Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

juz nie moge , oddam ja chyba na żyletki

Featured Replies

Napisano

a mianowicie nie moge sobie dać rady z telepaniem kiery tongue.gif a wiec tak kierą telepało mi tak gdzieś od 110 do 130 km/h ( klasyczne niewyważenie kół ) będąc ostatnio u mechaniora sciągał tylne bębny i podciągał mi linke od ręcznego no i wyważył kółka i niestety jest jeszcze gorzej angryfire.gif teraz telepie mi kierą przy hamowaniu i czuć drgania na pedale hamulca z 80 km/h a wcześniej tego nie mialem a kierą telepie mi jeszcze nie tylko przy 110 ale i przy około 85/90 km/h ja już nie mam do tego siły sciana.gif jutro oddaje na żyletki beksa.gif

Napisano

A może masz walnieta opone-y. Umnie po mimo ze wyważyła się dobrze to biło kierownica ze łooooo:( zmiana ogumienie pomogła),albo masz gałki powybijane, moze krzywa tarcze??? sprawdzaj po koleii i eliminuj kolejne rzeczy a dojdziesz do tego- usterki. Powodzenia:)

Napisano

> a mianowicie nie moge sobie dać rady z telepaniem kiery a wiec tak

> kierą telepało mi tak gdzieś od 110 do 130 km/h ( klasyczne

> niewyważenie kół ) będąc ostatnio u mechaniora sciągał tylne

> bębny i podciągał mi linke od ręcznego no i wyważył kółka i

> niestety jest jeszcze gorzej teraz telepie mi kierą przy

> hamowaniu i czuć drgania na pedale hamulca z 80 km/h a

> wcześniej tego nie mialem a kierą telepie mi jeszcze nie tylko

> przy 110 ale i przy około 85/90 km/h ja już nie mam do tego siły

> jutro oddaje na żyletki

Skoro pogorszyło się po ściąganiu tylnych kół to zajmij się nimi: odkręć jedno i zamontuj o jedną śrubę dalej czyli o 90*, itd. Może w końcu znajdziesz takie położenie obu, że przestanie telepać.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> A może masz walnieta opone-y. Umnie po mimo ze wyważyła się dobrze to

> biło kierownica ze łooooo:( zmiana ogumienie pomogła),albo masz

> gałki powybijane, moze krzywa tarcze??? sprawdzaj po koleii i

> eliminuj kolejne rzeczy a dojdziesz do tego- usterki.

> Powodzenia:)

opony moge wyeliminować bo na zimowkach miałem to samo , a czy mogą mieć na to wpływ amory ??

Napisano

Witam.

Proponuję sprawdzić też łożyska kół.

Pzdr.

Napisano

Krzywe tarcze hamulcowe z przodu, albo cienkie (zwichrowane) bębny z tyłu.

Albo obie rzeczy naraz.

Napisano
  • Autor

> Krzywe tarcze hamulcowe z przodu, albo cienkie (zwichrowane) bębny z

> tyłu.

> Albo obie rzeczy naraz.

no wlasnie tylko przed wizytą u mechanika przynajmniej nie czułem nic na pedale hamulca , a jak mi zdjął bębny i podciągnął linke od ręcznego czuć bicie na pedale wrrr.gif

Napisano

Witam!!!

Wydaje mi się, że nałożyły się dwie sprawy:

1. Jakie masz felgi?

Jeżeli alu to zobacz co z pierścieniami centrującymi czy wogóle są. To podstawa.

Jeżeli masz stalówki felgi to wyważyć jeszcze raz (POŻĄDNIE najlepiej na samochodzie - doważyć, tam wszystko wyjdzie).

2. Coś mechanior musiał źle założyć, albo masz już bębny jajka i przy hamowaniu bije.

Przerabiałem ostatnio kwestie opon i felg. Też mi trzepało kierownicą po chwilowym ściągnięciu koła.

Okazało się że miałem w jednym kole źle dobrany pierścień centrujący i w zależności od tego jak koło siadło na śrubach tak telepało. Oczywiście na zwykłej wyważarce wszystko wychodziło ok. Od zeszłego roku na takim pierścieniu jedziłem i opona zaczęła bić. Ale w serwisie rozwiązali ten problem.

Obrócili odpowiedni oponę na feldze wyważyli a potem doważyli na aucie jest jest super.

Zatem trzeba podjechać gdzieś to serwisu oponiarskiego z odpowiednim sprzętem i wszystko wyjdzie.

Ja zanim znalazłem porządny serwis to się nawkur..... na Norauta itp. Teraz mam sprawdzoną firmę BOMA i po sprawie.

Robią wszystkie auta w zakresie podstawowej mechaniki, ale ich konikiem jest wszystko związane z kołami.

Napisano

> no wlasnie tylko przed wizytą u mechanika przynajmniej nie czułem nic

> na pedale hamulca , a jak mi zdjął bębny i podciągnął linke od

> ręcznego czuć bicie na pedale

Ja walczyłem ponad rok. Nie poddałem się! Wymieniłem amorki, wszystkie elementy zawiechy z przodu oprócz łoysk kolumny mcpersona. Wymieniałem felgi, aż wkońcu po roku moje nowe zeszłoroczne oponki były już przy granicy ogranicznika na bieżniku i postanowiłem wywalić i kupić nowe. Wcześniej wymieniłem tarcze i klocki z przodu. Teraz przód jedzie i nie telepie! Myślałem, że to już nigdy nie nastąpi. (Przynajmniej narazie jest dobrze)

U mnie wyważanie nic nie pomagało, bo koła miały bicie góra dół. Oczywisie fachowcy od opon mówili, że to nie to ale ja i tak je wywalilem i kupilem nowe. Po wymianie tarcz nie było poprawy w czasie jazdy, tylko przy hamowaniu z duzych predkosci kiera mi teraz nie wpada w drgania.

Napisano

Miałem 2 przypadki telepania przy hamowaniu oba na własne życzenie w pierwszym źle złożyłem bęben z tyłu, łatwo to sprawdzić hamując samym ręcznym, a dokładnie składając bęben tak ustawiłem szczęki że musiałem sobie młotkiem pomagać w efekcie miedzy kołnierz piasty a bęben dostał sie jakiś syf, prawdopodobnie kawałek rdzy niestety trochę za długo z tym jeździłem i bęben poszedł do przetoczenia. W drugim przypadku klasyczne wjechanie w kałuże i zwichrowania tarcza tu byłem wściekły bo można było na nich jeszcze sporo kilometrów natłuc.

Napisano

> opony moge wyeliminować bo na zimowkach miałem to samo , a czy mogą

> mieć na to wpływ amory ??

Ja też tak miałem męczyłem się z tym ok roku ,wkońcu padły amory.Po wymianie amorów nic niedrga smile.gif

Napisano

> Ja też tak miałem męczyłem się z tym ok roku ,wkońcu padły amory.Po

> wymianie amorów nic niedrga

Ja mam to samo cały czas myślałem że to tarcze bo u mnie drga tylko przy hamowaniu a to może amory?

Napisano
  • Autor

kołam mam zwykłe czyli stalówki , raz juz kiedys wyważałem koła na samochodzie i faktycznie ustąpiło tylko że to samo doważenie na samochodzie kosztowało mnie 50 zł i nie usmiecha mi się wydawać co przekładke opon 40zl za przekładke + 50 zł za doważenie na aucie , teraz sie zastanawiam nad kupnem 4 stalówek na zimówki i oba komplety wyważyć na aucie z tym że trzeba by było jakoś zaznaczyc położenie kół względem piasty, a u mechaniora byłem dzisiaj raz jeszcze powiedziałem co i jak i ma się sam przejechać autkiem ale to dopiero w srode bo zawalony robotą był. A i mam takie małe jeszcze pytanko czy tylne bębny też się wam tak mocno grzeją po jeżdzie ?? nie wiem jakie były wcześniej bo nie sprawdzałem ale sa chyba za bardzo nagrzane

Napisano

> czy tylne bębny też się

> wam tak mocno grzeją po jeżdzie ?? nie wiem jakie były wcześniej

> bo nie sprawdzałem ale sa chyba za bardzo nagrzane

No i masz odpowiedź na swój problem: szczeki trą o bęben. Wracaj do mechaniora i niech poprawia regulację. Nie daj sobie wmówić, że "się ułożą" bo owszem w końcu to nastapi ale zadrzesz bęben i szczęki.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> No i masz odpowiedź na swój problem: szczeki trą o bęben. Wracaj do

> mechaniora i niech poprawia regulację. Nie daj sobie wmówić, że

> "się ułożą" bo owszem w końcu to nastapi ale zadrzesz bęben i

> szczęki.

> Pozdroofka

fakt jak jeszcze byl na podnośniku to obracałem kola tylne i dosyć ciężko chodziły na pytanie czy nie za ciężko chodzą usłyszałem "ułożą sie po kilku hamowaniach"

Napisano

> fakt jak jeszcze byl na podnośniku to obracałem kola tylne i dosyć

> ciężko chodziły na pytanie czy nie za ciężko chodzą usłyszałem

> "ułożą sie po kilku hamowaniach"

Genaralnie tył składa sie tak, że daje się z luzem i czeka aż się "ułożą" po iluśtam hamowaniach czyli samoregulatory odpowiednio podsuną szczeki do bebna. Twój mechanik zrobił coś przeciwnego: za mocno podkręcił samoregulatory i według niego "ułożenie" polega na wadarciu bębna i szczęk.

Pozdroofka

Napisano

Miałem ten sam problem... powodem tego był fakt ich przy wymianie szczęk hamulca nie mogły swobodnie zejśc bębny bo miały malutki rancik i przyrdzewiały trochę do piasty... więc waliłem młotem dośc długo na obkoło... lecz bęben się minimalnie pokrzywił ... gołym okiem tego nie widać ... dopiero jak na tokarce mi gościu pokazał to dało sie zauważyć iż mam jajo frown.gif

Jeśli masz jeszcxze nie bardzo zdarte bębny to daj do przetoczenia a jak nie to kupić nowe i po sprawie... zeby.GIF

Napisano

> a mianowicie nie moge sobie dać rady z telepaniem kiery a wiec tak

> kierą telepało mi tak gdzieś od 110 do 130 km/h ( klasyczne

> niewyważenie kół ) będąc ostatnio u mechaniora sciągał tylne

> bębny i podciągał mi linke od ręcznego no i wyważył kółka i

> niestety jest jeszcze gorzej teraz telepie mi kierą przy

> hamowaniu i czuć drgania na pedale hamulca z 80 km/h a

> wcześniej tego nie mialem a kierą telepie mi jeszcze nie tylko

> przy 110 ale i przy około 85/90 km/h ja już nie mam do tego siły

> jutro oddaje na żyletki

Sugeruję zmienić zakład oponiarski. Mi wyważali letnie opony, na własne oczy widziałem "zera" na wyważarce i lipa, pojawiły się bicia kiery. Pojechałem do innego zakładu jeszcze raz wyważyć i bicia ustąpiły!! Bywa, że mają źle wykalibrowaną wyważarkę i nic nie pomoże.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.