Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nierówno pracujący silnik astra 1.4 60KM

Featured Replies

Napisano

Witam

prosze o ponoc wszystkich fachmanów

mam astre z silniekiem 1.4 kombi 96rok model 60km

problem polega na tym ze silnik nieróno pracuje , najbardziej jak jest zimny poźniej troszke ustępuje ale nie w 100%

sączy sie minimalnie tam przy tym aparacie gdzie dochjodzą kable wysokiego napięcia ale to raczej od strony silnika a nie od aparatu zapłonowego.

sprawdzałem go na generatorze błędów zwierając piny 5i 6 i nie wykazało żanego błędu poza komunikatem (12)

prosze o jakieś podpowiedzi do czego mozna jeszcze zajrzeć

bo przepatrzyłem prawie wszystkie styki, wyczyściłem je, oprócz tego porawiłem połaczenia i niestety silnik nadal faluje

dodam tylko ze posiada istalacje lpg ale to niezależnie od rodzaju paliwa dzieje sie to samo, dlatego wykluczam instalacje lpg.

a może to silniczek krokowy, spotkał sie ktoś z takim przypadkiem nierównej pracy o silnieczek krokowy, bo raczej falowania obrotami to nie przypomina

za wszelkie podpowiedzi z góry dziekuje i pozdrawiam

wszystkich posiadaczy asterixów confused.gif

Napisano

Tegos kopułke sprawdzałeś czysciles ? moze to swieczki u mnie po wymianie i wyczyszczeniu kopułki wsio gra Ps krokowca nie zaszkodzi przeczyscic 10min roboty i masz pewnosc ze jest ok . Kabelki WN tez moga juz mowic papa ( u mnie wymienione)

Napisano
  • Autor

> Tegos kopułke sprawdzałeś czysciles ? moze to swieczki u mnie po

> wymianie i wyczyszczeniu kopułki wsio gra Ps krokowca nie

> zaszkodzi przeczyscic 10min roboty i masz pewnosc ze jest ok .

> Kabelki WN tez moga juz mowic papa ( u mnie wymienione)

nio świece wymienione, przeczyszcze ten silniczek i tą kompułke i zobaczymy

a co do kabli to tez całkiem mozliwe ze to one bo chyba od nowości są te same, dzieki, wtakim razie szukamy dalej

Napisano

aha co do swiec swoje stare przeczyscilem nie wiem co sie z nimi stalo ale jak wkrecilem je spowrotem to asia pracowala jak stara syrenka grinser006.gif

Napisano

sprawdz :

-swiece

- w jakim stanie sa przewody wysokiego napiecia

-silinczek krokowy,

-potencjometr przepustnicy

-modul zaplonu (cewka zaplonu)

-cisnienie w garach

-czujnik cicnienia (MAP sensor)

Mozesz pokusic sie o oblukanie filtrow (powietrza i paliwa ) ale watpie by mialo z tym zwiazek

Pozdrawiam.Adrian

Napisano

kolego a w jakim stanie masz wydech?

ja wymienilem tlumiki (srodkowy i koniec) i jak reka odjal - auto odzyskalo wigor, milo sie wkreca na obroty, silnik rowniutko chodzi. a tez zdarzalo mi sie ni to falowanie ni to szarpanie.

jestem zaskoczony, ze dzieki tlumikom auto odzyskalo tyle zwawosci smile.gif

Napisano
  • Autor

no przyznam sie ze nie wiem w jakim stanie ten wydech sie teraz znajduje, ale postanowilem cały dzień spędzic na szukaniu przyczyny i wydech też sprawdze

dzięki wszystkim za wskazówki , dziś wieczorem napisze jakie postępy zrobiłem

dodam tylko ze silnik ma zrobione conajmniej 220tyś,

pozdrawiam

Napisano

sprawdz to wszystko co pisali koledzy. Ja jeszcze dodam; ściąg rure od filtra powietrza i gdy chodzi na benzynie przystaw ręką. silnik wtedy powinien zgasnąć, jeżeli tego nie zrobi to moze bierze gdzies lewe powietrze.

Napisano
  • Autor

ok, sprawdze to z tą rura, niedawno wymieniłem kopułke z palcem i oringa przy układzie zapłonowym bo stary przeciekał delikatnie

no i bez zmian, troche lapiej odpala pozatym to samo

wyczysciłem silniczek krokowy i bez zmian ale odpinajac go podczas pracy tez jest bez zmian, podstawiłem drugi(chyba sprawny) jest to samo,

zostaje tylko sprawdzic czy łapie gdzies lewe powietrze lub podłubac przy wydechu, wiecej nie widze mozliwosci

frown.gif

Napisano
  • Autor

to znów ja

jezeli chodzi o filtr powietrza to jest tak jak potrzeba za filtrem jak zatkam to silnik gasie, przed brak reakcji

zauważyłem że cewka pyka dość szybko, nie wiem czy powinna,

to są bardoz szybkie pyknięcia tak około 3 na sekunde

no i wsumie pomysły sie skonczyły:( i wiedza

Napisano

Ja mam to samo tez mi tak falują obroty,wymienilem filter powietrza,swiece,kable WN,olej i poprostu mam to w dupie 270751858-jezyk.gif nie przejmuje sie tym,kumpel ma corse B 99r.silnik 1.0 tez mu tak obroty falują na biegu jałowym i jest wszystko OK

Napisano
  • Autor

no ja tez miałbym to gdzies gdyby nie to żę w wakacje robi sie tysiace kilometrów, ja rozbebesze jeszcze katalizator i zobacze reszte czujników opisanych powyżej,

ja olej tez zmieniłem, mysle jeszcze o kablach WN i sondzie lambda, choć nie ma błędu na kompie związanego z czymkoliwke wiec lamba też jest chyba dobra

a zna ktoś sposób na ręczne jej sprawdzenie?? np miernikiem??

Napisano

Trzeba się dobrze napracować, żeby wywaliło błąd sondy. Opis sprawdzania sondy był poruszany już kilka(set) razy.

Napisano
  • Autor

ja korzystając z wolnego czasu dalej walcze z usterkami

zauważyłem ze jak silnik sie zagrzeje to na LPG pracuje równo, a jak przeżuce na paliwo to znów nierówno zaczyna pracowac...

odłączenie silnika krokowego podczas pracy silnika nic nie powoduje,

czasami po odpaleniu obroty skaczą do jakis 4tys i mija ze 2 minuty zeby sie unormowały? myślicie ze to silniczek krokowy?

bo ja to juz powoli głupieje przy tej astrze

Napisano
  • Autor

powiedzcie mi czy czyszczenie rezystora przepustnicy to coś daje, parametry mierzone miernikiem są wporządku, niestety śruby mocujące go są tak zardzewiałe że troche mi zejdzie zanim je zetne,

i jutro sprawdze na nowkach kablach WN, i zobaczymy czy będzą jakies postępy, jak nie, to podjade do jakiegos elektryka i zobacze co mi powie,

boje sie tylko że raczej dużo mi nie powie, a $ będzie chciał za nic....

Napisano

Daje to, że pójdziesz do sklepu po nowy.

Jeśli pomiar ok to nie wina TPSa.

Ja obstawiam LPG. Odłącz instalkę, akumulator na minutkę i pojeździj trochę na Pb.

Napisano

Mam taki sam problem, ale: jest to szarpanie silnikiem - jakby wypadanie zapłonów - to nie jest falowanie obrotów !!

W Corsie walczylem z tym kilka lat jeszcze przed zalożeniem LPG, teraz na LPG nie szarpie pracuje nad wyraz równo.

Dwa tygodnie temu kupiłem na giełdzie Astrę F z silnikiem C18NZ (tylko benzyna)- tym silnikiem dopiero szarpie - pech chciał że trafiłem na takiego samego trupa jak i w Corsieangryfire.gif

Jak silnik jest zimny ( zarowno w Corsie jak i Astrze) pracuje równo, przy nagrzewaniu zaczyna się szarpanie - wypadanie zapłonów.

Wymienione świece, kable zapłonowe, sprawdzone wszystko, błedów w kompach brak.

Macher z ASO Opla powiedział że jak nie ma błędów to cięzko jest znaleźć przyczyny.

Nie mam już pomysłow co z tym zrobić niewiem.gif

Napisano

> Mam taki sam problem, ale: jest to szarpanie silnikiem - jakby

> wypadanie zapłonów - to nie jest falowanie obrotów !!

> W Corsie walczylem z tym kilka lat jeszcze przed zalożeniem LPG,

> teraz na LPG nie szarpie pracuje nad wyraz równo.

> Dwa tygodnie temu kupiłem na giełdzie Astrę F z silnikiem C18NZ

> (tylko benzyna)- tym silnikiem dopiero szarpie - pech chciał że

> trafiłem na takiego samego trupa jak i w Corsie

> Jak silnik jest zimny ( zarowno w Corsie jak i Astrze) pracuje równo,

> przy nagrzewaniu zaczyna się szarpanie - wypadanie zapłonów.

> Wymienione świece, kable zapłonowe, sprawdzone wszystko, błedów w

> kompach brak.

> Macher z ASO Opla powiedział że jak nie ma błędów to cięzko jest

> znaleźć przyczyny.

> Nie mam już pomysłow co z tym zrobić

Sprawdz sobie cisnienia na kazdym z cylindrow.Moze gdzies jest nie takie jak byc powinno i dlatego sie telepie.

Pozdrawiam.Adrian

Napisano
  • Autor

> Sprawdz sobie cisnienia na kazdym z cylindrow.Moze gdzies jest nie

> takie jak byc powinno i dlatego sie telepie.

ja w środe odstawiam auto do wyciecia katalizatora, podobno zupełnie inaczej sie jeździ dlatego nie zastanawiam sie nawet,

i przy okazji pomierzy mi ciśnienia tak jak kolega wyżej mówi, bo niestety umnie podmiana kabli nic nie dała,

bede dalej opisywał przypadek az do usuniecia usterki, może sie komuś przyda ten post

Napisano

> ja w środe odstawiam auto do wyciecia katalizatora, podobno zupełnie

> inaczej sie jeździ dlatego nie zastanawiam sie nawet,

> i przy okazji pomierzy mi ciśnienia tak jak kolega wyżej mówi, bo

> niestety umnie podmiana kabli nic nie dała,

> bede dalej opisywał przypadek az do usuniecia usterki, może sie

> komuś przyda ten post

Sprawdź jeszcze (jeśli tego nie robiłeś) kąt wyprzedzenia zapłonu.

Pozdrawiam

Napisano

> ja w środe odstawiam auto do wyciecia katalizatora, podobno zupełnie

> inaczej sie jeździ

No zobaczysz jak się fajnie jeździ. Jak Polonezem oslabiony.gif

(przy całym szacunku dla Poloneza).

Napisano
  • Autor

> No zobaczysz jak się fajnie jeździ. Jak Polonezem

> (przy całym szacunku dla Poloneza).

dlaczego jak polonezem???

w astrze takiej samej jak moja tylko że 95rocznik moj przyszły tesciu sobie wywalił wkłąd z katlaizatora i jeździ całkiem całkiem

Napisano

Witam

U siebie mam podobnie (tak się silnik zachowywał jak go kupiłem i miał tylko Pb).

Przejechałem już 40kkm wymieniono już przewody, świece, sonda Lambda, krokowiec, rozrząd, regulowano zapłon dodano LPG.

Najlepiej - najrówniej pracuje na idealnie czystym rozdzielaczu (przez pierwsze 100km).

Dałem sobie spokój >TTTM

Napisano

Astra z wyciętym katalizatorem pierdzi jak Polonez. Nie znoszę tego dźwięku. Samo wycinanie też jest dla mnie głupotą. Ale to tylko moje zdanie.

Napisano
  • Autor

ja jutro odbieram samochod, zobaczymy jak bedzie z wycietym katalizatorem ale wmiejsce jej wstawiona rurka, bo wybebeszony katalizator to zła sprawa bo samochod jest głośnieszy bo spaliny wpadają w rezonans w tej pustej puszce i dlatego tez wiecej pali, no a katalizator mozna sprzedać moj jest wart od 120 do 150zł:P.

zobaczymy , opisze swoje wrażenia z jazdy,

a mam jeszcze jedno pytanie w tej samej wersji silnikowej mojego przyszłego tescia zauwazyłem że astra nie chce jechac powyżej 90km, wciska sie gaz a ona bardzo powoli i z wilkeim trudem max przekracza 100km/h, asterka ma tylko PB, wypadało by ja też zrobić ale nie wiem od czego zaczać( ma wyciety kat.)

oslabiony.gif

Napisano

> przyszłego tescia zauwazyłem że astra nie chce jechac

Filtr paliwka na początek i pompę sprawdzić czy jeszcze daje radę

Napisano
  • Autor

> Filtr paliwka na początek i pompę sprawdzić czy jeszcze daje radę

oki dzięki za rade, filterek paliwa napewno do wymiany, a z pompą bede miec wiecej problemu, ale też da rade.

a swojej jeszcze nie odebrałem, sciana.giflicze ze w poniedziałek wieczorem, ale.... czuje że bede musiał albo z but.gif albo autobusem sie wozić .... porażka no.gifmlot.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.