Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Strzeliło, i nie jedzie

Featured Replies

Napisano

Witam.

Dzisiaj zatrzymałem się przed przejściem dla pieszych, następnie wrzuciłem jedynke i ruszyłem. Usłyszałem jak coś strzeliło no i zonk - auto nie jedzie. Silnik chodzi, sprzęgło wysprzęgla. Kumpel podholował mnie kawałek i próbowałem ruszyć - udało się, ale zaraz znowu coś strzeliło i samochód znowu nie jedzie. Wygląda na to, że półośki całe (zwłaszcza, że wcześniej nawet nie strzelały). Czy ktoś wie co to może być. Obstawiam, że mimo wszystko coś ze sprzęgłem - a jeśli mam rację to czy ktoś wie czy w przy moim silniku X16XEL jest możliwa wymiana bez wyciągania skrzyni (jeśli nie proszę mi podać w jakiej wersji jest to możliwe ). A jeśli ktoś się spotkał z w/w objawem to proszę również o podpowiedzi co do przyczyny usterki. Aha i jeszcze jedno, usterka wydarzyła mi się praktycznie pod domem (tyle co wróciłem ze 150 km trasy) więc nie ma co narzekać na samochód bo wiedział gdzie się zepsuć.

Pozdrawiam wszystkich!

Napisano

Przegub?

> Aha i

> jeszcze jedno, usterka wydarzyła mi się praktycznie pod domem

> (tyle co wróciłem ze 150 km trasy) więc nie ma co narzekać na

> samochód bo wiedział gdzie się zepsuć.

Asterki tak mają. Jexdził Niemiec z pękniętą szyba, jeździłem po nim ja. Pękła dopiero jak wjechalem na podwórko "szybiarza" (zupełnie w innej sprawie) zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Przegub?

Źle się wyraziłem, pisząc półośki miałem na myśli przeguby. Wydaje mi się, że w takim przypadku powinna się obracać półośka, a po wrzuceniu biegu i puszczeniu sprzęgła panuje zupełna cisza (oprócz odgłosu silnika oczywiście).

Napisano

Pękła dopiero jak wjechalem na podwórko "szybiarza"

A możesz mi powiedzieć ile kosztuje samo przyklejenie przedniej szyby bo mi klej puścił, + nowa uszczelka???

Pozdro:D

Napisano

> A możesz mi powiedzieć ile kosztuje samo przyklejenie przedniej szyby

> bo mi klej puścił, + nowa uszczelka???

Z mechaniorami to tak jest, że jak robią "coś" przy okazji "czegoś", to to "coś" nie kosztuje dużo. Ale jak to "coś" jest główną usługą to ho ho.... grinser006.gif

Szyba "zielona" z montażem kosztuje u mnie 300 zł. Z tego wynika, że sam montaż 20 zł. A przeciaż u Ciebie "przyklejenie" szyby = wlaśnie montaż. Wezmą minimum 50 zł + koszt uszczelki.

Pozdroofka

Napisano

Objawy wskazują na uszkodzenie sprzęgła.

Możesz je sprawdzić wzrokowo i wymienić bez wyciągania skrzyni jeśli masz w niej od spodu dekiel w miejscu sprzęgła.

Napisano
  • Autor

> Objawy wskazują na uszkodzenie sprzęgła.

> Możesz je sprawdzić wzrokowo i wymienić bez wyciągania skrzyni jeśli

> masz w niej od spodu dekiel w miejscu sprzęgła.

Dzięki za podpowiedź, właśnie znalazłem to też w poprzednich postach, ale miałbym pytanie czy przy ewentualnej wymianie wymieniać kompletne sprzegło czy można tylko np. w przypadku uszkodzenia tarczy samą tarczę - bo przypuszczam, że cała operacja nie będzie tania.

Napisano

Na twoim miejscu wymieniłbym komplet.

Ale jeśli chcesz zaoszczędzić możesz zrobić tak. Wyjmujesz całe i mierzysz docisk czy nie jest krzywy. Jak będzie dobry to możesz go zostawić, ale wymień łożysko oporowe, bo pewnie nie wytrzyma do kolejnej wymiany.

Jeśli będziesz to robił sam to musisz mieć przyrząd do cofnięcia wałka wejściowego. Etzold w książce ładnie wszystko opisał i rozrysował.

Zakładamy, że poleciała tarcza, ale równie dobrze mogła pęknąć sprężyna talerzowa, a wtedy komplet do wymiany.

Napisano
  • Autor

> Na twoim miejscu wymieniłbym komplet.

> Ale jeśli chcesz zaoszczędzić możesz zrobić tak. Wyjmujesz całe i

> mierzysz docisk czy nie jest krzywy. Jak będzie dobry to możesz

> go zostawić, ale wymień łożysko oporowe, bo pewnie nie wytrzyma

> do kolejnej wymiany.

> Jeśli będziesz to robił sam to musisz mieć przyrząd do cofnięcia

> wałka wejściowego. Etzold w książce ładnie wszystko opisał i

> rozrysował.

> Zakładamy, że poleciała tarcza, ale równie dobrze mogła pęknąć

> sprężyna talerzowa, a wtedy komplet do wymiany.

Zaciągnąłem wczoraj do mechaniora i zaraz pojadę do niego obczaić co i jak. Zobaczę czy da się wyciągnąć bez demontażu skrzyni biegów gdyż wczoraj było już późno i nie sprawdzałem tego, ale z tego co wycytałem to potrzeba do tego specjalny przyrząd, a rzadko który zakład to ma. W każdym bądź razie dzięki za powyższą radę.

Napisano

> Witam.

> Dzisiaj zatrzymałem się przed przejściem dla pieszych, następnie

> wrzuciłem jedynke i ruszyłem. Usłyszałem jak coś strzeliło no i

> zonk - auto nie jedzie. Silnik chodzi, sprzęgło wysprzęgla.

> Kumpel podholował mnie kawałek i próbowałem ruszyć - udało się,

> ale zaraz znowu coś strzeliło i samochód znowu nie jedzie.

> Wygląda na to, że półośki całe (zwłaszcza, że wcześniej nawet

> nie strzelały). Czy ktoś wie co to może być. Obstawiam, że mimo

> wszystko coś ze sprzęgłem - a jeśli mam rację to czy ktoś wie

> czy w przy moim silniku X16XEL jest możliwa wymiana bez

> wyciągania skrzyni (jeśli nie proszę mi podać w jakiej wersji

> jest to możliwe ). A jeśli ktoś się spotkał z w/w objawem to

> proszę również o podpowiedzi co do przyczyny usterki. Aha i

> jeszcze jedno, usterka wydarzyła mi się praktycznie pod domem

> (tyle co wróciłem ze 150 km trasy) więc nie ma co narzekać na

> samochód bo wiedział gdzie się zepsuć.

> Pozdrawiam wszystkich!

witam wszystkich

miałem identyczna sytuacje jak opisujesz co smieszniejsze auto ujechało 20m z 20 km które mialo jechac (zepsulo sie pod domem grinser006.gif) Sytuacja identyczna po wrzuceniu biegu auto stało obroty na maxsa a asterka nic. Decyzja wymiana sprzegła, a po wymianie trasa sprawdzająca. I wielka konsternacja gdzy po przejechaniu 5 km sytuacja sie powtarza.Zjeżdzamy na pobocze gasimy silnik odpalamy i znow kilka km można jechać. Kilka godzin szukania i myslenia i wreszcie idea.gif może jakims cudem półosie wyskoczyły z tzw satelit w skrzyni. Młotek cos do pobicia i delikatnie i z wyczuciem dobijamy półosie w strone skrzyni. No i sukces jak reka odjął asterka smiga juz ponad rok od tego zdarzenia i sytuacja taka sie nie powtórzyla - zostało tylko pytanie o zasadnosc wymiany kompletnego sprzegła mlot.gif - ale od czegos trzeba było zaczac hehe.gif

Moze to pomoze ci uzdrowić auto. 30.GIF

Napisano
  • Autor

Już wiem co było przyczyną. Co prawda przy okazji też wymieniłem kompletne sprzęgło, ale jak już miałem wszystko na wierzchu to wolałem to zrobić gdyż tarczy sprzęgła do nitów brakowało ok. 0.5 mm, łożysko było już mocno wyhuśtane, jedynie docisk można było zostawić, gdyż był zupełnie niezniszczony (ale brałem komplet to i jego wymieniłem). A przyczyną okazało się jakieś zabezpieczenie w skrzyni biegów, które wypadło. Mechanior założył nowe i wsio hula. Aha, przy okazji testowania wykruszyła się końcówka linki prędkośiomierza (przy skrzyni biegów). Mam w związku z tym pytanko czy ktoś już wymieniał tą linkę i czy dużo z tym zachodu?

Napisano

A nie ma kolega zdjęcia tego zabezpieczenia?

Z linką nie będzie problemów, tylko warto kupić oryginał bo zamienniki podobno niemiłosiernie hałasują.

Napisano
  • Autor

> A nie ma kolega zdjęcia tego zabezpieczenia?

> Z linką nie będzie problemów, tylko warto kupić oryginał bo

> zamienniki podobno niemiłosiernie hałasują.

No właśnie nie mam a nawet go nie widziałem - tak mi mówił mechanior. A co do linek to własnie poczytałem na poprzednich wątkach, że faktycznie wskazany byłby oryginał. Zastanawia mnie tylko czy nie podeszła by linka z wersji angielskiej. U kumpla na podwórzu stoi vauxhall astra z identycznym silnikiem, kwestia tylko czy linka nie będzie za długa (wiadomo, licznik po prawej stronie a skrzynia bez zmian). Ide jeszcze kuknąć czy mam jednoczęściową czy dwu.

No i zaskoczenie bo jest jednoczęsciowa (z tego co się orientowałem powinna być dwu)

Napisano
  • Autor

Jestem już po zabiegu wymiany linki prędkościomierza. Wymiana bezproblemowa (musiałem tylko zbiorniczek wyrównawczy odkręcić i przesunąć do przodu oraz zdjąć obudowę z bezpiecznikami aby łatwo dostać się do gumy w przegrodzie). Linkę niestety musiałem wziąść jaka była - nieoryginalna - kosztowała mnie za to 20 zł i co ciekawe była produkcji Made in Brazil. Dała się jednak wyjąć z pancerza więc ją grubo posmarowałem wazeliną techniczną. Po założeniu brak jakichkolwiek niepożądanych dźwięków - chodzi cichutko jak oryginał niezależnie od prędkości - przynajmniej na razie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.