Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Potwierdzam - X16SZ JEST bezkolizyjny

Featured Replies

Napisano

Malo tego ze JEST bezkolizyjny, to jest on bezkolizyjny rowniez PO SPLANOWANIU glowicy 0,5mm. A dowiedzialem sie tego tuz przed zamiarem wymiany paska rozrzadu, ktory zaczal wydawac z siebie bardzo dziwne dzwieki a padl pomiedzy wyjazdem z myjni a drzwimi warsztatu. Samochod dotyrlal sie na 3 dziwnie pracujacych garnkach - jak traktor. Po wymianei wszystko wrocilo do normy.

Tak wiec podsumowujac raz na zawsze - X16SZ JEST BEZKOLIZYJNY przy glowicy -0,5mm.

Napisano

> Samochod dotyrlal sie na 3 dziwnie pracujacych

> garnkach - jak traktor.

Czyli co? Paska nie było a silnik pracował? I jeszcze jechałeś? icon_eek.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Czyli co? Paska nie było a silnik pracował? I jeszcze jechałeś?

> Pozdroofka

Scielo zeby na 2/3 wysokosci, przeskoczyl pasek o jakies 10-13 zebow i powtornie zakotwiczyl. Nie potrafie tego wytlumaczyc, ale tak wlasnie bylo - po zdejciu rorzad by calkowicie przestawiony.

Napisano

> Scielo zeby na 2/3 wysokosci, przeskoczyl pasek o jakies 10-13 zebow

> i powtornie zakotwiczyl. Nie potrafie tego wytlumaczyc, ale tak

> wlasnie bylo - po zdejciu rorzad by calkowicie przestawiony.

Eeee, 10 - 13 zębów to nie to samo co zerwanie i zupełnie przypadkowe ustawienie zaworow. Może za szybko na "raz na zawsze - niekolizyjny" wink.gif

Tak myslałem, że pasek był na swoim miejscu i pracował i dlatego w poprzednim poscie wyraziłem zdziwienie bo nie ma mozliwości aby silnik działał kiedy zawory się nie otwierają i zamykają. Jak paliwo dostawałoby się do cylindów? wink.gif Zresztą komu jak komu ale Tobie nie muszę tego tłumaczyć wink.gif

Pozdroofka

Napisano

X16SZ JEST SILNIKIEM KOLIZYJNYM!!!

Wymieniałem popychacze hydrauliczne bez wyciągania wałka i wiem co widziałem i co się działo z wciśniętym zaworem przy kręceniu wałem! Powtarzam X 16 SZ jest kolizyjny!

Napisano
  • Autor

> X16SZ JEST SILNIKIEM KOLIZYJNYM!!!

> Wymieniałem popychacze hydrauliczne bez wyciągania wałka i wiem co

> widziałem i co się działo z wciśniętym zaworem przy kręceniu

> wałem! Powtarzam X 16 SZ jest kolizyjny!

No to ladnie ci poprzedni wlasciciel musial glowice zjechac hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Jeszcze raz powtarzam - X16SZ JEST BEZKOLIZYJNY!!!

Napisano

Dla mnie silnik bezkolizyjny musi spełniać dwa warunki.

1. cylinder w GMP

2. zawór otwarty maksymalnie.

Jeśli przy spełnieniu tych warunków nie ma kontaktu zaworów z tłokiem to silnik bezkolizyjny.

Da się to sprawdzić tylko przez pomiary. To, że przy zerwaniu paska nic się nie stało dla mnie nic nie znaczy. Ot szczęście w nieszczęściu.

Dopóki ktoś nie poda mi luzu między tłokiem i zaworem (bez uwzględnienia grubości UPG) po spełnieniu ww warunków nie uwierzę, że jakikolwiek silnik jest bezkolizyjny.

Moja wypowiedź nie ma na celu zdyskredytowania ciebie. Wiem, że twoja wiedza w temacie mechaniki silników jest nieprzeciętna 20.GIF

Napisano

> No to ladnie ci poprzedni wlasciciel musial glowice zjechac

> Jeszcze raz powtarzam - X16SZ JEST BEZKOLIZYJNY!!!

Podobnie jak kolega Orochimaru nie mam zamiaru nikogo dyskredytować. Powtarzam jednak że X16SZ jest silnikiem kolizyjnym bo sprawdziłem to eksperymentalnie. No poparcie swojej wiedzy moge również polecić zerknięcie do programu Autodata tam też jest napisane wyraźnie , że silnik jest kolizyjny.

Proponuję Ci wykonanie eksperymentu: zdejmij pasek rozżądu, zawor wydechowy któregoś z cylindrów ustaw w pozycji full open i zakręć rozrusznikiem. Jeżeli wykonasz ten test i silnik będzie nadal sprawny to wtedy uwierzę, że twój X16SZ jest bezkolizyjny. Innym czytelnikom forum odradzam tego typu eksperymenty oraz zwlekanie z wymianą paska rozrządu.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.