Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olej na "małej chlodnicy" 1.3MJ - wyciek!

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj zauwazylem lekkie pocenie sie "małej chlodnicy" (tej co przewod biegnie do turbiny i jest obok chłodnicy cieczy). Na gorze jest taki plastikowy dekiel i spod tego dekla poci sie ewidentnie olejem. Czy tam moze byc olej? Bo to chyba chlodnica powietrza doladowywujacego (intercoler) o ile sie nie myle? Czym zatamowac taki wyciek? Czy trzeba kupic nowa chlodnice? Prosze o rade.

Napisano

> Dzisiaj zauwazylem lekkie pocenie sie Czy tam moze byc olej?

Witam, mogą byc niewielkie ilości oleju w środku przy wlocie dolnego węża do chłodnicy. ale na zewnątrz raczej nie. Napewno to jest chłodnica powietrza IC. Sprawdż poziom oleju czy nie ubywa, jeśli tak to turbina puszcza i oby była gwarancja. Jeśli oleju nie ubywa wszystko OK. 20.GIF

Napisano
  • Autor

> Witam, mogą byc niewielkie ilości oleju w środku przy wlocie dolnego

> węża do chłodnicy. ale na zewnątrz raczej nie. Napewno to jest

> chłodnica powietrza IC. Sprawdż poziom oleju czy nie ubywa,

> jeśli tak to turbina puszcza i oby była gwarancja. Jeśli oleju

> nie ubywa wszystko OK.

Mam to auto od niedawna. Zrobilem nim jakies 1000 km i nie zauwazylem ubytkow oleju, wrecz przeciwnie nawet jest troszke przelany. Czy to moze byc od tego? Co zrobic z takim wyciekiem? Gwarancji nie ma!

Zauwazylem to pocenie sie po "ostrej jezdzie".

Napisano

> Pilnować poziomu oleju, przelany robi lekkie nadciśnienie i pojawiają sie wycieki na zimmeringach(wał,pokrywa zaworów) turbina też moze tak reagować. Poziom może być powyżej połowy ale nie na max. Jeśli tak jest to upuśc(1cm to około 1litr oleju) Może poprostu jako nowy właściciel uczulony. Moja rada po ostrej jeżdzie schładzaj turbo, nie gaś zaraz, bo może pracować na sucho i ją wykończysz 150000obr/min kiedy sie zatrzyma? Pozdro.

Napisano

> Zamiast sie dziwić doradz koledze.

z tym 1cm = 1litr ostro przesadziłeś, w fiatach wypłaszczenie miarkowe na bagnecie ma litr, a ma spokojnie 3 - 4cm w przypadku benzyniaków, w dieslach sądzę, ze ta proporcja jest zachowana

Napisano

Jak jest przelany to spuść trochę oleju, tak żeby na bagnecie było 3/4 między min a max (oczywiście jak auto stoi na płaskim). Nadmiar oleju jest tak samo szkodliwy jak jego brak.

Napisano

> Dzisiaj zauwazylem lekkie pocenie sie "małej chlodnicy" (tej co

> przewod biegnie do turbiny i jest obok chłodnicy cieczy). Na

> gorze jest taki plastikowy dekiel i spod tego dekla poci sie

> ewidentnie olejem. Czy tam moze byc olej? Bo to chyba chlodnica

> powietrza doladowywujacego (intercoler) o ile sie nie myle? Czym

> zatamowac taki wyciek? Czy trzeba kupic nowa chlodnice? Prosze o

> rade.

a z silnikiem nie ma problemów ? Jezdzi tak,jak powinien ? Weź na postoju dodaj ostro gazu,a druga osoba niech posłucha,czy w tych okolicach,gdzie się poci,nie syczy powietrze...

Napisano

> > Pilnować poziomu oleju, przelany robi lekkie nadciśnienie i

> pojawiają sie wycieki na zimmeringach(wał,pokrywa zaworów)

zeby coś się z uszczelnieniami stało,to by lustro oleju musialo sięgać prawie łożysk wału rotfl.gifsmirk.gif

Jak jest trochę przelany,to nawet lepiej w lecie ok.gif

Napisano
  • Autor

> zeby coś się z uszczelnieniami stało,to by lustro oleju musialo

> sięgać prawie łożysk wału

> Jak jest trochę przelany,to nawet lepiej w lecie

Z silnikiem nie ma problemow - jezdzi normalnie. Turbiny nie slychac prawie wogole, ale dziala bo czuje "kopa".

Olej dużo przelany nie jest. Slyszalem ze w dieslach sie tak robi. Oleju mi nie bierze. Czyli narazie nie panikowac i obserwowac olej? Tylko zastanawiam sie czy w IC moze byc olej?

Napisano

> Z silnikiem nie ma problemow - jezdzi normalnie. Turbiny nie slychac

> prawie wogole, ale dziala bo czuje "kopa".

> Olej dużo przelany nie jest. Slyszalem ze w dieslach sie tak robi.

> Oleju mi nie bierze. Czyli narazie nie panikowac i obserwowac

> olej? Tylko zastanawiam sie czy w IC moze byc olej?

naturalnie,ze moze być troszkę oleju

Napisano

> Jak jest przelany to spuść trochę oleju, tak żeby na bagnecie było

> 3/4 między min a max (oczywiście jak auto stoi na płaskim).

> Nadmiar oleju jest tak samo szkodliwy jak jego brak.

nadmiar powyzej max - jak jest rowno z max nic nie trzeba odlewac

Napisano

> Olej dużo przelany nie jest. Slyszalem ze w dieslach sie tak robi.

"Tak robienie" wydłuża czas rozgrzewania silnika i może doprowadzić do uszkodzenia uszczelniaczy. Ojciec w Astrze DI raz przelał przy dolewaniu to wywaliło z litr oleju przez korek (który po prostu wystrzelił - wyrwało go).

> Oleju mi nie bierze. Czyli narazie nie panikowac i obserwowac

> olej? Tylko zastanawiam sie czy w IC moze byc olej?

Może ale nie powinno go być za dużo - nie wyłączaj silnika z kręcącą się turbiną - jeśli "deptałeś" to poczekaj z 30s-1min przed zgaszeniem silnika. No i oczywiście zanim silnik się nie zagrzeje (5-6km) staraj się nie przekraczać 2,5-3 krpm. 1.3MJ absolutnie nie nadaje się do jazdy miejsckiej - w takich warunkach pali koszmarnie dużo (w GP nawet ponad 10 l/100km) i bardzo krótko wytrzymuje.

Napisano
  • Autor

> 1.3MJ

> absolutnie nie nadaje się do jazdy miejsckiej - w takich

> warunkach pali koszmarnie dużo (w GP nawet ponad 10 l/100km) i

> bardzo krótko wytrzymuje.

I tu przesadziles troche! Moj MJ smiga na nauce jazdy i jezdzi prawie caly czas po miescie i pali max 5l/100km. Sorry, ale nie wiem jak jezdzisz tym GP ze pali 10l yikes.gif? Chyba caly czas czas masz "buta"!

Napisano

> I tu przesadziles troche! Moj MJ smiga na nauce jazdy i jezdzi prawie

> caly czas po miescie i pali max 5l/100km. Sorry, ale nie wiem

> jak jezdzisz tym GP ze pali 10l ? Chyba caly czas czas masz

> "buta"!

jakos w to nie potrafie uwierzyc 5 l na 100 ale chyab oleju wciaga z silnika a nie z baku rotfl.gif

Napisano

> jakos w to nie potrafie uwierzyc 5 l na 100 ale chyab oleju wciaga z

> silnika a nie z baku

ważne,ze autor posta w to wierzy ok.gifzlosnik.gif

Wiesz,jak ktoś wyłożył kupę kasy na ciągnik rolniczy z małym uciągiem zlosnik.gif,to musi się czymś pocieszać... hehe.gif

Napisano

> ważne,ze autor posta w to wierzy

> Wiesz,jak ktoś wyłożył kupę kasy na ciągnik rolniczy z małym uciągiem

> ,to musi się czymś pocieszać...

teraz zes dowalil ale juz nie jeden od traktora usiluje caly czas mi udowodnic ze to pali od 4 do 6 max hehe.gif

Napisano

Olej dużo przelany nie jest. Slyszalem ze w dieslach sie tak robi.

Wcale tak się nie robi - oleju nie ma prawa być powyżej MAX - rozszczelnisz silnik (wersja optymistyczna) / nadciśnienie wepchnie nadmiar oleju przez odmę do dolotu - ten zaś spala się w sposób niekontrolowany i klops Panie. MAX to MAX - ani dudu więcej no.gif!

Niwielkie ilości / ślady zapocenia - OK.

Napisano

> teraz zes dowalil ale juz nie jeden od traktora usiluje caly czas mi

> udowodnic ze to pali od 4 do 6 max

mi też znajomy,ktory mieszka w Dąbrowie Górniczej,a pracuje w Tychach caly czas próbuje mi udowodnić,ze mu 1.6 benzyna pali 5.5l po mieście zlosnik.gif

Sęk w tym,ze jego 90% drogi do pracy (a nigdzie indziej nie jezdzi)to droga ekspresowa,po której kapeluszy niemiłosiernie,a ze droga ta położona jest w mieście,to on jezdzi przecież "po mieście" tongue.gif

Napisano

Wcale ale to wcale nie dziwi mnie ten przepał 5l/100, potrafi jeszcze mniej bez rotfl.gifzlosnik2.gif. Robie50tyś. i wiem coś o tym, kraj europa.

Napisano

Nie ja... to jest (a właściwie było bo z 3000km na liczniku poszło do kasacji) służbowe auto w firmie gdzie pracuje ojciec. Normalna eksploatacja miejska 2-5km i 45min-2h postoju i kolejne kilka km. Moje mk.1 75 w podobnych warunkach pali 8,5-9,5 l/100km Pb95, ojca Astra II 2.0DI ok 8-8,5, Wartburg 1.3 ok 9 - i nie wierzę w bajki, że komuś jakieś auto w warunkach miejskich będzie mniej paliło, może jakiś Tikacz albo CC700 by zszedł do 7l.

A to, że auto nie nadaje się do miasta to opinia osób bardziej obeznanych w temacie, zresztą jak każdy Diesel - nie lubi pracować na zimno i nie lubi gwałtownych i częstych przyspieszeń (ruszania). Do tego temu 1.3MJ w tak ciężkim aucie jak GP (a co dopiero w Astrze III) wyraźnie brakuje mocy, jak się już rozkula to jakoś jedzie, ale jak trzeba szybko ruszyć na skrzyżowaniu to jest bieda.

Napisano
  • Autor

Piszczie sobie co chcecie. Ja umiem policzyc spalanie! I to nie tylko moja gadka, ale zapaytajcie kogokoliwiek kto ma 1.3MJ 70KM - Panda albo Corsa. Znajomy ma Corse z tym silnikiem i na trasie wziela mu 4l, nie przekraczajac tylko 120km/h. Śmigacie starymi MK1 albo MK2 1.2 8v z silnikiem produkowanym od 15 lat a smiejecie sie, ze to traktor hehe.gif! Poczytac, pojezdzic dopiero potem wyrazac opinie!

Napisano

przypomnij sobie ile Cziken Maraskowy pali(ł) zlosnik.gif

Napisano

> przypomnij sobie ile Cziken Maraskowy pali(ł)

5 litrów skromny.gif Prędkość patrolowa 90 km/h na A4 skromny.gifzlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.