Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

System odpowietrzenia zbiornika paliwa

Featured Replies

Napisano

PII 1.2 8V (bez gazu)

Gdzie znajduje się odpowietrzenie zbiornika beznyny lub jak skonstruowany jest system odpowietrzenia baku?

Zbyt często podczas tankowania odskakuje "pistolet" nalewaka i mam podejrzenie, że przyczyną jest przytkane odpowietrzenie zbiornika.

Napisano

> PII 1.2 8V (bez gazu)

> Gdzie znajduje się odpowietrzenie zbiornika beznyny lub jak

> skonstruowany jest system odpowietrzenia baku?

> Zbyt często podczas tankowania odskakuje "pistolet" nalewaka i mam

> podejrzenie, że przyczyną jest przytkane odpowietrzenie

> zbiornika.

To jest wina ksztaltu wlewu paliwa, ze tak odskakuje. Trzeba sie nauczyc odpowiednio wkladac pistolet i jest ok.

Napisano

> PII 1.2 8V (bez gazu)

> Gdzie znajduje się odpowietrzenie zbiornika beznyny lub jak

> skonstruowany jest system odpowietrzenia baku?

> Zbyt często podczas tankowania odskakuje "pistolet" nalewaka i mam

> podejrzenie, że przyczyną jest przytkane odpowietrzenie

> zbiornika.

złe masz podejrzenia

za taką postać rzeczy odpowiedzialny jest profil przewodów wlewowych do zbiornika, zwyczajnie przy pełnej prędkości przepływu całe paliwo nie nadąża spływać i wybija

trzeba się nauczyć tankować, reszta w archiwum, bo problem stary, znany i dziesiątki razy rozwiązywany, aż nudny wręcz

Napisano
  • Autor

> złe masz podejrzenia

> za taką postać rzeczy odpowiedzialny jest profil przewodów wlewowych

> do zbiornika, zwyczajnie przy pełnej prędkości przepływu całe

> paliwo nie nadąża spływać i wybija

> trzeba się nauczyć tankować, reszta w archiwum, bo problem stary,

> znany i dziesiątki razy rozwiązywany, aż nudny wręcz

A.

Zapewne masz rację, że problem stary jak świat w punto jednak mam punciaka 2 lata i wcześniej ten problem pojawiał się sporadycznie, a tankuje raczej na tych samych stacjach benzynowych przez cały okres eksploatacji. Stąd moje podejrzenie padło na system odpowietrzenia zbiornika.

B.

Ostatnio 2 razy zdarzyło mi się że benzyna wylała się przez wlew (zbiornik zalany na około 1/2), a ja w tym czasie niestety myślałem o niebieskich migdałach i w porę tego nie spostrzegłem (mea culpa). Cóż może zmienili dystrybutory i teraz podają paliwo z większą prędkością...???

C.

PS. Może jednak podpowiesz jak zbudowany jest system odpowietrzenia zbiornika paliwa?

20.GIF

Napisano

1. nie wkładaj pistoletu do oporu, jak włożysz to go troszke wysuń.

2. przekręć o pewien kąt pistolet w prawo lub w lewo - najlepsze efekty daje obrót o ok 45* w lewo zlosnik.gif ale swoje rozwiązanie musisz eksperymentalnie wyznaczyć zlosnik.gif

Napisano

> To jest wina ksztaltu wlewu paliwa, ze tak odskakuje. Trzeba sie

> nauczyc odpowiednio wkladac pistolet i jest ok.

dokładnie grinser006.gif

Napisano

TTTM,tak jak pisza koledzy,odpowiednie włozenie pistoletu ,załatwia sprawę,duzo postów na ten temat,było w tamtym roku. smile.gif

Napisano

Jako że nikt Ci nie odpowiedział na pytanie wiec Ci odpowiem zawór jest na zbiorniku na fotce nr 4 połaczony jest z rurką w okolicy wlewu dokładnie po prawej stronie.

278866451-odp.JPG

Przez przypadkowe zalanie węzyka paliwem przestaje on działac bo nad zaworkiem powstaje słup paliwa którego cisnienie w zbiorniku nie potrafi wypchnąc i stąd Twój problem który pojawił sie po pewnym czasie.

Sposób naprawy jest smieszny i trzeba go zrobic z dala od ludzi bo może wywołać smiech to zassanie przez wlew powietrza urządzeniem do odtykania zatkanego zlewu-pomaga i skuteczne na 100% az do następnego razu wink.gif

Mowa ze TTTM jest niejasne w tym przypadku gdyż rację mają Ci co przekręcają pistolet dystrybutora w lewo odsłaniając tym samym wylot węzyka.....i niejednokrotnie pęd strumienia paliwa wypycha zagromadzone tam resztki benzyny.

Ogólnie przez "klapkę bezpieczeństwa" żle sie tankuje Punto 2

post-37614-14352482325058_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Jako że nikt Ci nie odpowiedział na pytanie wiec Ci odpowiem zawór

> jest na zbiorniku na fotce nr 4 połaczony jest z rurką w okolicy

> wlewu dokładnie po prawej stronie.

> Przez przypadkowe zalanie węzyka paliwem przestaje on działac bo nad

> zaworkiem powstaje słup paliwa którego cisnienie w zbiorniku nie

> potrafi wypchnąc i stąd Twój problem który pojawił sie po pewnym

> czasie.

> Sposób naprawy jest smieszny i trzeba go zrobic z dala od ludzi bo

> może wywołać smiech to zassanie przez wlew powietrza urządzeniem

> do odtykania zatkanego zlewu-pomaga i skuteczne na 100% az do

> następnego razu

> Mowa ze TTTM jest niejasne w tym przypadku gdyż rację mają Ci co

> przekręcają pistolet dystrybutora w lewo odsłaniając tym samym

> wylot węzyka.....i niejednokrotnie pęd strumienia paliwa wypycha

> zagromadzone tam resztki benzyny.

> Ogólnie przez "klapkę bezpieczeństwa" żle sie tankuje Punto 2

Bardzo Ci dziękuję za rzeczową odpowiedź, zamiast nic nie wnoszącego wpisywania TTTM przez innych... dzięki Pablo, na Ciebie zawsze można liczyć !!! 20.GIF

Napisano

Piszac TTTM,chciałem podkreslic,ze duzo kacikowiczów,ma problem przy tankowaniu punciaków,nie wszystko jest tak dograne konstrukcyjnie ,jak byc powinno,wiem że taka odpowiedz nie mogła Cie zadowolić,ale też nie wszyscy maja taką wiedzę o naszych kropkach,jak City Matic,Yabol,Ozarek,Wojtas,czy jeszcze paru kolegów w kaciku,korzystamy z Ich wiedzy i chwała im za to,jezeli poczułes sie zlekcewazony,przez moją wypowiedż to przepraszam,nie miałem takiego zamiaru

Napisano

A co zrobic jesli podczas odkrecania korka wypluwa paliwo (roznica cisnien) ? grinser006.gif

Napisano

tak naprawde,to takiego przypadku jeszcze nie miałem,zazwyczaj kończy sie głosnym sykiem przy odkręcaniu korka,co prawda kiedys ,po zatankowaniu do pełna i postoju kilku godzinnym na słoncu ,przy samochodzie od strony korka zastałem dosć duża plamę po paliwie na ziemi ,no ale tu pewnie zadziałały prawa fizyki niewiem.gif

Napisano

> tak naprawde,to takiego przypadku jeszcze nie miałem,zazwyczaj kończy

> sie głosnym sykiem przy odkręcaniu korka,co prawda kiedys ,po

> zatankowaniu do pełna i postoju kilku godzinnym na słoncu ,przy

> samochodzie od strony korka zastałem dosć duża plamę po paliwie

> na ziemi ,no ale tu pewnie zadziały prawa fizyki

Nieraz syki , a nieraz wywali paliwo , sie zastanawiam co to powoduje , niby sie domyslam ale co wy myslicie grinser006.gif

Napisano

Ja myślę,że kluczem ,do tego ,jest ,wypowiedz,City Matica powyżej,napewno to ma związek z zapowietrzaniem układu,może w zwiazku z tym,różnica cisnien w zbiorniku i nazewnątrz,ale to wszystko to gdybanie,może,ktoś z kącikowiczów ma jakies bardziej konkretne ,wiadomosci na ten temat i się nimi podzieli

Napisano

> Nieraz syki , a nieraz wywali paliwo , sie zastanawiam co to powoduje

> , niby sie domyslam ale co wy myslicie

To że syczy jest rzeczą jak najbardziej normalną wysysana benzyna pozostawia w szczelnie zamkniętym korkiem zbiorniku paliwa podcisnienie-fiat i nie tylko twierdzi ze to rzecz normalna i nieszkodliwa.

Innym przypadkiem jest pienienie sie paliwa podczas tankowania to "bąbel"powoduje uniesienie sie go ku górze przez co sie wylewa-najwazniejszym z teori "ekologi" jest filtr oparów z węglem ale jego nigdy sie nie wymienia cfaniaczek.gif

To tyle cóż mogę poradzic jak pamietam swojego czasu woziłem za klapką kawałek węza ogrodniczego i nakładałem go na koncówkę dystrybutora ,gdyż denerwowało mnie stnie przy dystrybutorze tyle czasu i "dawkowanie"paliwa teraz robie to b.rzadko wiec mogę sobie postać biglaugh.gif

Napisano

> To że syczy jest rzeczą jak najbardziej normalną wysysana benzyna

> pozostawia w szczelnie zamkniętym korkiem zbiorniku paliwa

> podcisnienie-fiat i nie tylko twierdzi ze to rzecz normalna i

> nieszkodliwa.

> Innym przypadkiem jest pienienie sie paliwa podczas tankowania to

> "bąbel"powoduje uniesienie sie go ku górze przez co sie

> wylewa-najwazniejszym z teori "ekologi" jest filtr oparów z

> węglem ale jego nigdy sie nie wymienia

> To tyle cóż mogę poradzic jak pamietam swojego czasu woziłem za

> klapką kawałek węza ogrodniczego i nakładałem go na koncówkę

> dystrybutora ,gdyż denerwowało mnie stnie przy dystrybutorze

> tyle czasu i "dawkowanie"paliwa teraz robie to b.rzadko wiec

> mogę sobie postać

W sumie mam silnik inniejszy , tegeska weglowego brak , ktos mi doradzal odczepic zaczepke na 2gim przewodzie (z przodu sa takie 2 pewnie szly wlasnie do tego zaworu par) , ogolnie to wywala paliwo po jezdzie z nadcisnieniem grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.