Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Potrzebna porada znawców od regulacji. 2 gen Bingo

Featured Replies

Napisano

Cześć

W końcu zakupiłem interfejs do gazu palacz.gif. Wpierw obniżyłem tmp przy której można przełączyć na gaz. I działa ok cfaniaczek.gif. Popatrzyłem na resztę i jestem trochę zielony, pytanie do speców, spójrzcie na screeny i zobaczcie co jest ok a co nie do końca i co można poprawić.

Moje pytanie do was to: Co powoduje zmiana preferowanego typu jazdy z normalnej na sportową lub ekonomiczną? Rzeczywiście można odczuć różnicę? Czy jeżeli silnik przekroczy 6tys obr/min to będzie jechał na benzynie?? Co będzie jeżeli zwiększe te obroty? Które jeszcze z parametrów odpowiadają za zużycie gazu?

Screeny:

GAZ1.jpg

GAZ2.jpg

GAZ3.jpg

GAZ4.jpg

GAZ5.jpg

GAZ6.jpg

Z góry dzięki za pomoc pub2.gif

Napisano

Chyba trzeba doregulować.

Na jałowym jest za bogato.

Powinno byc tak ustawione, że oscylacje sondy są widoczne w okolicy PWA na całym zakresie.

Napisano

> Chyba trzeba doregulować.

Też mi się tak wydaje...na jałowym za bogato, pod obciążeniem za ubogo...trzeba by poprawić, żeby oscylowało wokół PWA w każdym przypadku...swoją drogą nie wywala czasem błędu silnika związanego z sondą lambda?

Napisano
  • Autor

> Też mi się tak wydaje...na jałowym za bogato, pod obciążeniem za

> ubogo..

Pod obciążeniem jest tak że skacze z ubogo na bogato a screena ciachnąłem akurat na ubokiej. Może tak być?

> przypadku...swoją drogą nie wywala czasem błędu silnika

> związanego z sondą lambda?

Nie sprawdzałem nic takiego frown.gif rozumiem że ten błąd już w jakiś inny sposób dostane? Nie przez interfece LPG?

Co do regulacji to rozumiem że trzeba pokręcić śrubą przy parowniku? Czy może od nowa zrobić tryb nauki??

Napisano

> Pod obciążeniem jest tak że skacze z ubogo na bogato a screena

> ciachnąłem akurat na ubokiej. Może tak być?

Nie no, to w porządku...skoro oscyluje to jest ok...a jak jest na jałowym, bo według screena za bogato...?

> Nie sprawdzałem nic takiego rozumiem że ten błąd już w jakiś inny

> sposób dostane?

Niekoniecznie...tak pytałem, bo widziałem że masz inne niż zwyczajowe wypełnienie sygnału lambdy, ale skoro się sprawdza to ok...na zimnym też daje się odpalić na benzynie bez problemów?

Napisano
  • Autor

> Nie no, to w porządku...skoro oscyluje to jest ok...a jak jest na

> jałowym, bo według screena za bogato...?

Na jałowym cały czas jest na bogato

> Niekoniecznie...tak pytałem, bo widziałem że masz inne niż zwyczajowe

> wypełnienie sygnału lambdy, ale skoro się sprawdza to ok...na

> zimnym też daje się odpalić na benzynie bez problemów?

Zawsze jest odpalany na benzynie i nie było nigdy problemów smile.gif czy to zima czy to lato.

Napisano

> Na jałowym cały czas jest na bogato

> Zawsze jest odpalany na benzynie i nie było nigdy problemów czy to

> zima czy to lato.

Aha, czyli byś musiał podkręcić mu trochę na reduktorze śrubkę od "wolnych obrotów"...

Napisano
  • Autor

Ok pobawię się tym i dam jutro znać co i jak smile.gif

Napisano

> Na jałowym cały czas jest na bogato

Ponieważ na jałowym masz za bogato mimo zejścia na PWA-10 (88-10) to może zmniejsz minimalne otwarcie dla biegu jałowego na -15 lub -20 i zobacz jak będzie

Ale są pewne przeciwwskazania bo jeśli będzie ubogo i dodasz gazu to będzie jeszcze bardziej ubogo i może być BUMM więc możesz zminiejszyć ale raczej jak zacznie oscylować to trochę bym dodał żeby przestał - będzie trochę oszczędniej smile.gif

Napisano

A czy na benzynie dobrze Ci śmiga? Coś mi się ta Twoja emulacja nie wydaje poprawna? U siebie mam H0,5 i L0,5, a jeszcze skoki jump.gif rano jak jest zimny potrafi odwalić. Napisz jak tam jazda na Pb?

Napisano
  • Autor

> A czy na benzynie dobrze Ci śmiga? Napisz jak tam jazda na Pb?

Na Pb nie zauważyłem raczej żadnych problemów. Wcześniej tmp przełączania było ustawiona na 30 stopni więc na Pb trzeba było trochę przejechać żeby przełączyć i zawsze się jechało ok. Nie miałem wczoraj czasu podłączyć, ale dziś się za to zabiorę w końcu

Napisano
  • Autor

Ustawiłem dziś minimalne otwarcie dla biegu jałowego na -18 i teraz jest tak że jak zejdzie z obrotów na jałowy to jest bogata mieszanka, ale po jakiś 30 sekundach zaczyna oscylować, przy czym oscylacja nie jest równomierna tylko jakby dłużej się zatrzymywała ta kreska na bogatej i krócej na ubogiej. Śrubką narazie nic nie kręciłem. Przy 3tys obr. zachowuje się tak jak poprzednio.

Napisano

A spróbuj zmniejszyć PWA do 70, jeśli będzie nierówno pracował silnik na jałowych, to zwiększaj co 2 kroki aż się ustabilizują. U mnie z początku jak ustawiłem to wszystko pięknie oscylowało (na postoju), a w czasie jazdy jak stawałem na światłach to było dłuuugggooo bogato. Zmniejszyłem PWA i teraż wszystko ładnie bangla yay.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

Mi się wydaję że przy 6tys odetnie dopływ gazu a nie przełączy się na benzyne.

A powiedz mi bo widzę że masz aktywowany cut-off na gazie, jak się z tym jeździ ?

Zawsze strasznie mi tego brakuje w autach na gaz frown.gif

Napisano

Wypowiem się nt. Cut-off: mam ustawione zubożanie mieszanki o 40% od PWA i przy hamowaniu silnikiem odczuwa się lekkie szarpnięcia, pewnie dlatego, że zawsze pewna część powietrza wymieszana z LPG wpada do cylindrów - taka uroda miksera.

Zaletą dość sporego cut-off jest to, że przy zjazdach z górek wystarcza hamowanie silnikiem.

Napisano

> Mi się wydaję że przy 6tys odetnie dopływ gazu a nie przełączy się na

> benzyne.

U mnie przelacza na benze. Tez mam bingos.

Napisano

> Powinno byc tak ustawione, że oscylacje sondy są widoczne w okolicy

> PWA na całym zakresie.

W okolicy powiadasz?

Bo u mnie jest tak ustawione teraz, ze oscylacja sa, owszem, ale wyraznie pod PWA. PWA=89 a oscyluje do max 85 czy cos takiego (w kazdym razie nie przekracza wartosci PWA).

I co ciekawe po przeprowadzeniu nauki sam sobie ustawil PWA a oscyluje ponizej tego... (moze to i nie jest dziwne, bo nauke przeprowadza sie na zwiekszonych obrotach 2500-3000)?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.