Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tempomat mam i ja

Featured Replies

Napisano

Witam.

W ten weekend zamontowałem sobie tempomat nabyty u naszego kącikowego kolegi marcinstyka.

Tempomat chciałem zamontować do silnika X16SZ, więc od początku miałem obawy, czy taki silnik podoła tempomatowi. Jak się okazało, na 90% tak. Dlaczego nie w 100%? Zapraszam do lektury. Niestety na razie nie ma fotek ponieważ zostawiłem aparat u rodziców. frown.gif

Do zamontowania tempomatu potrzebnych jest jak wiadomo kilka elementów. To co ja miałem to: tempomat, manetka oraz czujnik sprzęgła.

Najłatwiej zamontować manetkę kierunkowskazów ze sterowaniem tempomatu, wystarczy wymienić na nową, wszystko pasuje i działa (kierunki, długie, mignięcie). Dalej zaczynają się schody. Astra-F, z tego co mi wiadomo, nie ma fabrycznie przewidzianego miejsca na montaż tempomatu. Ja miałem jeszcze trudniej, ponieważ mam wspomaganie kierownicy, ABS oraz LPG, przez co ilość miejsca pod maską jest bardzo mocno ograniczona. Ostatecznie wybór padł na rynienkę (obok MAP-sensora) - można tam się łatwo przewiercić i skręcić zwykłymi śrubami. Dół wisi w powietrzu, ale całość się mocno i stabilnie trzyma.

Kolejna sprawa - silnik X16SZ nie ma miejsca na montaż linki (elementów mocujących). Jednak wycięcie przez które wkłada się mocowanie linki gazu okazało się idealne, trzeba było tylko złapać opaskami żeby linka nie wyskakiwała z tego wycięcia, ponieważ jest dość sztywna, a wycięcie płytkie. Plastikowe opaski zaciskowe dają radę. wink.gif Mechanicznie nie było więc większych kłopotów.

Pora na elektrykę. Masa była blisko, resztę (7 kabelków) trzeba ciągnąć z kabiny. Z przeciąganiem i łączeniem kabelków zeszło najwięcej czasu. Poza przyciskami manetki trzeba było podłączyć zasilanie, sygnał z hamulca oraz sygnał prędkości. Z zasilaniem +12V podpiąłem się do czarnego kabelka koło liczników.

1) Wyruszyłem na pierwszą jazdę próbną i... zonk. Okazało się że nie podłączyłem zasilania manetki zeby.GIF No nic, szybka poprawka i jedziemy ponownie.

2) Druga jazda i zonk. No i tu się troszkę zmartwiłem. Jednak po sprawdzeniu napięć, okazało się, że pomyliłem kabelki sprzęgła i hamulca przez co tempomat nie miał prawa działać.

3) Trzecia jazda i znów zonk... tu już zacząłem myśleć, że tempomat jest uszkodzony, jednak coś mnie podkusiło żeby sprawdzić, czy TID pokazuje prędkość. Wcisnąłem dwa klawisze podczas jazdy i "00 KPH". Nie podłączyłem deski do linki, więc jak miało działać. zeby.GIF

4) Czwarta jazda i kolejny zonk..... niecierpliwie sprawdzam prędkość i pokazuje poprawie. Teraz to już byłem pewien że tempomat jest zwalony. frown.gif Jednak coś mnie podkusiło żeby sprawdzić jeszcze raz napięcia we wtyczce. Zaglądam i się okazuje że jakoś podejrzanie łatwo wyszła. Hm... pewnie to jest wina. Po sprawdzeniu napięć (OK) kolejna jazda próbna

5) Rozpędzam się na III biegu do 50 km/h, wciskam "I", puszczam gaz.... i jedzie. yay.gifpub2.gif Nie ma nic przyjemniejszego jak po tylu próbach coś zaczyna jednak funkcjonować. smile.gif

Jak widać z powyższego, nie zawsze do 3 razy sztuka, czasem warto próbować do bólu. wink.gif

PODSUMOWANIE Z MONTAŻU

1) Nie montowałem czujnika sprzęgła, zrobiłem 500 km i tylko raz zdarzyła mi się "przegazówka". Ale niestety pilnowanie i pamiętanie o tym żeby wyłączyć przed wciśnięciem sprzęgła jest zajmujące, dlatego ostatecznie warto to mieć. Najczęściej wyłączałem hamulcem.

2) Rozwiewając wątpliwości niektórych kolegów - czujnika hamulca nie trzeba zmieniać smile.gif Wystarczy się podpiąć pod standardowy czujnik "stopu" i działa.

PODSUMOWANIE Z JAZDY

1) Pierwsze wrażenia - bardzo pozytywne, silnik 71KM daje radę, szczególnie że na LPG ma mocniejszy "dół". Nawet na V biegu.

2) Prędkość mierzona GPS przy 100km/h na płaskim terenie wahała się od 99 do 101 km/h - testowanie na V biegu. Na górkach wahania są nieco większe, prędkość spada do 98-97 na początku wzniesienia i leci do 102-103 za wzniesieniem (jak się wzniesienie gwałtownie kończy, to nie nadąża "puścić" gazu). Na górkach o pochyleniu bliskim 10% są już problemy. Na podbiegu prędkość dość mocno spada, a za wzniesieniem tempomat się gubi i mocno gazuje mimo że górka się skończyła - efekt - prawie 105 km/h, ogólnie, czym większa górka tym bardziej tempomat "nie nadąża".

3) Nie zauważyłem zwiększonego zużycia LPG, a 80% trasy zrobiłem na tempomacie. Po dłuższym użytkowaniu pewnie coś wyjdzie.

4) Wydaje mi się, że problem bezpieczeństwa jest poważny. Noga rzeczywiście spoczywa na podłodze i w razie nagłej sytuacji, czas reakcji będzie większy. Jednak mam taki nawyk, że w podejrzanych sytuacjach trzymam nogę nad hamulcem skupiając się żeby w razie czego szybko depnąć.

5) Jak ktoś już pisał, przydaje się również w ciągnących się kilometrami terenach zabudowanych. Zwalnia sie na początku do żądanej prędkości i jedzie nie zwracając już uwagi na prędkość. Oczywiście jak nie ma nic przed nami, ponieważ -> czytaj niżej.

6) W korku i w kolumnadzie pojazdów zupełnie się nie nadaje, głównie ze względu na inną charakterystykę jazdy, szczególnie na wzniesieniach (człowiek inaczej operuje gazem).

7) Prędkość jazdy można regulować prędkość co 2km/h i jest to prawie nie wyczuwalne (tempomat delikatnie operuje gazem) ale.. jak się przytrzyma klawisz "I" dłużej to wali gaz do dechy. shocked.gifuzbroj_zlo.gifbrawo.gif Bardzo pozytywnie uczucie. cool.gif

8) Zwykle jest tak, że na łukach lekko odpuszczam gaz i pozwalam samochodowi lekko zwolnić. Tempomat nie pozwala... Mam mieszane uczucia - pewnie trzeba się przyzwyczaić.

Ogólnie - bajer. Podobno jak się człowiek nacieszy, to przestaje używać. Odgrzebię tego posta za rok i opiszę swoje wrażenia. wink.gif Jak ktoś ma troszkę kasy, troszkę wolnego czasu, i często jeździ w trasy, to warto się pobawić. Koszt dwóch tankowań LPG, a radochy co niemiara. smile.gif

pozdrawiam,

Marcin

Napisano

No to gratulacje. Styku i ja jeszcze się nosimy z zamiarem zamontowania ale ja narazie walczę z impulsowym sterownikiem świateł dziennych i układem doświtlania zakrętów. Jak to zrobię to wezmę się za tempomat, a następnym krokiem będzie Board Computer.

DObrze wiedzieć, że ty przetarłeś szlak. Będę się do Ciebie zgłaszał z pytaniami.

Hawk.

Napisano

przygladam sie czesto tematom o montowaniu manetek z tempomatem i mam pytanie do wlascicieli tego "cuda" smile.gif Jak to sie sprawdza na podjazdach pod gorke i zjazdach. Bo wydaje mi sie ze raczej bardziej sie wtedy oplaci wylaczyc tempomat i samemu operowac biegami i gazem pod gore i hamowaniem silnikiem przy zjezdzie z gorki ??

Napisano

> a następnym krokiem będzie Board

> Computer.

Masz na myśli MIDa, czy coś bardziej indywidualnego?

Ja ze względu na LPG musiałem sprzedać MIDa, ale cały czas marzy mi się komp, który pokazywałby te wszystkie parametry spalania, zwłaszcza wartość chwilową i średnią :-)

Napisano

> przygladam sie czesto tematom o montowaniu manetek z tempomatem i mam

> pytanie do wlascicieli tego "cuda" Jak to sie sprawdza na

> podjazdach pod gorke i zjazdach. Bo wydaje mi sie ze raczej

> bardziej sie wtedy oplaci wylaczyc tempomat i samemu operowac

> biegami i gazem pod gore i hamowaniem silnikiem przy zjezdzie z

> gorki ??

Ja zjezdzilem troche bieszczady na tempomacie i bardzo mi sie to ustrojstwo podobalo:) Pod gorke i z gorki radzil sobie wysmienicie, fakt ze czlowiek wjezdzajac na gorke odpuszcza gaz, a jak robi to tempomat to jest troche dziwne uczucie smile.gif ale da sie przyzwyczaic. Dla mnie bomba

Napisano

> No to gratulacje. Styku i ja jeszcze się nosimy z zamiarem

również gratulacje dla kolgi ja planuje zakładać w najbliższym czasie, może uda się w ten weekend

> zamontowania ale ja narazie walczę z impulsowym sterownikiem

> świateł dziennych i układem doświtlania zakrętów. Jak to zrobię

że tak spytam na jakiej zasadzie zrobisz doświetlanie zakrętów??

i jak ma działać impulsowy sterownik świateł??

> to wezmę się za tempomat, a następnym krokiem będzie Board

> Computer.

już mam smile.gif

> DObrze wiedzieć, że ty przetarłeś szlak. Będę się do Ciebie zgłaszał

> z pytaniami.

ja również. Może jak dam rade to porobie zdjęcia podłączymy pod opis i umieści się na WOA wink.gif

pozdrowionka

Napisano

> Masz na myśli MIDa, czy coś bardziej indywidualnego?

> Ja ze względu na LPG musiałem sprzedać MIDa, ale cały czas marzy mi

> się komp, który pokazywałby te wszystkie parametry spalania,

> zwłaszcza wartość chwilową i średnią :-)

a miałes już zamontowanego MID-a??

ja też mam gaz jednak montowany był przed instalacjją gazową a pozatym mam podłączone czujniki i CC.

Kiedyś ktoś zapodał jakiś układzik nawet miałbyc pod MID-a który pokazywałby spalanie gazy, ale temat umarł dawno temu passed_out.gif

pozdro

Napisano
  • Autor

> podjazdach pod gorke i zjazdach.

Pewnie czym większy silnik tym lepiej. W zasadzie tempomat reaguje dość łagodnie, tzn na rozpoczęciu podjazdu nie daje od razu do dechy gazu tylko troszkę, przez co jak wzniesienie jest ostre i jedziesz na V biegu i masz słaby silnik, to tak jak mówiłem, zanim się zorientuje, to prędkość może spaść nawet o 3-5 km/h. Później tempomat widząc że nie daje rady dociska do dechy, ale silnik nie daje rady żeby się rozpędzić. Mówię tu o takich wzniesieniach na których silnik 71KM na V biegu przy 100 km/h nie daje rady już przyśpieszyć. Przy mniejszych górkach problem jest dużo mniejszy, ponieważ silnikowi udaje się skorygować prędkość.

Poza tym tak jak pisze pablo79 - dziwne uczucie jak jedziesz pod górkę smile.gif - tak jakby coś cię "podciągało" - jedziesz szybciej niż jakbyś jechał "nogą", natomiast na zjazdach zwalnia i pilnuje prędkości, kiedy Ty byś pozwolił te 5-10 więcej. smile.gif Podobnie na zakrętach. Trzeba się przyzwyczaić.

Kolejna fajna rzecz, to przyśpieszanie. Jak jedziesz 80 km/h i miałeś zaprogramowane 100km/h, to wciskasz R i tempo wciska gaz do dechy żeby rozpędzić się do tego 100km/h. Świetne uczucie, czuje się jakby samochód miał więcej mocy, ale to chyba dlatego że nie musisz cisnąć z całej siły pedału gazu, tylko wciskasz jeden klawisz i komputer robi to za Ciebie. smile.gif Aha - w wymienionych przypadkach tempomat nie wciska gazu delikatnie, tylko od razu "do dechy". brawo.gif

Napisano
  • Autor

> Computer.

Board computer - czekam na informacje o rezultatach. Bardzo chętnie bym coś takiego zamontował. MID mi się nie podoba, a kolega NTP miał super pomysł i super realizację, ale zniknął. frown.gif

Napisano

> a miałes już zamontowanego MID-a??

> ja też mam gaz jednak montowany był przed instalacjją gazową a

> pozatym mam podłączone czujniki i CC.

> Kiedyś ktoś zapodał jakiś układzik nawet miałbyc pod MID-a który

> pokazywałby spalanie gazy, ale temat umarł dawno temu

> pozdro

Nie miałem nigdy na stałe, sprzedałem go bo wiedziałem, że mi nie będzie wskazywał parametrów spalania. Do tego wgranie softu z wersją językową i parametrami silnika... Za duże koszty i za dużo kombinowania jak dla uruchomienia niepełnowartościowego urządzenia... Szkoda, bo MID jest stworzony do Astrowej deski i bardzo ładnie się tam komponuje. Wszystko pozostaje oryginalne i klasyczne smile.gif

Napisano

> board computer

>> już mam

chwal się, napisz coś więcej. Fabryczny / niefabryczny? Masz LPG?

Napisano

> Board computer - czekam na informacje o rezultatach. Bardzo chętnie

> bym coś takiego zamontował. MID mi się nie podoba, a kolega NTP

> miał super pomysł i super realizację, ale zniknął.

Pomysł, opracowanie i funkcje były super. Kolega pewnie przestał się udzielać kiedy się zorientował jak dużo chętnych jest na jego wynalazek, chętnych, którzy chcieliby gotowy produkt, a on by to musiał składać i pewnie niewiele zarobiłby na tym... Rozumiem go, aczkolwiek szkoda frown.gif

Na kąciku Lanosa ktoś miał podobny pomysł i zaangażowane prace skończyły się w podobny sposób - zniknięciem twórcy smile.gif

Jest na Allegro koleś, który sprzedaje takie komputerki za około 100 zł, ale ich funkcje nie są do końca przemyślane, a najgorsze jest wykonanie i wygląd urządzenia.

Napisano

> Aha - w wymienionych przypadkach tempomat nie wciska gazu delikatnie, tylko od razu "do dechy".

No to gdzie tu ekonomia? Gdy chcę jeździć oszczędnie, to obserwuję obrotomierz i chwilowe spalanie w komputerze.

Napisano

> Computer.

> DObrze wiedzieć, że ty przetarłeś szlak. Będę się do Ciebie zgłaszał

> z pytaniami.

> Hawk.

a w x14nz mozna tez zrobic ? czy problem bedzie

Napisano
  • Autor

> No to gdzie tu ekonomia? Gdy chcę jeździć oszczędnie, to obserwuję

> obrotomierz i chwilowe spalanie w komputerze.

To jakaś prowokacja? Gdzie tu ktoś pisał o ekonomii? Tempomat to wygoda, nie ekonomia.

Tak BTW - tak się zastanawiam, czy gwałtowne przyśpieszanie i później jazda ze stałą prędkością nie jest ekonomicznie zbliżona do powolnego rozpędzania. Pamiętaj że spalone paliwo to wynik całkowania spalania chwilowego w czasie, więc niewielkie spalanie chwilowe nie gwarantuje niewielkiego spalania globalnego. Podobno nawet przy jeździe "o kropelce" stosuje się wybiegi na 3/4 gazu a później jazda na luzie.

Napisano
  • Autor

> a w x14nz mozna tez zrobic ? czy problem bedzie

Powiem tak - działać na pewno będzie. Jeżeli jeździsz po terenach na których można przejechać na V biegu większy odcinek drogi bez konieczności redukcji to tempomat da radę i pojedzie bardzo podobnie, a mam wrażenie że nawet lepiej smile.gif. Ja np nieco odpuszczam przy dużych górkach - mimowolnie, a tempomat nie - ciągnie dalej. smile.gif

Fizycznie o ile dobrze pamiętam, to przepustnica jest identyczna jak u mnie, więc zamontować też się da. Zaczep daje się pod tę okrągłą "główkę" na końcu linki gazu. Mocowanie korpusu to niestety nieco prowizorka (nie ma miejsca fabrycznie), ale trzyma się jak na razie solidnie. smile.gif Linka chodzi lekko i nie zacina się. Jak tempo jest wyłączony, to nic nie czuć że jest w aucie.

Jak dorwę aparat, to to zrobię fotkę jak to jest zamocowane.

Napisano

> Nie miałem nigdy na stałe, sprzedałem go bo wiedziałem, że mi nie

> będzie wskazywał parametrów spalania. Do tego wgranie softu z

> wersją językową i parametrami silnika... Za duże koszty i za

> dużo kombinowania jak dla uruchomienia niepełnowartościowego

> urządzenia... Szkoda, bo MID jest stworzony do Astrowej deski i

> bardzo ładnie się tam komponuje. Wszystko pozostaje oryginalne i

> klasyczne

hmm.gif Ja sobie niedawno zamontowałem MIDa i w ten czwartek jadę do serwisu przeprogramować. Jeśli chodzi o gaz to przy instalacji II generacji spalanie gazu MID będzie pokazywał aczkolwiek niedokładnie. U mnie teraz spalanie na benzynie czy gazie pokazuje 39,8L/100km średnie biglaugh.gif ale to MID od dwulitrówki więc się zbytnio nie przejmuję. Spalanie gazu będzie pokazywał dlatego że przecież komp silnika pracuje normalnie i normalnie steruje wtryskami. A MID do spalania bierze właśnie sygnał wtrysków jeśli dobrze jarzę. Więc zdaje mi się że na gazie wskazania będą niedokładne bo komp będzie liczył ilość benzyny potrzebnej do pracy silnika w takich warunkach, a wiadomo że gazu weźmie do 2L/100km więcej więc rachunek prosty.

Pozdrawiam

Napisano

Gratulacje claps.gif

Własnie też się przymierzam do tego .Może masz kolego opis kabelkow od "wajchy" ?

Napisano
  • Autor

> Własnie też się przymierzam do tego .Może masz kolego opis kabelkow

> od "wajchy" ?

Akurat wajcha jest najłatwiejsza, można pomierzyć miernikiem. Kolory kabelków na wtyczce do wajchy zgadzają się z tymi na wtyczce tempomatu. Nie pamiętam tylko czy kabelki od złączki (gniazda) do samej wajchy też są identyczne, ale pewnie tak. Czarny kabelek trzeba dać na +12V po stacyjce (czarny to chyba standardowy kolor w astrze dla +12V po stacyjce).

Dodatkowo są oznaczenia na wtyczce, wg schematu gdzieś z kącika Astry, to:

A - do A (klawisz O normalnie zwarty)

B - do +12V

C - do C (klawisz R normalnie rozwarty)

D - do B (klawisz I normalnie rozwarty)

278630066-OpelOmegaBtempomat.jpg

Napisano

> Akurat wajcha jest najłatwiejsza, można pomierzyć miernikiem. Kolory

> kabelków na wtyczce do wajchy zgadzają się z tymi na wtyczce

> tempomatu. Nie pamiętam tylko czy kabelki od złączki (gniazda)

> do samej wajchy też są identyczne, ale pewnie tak. Czarny

> kabelek trzeba dać na +12V po stacyjce (czarny to chyba

> standardowy kolor w astrze dla +12V po stacyjce).

> Dodatkowo są oznaczenia na wtyczce, wg schematu gdzieś z kącika

> Astry, to:

> A - do A (klawisz O normalnie zwarty)

> B - do +12V

> C - do C (klawisz R normalnie rozwarty)

> D - do B (klawisz I normalnie rozwarty)

===================

Dziękuje smile.gif

Napisano

> również gratulacje dla kolgi ja planuje zakładać w najbliższym

> czasie, może uda się w ten weekend

> że tak spytam na jakiej zasadzie zrobisz doświetlanie zakrętów??

> i jak ma działać impulsowy sterownik świateł??

> już mam

> ja również. Może jak dam rade to porobie zdjęcia podłączymy pod opis

> i umieści się na WOA

> pozdrowionka

Opisywałem już wcześniej mój zamiar w temacie o światłach dziennych.

Zakupiłem na Allegro.pl reduktor świateł i podłączam go pod moje światła drogowe. Logika pracy będzie taka:

- gaśnie kontrolka oleju - włączają się światła do jazdy dziennej

- włączam posojówki - gasną światła do jazdy dziennej

- włączam światła drogowe - odłączone zasilanie świateł drogowych z reduktora

Do tego celu użyłem 3 przekaźników ale niestety byłem niezbyt rozważny i w nocy jak podłączałem zwarłem do masy wyjście z reduktora i niestety przestał działać. Zamówiłem już nowy więc jak przyjdzie to skończę swój projekt.

Doświetlanie zakrętów to nie będzie nic spcjalnego. Podobne rozwiązanie stosuje się obecnie w najnowszych mercedesach. Jeśli masz zapalone światła mijania ( u mnie będą już postojowe) i właczysz lewy migacz to zapali się lewe światło przeciwmgielne. Podobna reakcja będzie z prawym migaczem. Światło zgaśnie po upływie około 5s od ostatniego mignięcia migacza. Jak skończę pracę i wszystko będzie działało to napewno pochwalę się na forum.

Do tego celu użyję mikrokontrolera Motorola HC12, który później zostanie wykorzystany do komputera pokładowego.

Napisano

i wpadnie na Cargo 27.05.2007.

Warto sie chyba pochwalić na żywca tak fajnym rozwiązaniem.

Szczegóły spotkania są w podwieszonym wątku

Pozdrawiam

Tomek vel Dobson

Napisano

> podjazdach pod gorke i zjazdach. Bo wydaje mi sie ze raczej

> bardziej sie wtedy oplaci wylaczyc tempomat i samemu operowac

> biegami i gazem pod gore i hamowaniem silnikiem przy zjezdzie z

> gorki ??

w automacie bez problemu, sam redukuje biegi biglaugh.gif

Napisano

Gratuluje udanej operacji wink.gif

Moj tempomat tez sie trzyma przegrody przedniej i tez na dwie sruby tylko (u gory). Zastanawialem sie czy yo dobrze rozwiazanie, ale od ~ 6kkm nie odpadl to moze juz nie odpadnie ;>

Przy montazu swojego tempomatu mialem podobne problemy na poczatku, a to tu kabelka zapomnialem podlaczyc, a to wtyczka wypadla itp wink.gif Szkoda ze nie ma mozliwosci wyblyskania kodu bledu, co mu nie pasuje...

Przy czym bylem pewien ze sam tempomat jest sprawny. Zmajstrowalem sobie "stanowisko badawcze" na ktorym go przed zamontowaniem przetestowalem. Stanowisko skladalo sie z zasilania, regulowanego generatora impulsow prostokatnych (symulacja sygnalu predkosci) i paru przyciskow "uniwersalnych" symulujacych przyciski manetki i czujniki.

Jezeli ktos ma tempomat i nie wie czy sprawny (lub tez tempomat nie chce dzialac z nieznanych przyczyn) to za browara moge stestowac wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.