Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Blokada na pedały

Featured Replies

Napisano

Witam, za parę dni kupuję auto które niestety z racji wieku nie będzie miało AC. Poczytałem sporo artykułów i założę blokade skrzyni, alarm, jakieś 2 odcięcia i właśnie blokadę pedałów. Problem w tym że nie bardzo starczy mi już funduszów na gotowca, więć chciałbym coś takiego samemu zrobić, lecz pojęcia nie mam jak się do tego zabrać żeby chociaż to zaprojektować, bo rozumiem że chodzi o to żeby pedał sprzęgła i hamulca nie mógł się wogóle wcisnąć a nie żeby je tylko połączyć ze sobą? Jeżeli ktoś ma na to jakiś własny patent to będę wdzięczny za radę. Oczywiście takie już szczegóły to raczej na mail: [email protected], gg 6073920, no albo tutaj...chyba żaden złodziej aut nic z tego nie będzie miał...

Ja w interecie znalazłem jedynie takie 2 opisy:

"jesli chodzi o zabezpieczenie na pedaly to wystarczy zwykla, porządną kłódkę kupic i przyspawac do niej odwrocone T wtedy klodeczke przypinamy do sprzegla a gora T stoi na podlodze, koszt niewielki a zeby to sforsowac trzeba by sie sporo nameczyc!!"

"Mój śp. ojczulek, zaczasów jak pracował w stoczni zrobił sobie właśnie takie coś do dużego fiata smile.gif . Było to zrobione ze stali i wyglądało to jak 2 małe płyty, z czego jedna sie wsywała w drugą i blokowała pedały. Było to robione na styk. Majdało sie minimalnie w przód i w tył (zresztą inaczej by sie tego nie założyło),ale pedały ani drgneły. Najlepsze, że zabezpieczała to taka zwykła kłudka (taka co sie taki drucik wciska tylko, nie wiem jak to fachowo nazywa 270751858-jezyk.gif ), jednak znajdowała sie ona za tym całym ustrojstwem. Po jednej stronie było tak z 7cm miejsca na to zeby sie dało włożyć ten drut w kłudke. Reasumując, żeby to sforsować to bez szlifierki, albo palnika to nie ma co sie zbliżać do tego smile.gif

Jednak nic z tego nie potrafię sobie wyobrazić...

Napisano

> Jednak nic z tego nie potrafię sobie wyobrazić...

A może tradycyjna laska spinająca koło kierownicy z pedałami hmm.gif

Napisano

> A może tradycyjna laska spinająca koło kierownicy z pedałami

wam tylko pedaly i laski w glowach oink.gifrotfl.gif

wystarczy chyba taka co polaczy kolo kierownicy z pedalem sprzegla confused.gifsmile.gif

Napisano

> wam tylko pedaly i laski w glowach

> wystarczy chyba taka co polaczy kolo kierownicy z pedalem sprzegla

A o czym ja piszę cfaniaczek.gif???

Napisano

> A o czym ja piszę ???

mowisz o pedalach, ja o jednym (sprzegla) i dlatego pisze smile.gif

Napisano
  • Autor

Nie mam zamiaru łaczyć pedałów z laskami, to jest najmniej skuteczny sposób. Najlepsza metoda to właśnie blokada pedałów, wydaje mi się że dobrze zrobiona bardziej niż blokady skrzyni. Na pewno żaden złodziej nie spodziewa się takiej blokady bo społeczeństwo leniwe sleeping_2.gif

Napisano

> Nie mam zamiaru łaczyć pedałów z laskami, to jest najmniej skuteczny

> sposób. Najlepsza metoda to właśnie blokada pedałów, wydaje mi

> się że dobrze zrobiona bardziej niż blokady skrzyni. Na pewno

> żaden złodziej nie spodziewa się takiej blokady bo społeczeństwo

> leniwe

Blokada ,którą opisałeś na przykładzie Fiata jest OK, tylko gdy będziesz coś takiego chciał założyć lub zdjąć np. w zimie lub gdy na dworze mokro to nieźle się utaplasz w błocie jakie będzie na wycieraczce.

Napisano

> mowisz o pedalach, ja o jednym (sprzegla) i dlatego pisze

Możesz przecież spiąć z pedałem sprzęgła lub hamulca -wedle uznania i kaprysu smile.gif

Napisano

> Witam, za parę dni kupuję auto które niestety z racji wieku nie

> będzie miało AC. Poczytałem sporo artykułów i założę blokade

> skrzyni, alarm, jakieś 2 odcięcia i właśnie blokadę pedałów.

To co za rarytas kupujesz że tak będziesz zabezpieczał?

11 porsche czy ferrari?

IMO blakada pedałów choć skuteczna jest trudna w eksploatacji i prędzej czy póxniej przestzniesz ja zakładać. optuję ze raczej wczesnjiej. IMO blokada skrzyni biegów i odcięcia wystarcza.

Delco

Napisano

> wystarczy chyba taka co polaczy kolo kierownicy z pedalem sprzegla

Nic co łaczy się z kierownica nie ma sensu. Wtedy zamiast ciąć hartowana stal w blokadzie przecinaja koło kierownicy. odpowiednim narzędziem trwa ro 2 sekundy.

Delco

Napisano

Po co ci tyle blokad?

Albo blokada skrzyni, albo blokada pedałów.

Blokady kierownicy są kiepskie, bo kierownicę przecina się jak masło.

Gotowa blokada pedałów to np bullock - fajna, mocna i zwarta

bullock-200.jpg

Napisano

To może jak nie masz na razie za dużo funuszy to zamiast blokady skrzyni biegów załóż sobie najpierw blokadę na pedała BBS TUR (z funkcją antyporwaniową) i do tego jakiś głośny alarm, aby wystraszyć potencjalnego złodzieja, oczywiście jeszcze możesz sobie zamontować jakieś odcięcia, czym więcej tym lepiej wink.gif A później możesz sobie dozbierać na blokadę skrzyni biegów np. Interblok

Napisano

> później możesz sobie dozbierać na blokadę skrzyni biegów np.

> Interblok

A ile trzeba nazbierac?

Delco

Napisano

> A ile trzeba nazbierac?

> Delco

to chyba zależy od modelu auta, przykładowa cena plus montaż, ale i tak chyba się opłaca w porównaniu do corocznych opłat AC, tak to się płaci za blokadę raz i ma się spokój wink.gif

Napisano

> to chyba zależy od modelu auta, przykładowa cena plus montaż, ale i

> tak chyba się opłaca w porównaniu do corocznych opłat AC, tak to

> się płaci za blokadę raz i się ma spokój

Czyli generalnie ponad 1000, no chyba że te 999zł to sena sugerowana przez producenta i sa od niej znaczne rabaty.

Delco

ps A tak BTW blokada nie zastapi całkiem AC,

Napisano
Kontakt jest podany, więc możesz dowiedzieć się o szczegóły. Wiadomo, że blokada nie zastąpi całkowicie AC, ale jak kogoś nie stać na coroczne opłaty AC w wysokości co najmniej ceny tej blokady to lepiej zabezpieczyć samochód raz a pożądnie. Pozdrawiam.
Napisano

> to chyba zależy od modelu auta, przykładowa cena plus montaż,

Za -350PLN już można przyzwoitą blokadę założyć.

Napisano
  • Autor

> To może jak nie masz na razie za dużo funuszy to zamiast blokady

> skrzyni biegów załóż sobie najpierw blokadę na pedała BBS TUR

> (z funkcją antyporwaniową) i do tego jakiś głośny alarm, aby

> wystraszyć potencjalnego złodzieja, oczywiście jeszcze możesz

> sobie zamontować jakieś odcięcia, czym więcej tym lepiej A

> później możesz sobie dozbierać na blokadę skrzyni biegów np.

> Interblok

Ile za to BBS? a ta bokada 990 bez montażu to trochę dużo, ale super sprawa, tylko ciekawe co zrobić jak pilot się zepsuje kilka tys km od domu hehe.gif, Narazie założę zwykłą blokadę skrzyni a nad blokadą pedałów będę kombinował bo 450zł to też dużo..

> To co za rarytas kupujesz że tak będziesz zabezpieczał?

> 11 porsche czy ferrari?

To cudo to opel omega cool.gif,

Jak mam zrobić tylko blokadę skrzyni to wg nie ma sensu, w sumie to myślałem nawet żeby zrobić 2 blokady na pedały, jedna perfidnie nisko tak że po jej przecięciu radocha a tu się okazuje że nadal nic bo wyżej jeszcze jedna.

Napisano

> Narazie założę zwykłą blokadę skrzyni a nad blokadą

> pedałów będę kombinował bo 450zł to też dużo..

jak już montujesz zwykłą blokade skrzyni to zamontuj sobie przynajmniej taką (bear lock) inne tanie typu multi lock się nie sprawdzają. Blokada BBS TUR też kosztuje w okolicach 1 tyś. zł., jest droższa, ale przynajmniej jest skuteczna. 275123014-zielony.gif

Tak sobie myśle kupiłeś samochód za pare tysięcy PLN, a na pożądne zabezpieczenie żałujesz kasy...

Napisano

Widzę, że na allegro są dostępne jakieś tanie blokady na pedały, ale nic nie mogę powiedzieć o ich skuteczności, ale zawsze to jakieś dodatkowe zabezpieczenie...

link

Napisano

> Nic co łaczy się z kierownica nie ma sensu. Wtedy zamiast ciąć

> hartowana stal w blokadzie przecinaja koło kierownicy.

> odpowiednim narzędziem trwa ro 2 sekundy.

> Delco

Dokladnie. Kiedys widzialem ogloszenie sprzedazy auta odzyskanego po kradziezy. Mialo gustownie wyciety okolo 5centymetrowy kawalek kola kierownicy

Napisano

W 3 autach montowalem taka blokade Dipol. Koszt nieduzy wg mnie bo okolo 250zl (warsztaty chca za nie od 400zl w gore) a mozna spokojnie zamontowac ja wlasnorecznie (w komplecie sa opisy montazu pod wiekszosc popularnych marek). Skutecznosc ochrony tez wydaje mi sie byc wysoka. W Audi A6 kolegi odjechali dopiero po odpieciu ciegna przy skrzyni i wbiciu na stale 2go biegu

Napisano

> W 3 autach montowalem taka blokade Dipol. Koszt nieduzy wg mnie bo

> okolo 250zl (warsztaty chca za nie od 400zl w gore) a mozna

> spokojnie zamontowac ja wlasnorecznie (w komplecie sa opisy

> montazu pod wiekszosc popularnych marek). Skutecznosc ochrony

> tez wydaje mi sie byc wysoka. W Audi A6 kolegi odjechali dopiero

> po odpieciu ciegna przy skrzyni i wbiciu na stale 2go biegu

Ojciec ma taką - bardzo fajna i wygodna - po tygodniu używania blokowanie i odblokowywanie trwa 5 sek.

Napisano

daj mail to posle Ci moją wydumke na pedały. mam wlasnie cosik takiego jak opisujesz wink.gif

Napisano

>pochwal się co to za fura. Zżera mnie ciekawość, tyle zabezpieczeń na ponad 12 letnie auto. To musi być coś

Napisano

> To co za rarytas kupujesz że tak będziesz zabezpieczał?

> 11 porsche czy ferrari?

> IMO blakada pedałów choć skuteczna jest trudna w eksploatacji i

> prędzej czy póxniej przestzniesz ja zakładać. optuję ze raczej

> wczesnjiej. IMO blokada skrzyni biegów i odcięcia wystarcza.

> Delco

ja tam uzywam tego patentu juz z 5 lat i jakos nie zamierzam cos w tej kwestii zmienic. lepiej dmuchac na zimne wink.gif

Napisano

> >pochwal się co to za fura. Zżera mnie ciekawość, tyle zabezpieczeń

> na ponad 12 letnie auto. To musi być coś

skad ta ironia? dla jednego autko 12letnie warte 5tys kosztuje więcej wyrzeczen niz innego co sie buja autem za 100tys smirk.gif

Napisano

> skad ta ironia? dla jednego autko 12letnie warte 5tys kosztuje więcej

> wyrzeczen niz innego co sie buja autem za 100tys

Mój kolega kupił 11 letnie Vento i poskąpił na blokadę (AC nie mógł dostać). Rezultat - cieszył się tylko 9 dni frown.gif

Napisano

> Mój kolega kupił 11 letnie Vento i poskąpił na blokadę (AC nie mógł

> dostać). Rezultat - cieszył się tylko 9 dni

i własnie o tym mówie ok.gif

przezornośc nie zaszkodzi, nawet w 12letnim aucie wink.gif

Napisano

> i własnie o tym mówie

> przezornośc nie zaszkodzi, nawet w 12letnim aucie

Ja mam padakę któej ponoć nikt nawet nie chce opluć , ale używam cos podobnego

blokada

używam już jakieś 10 lat, poprzez CC, poloneza ,punto, FSO i teraz dalej.

Nie wiem czy skuteczne, ale zawsze znikały auta sąsiadów

Napisano

> Ja mam padakę któej ponoć nikt nawet nie chce opluć , ale używam cos

> podobnego

> blokada

czytałem, że zamiast piłować blokade ze stali hartowanej to piłują same pedała, więc ta blokada też nie jest, aż tak skuteczna, ale na jakiegoś menela pewnie wystarcza wink.gif ale podstawowa sprawa to należy posiadać zarówno zabezpieczenie mechaniczne jak i elektroniczne.

Napisano

> czytałem, że zamiast piłować blokade ze stali hartowanej to piłują

> same pedała, więc ta blokada też nie jest, aż tak skuteczna, ale

> na jakiegoś menela pewnie wystarcza ale podstawowa sprawa to

> należy posiadać zarówno zabezpieczenie mechaniczne jak i

> elektroniczne.

Prawda jest taka,że nie ma idealnego zabezpieczenia sick.gif i jeśli złodziejowi "spodoba" się nasze auto i tak je skroi.

Napisano

> skad ta ironia? dla jednego autko 12letnie warte 5tys kosztuje więcej

> wyrzeczen niz innego co sie buja autem za 100tys

w sumie masz racje, jestem tylko trochę zdziwiony mnogoscią zabezpieczeń, a jak będą chcieli to i tak auto skroją np. na lawecie frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.