Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

{zdalne sterowanie centralnego zamka}

Featured Replies

Napisano

Witam Kolegów.

Otóz korzystając z manuala kol. Kladiusza założyłem sobie zdalne sterowanie centalnym zamkiem. Wszystko fajnie, ino u Klaudia w manualu jest wyprowadzenie na kierunkowskazy na dwóch przewodach, w zestawie, który zanabyłem jest na jeden... Podłaczenie i tu i tu nie dało żadnych rezlutatów więc czy ktoś jest w sanie powiedziec mi do jakieggo kabla mam przulutowac owo nieszczesne wyprowadzenie aby kierunki błyskały ?

Uprzedzając odpowiedzi w stylu "szukajka nie gryzie" donoszę, że zaden z przegladanych wątków nie dostarczył jednoznacznej odpowiedzi.

Acha, mój sterownik to magic car 820 ze wszystkimi wyjsciami masowymi.

Napisano

> Uprzedzając odpowiedzi w stylu "szukajka nie gryzie" donoszę, że

> zaden z przegladanych wątków nie dostarczył jednoznacznej

> odpowiedzi.

No nie mów.... wink.gif Dwa razy wklejałem ten obrazek:

278917268-alarm.JPG

To już trzeci raz. wink.gif Tak trzeba podłączyć kiedy ze sterownika wychodzi "+" na kierunkowskazy.

Pozdroofka

post-36940-1435248267884_thumb.jpg

Napisano

skoro to 820 to tak jak u kolegi klaudiusza powinny byc dwa wyjscia... moze wadliwy towar...jedyne co mi przychodzi do glowy to podpiac do tego kabelka co jest od wlacznika awaryjnych... no chyba ze z niego tez jest wyjscie na lewo i prawo (nie wiem bo nie przegladalem schematu)...a czy kolega kupowal ten sterownik na allegro a jezeli tak to u jakiego sprzedawcy...??

Napisano
  • Autor

> Tak trzeba podłączyć kiedy ze sterownika wychodzi

> "+" na kierunkowskazy.

No nie, żeby guru tak biednego szukacza... pisałem przeca, że ze sterownika wychodzi masa... i plus na nic mi się nie zdaje frown.gif

Pozdrówka

Napisano

> No nie, żeby guru tak biednego szukacza... pisałem przeca, że ze

> sterownika wychodzi masa... i plus na nic mi się nie zdaje

> Pozdrówka

To jakis dziwny bardzo ten sterownik hmm.gif

Jak moze minus sterowac kierunkami skoro one caly czas sa podpiete do masy a dostaja tylko + z przelacznika ??? Wez sprawdz dokladnie czy nam tu jakis bajek nie opowiadasz. A najlepiej dawaj schemat wink.gif

Napisano

> No nie, żeby guru tak biednego szukacza... pisałem przeca, że ze

> sterownika wychodzi masa... i plus na nic mi się nie zdaje

> Pozdrówka

Aaa... To przepraszam nie zauważyłem. smile.gif

Ale to nic nie zmienia. wink.gif Kolejny schemacik też już prezentowany na forum wink.gif

278917634-alarm_.JPG

Pozdroofka

post-36940-14352482680768_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Do Roberta : pełna powaga, sprawdzone empirycznie, pojawia się masa i szlus.

Klik to jest link do aukcji na której zanabyłem owe ustrojstwo, jest też link do "hmmm" schematu smile.gif

Do Lelka - ładny rysunek, tylko żebym coś z niego zrozumiał to hoho. Mnie to raczej pytać dlaczego zasilenie w simplusie nie przeszło ewentualnie dlaczego Nokia zrywa połączenia...

Do ogółu społeczności... jeżli nie macie pweności do czego coś służy nie dotykajcie tego... Bo w tej chwili mam gratis immobilizer - autko nie odpala, świeci check, swieci kontrolka hamulca i kontrolka ładowania oraz oleju; brak świateł i takie tam...

Pozdrawiam

Napisano

> Do Lelka - ładny rysunek, tylko żebym coś z niego zrozumiał to hoho.

Przekaźnik do którego trzeba podłączyć:

wyjście z alarmu na kierunkowskazy

12V "z akumulatora"

oraz dodatkowy przewód. Numery wyprowadzeń przekaźnika są napisane. Do dodatkowego przewodu podlącz dwie diody prostownicze conajmniej 4A każda i wepnij się do przewodów kierunkowskazów (kolory podane)

Jeżeli sam nie dasz rady to każdy elektryk sobie z tym poradzi. I tak musisz jechać do jakiegoś bo przecież zepsuleś sobie autko wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Do Roberta : pełna powaga, sprawdzone empirycznie, pojawia się masa i

> szlus.

> Klik to jest link do aukcji na której zanabyłem owe ustrojstwo,

> jest też link do "hmmm" schematu

No faktycznie wg opisu do sterowania kierunkami jest podawany sygnal masy. Wiec nie pozostaje nic innego jak zastosowac podany przez Lelka patent z przekaznikiem. Musze przyznac ze producent dziwnie to zaprojektowal sick.gifmozna powiedziec ze skutecznie utrudnil zycie monterowi. Mam alarm Magicar i tam sterowanie kierunkami odbywa sie poprzez podanie +12V

Napisano
  • Autor

Stan na dziś rano: auto juz jeździ zeby.GIF, magiccar leży w bagażniku. Mam pytanie do Was o ten przekaźnik... Czy to może być jakikolwiek przkaźnik z 3 "nóżkami" czy o jakimś konkretnym symbolu? Pytanie drugie: czy ktoś ma diody prostownicze 4A do odsprzedania ? W mojej mieścinie szczytem możliwości zakupowych jest bezpiecznik szklany smile.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Czy to może być jakikolwiek

> przkaźnik z 3 "nóżkami" czy o jakimś konkretnym symbolu?

Nie taki znowu dowolny. Styki mają wytrzymać prąd wszystkich 4-ech żarówek kierunkowskazów czyli około 8A. Przekaźnik tzw. samochodowy bedzie OK i oznaczenia wyprowadzeń z rysunku będą pasować wink.gif

> Pytanie

> drugie: czy ktoś ma diody prostownicze 4A do odsprzedania ?

Wiesz... Czy od kogoś z nas czy z allegro... wink.gif

Tu masz odpowiednie i tanie:

http://www.allegro.pl/item191511652_dioda_prostownicza_6a4_6a_400v_1621.html

A może pójdź tam gdzie naprawiają sprzęt RTV, powinni mieć.

> mojej mieścinie szczytem możliwości zakupowych jest bezpiecznik

> szklany

Lubań? Czy to nie okolice miejsca gdzie kręcili "Sami swoi"? wink.gif Z tamtych stron to zdaje się że znam Lubomierz, Gryfów, Mirsk smile.gif A Karkonosze są pikne... smile.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Jestem po romowiem telefonicznej z jednym ze sklepów motoryzacyjnych. Mają taki przekaźnik w cenie 30 zł rotfl.gif Normalnie łzy wzruszenia mi oczy zalały...

Lelek - tak to te okolice smile.gif A "Sami Swoi" byli własnie kręceni w Lubomierzu. Jak będziesz kiedyś przejazdem wpadnij na mineralną zlosnik.gif (wiem, że nie pijesz nic z procentami). Z przyjemnością obejrzę tą Twoją wypieszczoną bialutką Astrę.

Kończę bo wątek coraz mniej techniczny się robi.

Pozdrawiam

Napisano

> Jestem po romowiem telefonicznej z jednym ze sklepów motoryzacyjnych.

> Mają taki przekaźnik w cenie 30 zł Normalnie łzy wzruszenia mi

> oczy zalały...

No to chyba przegieli zdecydowanie hehe.gif Mam prawie cala skrzynke bezpiecznikowa z astry i jest tam kilka przekaznikow. Jak jestes zainteresowany to oddam Ci za symboliczna kwote potrzebny przekaznik.

Napisano

> Jestem po romowiem telefonicznej z jednym ze sklepów motoryzacyjnych.

> Mają taki przekaźnik w cenie 30 zł Normalnie łzy wzruszenia mi

> oczy zalały...

20.GIFChyba szukają frajera, przekaźnik samochodowy 12V/30A w sklepie powinien kosztować ok 8-10 zł. Jeżeli chcesz mieć taniej to jedź tam gdzie złomują auta i wyciągnij ze starego Fiata albo Poldka. Możesz dać 2 przekażniki równolegle, po jednym na stronę, i wtedy niepotrzebne będzie separowanie diodami.

skromny.gifJa pochodzę z okolic Kamiennej Góry, ale to już prawie legenda sprzed 30 lat.

Napisano

> Normalnie łzy wzruszenia mi

> oczy zalały...

Też lubię ten film... wink.gif

Na allegro taki przekaźnik kosztuje 3 zł. Pierwszy z listy:

http://www.allegro.pl/item193127200_przekaznik_samochodowy_12v_30_40a_nowy_hurt_f_v.html

> Lelek - tak to te okolice A "Sami Swoi" byli własnie kręceni w

> Lubomierzu. Jak będziesz kiedyś przejazdem wpadnij na mineralną

> (wiem, że nie pijesz nic z procentami).

Dzięki za zaproszenie. Wstawiaj do lodówki wodę grinser006.gif

Pozdroofka

Napisano

kolega ktory zalozyl post pisal ze ma magicar 820 ale po opisie aukcji wynika ze ma 830 i teraz moje pytanie czy kupujac faktycznie magicar 820 tutaj bede mial takie problemy?? czy w tym sterowniku tez na wyjscia na kierunkowskazy podawana jest masa i czy kupujac go bede musial zrobic maly ukladzik jak kolega proponuje czy tylko zamontowac go jak w manualu Klaudio??

Napisano

> kolega ktory zalozyl post pisal ze ma magicar 820 ale po opisie

> aukcji wynika ze ma 830 i teraz moje pytanie czy kupujac

> faktycznie magicar 820 tutaj bede mial takie problemy?? czy w

> tym sterowniku tez na wyjscia na kierunkowskazy podawana jest

> masa i czy kupujac go bede musial zrobic maly ukladzik jak

> kolega proponuje czy tylko zamontowac go jak w manualu Klaudio??

Po prostu zadzwoń do czlowieka i zapytaj. W aukcji jest napisane, że "obsługuje kazdy typ centralnego zamka w OPLU". Skoro człowiek tak napisal to pewnie zdaje sobie sprawę, że w Oplu kierunkowskazy są sterowane plusem i wspomnialby, że trzeba dorabiać przekaźnik. Ale lepiej zadzwonić niż zgadywać wink.gif

Pozdroofka

Napisano

napisalem przed chwila do niego i zobacze co odpisze ale wolalem sie jeszcze upewnic w drugim zrodle. pozdrawiam

Napisano

jeszcze takie male pytanie w Astrach centralny jest sterowany sygnałem masy czy +12V??

Napisano

> jeszcze takie male pytanie w Astrach centralny jest sterowany

> sygnałem masy czy +12V??

masą

Napisano

> jeszcze takie male pytanie w Astrach centralny jest sterowany

> sygnałem masy czy +12V??

Masą.

Pozdroofka

Napisano

> masą

Masz podgląd w moje posty przed wysłaniem czy jak? 270751858-jezyk.gifhahaha.gif

Jakbym się nie zatrzymał przed kliknięciem w "Dalej" byłbym pierwszy. Kropkę zachciało mi się dostawić na końcu zdania. mlot.gifhahaha.gif

Pozdroofka

Napisano

> Masz podgląd w moje posty przed wysłaniem czy jak?

> Jakbym się nie zatrzymał przed kliknięciem w "Dalej" byłbym pierwszy.

> Kropkę zachciało mi się dostawić na końcu zdania.

jak zobaczyłem, że pytanie "wisi w powietrzu" niemal kwadrans,

uznałem że najwyraźniej Cię nie ma przy kompie biglaugh.gif

PS. a ja zmieniłem "masa" na "masą"

na forum rzadko używam wielkich liter na początku wyrazu/zdania

i równie rzadko kropki na końcu zdania palacz.gif

Napisano

napisalem jak mi kolega polecił do sprzedawcy o to co mi odpisal " to jest cały zestaw nic więcej nie potrzeba do działania"...wiec co ma o tym myslec??

Napisano

> napisalem jak mi kolega polecił do sprzedawcy o to co mi odpisal " to

> jest cały zestaw nic więcej nie potrzeba do działania"...wiec co

> ma o tym myslec??

Ostatnia kwestia - ile jest wyjść na kierunkowskazy - jedno czy dwa. Jeżeli jedno to bedą potrzbne dwie diody min. 4A. Ale skoro człowiek pisze, że "nic nie potrzeba dodatkowego" to pewnie są dwa. Jednym słowem: brać wink.gif

Pozdroofka

Napisano

przed chwila otrzymalem drugiego maila od sprzedawcy o tersci "z tego sterownika wychodzi impuls dodatni i taki jest potrzebny w oplu" chodzilo mu chyba o kierunkowskazy ale nie napisal mi nadal ile jest wyjsc...ale chyba sa dwa wiec uwazam temat za zamkniety. Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Ręki mi opadły (odpadły)...

Zakupiłem wg wkazań Lelka przekaźnik (LR4141) i diody prostownicze (6A - na wszelki wypadek:D) podłączyłem i nie hula... Przekaźnik robi klik (zamknięcie) i klik klik (otwarcie), zamki się zamykają i otwierają, nawet szyberdach jest na pilota, a te cholerne kierunki nie chcą błyskać.

Póżniej podłączyłem "na sucho" - bez diód do lampki oświetlenia kabiny smile.gif - bez przekaźnika wszystko świeciło, dodałem przekaźnik i pipa, ino klikał, ale lapka nie błyskała. Na mierniku też ciągle 0.00 świeciło (wtedy już do przekaźnika była przypięta "stała" masa i stały plus. Co mogę robić jeszcze źle ?

Pozdrawiam

Napisano

> Ręki mi opadły (odpadły)...

> Zakupiłem wg wkazań Lelka przekaźnik (LR4141) i diody prostownicze

> (6A - na wszelki wypadek:D) podłączyłem i nie hula... Przekaźnik

> robi klik (zamknięcie) i klik klik (otwarcie), zamki się

> zamykają i otwierają, nawet szyberdach jest na pilota, a te

> cholerne kierunki nie chcą błyskać.

> Póżniej podłączyłem "na sucho" - bez diód do lampki oświetlenia

> kabiny - bez przekaźnika wszystko świeciło, dodałem przekaźnik

> i pipa, ino klikał, ale lapka nie błyskała. Na mierniku też

> ciągle 0.00 świeciło (wtedy już do przekaźnika była przypięta

> "stała" masa i stały plus. Co mogę robić jeszcze źle ?

> Pozdrawiam

Skoro przekaźnik klika to ze sterownika wychodzi masa wtedy kiedy trzeba. Coś jest nie tak z podłączeniem instalacji do styków. Opisz łączniez numerami pinów przekaźnika jak podłączasz.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Zgodnie z Twoim rysunkiem - 85 +12v stałe, 86 - masa ze sterownika (magiccar) 30 -wyjście na kierunek/lampkę (na razie pominąlem diody)

Napisano

Dwa pytania:

1. Czy masz połaczenie między 85 a 87a?

2. Kurna, już sam nie wiem... Czy kiedy przekaźnik "zadziała" to zwiera styk 30 z 87a czy 87?

Zaraz to sprawdzę, a ty sprawdź czy połączyłeś 85 z 87a

Napisano

Sorry, jednak maleńki błąd w schemacie:

Zewrzyj na przekaźniku styki 85 i 87. A reszta bez zmian: na 85 plus z akumulatora, na 86 wyjście ze sterownika a 30 to Twój implus "plusowy".

Przy po podłączeniu jak na schemacie sprzed kilku dni działałoby odwrotnie: kierunki świecą się cały czas a gasną podczas otwierania i zamykania smile.gif

Poprawiony schemat:

278955587-alarm_.JPG

Jeszcze raz sorry.

Pozdroofka

post-36940-14352483007534_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.