Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Takie pytanko z cyklu - które auto lepsze?

Featured Replies

Napisano

Załóżmy, że w 2000 roku gość A kupuje jakieś auto w salonie, Konkretny model z konkretnym silnikiem. I jeździ nim niewiele - w zasadzie dłuższe wypady za miasto. Wychodzi mu ok. 7-8 kkm rocznie (są tacy, ja np. ostatnio tyle jeździłem, bo do pracy jeżdżę z Warszawy do Grodziska Maz. koleją). Czyli teraz po 7 latach ma na liczniku ok. 50 kkm. Drugi gość B kupuje takie samo auto, z takim samym silnikiem w roku 2003. I jeździ nim codziennie do pracy z jednej miejscowości do innej, ponadto zwiedza wakacyjnie Polskę i zagranicę. I na rok wychodzi mu 30 kkm. Czyli teraz ma auto z przebiegiem ok. 120 kkm.

Teraz powiedzmy, że ja chcę kupić takie używane auto. Od którego gościa będzie lepsze? Starsze z mniejszym przebiegiem, czy młodsze z większym? Specjalnie założyłem podobne warunki eksploatacji (a nie że np. ten drugi jeździ do pracy 5 km - wiadomo - częste rozruchy = szybsze zużycie).

Wot pytanie dla Kolegów.... smile.gifsmile.gifsmile.gif

Napisano

> Załóżmy, że w 2000 roku gość A kupuje jakieś auto w salonie,

> Konkretny model z konkretnym silnikiem. I jeździ nim niewiele -

> w zasadzie dłuższe wypady za miasto. Wychodzi mu ok. 7-8 kkm

> rocznie (są tacy, ja np. ostatnio tyle jeździłem, bo do pracy

> jeżdżę z Warszawy do Grodziska Maz. koleją). Czyli teraz po 7

> latach ma na liczniku ok. 50 kkm. Drugi gość B kupuje takie samo

> auto, z takim samym silnikiem w roku 2003. I jeździ nim

> codziennie do pracy z jednej miejscowości do innej, ponadto

> zwiedza wakacyjnie Polskę i zagranicę. I na rok wychodzi mu 30

> kkm. Czyli teraz ma auto z przebiegiem ok. 120 kkm.

> Teraz powiedzmy, że ja chcę kupić takie używane auto. Od którego

> gościa będzie lepsze? Starsze z mniejszym przebiegiem, czy

> młodsze z większym? Specjalnie założyłem podobne warunki

> eksploatacji (a nie że np. ten drygi jeździ do pracy 5 km -

> wiadomo - częste rozruchy = szybsze zużycie).

> Wot pytanie dla Kolegów....

No tak tylko dodaj jeszcze czy samochody te są w identycznym stanie technicznym i wizualnym? Czy obydwaj identycznie dbali o swoje samochody? Może któryś z nich miał wypadek, a może ten starszy zaczął już rdzewieć...

Nie ma 2 takich samych właścicieli, którzy tak samo dbaja o swój samochód. Nie ma 2 takich samych samochodów.

Napisano
Jeżeli mam 100% pewności, że oba samochody mają oryginalny przebieg i oba samochody są w podobnym stanie to zdecydowanie wybrałbym starszego i przy okazji znacznie tańszego.
Napisano

> Jeżeli mam 100% pewności, że oba samochody mają oryginalny przebieg i

> oba samochody są w podobnym stanie to zdecydowanie wybrałbym

> starszego i przy okazji znacznie tańszego.

Zgadza się, chyba że byłyby to modele wyjątkowo podatne na korozję.Wtedy może jednak młodszy?

Delco

Napisano
  • Autor

Zakładamy, że obaj dbali tak samo o auta, że robili przeglądy w ASO, że przebiegi udokumentowane, że korozja nie łyka tych aut na razie, oraz że cena nie gra roli. Chodzi o to mniej więcej - co bardziej wpływa na stan mechaniczny auta: przebieg w km, czy upływający czas. smile.gif

Napisano

Dla wyjsciowych założen:

Starsze auto szybciej zaatakuje ruda, w młodszym szybciej padnie zawieszenie (nie ma to jak polskie bezdroża), sprzegło.

jeśli masz zmiar dużo jeździć to w tym młodszym szybciej może być konieczny remont silnika

Napisano

Popatrz jeszcze ze strony przebiegów nowego właściciela: Jeśli będzie jeździł mało to nie ma się co bać przebiegu i można kupić to młodsze, ale jeśli nowy właściciel zamierza jeździć sporo i robić duże przebiegi to korzystniej byłoby kupić auto z mniejszym przebiegiem (oczywiście przy założeniach że są w takim samym stanie a różnią się tylko wiekiem i przebiegiem)

Napisano

> Jeżeli mam 100% pewności, że oba samochody mają oryginalny przebieg i

> oba samochody są w podobnym stanie to zdecydowanie wybrałbym

> starszego i przy okazji znacznie tańszego.

ale wychodząc z załozenia ze stac Cie na obydwa to kasa chyba nie jest najwazniejsza kwestią.

popatrz ile warte będą obydwa za powiedzmy 5 lat (jesli chcemy któryms z nich tyle pojezdzć ofkors ) wink.gif

Napisano

> ale wychodząc z załozenia ze stac Cie na obydwa to kasa chyba nie

> jest najwazniejsza kwestią.

> popatrz ile warte będą obydwa za powiedzmy 5 lat (jesli chcemy

> któryms z nich tyle pojezdzć ofkors )

Cena jest tylko jednym z argumentów ale oczywiście działa to w dwie strony (taniej kupisz = taniej sprzedasz) ok.gif.

Głównie chodzi o to, że przy przebiegach ok. 15kkm rocznie, mam 5 lat jazdy tym starszym zanim osiągnie przebieg tego młodszego.

Napisano

W lepszym stanie będzie auto to, którego właściciel bardziej o nie dbał i nie miał różnych "brzydkich" nawyków podczas jazdy (noga na sprzęgle, jazda na skróty przez najbardziej dziurawą drogę, kompletne mycie samochodu przy użyciu szmaty i 1,5l wody mineralnej, naprawiane usterek "dopiero jak się urwie").

IMHO nie da się tego ocenić na podstawie wieku i przebiegu.

Napisano

Załóżmy, że w 2000 roku gość A kupuje jakieś auto ...

Każdy z nas stosuje inne kryteria oceny wartości auta.

Ja bym wziął młodsze auto ale kolega obok wolałby starsze (niższa cena).

Napisano

> Załóżmy, że w 2000 roku gość A kupuje jakieś auto ...

> Każdy z nas stosuje inne kryteria oceny wartości auta.

> Ja bym wziął młodsze auto ale kolega obok wolałby starsze (niższa

> cena).

Nie kupuje się auta patrząc na daty prod. Należałoby wziąć auta na przegląd techn. i wtedy osądzić, co który wart.

Napisano
  • Autor

... najlepiej kupić młodsze i z mniejszym przebiegiem. smile.gifsmile.gifsmile.gif

Napisano

> Zakładamy, że obaj dbali tak samo o auta, że robili przeglądy w ASO,

Dlaczego przegląd wykonany jest takim plusem?

Napisano
  • Autor

> Dlaczego przegląd wykonany jest takim plusem?

Nieważne. Chdziło o to, że te auta są tak samo eksploatowane a tylko różnią się przebiegiem i rocznikiem (cena też nie grała roli).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.