Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana uszczelki pokrywy zaworów?

Featured Replies

Napisano

Spod uszczelki pod pokrywą zaworów lekko sączy mi się olej.

Z tego co wyczytalem w archiwum to jest to praktycznie norma, a większość uszczelek jest tak kiepskiej jakości, że nawet po wymianie uszczelki poprawy może za bardzo nie być...

Chciałbym jednak "zaryzykować" i wymienić uszczelkę.

Na czym polega ta operacja?

Czy wystarczy odkręcić tą pokrywę (8 śrub czy ile ich tam jest), wyciągnąć starą uszczelkę, wyczyścic, dać nową, przykręcić pokrywę czy jest to nieco bardziej skomplikowane? zlosnik.gif

Napisano

tak to mniejwiecej wyglada, mozesz jeszcze przed montazem nowej oczyscic powierzchnie przylegajace. Sa uszczelki wykonane w calosci z gumy, mam taka ale nie mialem czasu zamontowac, podobno lepsza

Napisano
  • Autor

Wybieram się w najbliższym czasie na zakupy - tarcze, klocki, etc. przy okazji zobacze jakie będą mieli uszczlki smile.gif

Napisano

zapomnialem dodac ze ostatni widzialem taki jakby szary silikon firmy elring koszt okolo 30zl, zamiast uszczelki miski olejowej w vw, mysle ze to bylo by najtrwalsze

Napisano

do techniki przykrecania to dodal bym jeszcze:

odtłuscic denaturatem i lekko powierzchnie posmarowac czarnym silikonem (wysokotemperaturowym) i wtedy polozyc uszczelke

czolem

Oberon

Napisano

> mozesz jeszcze przed montazem nowej

> oczyscic powierzchnie przylegajace.

Nie możesz tylko MUSISZ wink.gif

> Sa uszczelki wykonane w calosci z gumy, mam taka ale nie mialem czasu zamontowac, podobno lepsza

Nie zakłdaj tej gumy. Gumowa jest dobra jeżeli wchodzi w zatoczenie w pokrywie. W naszym silniku obie płaszczyzny są plaskie. Tylko korkowa, żadna inna. Wymianiałem 1,5 roku temu. Wyczyściłem obie powierzchnie do "błysku", żadnego silikonu tylko uszczelka korkowa. Dokręcałem w kolejności "od srodka na zewnatrz". Do tej pory ani kropli się nie wysączyło, uszczelka w swoim przekroju jest jasna, nie nasączona olejem.

Pozdroofka

Napisano

> Nie zakłdaj tej gumy. Gumowa jest dobra jeżeli wchodzi w zatoczenie w

> pokrywie.

czasem widzialem takie czarne z napisem opel, chyba plastikowe pokrywy, moze to do nich ta uszczelka ?

Napisano

> czasem widzialem takie czarne z napisem opel, chyba plastikowe

> pokrywy, moze to do nich ta uszczelka ?

Nie chciałbym Cię wprowadać w błąd ale z tego co pamiętam to 16V mają zatoczenie w pokrywach i wtedy uszczelka jest gumowa, cieńka i zaokrąglona. Trza by zajrzeć do jakiegoś sklepu intrernetowego i potwierdzić, ale wybacz nie chce mi się, dziś miałem cieżki dzień smile.gif

Zresztą nas to nie dotyczy, my mamy płaskie powierzchnie.

Pozdroofka

Napisano

> chodzi lo mi o cos takiego:

> http://www.allegro.pl/item188925594_silnik_benzynowy_do_opel_astra_1_kombi_1600.html

> a jak pisalem wczesniej uszczelke kupilem, na naklejce sa wymienione

> silniki m.in. C16NZ

Ale mi nie chodzi o to, że podejrzewam Cię, że masz cieńką uszczelkę nie od swojego silnika. Mówię tylko, że nie zakładaj gumowej, bo gumowa się sprawdza wtedy kiedy stosowana jest łącznie z zatoczeniem w jednej powierzchni. Przy płaskich powierzchniach najlepszy jest korek bo można go znacznie mocniej ścisnąć i nie wylizie jak masło z rozdeptanej kanapki jak to jest w przypadku uszczelki gumowej.

Pozdroofka

Napisano

> Spod uszczelki pod pokrywą zaworów lekko sączy mi się olej.

> Z tego co wyczytalem w archiwum to jest to praktycznie norma, a

> większość uszczelek jest tak kiepskiej jakości, że nawet po

> wymianie uszczelki poprawy może za bardzo nie być...

> Chciałbym jednak "zaryzykować" i wymienić uszczelkę.

> Na czym polega ta operacja?

> Czy wystarczy odkręcić tą pokrywę (8 śrub czy ile ich tam jest),

> wyciągnąć starą uszczelkę, wyczyścic, dać nową, przykręcić

> pokrywę czy jest to nieco bardziej skomplikowane?

Trzeba uważać przy dokręcaniu, w uszczelce są miedziane dystanse (tulejki) w otoworach na śruby. Trzeba z wyczuciem, bo zgniecione zdeformują uszczelkę w tym miejscu i może się sączyć.

Napisano

Przy okazji ostatniej wymiany UPG zakupiłem uszczelkę pod pokrywę zaworów taką korkową. Podczas przymiarki okazało się że dziury na śruby są za małe i w końcu założyłem starą frown.gif. Czy te dziury są specjalnie trochę za małe żeby naciągnąć siłą czy kupiłem złą uszczelkę?

Napisano

> Czy te dziury

> są specjalnie trochę za małe żeby naciągnąć siłą czy kupiłem złą

> uszczelkę?

Dziury mają pasować, uszczelki nie wolno naciągac. Najprawdopodobniej kupiłęś jakiś bubel albo masz nietypową pokrywę wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Spod uszczelki pod pokrywą zaworów lekko sączy mi się olej.

> Z tego co wyczytalem w archiwum to jest to praktycznie norma, a

> większość uszczelek jest tak kiepskiej jakości, że nawet po

> wymianie uszczelki poprawy może za bardzo nie być...

Wymieniaj, wymieniaj.

Tylko sprawdź a najlepiej wyczyść odmę. Bo u mnie 2 razy wymieniałem uszczelkę

ale zaraz ciekło ponownie.

Po wyczyszczeniu odmy jest ok smile.gif

Napisano

W moim jest uszczelka gumowa (pokrywa zaworów czarna z napisem, chyba plastikowa). Wymieniałem ją swego czasu, ale wytrzymała chyba tydzień i zaczęła popuszczać. Tym razem nie będę się cackał. Silikon dobra rzecz.

Napisano

> W moim jest uszczelka gumowa (pokrywa zaworów czarna z napisem, chyba

> plastikowa). Wymieniałem ją swego czasu, ale wytrzymała chyba

> tydzień i zaczęła popuszczać.

Rozumiem, że uszczelka jest płaska podobnie jak powierzchnia styku pokrywy z głowica.

> Tym razem nie będę się cackał.

> Silikon dobra rzecz.

Mozże jednak kup korkową... wink.gif

Pozdroofka

Napisano

Uszczelka EL828564 za 8

Napisano

Nie jest płaska. Sama uszczelka to coś w rodzaju grubego profilowanego oringu z oczkami na śruby. Nr 6 38 260

Napisano

> Nie jest płaska. Sama uszczelka to coś w rodzaju grubego

> profilowanego oringu z oczkami na śruby. Nr 6 38 260

Aa... no właśnie o takiej rozmawialiśmy wcześniej z kolegą electro. A pokrywa jest płaska czy ma zatoczenie, w ktore wchodzi uszczelka?

Pozdroofka

Napisano

Byłem dziś w ASO kupić i założyć krzyżak i popytałem mechaniora o uszczelki pod głowicą, bo znowu mi cieknie. Mówił, że to norma w oplach z plastikową pokrywą. Ja mu na to, że wymieniałem uszczelkę jesienią. On na to, że pewnie kiepski zamiennik i poradził wziąć oryginał. Cena ok. 80 zł. Brać?

Napisano

> Byłem dziś w ASO kupić i założyć krzyżak i popytałem mechaniora o

> uszczelki pod głowicą, bo znowu mi cieknie. Mówił, że to norma w

> oplach z plastikową pokrywą. Ja mu na to, że wymieniałem

> uszczelkę jesienią. On na to, że pewnie kiepski zamiennik i

> poradził wziąć oryginał. Cena ok. 80 zł. Brać?

To zależy od stanu Twoich nerwów. wink.gif Jeżeli cieknący olej już tak Ci dopiekł, że nie mozesz spać w nocy to weź wink.gif

Pozdroofka

Napisano

Ma zatoczenia. Uszczelka wchodzi na całej długości w kanalik w pokrywie tak, że po włożeniu jej można zamontować pokrywę bez obawy, że uszczelka wypadnie.

Napisano

> Nie jest płaska. Sama uszczelka to coś w rodzaju grubego

> profilowanego oringu z oczkami na śruby. Nr 6 38 260

Mam taką teorię:

Uszczelki korkowe daje się pod pokrywy metalowe, bo korkowa jest twardsza więc trzeba ją porządnie docisnąć. Plastikowej pokrywy nie da się mocno docisnąć bo pęknie choćby pod śrubą. Dlatego daje się gumowy "oring", jest miekki i dzięki temu nawet przy niezbyt silnym dociśnieciu rozpłaszcza się i uszczelnia. Co ty about it?

Pozdroofka

Napisano

> To zależy od stanu Twoich nerwów. Jeżeli cieknący olej już tak Ci

> dopiekł, że nie mozesz spać w nocy to weź

No, sączy się aż do miski olejowej. Pytanie, czy ta oryginalna jest proporcjonalnie do ceny trwalsza od zamienników?

Napisano

> No, sączy się aż do miski olejowej. Pytanie, czy ta oryginalna jest

> proporcjonalnie do ceny trwalsza od zamienników?

To zależy na czym polega jej "oryginalność". Jeżeli jest taka sama jak ta, która wyjeżdża w aucie z fabryki, to jest trwała, przecież nie wymienia się w nowym aucie po przejechaniu 10 tyś km wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> To zależy na czym polega jej "oryginalność". Jeżeli jest taka sama

> jak ta, która wyjeżdża w aucie z fabryki, to jest trwała,

Racja. Sam już głupieję. Może to wina tej plastikowej pokrywy, odkształciła się, czy co?

Napisano

> Racja. Sam już głupieję. Może to wina tej plastikowej pokrywy,

> odkształciła się, czy co?

ja wymieniłem i mam spokój, a ciekło po całym motorze - uszczelke dałem Elringa (około 40pln) tylko ważne żeby wymienić też oringi pod śrubami pokrywy koniecznie oryginały 10pln komplet

Napisano

Tak dla jasności: wymieniłeś też pokrywę, czy tylko uszczelkę?

Napisano

> Byłem dziś w ASO kupić i założyć krzyżak i popytałem mechaniora o

> uszczelki pod głowicą, bo znowu mi cieknie. Mówił, że to norma w

> oplach z plastikową pokrywą. Ja mu na to, że wymieniałem

> uszczelkę jesienią. On na to, że pewnie kiepski zamiennik i

> poradził wziąć oryginał. Cena ok. 80 zł. Brać?

Jeśli to nie błąd i chodzi Ci o uszczelkę pod głowicą to bierz oryginał bo robocizna sporo kosztuje i nie warto poprawiać z powodu kiepskiej uszczelki. Natomiast nie bardzo widzę związek UPG z plastikową pokrywą zaworów... Oświeć mnie ktoś wink.gif

Napisano

> Tak dla jasności: wymieniłeś też pokrywę, czy tylko uszczelkę?

samą uszczelkę - troszke się wcześniej niejasno wyraziłem

Napisano

> Mam taką teorię:...

Nic dodać, nic ująć waytogo.gif Właśnie dziś kupiłem uszczelkę i silikon.

Na dniach wymienię i przy okazji oblukam popychacze, bo cosik jakby jeden stuka hmm.gif

Napisano

> przy okazji oblukam popychacze, bo cosik jakby

> jeden stuka

Nie omieszkaj zdać relacji wink.gif

Pozdroofka

Napisano

Witam

Z praktyki warsztatowej najlepsze efekty daje dokładne oczyszczenie powierzchni przylgowych i zastowanie uszczelki korkowej lekko, powtarzam, lekko posmarowanej pastą Dirko firmy Elring, o której ktoś juz wspomniał, a pożniej dokrecenie pokrywy z wyczuciem. Problem wycieków na dlugi czas znika.

pozdrawiam

Napisano

> Z praktyki warsztatowej najlepsze efekty daje dokładne oczyszczenie

> powierzchni przylgowych i zastowanie uszczelki korkowej , a pożniej dokrecenie pokrywy z wyczuciem.

Co prawda nie mam aż tak wielkiej praktyki warsztatowej ale dzięki za poparcie wink.gif

> lekko,

> powtarzam, lekko posmarowanej pastą Dirko firmy Elring

Dostepne to jakoś w sklepach czy trza mieć szczęscie? wink.gif

Pozdroofka

Napisano

Dirko mozna bez problemow dostac w dobrych sklepach motoryzacyjnych, z tym ze jet dosyc drogie (jak bylo wspomniane ok 30 zeta za tubke), ale niezawodne. Nie mozna przesadzac z gruboscia warstwy, szczegolnie przy laczeniach bardzo gladkich powierzchni, gdzie nie stosuje sie uszczelek papierowych. Powierzchnie przylegania najlepiej odtluscic rozpuszczalnikiem nitro. Czerwony silikon wysiada.

pozdrawiam

Napisano

> Dirko mozna bez problemow dostac w dobrych sklepach motoryzacyjnych,

> z tym ze jet dosyc drogie (jak bylo wspomniane ok 30 zeta za

> tubke), ale niezawodne. Nie mozna przesadzac z gruboscia

> warstwy, szczegolnie przy laczeniach bardzo gladkich

> powierzchni, gdzie nie stosuje sie uszczelek papierowych.

> Powierzchnie przylegania najlepiej odtluscic rozpuszczalnikiem

> nitro. Czerwony silikon wysiada.

Jeśli jest tak dobre jak piszesz to dobra cena wink.gif

Pozdroofka

Napisano

Dziś wymieniłem uszczelkę. Stara była dość sztywna.

Co do popychaczy luzów nie ma, zerowe zużycie wałka rozrządu (krzywki tylko lekko spolerowane). Pokrywa ma w miejscu śrubek mosiężne tulejki więc zbyt mocne dokręcenie nie powinno jej zaszkodzić.

Przy okazji, wiecie czym zmyć lakier z głowicy? Sporo go już zeszło i teraz wygląda to dość nieestetycznie. Aceton i nitro nie za bardzo go biorą, a nie chcę tego robić mechanicznie. Pokrywę odpicowałem ile się tylko dało, popsikałem sprayem do deski rozdzielczej i wygląda jak nowa smile.gif.

Napisano

> Dziś wymieniłem uszczelkę. Stara była dość sztywna.

> Co do popychaczy luzów nie ma, zerowe zużycie wałka rozrządu (krzywki

> tylko lekko spolerowane).

To tylko się cieszyć wink.gif

> Pokrywa ma w miejscu śrubek mosiężne

> tulejki więc zbyt mocne dokręcenie nie powinno jej zaszkodzić.

Ale i tak uważaj, bo po prostu wyrwiesz te tulejki jak za mocno dokręcisz. No, ale musiałbyś kręcić jak Pudzian wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Przy okazji, wiecie czym zmyć lakier z głowicy? Sporo go już zeszło i

> teraz wygląda to dość nieestetycznie. Aceton i nitro nie za

> bardzo go biorą, a nie chcę tego robić mechanicznie. Pokrywę

> odpicowałem ile się tylko dało, popsikałem sprayem do deski

> rozdzielczej i wygląda jak nowa .

Remosol. Lakier zejdzie na pewno, ale nie wiem, czy nie zeżre też głowicy, bo to killer straszny (nie jestem pewien, czy można go stosować do lakierowanych stopów lekkich i aluminium). Trzeba by zapytać kol. Lelka, który zdaje się jest chemikiem.

Pozdrawiam

Napisano

> Trzeba by

> zapytać kol. Lelka, który zdaje się jest chemikiem.

Jest, ale nie robi analiz na odległość i telepatycznie wink.gif

A na poważnie - pierwszy raz słyszę o Remosolu.

Pozdroofka

Napisano

> Jest, ale nie robi analiz na odległość i telepatycznie

> A na poważnie - pierwszy raz słyszę o Remosolu.

> Pozdroofka

Swojego czasu był to jedyny dostępny środek do zdejmowania lakieru jakiegokolwiek z czegokolwiek.Nadal produkowany. Mieszanka chlorku metylenu, spirytu, acetonu i jeszcze kilku niebezpiecznych związków. Zagęszczony, wygląda jak kisiel, w związku z czym nakłada się go pędzlem albo szpachlą. Po kilku - kilkunastu minutach lakier zaczyna pęcznieć i odłazić z powierzchni - można zetrzeć szmatką. Ściągałem nim kiedyś lakier z ramy BMW R35 (rocznik '38). Po prostu spłynął. Doskonały do robienia świetnych dowcipów "wrażym" samochodom: malujemy remosolem wieczorem kółeczko (bądź inny wzorek) na masce, a rano nielubiany kolega ma kółeczko (bądź inny wzorek) z gołej blachy devil.gif.

Pozdrawiam

BTW wybaczcie, proszę, tę sekcję "dowcipu", MSPANC

Napisano

> Mieszanka chlorku metylenu

No to kupa, nie nadaje się do tworzyw sztucznych bo świetnie je rozpuszcza. Podobnie jak aceton.

Pozdroofka

Napisano

Mam butelkę podobnego "mleka". Jak nie wypaprałem tego to zrobię test. Farba się po tym łuszczy w mgnieniu oka.

Pokrywę zaworów czyściłem acetonem dość ostro i nic jej nie było, ale lakieru prawie wcale nie brało, musiałem skrobać nożykiem.

Napisano

> Dziś wymieniłem uszczelkę. Stara była dość sztywna.

> Co do popychaczy luzów nie ma, zerowe zużycie wałka rozrządu (krzywki

> tylko lekko spolerowane). Pokrywa ma w miejscu śrubek mosiężne

> tulejki więc zbyt mocne dokręcenie nie powinno jej zaszkodzić.

> Przy okazji, wiecie czym zmyć lakier z głowicy? Sporo go już zeszło i

> teraz wygląda to dość nieestetycznie. Aceton i nitro nie za

> bardzo go biorą, a nie chcę tego robić mechanicznie. Pokrywę

> odpicowałem ile się tylko dało, popsikałem sprayem do deski

> rozdzielczej i wygląda jak nowa .

Witam

Do zmycia lakieru z pokrywy rozrzadu proponuje uzycie Gasket Remover firmy CRC. Sluzy on do usuwania resztek uszczelek z powierzchni metalowych, w tym i srodkow uszczelniajacych podobnych do popularnego kiedys Hermetiku (takie czerwone i twarde jak lakier). Srodek ten usuwa takze farbe z powierzchni metalowych, wiec i z lakierem da sobie rade.

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.