Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klimatyzacja, problem, ASO

Featured Replies

Napisano

Od "nowości" nie działa mi klimatyzacja, ponoć była nie nabita. Podjechałem dzisiaj do ASO Dukiewicz w Wawie. Sprawdzili szczelność - układ niby szczelny (sprawdzali podciśnieniowo). Nabili czynnik, klima nie działa. Po podłączeniu sprężarki na krótko okazało się, że sprężarka działa. Bezpieczniki wyglądają ok.

Stwierdzili, że po załączeniu sprężarki powinien pójść jakiś sygnał do komputera celem zwiększenia dawki paliwa (czy coś takiego), ale czy powinno tak się dziać, gdy podłączyli ją na krótko od akumulatora?

Jestem umówiony na zostawienie padaki u nich za półtora tygodnia. Czy jest szansa, że to coś poważnego, a nie zwykła przerwa w jakimś obwodzie? Co ewentualnie mogę sam sprawdzić? Bezpieczniki są dobre, przekaźniki nie sprawdzane jeszcze, o ile takowe są. Dioda na przycisku klimy się świeci, klima całkowicie manualna.

Kolejna sprawa: miał ktoś do czynienia z tym aso? mogę im zaufać? nie ściągną ze mnie jakiejś kosmicznej sumy za drobną naprawę?

Napisano
  • Autor

> a robiłeś test klimy zgodnie z opisem ze śmietnika ?

Nie robiłem. Chodzi Ci o autodiagnostykę opisaną w jednym z pedeefów? Jak to zrobić w przypadku klimy manualnej? zeby.GIF

Napisano

zanim odstawisz auto sam zobacz gdzie gubi się napięcie. w temacie obok napisałem jak to zrobić. jeśli nie masz miernika to zrób sobie żarówkę 12V z kablami i szukaj gdzie pojawia się napięcie.

jeśli w aso nie zdjeli pokrywy przekaźnika i nie poszukali napięcia(ewidentnie nie ma go na sprężarce), nie sprawdzili napięcia na czujniku ciśnienia to odnoszę wrażenie, że nie mieli ochoty tego robić. Sam w prosty sposób możesz znaleźć usterkę i radzę ci to zrobić. w ASio nie powiedzą ci, że kabelek się przetarł, połyniesz wtedy z kasą na kilka roboczogodzin.

byle jaki elektryk w kwadrans ustali gdzie znika napięcie, musisz jedynie palcem mu pokazać przekaźnik, żeby sam nie szukał.

Napisano

Wydaje mi się że to ASO nie jest wiarygodne......co to za pieprzenie o jakimś sygnale do kompa żeby zwiększył dawkę paliwa?? Przeciez ecu sam wie kiedy mu obroty spadaja i wie co wtedy robić ma swoje czujniki i nikt z zewnątrz mu nie będzie mówił co ma robić.....równie dobrze mogli powiedzieć że po włączeniu świateł też od nich idze sygnał do kompa......Ja bym tam auta nie dawał...i jeszcze an 1.5tyg....??

Napisano

> Wydaje mi się że to ASO nie jest wiarygodne......co to za pieprzenie o jakimś sygnale do kompa żeby zwiększył dawkę paliwa??

> Przeciez ecu sam wie kiedy mu obroty spadaja i wie co wtedy robić ma swoje czujniki i nikt z zewnątrz mu nie będzie mówił co ma

> robić.....

VANT, ale się zeźliłeś zeby.GIF

W tym co mówisz, jest dużo racja z małą uwagą - to ECU steruje przekaźnikiem klimatyzacji i dzięki temu wie, kiedy jest dodatkowe obciążenie klimatyzacją, a kiedy jego nie ma. Na tej podstawie steruje dawką paliwa - jestem tego świetnym przykładem, bo u mnie po załączaniu sprężarki obroty się podnoszą o jakieś 100 rpm, więc to nie o spadające obroty chodzi.

> równie dobrze mogli powiedzieć że po włączeniu świateł też od nich idze sygnał do kompa......Ja bym tam auta nie dawał...i jeszcze an 1.5tyg....??

No to jest przesada - to hotel dla samochodów czy warsztat?

Napisano

> VANT, ale się zeźliłeś

> W tym co mówisz, jest dużo racja z małą uwagą - to ECU steruje

> przekaźnikiem klimatyzacji i dzięki temu wie, kiedy jest

> dodatkowe obciążenie klimatyzacją, a kiedy jego nie ma. Na tej

> podstawie steruje dawką paliwa - jestem tego świetnym

> przykładem, bo u mnie po załączaniu sprężarki obroty się

> podnoszą o jakieś 100 rpm, więc to nie o spadające obroty

> chodzi.

> No to jest przesada - to hotel dla samochodów czy warsztat?

hmm.gif

nie mam klimy więc teoretykowałem....ale sztywne ustawienie wyższych obrotów po włączeniu klimy nie było by dobrym rozwiązaneim.....obciążenie stawiane przez klimę może być różne.....bardziej prawdopodobne wydaje mi się to co wcześniej powiedziałem...tzn w zależności od obciążenia silnik ustala wolne obroty, a obciążenie wychodzi mu min z prędkości obrotowej i ilości dawkowanego paliwa.

Tak sobie znowu poteoretykowałem......a co jest sobota więc moge....jeszcze jakiś boks ponoć ma dzisiaj być więc .... 20.GIF i TV

Napisano
  • Autor

> Ja bym tam auta nie

> dawał...i jeszcze an 1.5tyg....??

generalnie w ogóle nie mam ochoty w aso samochodu zostawiać, tylko gdzie w takim razie mogę go zaprowadzić?

Spróbuję sam poszukać jakieś przerwy w obwodzie w miarę możliwości, ale mam ograniczony dostęp do narzędzi...

Nie doczytałeś dokładnie, nie na półtora tygodnia, a za półtora tygodnia, na jeden dzień zeby.GIF

W dodatku dzisiaj pojawił mi się inny problem, ale jeszcze nie szukałem przyczyn i rozwiązania: szarpie na wolnych obrotach podczas jazdy, a przy wyższych prędkościach podczas dodawania gazu jest efekt podobny do braku gazu w zbiorniku. A pojawiło się to na benzynie, tuż po sporej burzy.

Napisano

Co do klimy spradz przekaznik znajdujacy w metalowej kwadratowej puszcze ktora jest przed akumulatorem. ten przekaznik pierszy od przodu po lewej stronie odpowiada za sprezarke. u mnie byl spalony i klima nie dziala. Koszt 4 piwa dla elektryka.

Napisano

> a robiłeś test klimy zgodnie z opisem ze śmietnika ?

Nie ma ktos polskiej wersji testu klimy ze śmietnika ?

Napisano
  • Autor

> Co do klimy spradz przekaznik znajdujacy w metalowej kwadratowej

> puszcze ktora jest przed akumulatorem. ten przekaznik pierszy od

> przodu po lewej stronie odpowiada za sprezarke. u mnie byl

> spalony i klima nie dziala. Koszt 4 piwa dla elektryka.

Dzięki za sugestię.

Właśnie tam zaglądali w aso. Znajdują się tam 2 przekaźniki, po prawej stronie jest puste miejsce, i nic poza tym, żadnych bezpieczników, nie wiem czy powinny być. Przekaźnika nie sprawdzali, zatem wyciągnę go i sam postaram się sprawdzić, czy pstryka i przewodzi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.