Brembo i.....

tych tarcz napewno nie kupie zlosnik.gif bo sie roznych rzeczy nasluchalem grinser006.gif

Napisano

> obecnie pracuje z ludzmi, ktorzy pracowali wczesniej w Brembo i.....

> tych tarcz napewno nie kupie bo sie roznych rzeczy nasluchalem

Jakies fakty icon_eek.gifBo sie przymierzam do wymianki tarcz i klockow i wlasnie faworytem byly Brembo faint.gifhmm.gif

Napisano

> Jakies fakty Bo sie przymierzam do wymianki tarcz i klockow i

> wlasnie faworytem byly Brembo

nie bede pisal o wypowiedziach bylych pracownikow brembo- nie chce sie podpisywac pod czyms, czego nie jestem pewny na 100%.... dlatego napisalem tylko tyle, ze duzo mi o tej firmie opowiedziano i wynikalo, ze owszem tarcze maja dobre, ale takie, ktore sa odlewane dla bardzo drogich samochodow(a takie nie sa odlewane w polsce)...

ot tyle.... ja wsumie tez bede myslal o tarczach, ale gdzies za 70 000 km zlosnik.gif

narazie moje maja 150 000 km i jakis kolosalnych objawow starosci i zuycia nie odczuwam grinser006.gif

Napisano

Z wlasnego uzytkowania moge smiało polecic kombinacje

brembo max plus ferodo premier......

Oryginalne tarcze niestety poszly do kosza jak na budziku bylo okolo 100tys , wymienilem na powyzsza kombinacje.

Aktualnie jest 180 tys i powoli mysle nad wymiana na cus jeszcze lepszego , ale o tym zaraz ..

Co do uzytkowania powyzszych tarcz i klockow...

piszcza .... jasne ale tylko przy cofania

hamuja lepiej..... czujnik zamontowany w dupie

trza sie przyzwyczaic do pewnego obnizenia komfortu spowodowanego wieksza glosnioscia

trwalosc oceniam calkiem niezle...zadnego bicia ,,klocki stykneluy mi na 50 tys.

Teraz chodzi mi po glowie cos innego, na pewno tarcze nawiercane na przod jeszcze nie wiem czy zimmermann czy cos ze zlotej serii brembo ... plus do tego klocki ferodo ds performane... jak jeszcze kaski styknie to moze sie przewodziki w stalowym oplocie pojawia...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.